Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερευνα απο την Ιερά Σύνοδο για τις καταγγελίες
  • [02] Εληξε η κατάληψη του ισπανικού προξενείου στη Βέρνη
  • [03] Συμπεράσματα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

  • [01] Ερευνα απο την Ιερά Σύνοδο για τις καταγγελίες

    Τη σύσταση επιτροπής που θα αποτελείται απο τρείς μητροπολίτες και θα διερευνήσει τις καταγγελίες εις βάρος αρχιερέων, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατα τη σημερινή της συνεδρίαση, υπο τον Αρχιεπίσκοπο.

    Αύριο αναμένεται να στείλει γραπτές εξηγήσεις ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, για τα όσα του καταμαρτυρούν περί διακινήσεως ναρκωτικών. Παράλληλα η Ιερά Σύνοδος ζήτησε γραπτές εξηγήσεις από το μητροπολίτη Τριφυλλίας Στέφανο για άσεμνη φωτογραφία του που δημοσιεύτηκε στον Τύπο.

    Επίσης έκανε δεκτό το αίτημα του μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα ο οποίος ζήτησε από την ίδια τη Σύνοδο να γίνει διερεύνηση οικονομικών σκανδάλων στα οποία δημοσιεύματα τον φέρουν να ενέχεται.

    Αντώναρος για θέμα Εκκλησίας

    «H κυβέρνηση στηρίζει την κάθαρση στην Εκκλησία», τόνισε το μεσημέρι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Β.Αντώναρος, προσθέτοντας ο,τι χρειάζεται να γίνει σε επίπεδο νομοθεσίας θα γίνει.

    Υπενθύμισε ότι η Ιερά Σύνοδος την περασμένη βδομάδα προέβη σε μια σειρά προτάσεων, στις οποίες - όπως ο ίδιος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή- η κυβέρνηση προτίθεται να απαντήσει, εφόσον αυτές περιέλθουν σ΄αυτήν. Και ως τώρα δεν έχουν αποσταλεί στην κυβέρνηση - όπως διευκρίνισε ο κ.Αντώναρος.

    Αναφορικά εξάλλου με τα 12 μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ.Αντώναρος διευκρίνισε ότι «η πρωτοβουλία του κ.Παπαληγούρα αφορά τη δικαιοσύνη και δεν εμπλέκεται με το θέμα της Εκκλησίας», ενώ σχολιάζοντας την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι «το ΠΑΣΟΚ προβαίνει σε ισχυρισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη (πως πρέπει να υποστηριχθεί ο Αρχιεπίσκοπος) ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ σε ερώτηση σχετική με την κυβερνητική αντίδραση στην πρακτική των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο κ.Αντώναρος σημείωσε ότι το θέμα δεν μπορεί να απασχολεί την κυβέρνηση δεδομένου ότι υπάρχουν αρμόδιες αρχές για να ασχοληθούν με το ζήτημα.

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου "περί εθνικού διαλόγου για τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος», ο κ.Αντώναρος σημείωσε ότι «το θέμα δεν απασχολεί την κυβέρνηση».

    Στο μεταξύ κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Εκκλησία και την Δικαιοσύνη ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μητσοτάκης δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι θλίβεται από τα γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόκειται για μια φάση η οποία θα περάσει.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κοινοτικός επίτροπος Σταύρος Δήμας έκανε λόγο για θλίψη η οποία διακατέχει όλους τους Έλληνες και ευχήθηκε να υπάρξει ολοκληρωτική κάθαρση

    [02] Εληξε η κατάληψη του ισπανικού προξενείου στη Βέρνη

    Η ελβετική αστυνομία έδωσε τέλος στην κατάληψη του ισπανικού προξενείου στη Βέρνη, επτά ώρες μετά την εισβολή τριών ενόπλων, οι οποίοι διέφυγαν πριν από την επιδρομή της αστυνομίας.

    "Ψάξαμε το κτίριο και μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν έχει μείνει κανείς μέσα. Προφανώς οι ένοπλοι διέφυγαν, δεν τους βρήκαμε στο κτίριο", δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να δώσουν τέλος στην κατάληψη του προξενείου, που βρίσκεται στο κέντρο της ελβετικής πρωτεύουσας, γύρω στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδος).

    Οι τρεις άνδρες, οπλισμένοι με ένα μαχαίρι και ένα πυροβόλο όπλο, εισέβαλαν στο ισπανικό προξενείο στη Βέρνη σήμερα λίγο πριν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος) τραυματίζοντας έναν φρουρό, ο οποίος νοσηλεύεται. Δύο άλλοι υπάλληλοι της πρεσβείας, ένας άνδρας και μια γυναίκα, συνελήφθησαν όμηροι για τρεις ώρες προτού απελευθερωθούν από τις δυνάμεις της τάξης, ανακοίνωσε η δημοτική αστυνομία της Βέρνης.

    Το προξενείο περικυκλώθηκε από ελεύθερους σκοπευτές των επίλεκτων αστυνομικών δυνάμεων και η ελβετική αστυνομία εξέδωσε τελεσίγραφο προς τους ενόπλους στα μέσα της ημέρας δίνοντάς τους διορία ενός τετάρτου της ώρας για να βγουν έξω.

    Μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου, 12 μέλη των επίλεκτων δυνάμεων εισέβαλαν στο προξενείο, αλλά δεν ακούστηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών.

    Την άδεια για την επιδρομή της αστυνομίας στο ισπανικό προξενείο έδωσε η ισπανική κυβέρνηση.

    Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχουν υποψίες για τρομοκρατική ενέργεια και ότι το κίνητρο των τριών ανδρών πρέπει να ήταν η διάρρηξη του χρηματοκιβωτίου. Ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος δήλωσε από τη Μαδρίτη ότι οι δράστες προσπάθησαν να διαρρήξουν το χρηματοκιβώτιο του προξενείου.

    Οι τρεις δράστες μιλούσαν γαλλικά, δήλωσε επίσης εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να διευκρινίσει την εθνικότητά τους.

    Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του προξενείου, τους οποίους επικαλείται ο ελβετικός ραδιοφωνικός σταθμός RSR, οι ένοπλοι ήθελαν να κλέψουν διαβατήρια ή παράβολα για τη χορήγηση αδειών εισόδου, τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά έναντι 6.000 ως 8.000 ελβετικών φράγκων (4.000 ως 6.000 ευρώ) έκαστο.

    [03] Συμπεράσματα του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

    Οι σημαντικότερες αναφορές της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για την ασκούμενη οικονομική πολιτική, συνοψίζονται στα ακόλουθα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών:

    - Γίνεται θετική αναφορά στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ξεκινήσει την δημοσιονομική απογραφή αμέσως μετά τις εκλογές, καθώς σημειώνεται ότι η έλλειψη ικανοποιητικής πληροφόρησης εμποδίζει την αποτελεσματική παρακολούθηση και αξιολόγηση της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής. Επίσης, εκφράζεται η υποστήριξη του ΔΝΤ στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης, σε συνεργασία με την Eurostat, για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και στην απόφαση για συγκέντρωση στοιχείων σε ταμειακή βάση.

    - Η προσαρμογή για το 2005, όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως παρουσιάζεται στον προϋπολογισμό, κρίνεται ικανοποιητική, αν και εκφράζονται κάποιες επιφυλάξεις που αφορούν αποκλειστικά στον ρυθμό ανάπτυξης. Επίσης, ενθαρρύνονται οι Ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν την φορολογική μεταρρύθμιση χρηματοδοτώντας το κόστος με εξοικονόμηση πόρων από άλλους τομείς. Η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει τεχνική υποστήριξη από το ΔΝΤ για την βελτίωση της λειτουργίας του φορολογικού συστήματος και την αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών θεωρείται, επίσης, ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

    - Γίνεται θετική αναφορά στις πολιτικές των Ελληνικών αρχών για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και στην ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, που έχει ήδη αποφασισθεί, κρίνεται σωστή και επιβεβλημένη.

    - Η πολιτική της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, τις αποκρατικοποιήσεις και την αύξηση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντος κρίνεται ιδιαίτερα θετική. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή της κυβέρνησης να βασισθεί στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση των υποδομών, με την κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου.

    - Πέρα από την ενθάρρυνση στην κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και του συστήματος δημόσιων προμηθειών, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ μίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, σημειώνοντας ότι η γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να επιβαρύνει την δημοσιονομική κατάσταση. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο δημόσιος διάλογος για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, καθώς η καθυστέρηση της μεταρρύθμισης συνεπάγεται αύξηση του κόστους που μπορεί να αποφευχθεί. Επίσης, τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 February 2005 - 20:46:18 UTC