Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγετός και χιόνια σε όλη τη χώρα. Συνέχιση της κακοκαιρίας και τις επόμενες ημέρες, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι
  • [02] Το επαναστατικό Συμβούλιο της Φατάχ δηλώνει έτοιμο για πλήρη κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ
  • [03] Συνεδριάζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Αποφασισμένος να προχωρήσει στην κάθαρση της εκκλησίας δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος
  • [04] Αύριο η εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή.
  • [05] Ξεκίνησε η νέα δίκη του ΕΛΑ
  • [06] Έληξε η ομηρία στο ισπανικό προξενείο στη Βέρνη

  • [01] Παγετός και χιόνια σε όλη τη χώρα. Συνέχιση της κακοκαιρίας και τις επόμενες ημέρες, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

    Τσουχτερό κρύο και παγετός από τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που υπήρξαν όλο το Σαββατοκύριακο, θα συνεχιστούν ολόκληρη την εβδομάδα, ενώ οι μετεωρολόγοι συστήνουν υπομονή.

    Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλη τη χώρα. Έντεκα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στον Έβρο στους δήμους Διδυμότειχου και Τριγώνου ενώ στη Σαμοθράκη αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση και η συγκοινωνία. Στο νομό Ιωαννίνων αποκλεισμένα είναι τα χωριά Αετομηλίτσα, Βρυσοχώρι, Συρρακό, Διπόταμος και Καλαρρύτες. Στη Στενή Ευβοίας το χιόνι ξεπέρασε το 1,5 μέτρο ενώ αποκλεισμένοι είναι οι κάτοικοι στα χωριά:Στράφοι, Αμελάντες, Μαρούλι, Παγώντας και Μαρκάτες. Σε κλοιό χιονιού και πολλά χωριά στην Ηλεία. Πολλά τα προβλήματα στην Ευρυτανία με διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην συγκοινωνία. Στην Αττική η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ και στην επαρχιακή οδό Φυλής-Δερβενοχωρίων απο τη διασταύρωση Μονής Κλειστών και πάνω.

    Εν τω μεταξύ, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα, απο τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μια 82χρονη στο Διδυμότειχο απανθρακώθηκε όταν, απο την ξυλόσομπα πήρε φωτιά το σπίτι της. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ισόγειο διαμέρισμα στο Ίλιον με αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρός ένας άντρας, άγνωστων στοιχείων, ενώ ηρωικές προσπάθειες καταβάλουν τα σωστικά συνεργεία για να βρουν τον 60χρονο αγνοούμενο Κ.Τσονακάκη που αγνοείται στις Φερές Έβρου.

    [02] Το επαναστατικό Συμβούλιο της Φατάχ δηλώνει έτοιμο για πλήρη κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

    Το επαναστατικό Συμβούλιο της Φάταχ, το βασικό παλαιστινιακό κίνημα, δήλωσε έτοιμο για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά το τέλος συνόδου του κινήματος, υπό την ηγεσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

    "Είμαστε έτοιμοι για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός στα κατεχόμενα εδάφη και στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη", αναφέρει στην ανακοίνωση του το Συμβούλιο της Φατάχ, που αριθμεί 129 μέλη.

    Η πρώτη φάση του σχεδίου αυτού (που θα οδηγήσει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους) προβλέπει μεταξύ άλλων το τέλος της βίας , το πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη και την υποχώρηση του ισραηλινού στρατού στις γραμμές που κατείχε πριν από την έναρξη της ιντιφάντα, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000.

    "Όλες οι ομάδες που συνδέονται με την Φάταχ θα εφαρμόσουν την απόφαση αυτή, και επιβεβαιώνουμε ότι σκοπεύουμε να πάρουμε με το μέρος μας όλες τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες", προσθέτει το παλαιστινιακό Συμβούλιο της Φατάχ , που υπογραμμίζει πάντως "το δικαίωμα στην αυτοάμυνα των Παλαιστινίων κατά των επιθέσεων του ισραηλινού στρατούΒ¨.

    Στο κείμενο τονίζεται επίσης " το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ανθίστανται στην κατοχή , τον εποικισμό και την κατασκευή του τείχους ασφαλείας", τη διαχωριστική γραμμή που το Ισραήλ οικοδομεί στην Δυτική Όχθη.

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

    [03] Συνεδριάζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Αποφασισμένος να προχωρήσει στην κάθαρση της εκκλησίας δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος

    Συνεδριάζει από σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στην οποία αύριο θα απολογηθεί γραπτώς ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, για τις εις βάρος του καταγγελίες.Ο μητροπολίτης, μιλώντας στους πιστούς τόνισε ότι είναι αθώος και χαρακτήρισε ψευδή τα όσα του καταλογίζονται.

    Για επίθεση κατά της εκκλησίας και προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει έκανε λόγο χθες ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, αναφερόμενος στο μπαράζ αποκαλύψεων επιλήψιμων συμπεριφορών ιεραρχών. O Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με εισαγγελική μαγκούρα και πρόσθεσε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι συστηματική έφοδος εναντίον της Εκκλησίας με σκοπό και στόχο την κατεδάφιση της πίστης στις καρδιές των ανθρώπων.

    Ο προκαθήμενος της εκκλησίας υπογράμμισε, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην κάθαρση με όποιο κόστος και ήδη, είπε, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε μέτρα. Ωστόσο, επισήμανε, το βαρύ κλίμα συντηρείται και διερωτήθηκε ποιους σκοπούς εξυπηρετεί ο καθημερινός διασυρμός, ενώ απηύθυνε έκκληση στο λαό να μη χάσει την πίστη του και να σταθεί δίπλα του για την εκστρατεία κάθαρσης στην Εκκλησία.

    Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, έκανε λόγο για "ασύστολα ψεύδη", έριξε την ευθύνη για την επίθεση που δέχεται η Εκκλησία στα Μέσα Ενημέρωσης και κάλεσε τους πιστούς να κλείσουν τις τηλεοράσεις τους. Υπέρ της κάθαρσης και της ειρήνευσης στον χώρο της Εκκλησίας τάχθηκε ο μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος, ενώ για νοσηρό κλίμα που προσβάλει τον διαχρονικό θεσμό της Εκκλησίας, έκανε λόγο ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός.

    Στο μεταξύ, χωρίς νομική υπεράσπιση είναι από χθες ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, που από το απόγευμα της Παρασκευής κρατείται στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά, αναμένοντας την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για το αν θα προφυλακιστεί ή όχι, μετά τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα. Επικαλούμενος επισήμως λόγους υγείας και συγκεκριμένα προβλήματα καρδιακής φύσεως ο Βασίλης Ταουξής, το γραφείο του οποίου είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Γιοσάκη, γνωστοποίησε τηλεφωνικά στον αρχιμανδρίτη την απόφασή του να μην συνεχίσει την υπεράσπισή του.

    Εξάλλου, την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα που θωρακίζουν περαιτέρω τη δικαιοσύνη σε κρούσματα διαφθοράς. Σε συνέντευξή του χθες στη "Χώρα της Κυριακής", ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι καμία παραίτηση δικαστή που θέλει να αποφύγει την τιμωρία δεν θα γίνει δεκτή και οι επίορκοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Αποφασισμένη είναι και η ίδια η ηγεσία της δικαιοσύνης, η οποία επιταχύνει τις ανακρίσεις και σύντομα αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον επίορκων δικαστών.

    Η Πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία η οποία έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, ως φερομένη στο παραδικαστικό κύκλωμα, στο οποίο έχει εμπλακεί και το όνομα του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, σε επιστολή της προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με όσα της καταλογίζουν. Καταγγέλλει δε ότι οι κατηγορίες εναντίον της έχουν κατασκευαστεί από τον Αθανάσιο Τόσκα που έχει επανειλημμένως, όπως αναφέρει, απασχολήσει τη δικαιοσύνη για μαστροπεία και σωματεμπορία, από τον δικηγόρο Ιωάννη Λαμπίρη, γιο τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με τον οποίο ο Τόσκας ήταν συνεργάτης και το δημοσιογράφο Στέλιο Βορίνα, πελάτη και φίλο του δικηγόρου.

    Τέλος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της "Κάπα Ρισέρτς" που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ", το 53,6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει κλονιστεί πια η εμπιστοσύνη του στους θεσμούς μετά τις αποκαλύψεις για διαφθορά σε εκκλησία και δικαιοσύνη. Ωστόσο το 43,5% έχει αντίθετη άποψη εκτιμώντας ότι πρόκειται για περιπτώσεις που θα αντιμετωπισθούν. Επίσης το 67,4% θεωρεί θετικές και μάλλον θετικές τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης. Τέλος, το 50,5% θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με τις καταγγελίες για φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της Εκκλησίας.

    [04] Αύριο η εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή.

    Με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, συγκαλείται αύριο -σε ειδική συνεδρίαση- η Βουλή των Ελλήνων. Μοναδικός υποψήφιος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, τον οποίο πρότεινε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπούλια έχει ταχθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ δεν αναμένεται να προτείνουν άλλον υποψήφιο.

    Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Παπούλιας λάβει το σύνολο των βουλευτών που εξελέγησαν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα εκλεγεί με έως και 282 ψήφους. Θα πρόκειται για αριθμό ψήφων-ρεκόρ καθώς θα ξεπερνούν τις 269 ψήφους (επί 298 παρόντων βουλευτών) που έλαβε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, κατά την επανεκλογή του στις 8 Φεβρουαρίου 2000.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ρυθμιστής του Πολιτεύματος και εκλέγεται για περίοδο πέντε ετών. Υπενθυμίζεται ότι επανεκλογή του ίδιου προσώπου επιτρέπεται μία φορά μόνο. Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί «όποιος είναι Έλληνας πολίτης πριν από πέντε τουλάχιστον έτη, έχει από πατέρα ή μητέρα ελληνική καταγωγή, έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του και έχει τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν». Για την εκλογή του απαιτείται -κατά την πρώτη ψηφοφορία- πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200 ψήφοι). Η ψηφοφορία είναι ονομαστική. Το αποτέλεσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινώσει στον κ. Παπούλια η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, η οποία θα μεταβεί προς τούτο στο γραφείο του, συνοδευόμενη από τους αντιπροέδρους του κοινοβουλίου

    Η δεύτερη θητεία του κ. Στεφανόπουλου ολοκληρώνεται στις 11 Μαρτίου 2005, ενώ ο κ. Παπούλιας θα αναλάβει καθήκοντα από την επομένη (12 Μαρτίου). Ο κ. Παπούλιας θα είναι ο έκτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη μεταπολίτευση, καθώς απο το 1974 μέχρι σήμερα πρόεδροι Δημοκρατίας έχουν διατελέσει οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης και Κωστής Στεφανόπουλος.

    [05] Ξεκίνησε η νέα δίκη του ΕΛΑ

    Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και θα συνεχιστεί την Τετάρτη η δίκη των Χρήστου Τσιγαρίδα, Κώστα Αγαπίου, Αγγελέτου Κανά, Ειρήνης Αθανασάκη, Μιχάλη Κασίμη και Γιάννη Σερίφη που κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες του ΕΛΑ.

    Οι πέντε πρώτοι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που αφορούν οκτώ εκρήξεις σε υπουργεία, εφορίες και αστυνομικά τμήματα, την περίοδο 1987, υπόθεση που είχε παραλειφθεί από την κύρια δικογραφία του ΕΛΑ, καθώς τα αδικήματα είχαν θεωρηθεί παραγεγραμμένα λόγω παρέλευσης 15ετίας.

    Αργότερα, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κρίθηκε ότι επειδή οι στόχοι των επιθέσεων ήταν κοινωφελείς οργανισμοί η παραγραφή των αδικημάτων είναι 20ετής.

    Ο Γιάννης Σερίφης κατηγορείται για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου που μετέφερε αστυνομικούς των ΜΑΤ στον Περισσό, το 1994 από την οποία σκοτώθηκε ο αστυνομικός υποδιευθυντής Απόστολος Βέλλιος.

    Με την έναρξη της διαδικασίας, ο Κώστας Αγαπίου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να εκπροσωπηθεί από συνηγόρους υπεράσπισης.

    Οπως ανέφερε, οι υπερασπιστές χρησιμοποιήθηκαν σαν νομιμοφανές κάλυμμα της διαδικασίας κατάχρησης εξουσίας που ξεκίνησε δυο χρόνια πριν και όσον αφορά τον ίδιο δέκα χρόνια νωρίτερα.

    Το δικαστήριο προχώρησε σε αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης του Κώστα Αγαπίου, επιλέγοντας από τον κατάλογο των δικηγόρων τους Αγγελο Βαρούτση, Ευστάθιο Βλάντη και Παναγιώτα Γεωργίου.

    Στη συνέχεια η συνεδρίαση διεκόπη για την Τετάρτη το πρωί προκειμένου να γνωστοποιηθεί στους τρεις δικηγόρους ο διορισμός τους.

    [06] Έληξε η ομηρία στο ισπανικό προξενείο στη Βέρνη

    Απελευθερώθηκαν οι όμηροι που κρατούνταν από ενόπλους στο ισπανικό προξενείο στη Βέρνη. Ένας υπάλληλος της πρεσβείας, ο οποίος τραυματίστηκε, κατάφερε να διαφύγει, ενώ δύο άλλοι υπάλληλοι που κρατούνταν όμηροι από τους τρεις ενόπλους, απελευθερώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης, αναφέρει η δημοτική αστυνομία της πόλης σε ανακοίνωση της.

    «Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι ένοπλοι εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο κτίριο», προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, στην οποία διευκρινίζει ότι οι δράστες είναι τρεις άγνωστοι άνδρες, οι οποίοι είναι οπλισμένοι με ένα μαχαίρι και ένα πυροβόλο όπλο.

    Νωρίτερα, το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι οι τρεις ένοπλοι -που είχαν εισβάλει το πρωί στο ισπανικό προξενείο στη Βέρνη- είχαν εγκαταλείψει το προξενείο, μετά την προσπάθειά τους να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο, και ότι όλα τα μέλη του προσωπικού του προξενείου ήταν καλά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 February 2005 - 14:59:49 UTC