Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη απο την κακοκαιρία.
  • [02] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σαμπάιο.
  • [03] Νεκροί δύο λαθρομετανάστες στη Σάμο.
  • [04] Επίσκεψη Σαμπάιο στην Αθήνα.
  • [05] Ισχυρός σεισμός μεταξύ Ζακύνθου-Κυλλήνης.

  • [01] Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη απο την κακοκαιρία.

    02/12/2002 13:00:27

    Πολλά προβλήματα έχουν δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν από χθες το απόγευμα.

    Τέσσερα αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν στο κέντρο της πόλης από δέντρα που ξεριζώθηκαν. Ένα σπίτι ακατοίκητο στην Άνω Πόλη κατέρρευσε, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για πτώσεις διαφημιστικών πινακίδων, κεραιών και άλλων αντικειμένων από διαμερίσματα.

    Επίσης λόγω της κακοκαιρίας, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στους δρόμους και να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος.

    Στους υπόλοιπους νομούς της Μακεδονίας βρέχει από χθες αλλά δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

    [02] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Σαμπάιο.

    02/12/2002 12:49:04

    Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε το πρωί, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Χόρχε Σαμπάιο, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα, σε ανταπόδωση ανάλογης επίσκεψης του κ.Στεφανόπουλου, στη Λισαβόνα το 1999.

    Μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, στην οποία παρίσταντο οι υπουργοί Εξωτερικών, ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι συζήτησαν και το σημαντικό θέμα της Κύπρου και της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων, καθώς η Πορτογαλία έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και αν δεν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα.

    Συζητήθηκαν επίσης θέματα εμπορικών συναλλαγών και θέματα ευρωπαϊκά και ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε την ανάγκη αλληλεγγύης, μεταξύ των μεσαίων κρατών και ισότητας μεταξύ των μεγάλων και των μικρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επισημάνθηκε ακόμη η σημασία της ελληνικής προεδρίας, ενώ συζητήθηκαν και θέματα λαθρομετανάστευσης, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι τελευταίες εξελίξεις απο τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Απο την πλευρά του ο κ.Σαμπάϊο χαρακτήρισε πολύ θετική τη συνεργασία των δύο κρατών και επισήμανε τις κοινές απόψεις για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Κύπρο. Οσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, τόνισε πως η Πορτογαλία είναι θετική και πιστεύει ότι κάποια στιγμή πρέπει να δοθεί η ημερομηνία.

    [03] Νεκροί δύο λαθρομετανάστες στη Σάμο.

    02/12/2002 12:29:31

    Στο νοσοκομείο της Σάμου «Αγιος Παντελεήμονας μεταφέρθηκαν τα δύο πτώματα που βρέθηκαν την Παρασκευή το βράδυ απο το αλιευτικό σκάφος «Αγία Ειρήνη, 4 μίλια νοτιοδυτικά των Αρκιών το πρώτο και 3 μίλια νοτιοδυτικά του Αγαθονησίου το δεύτερο.

    Τα δύο πτώματα ήταν σε προχωρημένη σήψη και δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί ακόμα και το φύλο τους.

    Για το λόγο αυτό αναμένεται ιατροδικαστής απο την Αθήνα προκειμένου να συντάξει τη σχετική έκθεση.

    Πιθανολογείται τα δύο πτώματα να ανήκουν σε λαθρομετανάστες που κατά καιρούς περνούν ακόμα και κολυμπώντας τα στενά της Μυκάλης.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί κάποια εξαφάνιση στην ευρύτερη περιοχή χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η μεταφορά τους απο τα θαλάσσια ρεύματα.

    Πάντως να σημειώσουμε οτι με μια πλαστική βάρκα πέρασαν χθες και άλλοι 10 Ιρακινοί και Ιρανοί λαθρομετανάστες οι οποίοι εντοπίστηκαν στην περιοχή της «Ζωοδόχου Πηγής και συνελήφθησαν απο τους άντρες της ασφάλειας Σάμου.

    Το λιμεναρχείο Σάμου μετέφερε την πλαστική βάρκα στο λιμάνι Βαθέος ενώ οι λαθρομετανάστες οδηγήθηκαν στο κέντρο λαθρομεταναστών.

    [04] Επίσκεψη Σαμπάιο στην Αθήνα.

    02/12/2002 10:00:06

    Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο αναμένεται σήμερα στην Αθήνα, όπου θα συμμετάσχει σε ελληνοπορτογαλικό επιχειρηματικό συνέδριο. Ο κ. Σαμπάιο θα έχει συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και θα υπογράψει τη διακήρυξη για την ολυμπιακή εκεχειρία.

    [05] Ισχυρός σεισμός μεταξύ Ζακύνθου-Κυλλήνης.

    02/12/2002 08:20:06

    Ζημιές σε σπίτια στο Βαρθολομιό και σε άλλες περιοχές του νομού Ηλείας προκλήθηκαν απο τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνησε στις 6.59 το πρωί τη δυτική Ελλάδα με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης. Ο καθηγητής της σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης, δήλωσε οτι ''πρέπει να ήταν ο κύριος σεισμός παρότι κάτι τέτοιο είναι παρακινδυνευμένο να το πούμε αυτή τη στιγμή''. Θα ακολουθήσει όμως, πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης, πλούσια μετασεισμική δράση και ο κόσμος θα πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία γιατί οι μετασεισμοί αυτοί θα φτάνουν ακόμη και τα 4,5 Ρίχτερ. Για μετασεισμική δραστηριότητα που θα ακολουθήσει μίλησε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης. Παρακολουθούμε την κατάσταση, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ψύχραιμοι, η περιοχή αυτή δίνει τέτοιους σεισμούς, δεν μας ξάφνιασε το γεγονός, πρόσθεσε ο κ. Σταυρακάκης. Ο Δήμαρχος Βαρθολομιού Στέφανος Αδάος, δήλωσε οτι οι ζημιές σε κτίρια ακόμη και σε καινούργια, είναι πολύ μεγάλες. Ζημιές έπαθε και ο Μεταβυζαντινός Πύργος της Αγίας Ελεούσης. Στο Βαρθολομιό μεταβαίνουν μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ για να ελέγξουν τα κτίρια και να αποτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 December 2002 - 12:30:19 UTC