Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπ.Αμυνας-Πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών
  • [02] Διακήρυξη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [03] Κυπριακό-Αύριο η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς
  • [04] Κύπρος-Συνεχίζεται αύριο η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου
  • [05] Νέο πρόγραμμα σταθερότητας
  • [06] Παρατηρητήριο απασχόλησης: Στο 9,7% η ανεργία
  • [07] Συνάντηση Σημίτη με Πορτογάλο πρόεδρο.

  • [01] Υπ.Αμυνας-Πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών

    02/12/2002 21:34:53

    Στην πρόσληψη 5.699 επαγγελματιών οπλιτών, προχωράει το υπουργείο

    Εθνικής Αμυνας, με στόχο την πρόσληψη άλλων 25.000 μέχρι το τέλος του 2005. Τη δήλωση έκανε ο υπουργός, με αφορμή τα αποτελέσματα του τελευταίου διαγωνισμού προσλήψεων που έληξε στις 28 Νοεμβρίου 2002, τα οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχή. Ο κ. Παπαντωνίου προανήγγειλε ότι στους επόμενους διαγωνισμούς θα προβλέπεται η πρόσληψη γυναικών επαγγελματιών οπλιτών, που θα αναλάβουν καθήκοντα διοικητικής μέριμνας. Ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στο σύστημα μεταθέσεων στον Στρατό Ξηράς. Με τις νέες ρυθμίσεις, από τις αρχές του 2003 οι ΕΣΣΟ μειώνονται σε τέσσερις ετησίως και η υπηρεσία σε παραμεθόριες περιοχές στους έξι μήνες.

    [02] Διακήρυξη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία

    02/12/2002 21:34:45

    Τη διακήρυξη για την Ολυμπιακή Εκεχειρία κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 2004, υπέγραψε απόψε στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζόρζε Σαμπάιο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Νωρίτερα, ο κ.Σαμπάϊο είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κ.Σαμπάϊο δήλωσε οτι η προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σημαντική, και συμφώνησε ότι η επίλυση δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση.

    [03] Κυπριακό-Αύριο η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς

    02/12/2002 21:32:02

    Η απάντηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στη δεύτερη επιστολή Ανάν ίσως να επιδοθεί αύριο, σύμφωνα με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών και Αμυνας του ψευδοκράτους Τακσίν Ερτορούρογλου.

    Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας διεξάγονταν αλλεπάλληλες συσκέψεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα, για το πώς η τουρκοκυπριακή πλευρά θα τοποθετηθεί στην επιστολή Ανάν και ποιους χειρισμούς θα ακολουθήσει στις επόμενες ημέρες.

    Ο σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς Εργκούν Ολγκιούν, ο οποίος συμμετείχε στις συσκέψεις, μετέβη το απόγευμα στα κατεχόμενα, για να συζητήσει τις εξελίξεις με τη ψευδοκυβέρνηση.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν περιλαμβάνει πολλές αρνητικές πρόνοιες για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ζητείται, υποστήριξε, από τους Τουρκοκυπρίους να υπογράψουν ένα έγγραφο γεμάτο παραχωρήσεις.

    [04] Κύπρος-Συνεχίζεται αύριο η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

    02/12/2002 21:31:54

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχίσει και αύριο τη συζήτηση επί της απάντησης που θα δώσει ο πρόεδρος Κληρίδης στη δεύτερη επιστολή του Κόφι Αναν, για τα σημεία του σχεδίου του, στα οποία, ζητείται διευκρίνιση και περαιτέρω διαπραγμάτευση.

    Η συζήτηση άρχισε το πρωϊ και συνεχίστηκε το απόγευμα, ύστερα από ολιγόωρη διακοπή. Κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους το ΚΙΣΟΣ, οι ΕΔΗ το ΑΔΗΚ, οι Οικολόγοι, το ΔΗΚΟ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενώ το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί αύριο.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε μετά την πρωϊνή συνεδρία πως θα απαντήσει στην επιστολή Αναν όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο.

    [05] Νέο πρόγραμμα σταθερότητας

    02/12/2002 19:14:59

    Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά μέσο όρο 3,8% μέχρι και το 2006 προβλέπει το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη τη ραγδαία μείωση του δημοσίου χρέους κατά 4 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κάθε χρόνο με στόχο να περιοριστεί απο το 105,3% του ΑΕΠ το 2002 στο 87,9% του ΑΕΠ το 2006.

    Οι μεγάλοι ρυθμοί μείωσης του δημοσίου χρέους εναρμονίζονται με το νέο αυστηρότερο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλλει την ταχεία μείωση του στις χώρες με υψηλά χρέη.

    Στο πρόγραμμα προβλέπεται ακόμα οτι ο προϋπολογισμός του κράτους θα γίνει πλεονασματικός απο το 2005 και μετά. Το 2003 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 0,9% του ΑΕΠ ενώ το 2004 προβλέπεται έλλειμμα της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ. Το 2005 εκτιμάται οτι θα επιτευχθεί πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ με προοπτική να ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2006.

    Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 3% καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος γεγονός που σημαίνει οτι θα παραμείνει υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

    Ανάλογα με τον πληθωρισμό θα διαμορφωθούν και οι αυξήσεις στους μισθούς την επόμενη τετραετία.

    Το πρόγραμμα προβλέπει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς (δηλαδή πάνω απο τον πληθωρισμό) κατά 2,3% κατά μέσο όρο στο διάστημα απο το 2003 μέχρι και το 2006.

    Η μείωση του δημόσιου χρέους προβλέπει να προέλθει απο τα έσοδα που θα εισπραχθούν απο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

    και ενδεχομένως απο νέες αποκρατικοποιήσεις που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών.

    Στο πρόγραμμα προβλέπεται ακόμη και ένα δεύτερο, εναλλακτικό σενάριο για το ρυθμό ανάπτυξης στην περίπτωση που οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία προσλάβουν δυσμενέστερη τροπή. Αυτό το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μέσο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,1% μέχρι και το 2006.

    [06] Παρατηρητήριο απασχόλησης: Στο 9,7% η ανεργία

    02/12/2002 18:45:33

    Στο 9,7% από 11,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη διετία 2000-2002. Στην ίδια περίοδο ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 14,5% από 491.080 σε 420.107.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο απασχόλησης η σημαντική αυτή μείωση της ανεργίας συνδυάζεται με παράλληλη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 1,6% στην ίδια διετία, ενώ ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 1,7%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία η πλειοψηφία των ανέργων είναι γυναίκες σε ποσοστό 61,6% του συνόλου. Η ανεργία είναι μεγαλύτερη στις ηλικίες μεταξύ 30 και 44 ετών σε ποσοστό 33,6% του συνόλου.

    Ακόμα μαστίζει κυρίως τους απόφοιτους της μέσης εκπαίδευσης που φτάνουν σε ποσοστό 38% των ανέργων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι το 72,3% των ανέργων προέρχεται από τον τομέα των υπηρεσιών.

    [07] Συνάντηση Σημίτη με Πορτογάλο πρόεδρο.

    02/12/2002 15:10:40

    Η συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τα θέματα που τίθενται σε αυτήν, όπως η συνέλευση για το μέλλον και το Σύμφωνο Σταθερότητας, απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Χόρχε Σαμπάιο.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να έχει ομοσπονδιακό χαρακτήρα, με έντονη διατήρηση του κοινοτικού χαρακτήρα. Είναι αναγκαίο, είπε, να υπάρξει συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, με κεντρικό σημείο την επέκταση της κοινωνικής πολιτικής: Την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η Πορτογαλία τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στη Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά την ενδεχόμενη μη επίλυση του προβλήματος. Σε ερώτηση αν υπάρχει χρόνος επίλυσης του Κυπριακού πριν απο τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο κ.Σημίτης σχολίασε ότι ο χρόνος είναι λίγος, αλλά πιστεύει πως πρέπει να γίνει προσπάθεια και μπορούν να συνεχιστούν οι συζητήσεις και μετά την Κοπεγχάγη.

    Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πορτογαλίας είπε ότι η προσχώρηση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σημαντική και συμφώνησε ότι η επίλυση δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση. Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας είπε πως πρέπει να δοθεί νέα ώθηση σε όλες τις οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προωθήσει την ανάπτυξη της εξωτερικής και της πολιτικής της ασφάλειας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 December 2002 - 21:30:21 UTC