Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΝΚΑ-Παγκόσμια Ημερα Αποταμίευσης
  • [02] Εως τις 15/11 οι προσφορές για το διαγωνισμό διαχείρισης Ολυμπιακών
  • [03] Στάση εργασίας μηχανικών δημοσίου και εργαζόμενων σε ΕΚΑΒ
  • [04] Ομοψυχία για Κυπριακό ζητεί ο πρωθυπουργός
  • [05] Συνάντηση Στεφανόπουλου με πρόεδρο Ν.Αφρικής

  • [01] ΙΝΚΑ-Παγκόσμια Ημερα Αποταμίευσης

    30/10/2002 20:36:32

    Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παραθέτει το Ινστιτούτο Καταναλωτή, το γνωστό ΙΝΚΑ, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Αποταμίευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ το 91% των Ελλήνων εμφανίζεται να μην έχει ή να έχει ελάχιστες δυνατότητες αποταμίευσης, ενώ το 21-28% έχει πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης των στοιχειωδών αναγκών στέγαση-διατροφή και το 65% να συντηρεί το μοντέλο της ζωής του με την προσφυγή στο δανεισμό. Το ΙΝΚΑ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι το 1/5 των Ελλήνων δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται καταναλωτές με τη σύγχρονη έννοια του όρου, ενώ τα 3/5 ζουν με δανεικά.

    [02] Εως τις 15/11 οι προσφορές για το διαγωνισμό διαχείρισης Ολυμπιακών ακινήτων

    30/10/2002 20:36:26

    Παρατείνεται έως τις 15 Νοεμβρίου η υποβολή προσφορών για τον διαγωνισμό διαχείρισης των Ολυμπιακών ακινήτων, που αφορά το πρόγραμμα ενοικίασης κατοικιών την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων. Η απόφαση ελήφθη σήμερα από τον Αθήνα 2004, εξαιτίας των καθυστερήσεων

    των αναγκαίων νομοθετικών και φορολογικών ρυθμίσεων, οι οποίες προβλέπονται από τη σχετική προκήρυξη του διαγωνισμού.

    [03] Στάση εργασίας μηχανικών δημοσίου και εργαζόμενων σε ΕΚΑΒ

    30/10/2002 20:36:19

    Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο στην Αττική από τις 12 το μεσημέρι, μέχρι τις 3 το απόγευμα οι μηχανικοί του δημοσίου, διεκδικώντας οικονομικά αιτήματα. Στις 12.30 έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομίας.

    Εξάλλου πεντάωρη στάση εργασίας από τις 9 ως τις 2 μετά το μεσημέρι θα ραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Ο σύλλογος εργαζομένων υποστηρίζει ότι το ΕΚΑΒ με τη σημερινή του δύναμη, δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις μισές ανάγκες του πληθυσμού.

    [04] Ομοψυχία για Κυπριακό ζητεί ο πρωθυπουργός

    30/10/2002 15:52:06

    Εθνική ομοψυχία και αποφυγή κομματικών αντιπαραθέσεων γύρω από το Κυπριακό ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με δηλώσεις του μετά τις ενημερωτικές συναντήσεις που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους ενημέρωσε και για το θέμα του Ευρωστρατού.

    Ο κ. Σημίτης δίνοντας τον τόνο της κρίσιμης φάση στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό τόνισε ότι μπορεί τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ να τεθούν δύσκολα ερωτήματα και μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα και η Κύπρος να κάνουν κρίσιμες επιλογές.

    Σ'αυτή τη φάση όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός οι εικασίες και οι υποθέσεις μπορούν να γίνονται μόνο για εντυπωσιασμό και πρόσθεσε ότι η προχειρότητα μπορεί να βλάψει μια μεγάλη εθνική υπόθεση.

    Εμμεσα ο κ. Σημίτης διέψευσε την ύπαρξη σχεδίου λύσης για το Κυπριακό αναγνωρίζοντας όμως ότι ένα τέτοιο σχέδιο επεξεργάζονται τα Ηνωμένα Εθνη. Και πρόσθεσε ότι η προώθηση μιας λύσης από τα Ηνωμένα Εθνη ήταν αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Σχετικά με το θέμα του Ευρωστρατού ο κ. Σημίτης ανέφερε στις δηλώσεις του ότι στις Βρυξέλλες έγινε ένα σημαντικό βήμα, έκανε λόγο για πρώτο στάδιο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

    Με την οριστική λύση του ζητήματος όπως τόνισε ο πρωθυπουργός οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ θα γίνονται με σεβασμό στην ισοτιμία των χωρών μελών και των συμφερόντων τους όπως εξαρχής είχε ζητήσει η Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την προωθούμενη λύση στο θέμα του Ευρωστρατού όπως τόνισε ο κ. Σημίτης τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούν να προσφεύγουν στη χρήση βίας ή σε απειλή χρήσης βίας ή να προωθούν αλλαγή των εξωτερικών συνόρων.

    Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, και ως προεδρεύουσα ήδη χώρα στον τομέα της Αμυνας έκανε το καθήκον της, υπέβαλε προτάσεις και λύσεις. Εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη θα ανταποκριθούν. Η ευθύνη υπογράμμισε ανήκει σ'αυτούς προκειμένου να τερματιστούν οι ασάφειες ετών.

    [05] Συνάντηση Στεφανόπουλου με πρόεδρο Ν.Αφρικής

    30/10/2002 14:40:47

    Με βασικό στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Νοτίου Αφρικής στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα με δεδομένο το άριστο επίπεδο των πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών διεξήχθησαν σήμερα στο Κέηπ Τάουν οι συνομιλίες του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον πρόεδρο της χώρας Τάμπο Μπεκι.

    Σημειώνεται ότι εντός του 2003 ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής πρόκειται να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα, κατόπιν της προσκλήσεως που του απηύθυνε ο Κωστής Στεφανόπουλος, οπότε θα δοθεί η ευκαιρία να συνεχισθεί η συζήτηση και «να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο τα θέματα των εμπορικών και των οικονομικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

    Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα επιθυμεί διακαώς την ενδυνάμωση των σχεσεων αυτών (που είναι ελλειματικές εις βάρος της Ελλάδος) και για τούτο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδεύεται από κλιμάκιο 60 περίπου επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της Νότιας Αφρικής και οι οποιοι μετέχουν σε οικονομικό φόρουμ με νοτιοαφρικανούς «ομολόγους τους, φόρουμ τις εργασίες του οποίου θα χαιρετίσει αύριο ο Κ. Στεφανόπουλος.

    Εν προκειμένω ο πρόεδρος εξεφρασε την ελπίδα πως οι εργασίες του φόρουμ θα στεφθούν από επιτυχία και τόνισε το σημαντικο ρόλο που διαδραματίζουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ν. Αφρικής οι ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες που ζουν στη χώρα αυτή.

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος τόνισε ότι από τις συζητήσεις που είχε με τον Τ. Μπεκι επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί των δύο χωρών και η κοινή προσέγγιση που έχουν η Αθήνα και το Κέηπ Τάουν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας Ευρώπης και Αφρικής, με δεδομένη την ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003 και της νοτιοαφρικανικής προεδρίας στην «Αφρικανική Ενωση την ίδια χρονιά.

    Οι κ.κ. Στεφανόπουλος και Μπέκι μίλησαν με «κοινή γλώσσα για τα διεθνή προβλήματα τα οποία απασχόλησαν τις επίσημες συνομιλίες τους, δηλαδη το Μεσανατολικό, το Κυπριακό και το πρόβλημα με το Ιράκ .

    Ο Τάμπο Μπέκι, όντας ενήμερος για το Κυπριακό, εξέφρασε την ελπίδα να καρποφορήσουν οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΗΕ για τη διευθέτηση αυτού του «παλαιού ζητήματος. Και ο Κωστής Στεφανόπουλος πρόσθεσε ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα διευκολυνθεί η ανευρεση οριστικής λύσεως στο ζήτημα.

    Αναφορικά με το παλαιστινιακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε να λυθει το ταχύτερο δυνατόν ώστε να σταματήσει ο κύκλος του αίματος, ετάχθη κατά της προσφυγής σε στρατιωτικές λύσεις, ενώ επεσημανε την ανάγκη αναλήψεως εκ μέρους της ΕΕ ενεργότερου ρόλου για τη διευθέτησή του.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο πρόβλημα του Ιράκ τόνισε πως θα πρέπει να αποφευχθεί η πολεμική σύγκρουση και μέσω της διαδικασιας του ΟΗΕ και των επιθεωρητών να βρεθεί λύση ωστε «να μην έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορεί να επηρρεάσουν ολόκληρη την περιοχή.

    Τέλος ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι καταδίκασε με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο τις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις στο Σοβέτο του Γιοχανεσμπουργκ που κόστισαν τη ζωή σε μιά γυναίκα, ο άνδρας της οποίας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

    Ο κ. Μπέκι , σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνεντεύξεως με τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως τη Ν. Αφρική, έκανε λόγο για «εγκληματική ενέργεια με την οποία «επιδιώκεται να ξεκινήσει μιά τρομοκρατική εκστρατεία, ενώ επικαλούμενος στοιχεία που έχει στη διάθεσή του είπε ότι «μιά δεξιά ομάδα θέλει αυτή την εκστρατεια για να δημιουργήσει αποσταθεροποίηση στή χώρα και κλίμα αβεβαιότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 October 2002 - 21:30:14 UTC