Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνωστισμός ηγετών και διπλωματών σε Μόσχα και Πεκίνο.
- Συνεχίσθηκαν με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.
- Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση των Βαλκανίων.
- Η Θεσσαλονίκη το κέντρο για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.
- Χείρα φιλίας προς την Τουρκία από τον Γ.Παπανδρέου.
- Αιτήσεις δικαιούχων στον ΟΕΚ για επιδότηση ενοικίου.
- Ρύθμιση χρεών των δήμων ανακοίνωσε η Β.Παπανδρέου.
- Νέα αποκλιμάκωση στο επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων.
- Δικηγόρος βρέθηκε στραγγαλισμένη στο σπίτι της στην Κηφισιά.
- Συνάντηση Βρετανού υπουργού με επιτροπή για επιστροφή των Μαρμάρων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνωστισμός ηγετών και διπλωματών σε Μόσχα και Πεκίνο.

Συνωστισμός ηγετών και διπλωματών, παρατηρείται το τελευταίο 24ωρο σε Μόσχα και Πεκίνο, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στο Κόσοβο. Στο Πεκίνο μετέβη ο γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, ενώ ήδη αναχώρησε ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου Τσερνομίρντιν, ο οποίος δήλωσε ότι η Κίνα ζητάει την άμεση διακοπή των βομβαρδισμών για οποιαδήποτε συζήτηση στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που απέρριψαν οι ΗΠΑ. Στη Μοσχα βρίσκεται ο αμερικανός αξιωματούχος Τάλμποτ, ενώ αύριο μεταβαίνει ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ. Προηγήθηκε επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Βεντρίν.

Συνεχίσθηκαν με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία.

Στη Γιουγκοσλαβία συνεχίσθηκαν με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί και επλήγησαν, στρατιωτικοί στόχοι, γέφυρες, εργοστάσια και κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να σκοτωθουν 4 άτομα και να τραυματισθούν πέντε. Στο μεταξύ, ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση του Μιλόσεβιτς για μερική απόσυρση των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο. Μή ικανοποιητική χαρακτήρισαν την ενέργεια ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Βρετανία, για διπλωματικό ελιγμό έκανε λόγο η Γερμανία, θετική εξέλιξη την χαρακτήρισαν ΟΗΕ, Ρωσία και Ελλάδα.

Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση των Βαλκανίων.

Ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος που θα έχει η Ελλάδα στην ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, τονίσθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Οπως δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή εθνικό σχέδιο δράσης για ανόρθωση των Βαλκανίων, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι σε περίπου ένα μήνα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη διεθνής διάσκεψη για το θέμα των προσφύγων. Οι σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον ενισχύθηκαν τελευταία, υποστήριξε ο αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στο φόρουμ, ενώ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση τους έλληνες να επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του.

Η Θεσσαλονίκη το κέντρο για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

Η κυβέρνηση θα προτείνει να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη η έδρα του οργανισμού που θα δημιουργηθεί μετά τη λήξη του πολέμου για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Πορτογάλο ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν ότι η κρίση στο Κόσοβο έδειξε πως η ΕΕ έχει ανάγκη χάραξης κοινής εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Χείρα φιλίας προς την Τουρκία από τον Γ.Παπανδρέου.

Χείρα φιλίας προς την Τουρκία, όχι όμως από θέση αδυναμίας αλλά από πίστη ότι αυτό συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή, έτεινε ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζοντας την ελπίδα πως η Τουρκία θα ανταποκριθεί. Μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ της Θεσσαλονίκης, ο κ.Παπανδρέου τόνισε πως η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο συνέβαλε στη μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η μείωση αυτή δεν θα είναι προσωρινή, αλλά μακροπρόθεσμη.

Αιτήσεις δικαιούχων στον ΟΕΚ για επιδότηση ενοικίου.

Από 24 Μαϊου μέχρι 31 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για επιδότηση ενοικίου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και εξήγγειλε ότι από 1η Ιουλίου ο Οργανισμός θα δέχεται νέες αιτήσεις για το πρόγραμμα δανειοδότησης για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το επιτόκιο των δανείων για άγαμο θα είναι 7%, για έγγαμο με ένα παιδί 6%, με δυο παιδιά 5,5%, με τρία παιδιά 5% και με τέσσερα παιδιά 4,5%.

Ρύθμιση χρεών των δήμων ανακοίνωσε η Β.Παπανδρέου.

Τη ρύθμιση των χρεών των δήμων, συνολικού ύψους άνω των 30 δισ. δρχ., ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρεου, μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΚΕ. Πρόκειται για τις υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους απο νόμιμες οφειλές έργων, προμηθειών, ασφαλιστικών ταμείων, τραπεζών και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Νέα αποκλιμάκωση στο επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων.

Νέα αποκλιμάκωση στο επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων σημειώθηκε στη νέα δημοπρασία. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαφοροποιήθηκε στο 5,66% από 5,98% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία. Στη δημοπρασία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 580 δισ. δρχ που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,4 περίπου φορές.

Δικηγόρος βρέθηκε στραγγαλισμένη στο σπίτι της στην Κηφισιά.

Δικηγόρος βρέθηκε στραγγαλισμένη στο σπίτι της στην Κηφισιά. Πρόκειται για την Αδαμαντία Σίμου, 38 χρόνων, ενώ από την αστυνομία γίνονται έρευνες και αναζητεί το σύζυγο της Γρηγόριο Κούλα, ο οποίος θεωρείται ύποπτος.

Συνάντηση Βρετανού υπουργού με επιτροπή για επιστροφή των Μαρμάρων.

Ενδιαφέρουσα και αρκετά γόνιμη χαρακτηρίστηκε η συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο με τον υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας Κρις Σμιθ τα μέλη της αντιπροσωπείας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, την οποία αποτελούσαν οι Ευρωβουλευτές Αλφ Λόμας, Αλέκος Αλαβάνος, Ειρήνη Λαμπράκη, καθώς και οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων, Γκράχαμ Μπινς και Κρις Πράις. Ο Βρετανός υπουργός διατύπωσε την πάγια θέση της κυβέρνησής του για το θέμα, αλλά όπως υποστήριξαν τα μέλη της επιτροπής δεν ήταν ένας διάλογος "κουφών" και εξέφρασαν την ικανοποιησή τους γιατί έγινε μία αρχή διαλόγου με την κυβέρνηση Μπλερ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο σελίδες αφιερώνει το ισπανικό περιοδικό Ντον Μπαλόν αναφερόμενο σε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς στην Ευρώπη όπως χαρακτηρίζει τον Ντέμη Νικολαϊδη. Το περιοδικό, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο άσος της ΑΕΚ, δεν είναι πολύ δυνατός, αλλά έχει συνεχή και θαυμάσια κίνηση μέσα στην περιοχή και μυρίζεται το γκολ και προσθέτει πως ενδιαφέρον για τον "Ντεμίνιο" έχουν δείξει η Αρσεναλ, η Στουτγκάρδη η Γιουβέντους, ο Αγιαξ και η Φιορεντίνα.

Αισιόδοξοι δηλώνουν παίχτες, προπονητές και παράγοντες στον Παναθηναϊκό για το αυριανό ντέρμπι με την ΑΕΚ, που ίσως κρίνει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς ο Ολυμπιακός πρέπει να θεωρείται σίγουρος πρωταθλητής. Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι της ΑΕΚ έχουν απομονωθεί και προετοιμάζονται πυρετωδώς για το ντέρμπι, ενώ διοικητικοί κύκλοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη διαιτησία, ειδικά μετά τα τελευταία κρούσματα.

Χωρίς τον Ντίνο Αγγελίδη και τον Μάρτιν Μιούρσεπ θα αγωνιστεί, οριστικά, ο Αρης στον τρίτο αγώνα των πλέι οφ εναντίον του ΠΑΟΚ. Ο ΕΣΑΚΕ, έδωσε έντολη στους διαιτητές, Κορομηλά και Μουζάκη και στον κομισάριο του αγώνα να παρακρατήσουν τα δελτία των δύο παικτών, σε περίπτωση που εμφανισθούν στο γήπεδο.

Ο διεθνής μπασκετμπολίστας του Αρη, Γιάννης Σιούτης, αποκλείστηκε από την εθνική ομάδα μπάσκετ, πριν αυτή αρχίσει ακόμη την προετοιμασία της για την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 99. Ο τραυματισμός του Σιούτη στο τρίτο ματς των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό αποδείχθηκε πολύ πιο σοβαρός (ρήξη πρόσθιου χιαστού) και ο προπονητής της εθνικής, Κώστας Πετρόπουλος αναγκάστηκε να τον αποκλείσει και εξετάζει το ενδεχόμενο να καλέσει κάποιον άλλο παίκτη στη θέση του.

Στο γήπεδο της Τούμπας θα διεξαχθούν οι αγώνες των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου ελπίδων και ανδρών της Γιουγκοσλαβίας με τα αντίστοιχα συγκροτήματα της Μάλτας, στις 8 και 9 Ιουνίου, για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η ΕΠΟ έκανε δεκτό σχετικό αίτημα της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, η οποία θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον ΠΑΟΚ για τις λεπτομέρειες των αγώνων.

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κάνει την μεγάλη ανατροπή στον επαναληπτικό τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο, καθώς νίκησε μεν την κροατική Μλάντοστ με 10-6, όμως δεν κάλυψε την διαφορά των 9 τερμάτων (4- 13) με την οποία είχε ηττηθεί στο Ζάγκρεμπ και έτσι δεν μπόρεσε να κατακτήσει το τρόπαιο, όπως άλλωστε είχε κάνει και πέρυσι, όταν είχε φτάσει και πάλι στον τελικό της διοργάνωσης, αλλά έχασε από την ουγγρική Φερεντσβάρος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,08 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,71, γαλλικό φράγκο προς 50,30, λίρα Αγγλίας προς 498,25, ελβετικό φράγκο προς 205,07, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,04, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 253,56, τη λίρα Κύπρου προς 570,27 και το ευρώ προς 329,97 δραχμές.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, με τις μετοχές του κατασκευαστικού κυρίως τομέα να "σέρνουν το χορό" της ανόδου. Ο δείκτης κατέγραψε το 26-ο ιστορικό ρεκόρ απο τις αρχές του χρόνου, καθώς οι επενδυτές έχοντας προεξοφλήσει πλέον το τέλος της πολεμικής κρίσης, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και των εισηγμένων επιχειρήσεων, η οποία παρουσιάζεται ιδιαίτερα θετική. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 4.104,69 μονάδες, έναντι 4.002,05 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας άνοδο 102,64 μονάδων ή σε ποσοστό 2, 56%. Απο τις αρχές τουο έτους ο δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξεως του 49, 94%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές ενφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 8 με 29 και στα νησιά από 14 με 25 βαθμούς Κελσίου. Αρχικά αίθριο καιρό, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 28 και 11 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 11 May 1999 - 19:00:10 UTC