Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σκληρή στάση ΝΑΤΟ για μείωση γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο Κόσοβο.
- Αποδεκτή απο ΕΕ η ελληνική πρόταση ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.
- ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ: Μηδαμινές οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
- Οι εξετάσεις στα σχολεία θα αρχίσουν την 1η Ιουνίου.
- Χωριστά πορίσματα για την υπόθεση Οτσαλάν.
- Παραπέμπεται σε δίκη ο Κατριβάνος για δυσφήμιση Γιαννόπουλου.
- Οι ΗΠΑ καταργούν τη βίζα για τους Ελληνες πολίτες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού με 72-56.
- Tη Θεσσαλονίκη προτιμά για έδρα ο προπονητής των "πλάβι".
- Την έντονη αντίδραση του ΠΑΟΚ προκάλεσε η ενέργεια του Αρη.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σκληρή στάση ΝΑΤΟ για μείωση γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο Κόσοβο.

Το Βελιγράδι ανακοίνωσε οτι ξεκίνησε η μερική αποχώρηση των δυνάμεων, που διατηρεί στο Κόσοβο. Ο πρόεδρος Κλίντον σχολιάζοντας την απόφαση του Βελιγραδίου δήλωσε οτι "οποιαδήποτε πρόοδος" θα βοηθούσε. Ωστόσο επανέλαβε πως πρέπει να εκπληρωθούν όλοι οι όροι. Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας έκανε λόγο για προπαγανδιστικό ελιγμό, ενω η Βρετανία τόνισε οτι απέχει πολύ απο την ικανοποίηση των νατοϊκών αιτημάτων. Ο ΟΗΕ, πάντως, τη χαρακτήρισε θετική εξέλιξη εαν επιβεβαιωθεί. Το ΝΑΤΟ επανέλαβε τη νύχτα τις αεροπορικές του επιθέσεις.

Αποδεκτή απο ΕΕ η ελληνική πρόταση ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

Αμεσα και ενεργά θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην οικονομική και πολιτική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, που σχεδιάζει η ΕΕ μετά το τέλος της κρίσης. Σχετική πρόταση κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Παπαντωνίου, στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ και έγινε αποδεκτή. Η χώρα μας, σύμφωνα με την πρόταση, θα λάβει μέρος τόσο στον σχεδιασμό της ανασυγκρότησης όσο και στην υλοποίηση της.

ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ: Μηδαμινές οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Οι επιπτώσεις της γιουγκοσλαβικής κρίσης θα είναι μηδαμινές στην ελληνική οικονομία, αλλά δραματικές στις οικονομίες των άλλων χωρών της Βαλκανικής. Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν στο έγκυρο βρετανικό περιοδικό ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ και παρουσιάσθηκαν χθες στο επιχειρηματικό φόρουμ, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Οι εξετάσεις στα σχολεία θα αρχίσουν την 1η Ιουνίου.

Την 1η Ιουνίου θα αρχίσουν τελικά οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις της Γ' Λυκείου θα διεξαχθούν μεταξύ 1ης και 11ης Ιουνίου, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις από την 1η μέχρι και τη 17η Ιουνίου.

Χωριστά πορίσματα για την υπόθεση Οτσαλάν.

Πολιτικές ευθύνες συνολικά στην κυβέρνηση για την υπόθεση Οτσαλάν, αποδίδουν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και εξέδωσαν χωριστά πορίσματα. Ωστόσο, καμιά παράταξη δεν ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν αποδίδουν καμιά ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά μόνο σε κρατικούς λειτουργούς για την παράνομη είσοδο του Οτσαλάν στην Ελλάδα.

Παραπέμπεται σε δίκη ο Κατριβάνος για δυσφήμιση Γιαννόπουλου.

Στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών παραπέμπεται να δικασθεί, ύστερα από τρία βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ο υπερνομάρχης Αττικής, Θεόδωρος Κατριβάνος, κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση, ύστερα από σχετικές μηνύσεις, που έχει υποβάλει εναντίον του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, οτι αμφισβήτησε την αντιστασιακή του δράση.

Οι ΗΠΑ καταργούν τη βίζα για τους Ελληνες πολίτες.

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να καταργήσει την έκδοση βίζας για τους Ελληνες πολίτες, που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, τόνισε οτι η Ελλάδα όπως και η Πορτογαλία, η Σιγκαπούρη και η Ουρουγουάη, θα προστεθούν στις χώρες, που συμμετέχουν στο ήδη ισχύον πρόγραμμα - πιλότο για την κατάργηση της έκδοσης βίζας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού με 72-56.

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε χθές σε 1-1 τις νίκες,στη σειρά των αγώνων με τον Ολυμπιακό για τους τελικούς των πλέι οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ. Οι πράσινοι επικράτησαν άνετα στο ΟΑΚΑ με 72-56, έχοντας ως κορυφαίο τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ο τρίτος αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες θα διεξαχθεί την Πέμπτη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Tη Θεσσαλονίκη προτιμά για έδρα ο προπονητής των "πλάβι".

Tη Θεσσαλονίκη προτιμά ως έδρα διεξαγωγής του αγώνα Γιουγκοσλαβίας -Μάλτας γιά τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2000, ο προπονητής των ``πλάβι`` Μίλαν Ζιβαντίνοβιτς. Αυτό δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βελιγράδι η γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της UEFA να μην αποβάλει την εθνική ομάδα της χώρας από τα προκριματικά του EURO 2000, παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΟΚ προκάλεσε η ενέργεια του Αρη.

Την έντονη αντίδραση του ΠΑΟΚ προκάλεσε η ενέργεια του Αρη να χρησιμοποιήσει τους Αγγελίδη, Μιούρσεπ, που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι, στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων που έγινε το Σάββατο. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για "αυθαίρετη παράβαση κάθε έννοιας δικαίου από τη διοίκηση του Αρη". Στο μεταξύ, ο αθλητικός δικαστής, συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και αναμένεται μέσα στις επόμενες 24 ώρες να εκδόσειαπόφαση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,56 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,43, γαλλικό φράγκο προς 50,51, λίρα Αγγλίας προς 502,12, ελβετικό φράγκο προς 206,15, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,11, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 255,39, τη λίρα Κύπρου προς 571,64 και το ευρώ προς 331,37 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σ'όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 8 με 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 26 και στα νησιά 13 με 23 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις προβλέπονται στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα 14 με 26 βαθμούς. Αίθριο καιρό θα έχει στη Θεσσαλονίκη,το απόγευμα όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη 11 με 23 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 11 May 1999 - 15:00:14 UTC