Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Στο Βελιγράδι αύριο ο Ρώσος πρωθυπουργός.
- Τους 1000 φθάνουν οι νεκροί στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τη Μόσχα.
- Πρωτοβουλία της Ελλάδος για ειρηνική επίλυση στο Κοσσυφοπέδιο.
- Αντιπροσωπεία της Ιεράς συνόδου θα μεταβεί στο Βελιγράδι.
- Ο Κ.Σκανδαλίδης επανεξελέγη γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
- Στην Αλφα Τράπεζα Πίστεως ανήκει το 51% της Ιονικής.
- Με λαμπρότητα εορτάστηκε στον Καναδά η 25η Μαρτίου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο Βελιγράδι αύριο ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Στο Βελιγράδι μεταβαίνει αύριο ο ρώσος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, στο πλαίσιο διπλωματικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η Ρωσία για τον τερματισμό των νατοϊκών βομβαρδισμών. Η αποστολή έχει την έγκριση του προέδρου Γιέλτσιν και όπως ανακοίνωσε η Γαλλία, φανερά ικανοποιημένη από την κίνηση αυτή, η Ρωσία κρατάει το κλειδί για να πείσει τον Μιλόσεβιτς να συμφωνήσει σε μία πολιτική λύση. Στο Βελιγράδι βρίσκονται ήδη τρεις ρώσοι πολιτικοί, στο πλαίσιο όμως ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οι οποίοι ανακοίνωσαν οτι η Γιουγκοσλαβία φέρεται διατεθειμένη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, υπό τον όρο όμως να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Τους 1000 φθάνουν οι νεκροί στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Στη Γιουγκοσλαβία η κατάσταση είναι τραγική. Σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Αμυνας, οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς φθάνουν τους 1000, στην πλειοψηφία τους πολίτες. Το πρωί απογειώθηκαν δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52 από τη βρετανική βάση του Φέρφοντ, ενώ το μεσημέρι ήχησαν οι σειρήνες στο Βελιγράδι και όπως ανακοίνωσαν οι σερβικές αρχές, κατερρίφθη ένα νατοϊκό αεροσκάφος κοντά στο Πάλε. Δραματική όμως είναι και η κατάσταση των προσφύγων οι οποίοι με κάθε μέσο εγκαταλείπουν την περιοχή. Ηδη η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πρωτοβουλία της Ελλάδος για ειρηνική επίλυση στο Κοσσυφοπέδιο.

Πολιτική λύση, στο πλαίσιο του σεβασμού των συνόρων και των μειονοτήτων, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Σημίτης κάλεσε τους Σέρβους να σταματήσουν επιχειρήσεις στο Κόσοβο. Πρωτοβουλία πέντε σημείων για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών και οικονομικών συνεπειών της κρίσης, ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ανησυχία του για την κρίση εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος όμως δεν ανησυχεί για εμπλοκή της χώρας. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Γιουγκοσλαβικό.

Αντιπροσωπεία της Ιεράς συνόδου θα μεταβεί στο Βελιγράδι.

Αντιπροσωπεία της Ιεράς συνόδου θα μεταβεί εντός της εβδομάδος στο Βελιγράδι, με ανθρωπιστική βοήθεια προς την ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας, ενώ την Κυριακή θα τελεστεί δέηση σε όλες τις εκκλησίες και περιφορά δίσκου για τη συγκέντρωση χρημάτων. Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνει δραματική έκκληση για την κατάπαυση του πυρός στη Γιουγκοσλαβία. Εξάλλου, αντιπολεμικό μουσικό συλλαλητήριο θα γίνει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και αύριο ολονύχτια καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνεται στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Κ.Σκανδαλίδης επανεξελέγη γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης επανεξελέγη γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Επίσης εξελέγησαν τα 11 μέλη που θα στελεχώσουν το νέο Εκτελεστικό Γραφείο. Εξελέγησαν κατά σειρά ψήφων οι Απ. Κακλαμάνης, Β. Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτης, Θ. Πάγκαλος, Αλ. Παπαδόπουλος, Ε. Βενιζέλος, Γ.Παπανδρέου Α. Τσοχατζόπουλος, Χρ Παπουτσής, Τ. Αντωνίου και Γ. Μωραϊτης. Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στην εσωστρέφεια και τη μεμψιμοιρία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Στην Αλφα Τράπεζα Πίστεως ανήκει το 51% της Ιονικής.

Στον όμιλο της Αλφα Τραπέζης Πίστεως, περιέρχεται τελικά το 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας, αντί του ποσού των 272 δις δρχ, που θα καταβληθεί τοις μετρητοίς. Το Διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής Τράπεζας επικύρωσε και τυπικά την προσφορά της πίστεως και χαρακτήρισε εκτός διαγωνισμού τη νέα προσφορά των 290 δις δρχ που υπέβαλε σήμερα ο όμιλος της Τραπέζης Πειραιώς. Την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση του διαγωνισμού, εξέφρασε ο υπουργός εθνικής οικονομίας.

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στον Καναδά η 25η Μαρτίου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν χθες οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο, στο Μόντρεαλ και το Τορόντο. Στο Μόντρεαλ πάνω από 30.000 θεατές κατέκλυσαν τη λεωφόρο Ζαν Ταλόν για να δουν από κοντά την παρέλαση των νέων. Οι σύλλογοι των βετεράνων πολεμιστών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της Εθνικής Αντίστασης και του Αρη Βελουχιώτη ήταν "μπροστάρηδες" στην παρέλαση που διήρκησε δύο ώρες. Στο μεταξύ, πανό με συνθήματα "Εξω οι Αμερικανοί από τα Βαλκάνια" έκαναν την εμφάνισή τους στα πεζοδρόμια, που ήταν κατάμεστα από κόσμο. Με την ίδια λαπρότητα και παρουσία 50.000 πολιτών εξελίχθηκε η παρέλαση στην ``καρδιά`` του Ελληνισμού, τη λεωφόρο Ντάνφορθ του Τορόντο, όπου 6.000 μέλη συλλόγων και μαθητές σχολείων συμμετείχαν δυναμικά στη μεγαλειώδη εκδήλωση.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με συγκρατημένη αισιοδοξία και με νέο προπονητή η αποστολή της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, βρίσκεται στη Ρίγα για τον αγώνα της Τετάρτης με την αντίστοιχη της Λετονίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού κυπέλλου. Οι περισσότεροι διεθνείς είναι σοκαρισμένοι από τον τρόπο αποχώρησης του Ανγκελ Ιορντανέσκου, ενώ ο αντικαταστάτης του, Βασίλης Δανιήλ θεωρεί το παιχνίδι με τη Λετονία αγώνα χωρίς αύριο, καθώς απώλεια βαθμών θα σημάνει τον αποκλεισμό της εθνικής. Αντιθέτως, η εθνική ομάδα των ελπίδων αντιμετωπίζει τον αυριανό αγώνα της με τη Λετονία με μεγάλη αισιοδοξία, καθώς ήδη βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στον ομιλό της.

Σε πρόσωπο των ημερών, έχει εξελιχθεί ο Γρηγόρης Γεωργάτος. Ο διεθνής άσος του Ολυμπιακού έχει συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και σήμερα αποκάλυψε ότι πράγματι έχει δεχθεί και προτάσεις. ``Εχω κάποιες προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες. Τις τελευταίες ημέρες με πλησίασαν εκρπόσωποί τους και μου διεμήνυσαν το ενδιαφέρον τους. Ομως τον πρώτο λόγο έχει πάντα ο Ολυμπιακός. Φυσικά και θέλω να παίξω στην Ευρώπη, όμως θα κάνω ότι μου πει ο Ολυμπιακός που όπως έδειξε και φέτος είναι μια ομάδα με μεγάλους στόχους και φιλοδοξίες``

Η ΕΟΠΕ ανακοίνωσε ότι ο Ιταλός προπονητής, Τζιαν Πάολο Μοντάλι, θα αναλάβει οριστικά την τεχνική ηγεσία της εθνικής μας ομάδας Βόλεϊ των ανδρών. Ο Ιταλός προπονητής πρόκειται εντός των ημερών ν' ανακοινώσει τους συνεργάτες του.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,57 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,18, γαλλικό φράγκο προς 50,44, λίρα Αγγλίας προς 499,50, ελβετικό φράγκο προς 207,42, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,08, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 256,55, τη λίρα Κύπρου προς 570,18 και το ευρώ προς 330,89 δραχμές.

Δύο πρόσωπα παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Τον αρχικό ενθουσιασμό που προκάλεσε η πώληση της Ιονικής Τράπεζας διαδέχθηκε γρήγορα η επιφυλακτικότητα λόγω των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τελικά με πτώση 52,15 μονάδων ή σε ποσοστό 1,47%, στις 3.496,3 μονάδες, παρά την αρχική μεγάλη άνοδο. Στο "γύρισμα" της αγοράς συνέβαλε και η πίεση που δέχθηκε σήμερα η δραχμή και η αγορά των ομολόγων, καθώς και οι αντιφατικές πληροφορίες στον ποιόν τελικά (Πίστεως ή Πειραιώς) θα καταλήξει η Ιονική. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση 4,12%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα βελτίωσης. Οι άνεμοι στα δυτικά κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι μέτριοι και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι με την ιδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 4 εως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 18 και στο Αιγαίο 10 με 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 17 και 6 με 14 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 29 March 1999 - 19:00:14 UTC