Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 11/06/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πολεμική ατμόσφαιρα έξω από τα εξεταστικά κέντρα.
- Θετικό κλίμα στη συνάντηση υπουργού Εργασίας-απεργούς Ιονικής.
- Σε δύσκολη θέση ο Καραμηνάς μετά την απόφαση του κομματός του.
- Ελαστική οικονομική πολιτική υπόσχεται για το 1999 ο Παπαντωνίου.
- Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε ο Μπέης.
- Διάψευση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
- Σε 41 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Λογοθέτης.
- Το Σάββατο η συνάντηση Σημίτη-Μπλερ.
- Σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζητά η ΝΔ για Φλώρινα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πολεμική ατμόσφαιρα έξω από τα εξεταστικά κέντρα.

Πολεμική ατμόσφαιρα έχουν δημιουργήσει καθηγητές έξω από τα εξεταστικά κέντρα, λίγες ώρες πριν το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τα κέντρα ομάδες καθηγητών συγκρούονται με την αστυνομία, δημιουργώντας επεισόδια και προκαλώντας καταστροφές. Τα επεισόδια καταδίκασε η κυβέρνηση και τα απέδωσε σε μικρή ομάδα αναρχικής ιδεολογίας, τονίζοντας παράλληλα ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί. Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Θετικό κλίμα στη συνάντηση υπουργού Εργασίας-απεργούς Ιονικής.

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους απεργούς της Ιονικής για τη διευθέτηση των ασφαλιστικών τους θεμάτων. Ο κ.Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε ότι θα διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ οι εργαζόμενοι στην τράπεζα ζήτησαν η υπόσχεση αυτή να δοθεί γραπτώς. Πάντως, το κλίμα είναι μάλλον θετικό και όλα δείχνουν ότι από την προσεχή εβδομάδα θ'αρχίσει η σταδιακή λειτουργία της τράπεζας.

Σε δύσκολη θέση ο Καραμηνάς μετά την απόφαση του κομματός του.

Ομόφωνη απόφαση που δεν αφήνει περιθώρια διεξόδου για το βουλευτή Σάμου Καραμηνά, έλαβε απόψε το Συμβούλιο Δεοντολογίας της ΝΔ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Μιλτιάδη Εβερτ. Το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τη βουλή την άρση ασυλίας του βουλευτή, ενώ στην περίπτωση που δεν αρθεί η ασυλία ο βουλευτής οφείλει να παραιτηθεί. Εάν δεν το πράξει παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της διαγραφής. Μέχρι να αρθεί η ασυλία του ο Καραμηνάς οφείλει να απέχει από τις κομματικές δραστηριότητες.

Ελαστική οικονομική πολιτική υπόσχεται για το 1999 ο Παπαντωνίου.

Την άσκηση μίας πιο ελαστικής οικονομικής πολιτικής με κοινωνικό πρόσωπο, το 1999, υποσχέθηκε εμμέσως ο Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας. Ο υπουργός δήλωσε ότι οι εξελίξεις το 1998 διαμορφώνουν συνθήκες για άσκηση θετικής πολιτικής το 1999, τόνισε ότι η αγορά αντέδρασε θετικά στην υποτίμηση της δραχμής, σημείωσε πως ο πληθωρισμός επανέρχεται σε καθοδική τροχιά και διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε ο Μπέης.

Εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκε ο Δημήτρης Μπέης, τον οποίο ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν κατάφερε να μεταπείσει να αποσύρει την υποψηφιότητά του από το δήμο της Αθήνας. Ο Τιτανικός βυθίζεται και ο καπετάνιος δίνει δεξίωση στο κατάστρωμα, τόνισε ο κ.Μπέης. Ο Τιτανικός δεν βυθίζεται και ο κ.Μπέης βιάστηκε και έπεσε μόνος του στη θάλασσα, απάντησε ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Διάψευση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Διέψευσαν κατηγορηματικά Αθήνα και Λονδίνο τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων ότι η Βρετανία απέρριψε την πρόταση για σύσταση διεθνούς επιτροπής, που θα εξετάσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, για να διαπιστώσει τις ζημιές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια καθαρισμού τους. Την προσεχή εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, θα επιδώσει στο Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα επιστολή με την οποία θα ζητεί την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Σε 41 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο Λογοθέτης.

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 41 ετών και εννέα μηνών και χρηματικό πρόστιμο περίπου 7 εκατ.δρχ καταδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο ο δήμαρχος Πειραιά, Στέλιος Λογοθέτης, για 16 διαφορετικές υποθέσεις που αφορούσαν οφειλές του δήμου Πειραιά προς το ΙΚΑ. Ο κ.Λογοθέτης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η δίωξή του έχει πολιτικό χαρακτήρα.

Το Σάββατο η συνάντηση Σημίτη-Μπλερ.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στου Κάρντιφ να προσφερθούν στην Τουρκία καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν θα υποκύψει σε πιέσεις άλλων χωρών, ξεκαθάρισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει το Σάββατο στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ.

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζητά η ΝΔ για Φλώρινα.

Τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, για τη σύμβαση κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα, ζητά η ΝΔ με πρόταση που κατέθεσε στη βουλή και την υπογράφουν 80 βουλευτές. Στην πρόταση γίνεται λόγος για ευθύνες της κυβέρνησης και υπόνοιες κακής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ιταλία και η Χιλή αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 σε αγώνα που άνοιξε την αυλαία του Β' ομίλου, στο μουντιάλ της Γαλλίας. Ο αγώνας έγινε στο Στάδιο Λεσκίρ του Μπορντό παρουσία 36.500 θεατών. Η ''Σκουάντρα Ατζούρα'' άνοιξε το σκορ στο 10' με τον Κριστιάν Βιέρι, όμως το νέο μεγάλο αστέρι της Χιλής, ο Μαρσέλο Σάλας, απάντησε δύο φορές (45', 50') κι έδωσε στην ομάδα του το προβάδισμα. Το τελικό 2-2 διαμόρφωσε ο Ρομπέρτο Μπάτζιο με πέναλτι στο 85'.

Στον πάγκο της ΑΕΚ θα κάθεται για τα τρια επόμενα χρόνια ο Γιώργος Καλαφατάκης. Ο χανιώτης τεχνικός θα είναι ο αντικαταστάτης του Γιάννη Ιωαννίδη στο ''τιμόνι'' της ''Ενωσης'', η διοίκηση της οποίας τον προτίμησε αντί του Ντράγκαν Σάκοτα. ''Είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα και υπόσχομαι στον φίλαθλο κόσμο και στους ανθρώπους που με πίστεψαν, ότι θα φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους'', είπε ο Καλαφατάκης.

Μια ακόμη ''μάχη'' κέρδισε σήμερα η ΕΠΑΕ στον ''πόλεμό'' της με τις 10 ΠΑΕ. Το Τριμελές Εφετείο απέρριψε σήμερα τ' ασφαλιστικά μέτρα των 10 ΠΑΕ εναντίον της. Ετσι με την απόφαση αυτή ακυρώνεται οριστικά η Γενική Συνέλευση που είχαν συγκαλέσει οι 10 ΠΑΕ για τις 19 Ιουνίου, μετά τη σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου. Η νέα δικαστική ''μάχη'' θα γίνει πλέον 2 Ιουλίου στο Εφετείο, όπου θα συζητηθεί η κυρία αγωγή της ΕΠΑΕ κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου.

Στον Παναθηναϊκό θα συνεχίσει την καριέρα του ο Μίκαελ Κοχ. Ο Γερμανός γκαρντ συναντήθηκε με το μεγαλομέτοχο της αθηναϊκής ΚΑΕ, Παύλο Γιαννακόπουλο και συμφώνησε για ανανέωση της συνεργασίας τους για ένα συν ένα χρόνο. Στο μεταξύ, μια ανάσα από την απόκτηση του Ντέγιαν Μποντίρογκα βρίσκονται οι ''πράσινοι''. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σέρβος γκαρντ θα υπογράψει διετές συμβόλαιο έναντι 800 εκατομμυρίων δραχμών.

Μετά τον Τζον Κόρφα και ο Πιτ Παπαχρόνης υπέγραψε στο Μαρούσι. Ο πρώην παίκτης του Ηρακλή και του Ηρακλείου, συμφώνησε με τη διοίκηση της ομάδας των βορείων προαστείων για μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας, έναντι 40 εκατομμυρίων δραχμών περίπου. Αύριο εκτός σοβαρού απροόπτου, θα ''τριτώσουν'' οι μεταγραφικές κινήσεις του Αμαρουσίου, αφού θα υπογράψει και ο Κώστας Κασουρίδης του Σπόρτιγκ.

Στην Πόρτσμουθ θα συνεχίσει την καριέρα του ο επιθετικός του Πανηλειακού Κυζερίδης, του οποίου το συμβόλαιο με την ομάδα του Πύργου έληξε. Στην Πόρτσμουθ ο Κυζερίδης θα ''βρεί'' έναν ακόμη Ελληνα παίκτη, τον Βλάχο, που αγωνίστηκε με τα χρώματα του αγγλικού συλλόγου την περασμένη περίοδο και τον βοήθησε να ''κρατηθεί'' στην πρώτη κατηγορία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,38 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 172,67, γαλλικό φράγκο προς 51,49, λίρα Αγγλίας προς 505,75, ελβετικό φράγκο προς 208,85, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,53, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 219,46, τη λίρα Κύπρου προς 587,68 και την ECU προς 340,52 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει κάτω απο το "φράγμα" των 2500 μονάδων κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα απο τις 15 Μαϊου. Διαμορφώθηκε στις 2485, 74 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,19%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα και έφθασε τα 45,2 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρό με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες, που θ'αρχίσουν από τα δυτικά και βόρεια και μέχρι το βράδυ θα επεκταθούν στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, προβλέπει για αύριο η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 16 με 34 βαθμούς και στα νησιά 19 με 30 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 20 με 33 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί βροχή ή καταιγίδα το βράδυ, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 19 με 32 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 11 June 1998 - 19:00:08 UTC