Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (AM), 97-02-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 23/02/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΝΔ


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Προ εξελιξεων και αποφασεων στο Kυπριακο.

Ο προεδρος της κυπρου Γλαυκος κληριδης χαρακτηρισε το Μαϊο Mηνα εξελιξεων, ενω τη Τριτη συνερχεται στις Bρυξελλες το συμβουλιο συνδεσης Ευρωπαικης Ενωσης -Kυπρου.

Ευρωπαικες χωρες ασκουν πιεσεις για συμμετοχη στις διαπραγματευσεις ενταξης της Κυπρου και των Τουρκοκυπριων απο την αρχη, κατι που η Aθηνα και η Λευκωσια αρνουνται να αποδεχθουν ρητα. Το θεμα θα κριθει αυριο στο συμβουλιο υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έφτασε σήμερα στην Αθηνα για ιδιωτικη επισκεψη αλλα αναμενεται να συναντηθει και με την πολιτικη ηγεσια. Σε αποκλειστικες δηλωσεις του στον Αντεννα χαρακτηρισε αδικαιολόγητη την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Εβδομη στη σειρα βδομάδα απεργίας για τα τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.

Ο υφυπουργος Παιδειας Ιωαννης Ανθοπουλος ξεκαθαριζει στον Αντεννα οτι δεν προκειται να παραταθει το σχολικο ετος ενώ οι καθηγητές σε σημερινή συνέντευξη τύπου της ΟΛΜΕ κατήγγειλαν ότι τα σχολεία τα κρατά κλειστά η κυβερνηση που δεν δέχεται τον ουσιαστικο διάλογο.

Συμφωνα με πληροφορίες λόγω της απεργίας δεν θα δοθούν βαθμοί τριμήνου σε πολλά σχολεία.

Το υπουργειο Οικονομικων αναζητει νεο τροπο υπολογισμου των κρατησεων που γινονται στις αποδοχες των καθηγητων προκειμενου να αρθει η διαφορα ως προς το υψος των αυξησεων.

Ο υφυπουργος παιδειας Ιωαννης Ανθοπουλος,μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΑ διευκρίνισε ότι οι χαμενες ωρες διδασκαλιας θα αναπληρωθουν με Παιδαγωγικα μετρα ,οπως τα εξαωρα μαθηματα και η επιμηκυνση της σχολικης ημερας και οχι με διοικητικα μετρα,οπως η παραταση του σχολικου ετους.

Οι καθηγητες παντως από αύριο κλιμακώνουν τις κινητοποιησεις τους με συλλαλητηρια σε Ιωννινα,Ηρακλειο και Αθηνα,αυριο, μεθαυριο και την Τεταρτη.

ΠΑΣΟΚ

Δια της σιωπης και αποχης εκραστηκαν οι διαφωνουντες του Πασοκ στη διημερη συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης που εληξε χθες.

Οι εισηγησεις του Κωστα Σημιτη ετυχαν της ομοφωνης αποδοχης των μελων της Κεντρικης Επιτροπης αφου περιπου 40 στελεχη που φερονταν να διαφωνουν απουσιαζαν απο τις ψηφοφοριες.

Αισθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Ακη Τσοχατζόπουλου ο οποίος πήρε αποστάσεις απο την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και απο τον πρωθυπουργό.

Εντονα στοιχεία κριτικής αλλά και αυτοκριτικής περιείχαν οι ομιλίες του Κωστα Σημιτη και του υπουργού Γεωργίας στεφανου Τζουμακα για το αγροτικο.

ΝΔ

Να είστε πεπεισμένοι ότι η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει αρραγής δηλώνει σήμερα ο Μιλτιάδης Εβερτ απαντωντας σε ερώτηση σχετικά με την προτροπή Βαρβιτσιώτη σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, να στηρίξει υποψηφιότητα Κώστα Καραμανλή.

Ο Mιλτιαδης Εβερτ παντως,φερεται αποφασισμενος να διεκδικησει και παλι την αρχηγια και σύμφωνα με πληροφορίες δηλωσε σε συνεργάτες του οτι δεν κάνει πίσω και το πολύ πολύ να εκλεγεί στο δευτερο γύρο.

Ο ιδιος ο Κωστας Καραμανλης, σε σημερινη συνεντευξη του στο ΒΗΜΑ χαρακτηριζει την προταση των 30 βουλευτων πολυ τιμητικη και τονιζει οτι τον εχει προβληματισει σοβαρα.

Ο Κωνσταντινος Καραμανλης δεν εχει καμια αναμειξη, θα χαιροταν ομως να δει τον ανηψιο του προεδρο του κομματος δηλωνει στην εκπομπη ρουα Ματ που θα μεταδοθει αμεσως μετα ο Ευρωβουλευτης Παναγιωτης Λαμπριας.Προσθετει δε οτι, οι σαρανταρηδες δεν ειναι ουτε απειροι ουτε ανετοιμοι.

Την απόφασή τους να στηρίξουν την υποφηφιότητα Σουφλιά για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας επαναβεβαίωσαν μετα τη συναντηση που ειχαν μαζι του,η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Στέφανος Μανος.

Σε τηλεφωνικη δημοσκοπηση της Μαρτελ στο λεκανοπεδιο της Αττικης που δημοσιευεται στη Κυριακατικη Ελευθεροτυπια το 40,2% των ψηφοφορων της ΝΔ τασσονται υπερ του Κωστα Καραμανλη,το 25,7 υπερ του Γιωργου Σουφλια,το 18 υπερ του Μιλτιαδη Εβερτ και 8,9% υπερ του Βυρωνα Πολυδωρα.

Στο συνολο των ψηφοφορων προηγειται ο Γιωργος Σουφλιας με 36,4,ακολουθει ο Κωστας Καραμανλης με 30,3,ο Μιλτιαδης Εβερτ με 14,9 και ο Βυρων Πολυδωρας με 8,5%.

Τους αρχηγους δεν τους εκλεγουν οι δημοσκοπησεις σχολιασε η Μαριετα Γιαννακου-Κουτσικου,μιλωντας στον ΑΝΤΕΝΑ.

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο νότιο τμήμα της Αλβανίας συνεχίζονται καθώς σήμερα περίπου 5000 άτομα έκαναν ακόμη μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη Αυλώνα.

Ο Ρωσος προεδρος Μπορις Γιέλτσιν,εκανε σημερα την πρωτη δημοσια εμφανιση του υστερα απο περιπου δυο μηνες, δηλωνοντας ότι η Ρωσία θα αναβάλλει για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατό την ένταξη κρατών από το πρώην σοβιετικό μπλοκ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παραλληλα ομως εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικώς θα επιτευχθεί συμβιβαστική λύση στη συνάντησή του με τον αμερικανό Πρόεδρο,Μπιλ Κλιντον που θα γίνει στο Ελσίνκι στις 20 και 21 Μαρτίου.

Πέντε άνθρωποι- δύο ενήλικες και τρία παιδιά- έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωι σε διαμέρισμα στην περιοχή Πάλμερς Γκριν, στο βόρειο Λονδίνο.

Δυο ανθρωποι εχασαν την ζωη τους απο πυρκαγια που ξεσπασε σε ουρανοξυστη στο κεντρο της Μπακγκοκ στην Ταϊλανδη,ενω η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διασώθηκαν και οι 93 άνθρωποι που είχαν παγιδευθεί στον τελευταίο όροφο του κτιριου.

Βγήκε απο την εντατική η διάσημη ηθοποιός,Ελιζαμπεθ Τέιλορ, που υποβλήθηκε πρίν απο τρείς ημέρες σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καλοήθους όγκου απο τον εγκέφαλο.

ΤΑΥΛΑΝΔΗ

Δύο άνθρωποι σκοτωθηκαν και περισσότεροι απο 100 τραυματίστηκαν απο πυρκαγιά που ξέσπασε σε υπο κατασκευή ουρανοξύστη στο κέντρο της πρωτεύουυσας της Ταιλάνδης, Μπανγκόγκ.

Αλλοι 65 που είχαν παγιδευτεί στον τελευταίο όροφο του ουρανοξύστη διασώθηκαν ύστερα απο δραματικές προσπάθειες που κατέγραψε η κάμερα.

- 30 οχηματα της πυροσβεστικής πάλευαν επι ώρες για να θέσουν υπο έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε νεοανεγειρόμενο ουρανοξύστη 36 ορόφων στην καρδιά της Μπανγκόγκ. Δεκάδες εργάτες στην προσπάθεια τους να σωθούν απο τις φλόγες ζητησαν καταφυγιο στον τελευταίο όροφο και εκει παγιδευτηκαν.

Η βοήθεια ήλθε εξ ουρανού καθως 4 ειδικά ελικόπτερα πέταξαν δίπλα στον ουρανοξύστη και μετεφεραν έναν εναν του 65 εγκλωβισμένους μακρυα απο την πύρινη λαιλαπα.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο νότιο τμήμα της Αλβανίας συνεχίζονται καθώς σήμερα περίπου 5000 άτομα έκαναν ακόμη μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη Αυλώνα.

Το νότιο τμήμα της Αλβανίας, που θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση απ`ότι ο βορράς, έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την κατάρρευση των παρατραπεζικών επενδυτικών προγραμμάτων, τον περασμένο μήνα.

Οι μικροεπενδυτές κατηγορούν την κυβέρνηση του Προέδρου Σαλί Μπερίσα και του Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Μέξι ότι δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν την κατάρρευση των επενδυτικών προγραμμάτων τύπου πυραμίδας και δεν ενημέρωσαν τους πολίτες για τους κινδύνους.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά στο πανεπιστήμιο της Αυλώνας εκφράζοντας έτσι την υποστήριξή τους και σε ομάδα 55 φοιτητών που άρχισαν την Πέμπτη απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση των Τιράνων.

ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

Η ηλιοφανεια,η άνοδος της θερμοκρασίας και η σταδιακή εξασθένηση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο θα είναι τα κύρια χαρακτηριιστικά του καιρού το επόμενο διήμερο.

* Αναλυτικά λοιπόν σήμερα, σχεδόν αίθριος είναι ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα εκτός από την ανατολική Μακεδονία τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα,όπου επικρατεί αραιή συννεφιά.

Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις στα δυτικα ασθενεις εως μετριοι, στα ανατολικα μετριοι εως ισχυροι, και στα νοτιοανατολικα πολυ ισχυροι με γρηγορη εξασθενηση.

Η θερμοκρασια κυμαίνεται στα βορεια απο μειον 1 εως 16 βαθμους στο Ιόνιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα απο 2 εως 18 βαθμους και στα νησια του Αιγαιου απο 6 εως 16 βαθμους κελσιου.

* Αίθριο καιρό προβλέπει και για τη Δευτέρα η ΕΜΥ με τοπική συννεφιά μόνο στα δυτικά, ανέμους ασθενείς στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις, με μικρή ενίσχυση από το βράδυ, στα ανατολικά βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα νοτιοανατολικά ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία παρότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, στη διάρκεια της ημέρας θα ανέβει ακόμα λίγο φθάνοντας η μέγιστη τιμή της τους 13 βαθμούς στα Βόρεια, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 βαθμούς και στα νησιά τους 15 βαθμούς Κελσίου.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Sunday, 23 February 1997 - 15:15:40 UTC