Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Antenna: News in Greek (PM), 97-02-23

Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Antenna Radio <http://www.antenna.gr> - email: antenna@compulink.gr

Ειδήσεις στα Ελληνικά, 23/02/97


ΤΙΤΛΟΙ

  • Πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την απεργία των καθηγητών. Συνέντευξη Αρσένη και Υφυπουργού Οικονομικών. Χωρίς βαθμολογία δεύτερου τριμήνου οι μαθητές.
  • Στη Βουλη αύριο το νεο μισθολογιο των δημοσιων υπαλληλων. Αντιδρα η ΑΔΕΔΥ που εξήγγειλε 24ωρη απεργία την Τριτη.
  • Κατά της λογιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων τάχθηκε σήμερα ο Ακης Τσοχατζόπουλος αφήνοντας αιχμές για τον κυβερνητική στάση στο θέμα των κινητοποιήσεων.
  • Η Νέα Δημοκρατία θα μείνει αρραγής δηλώνει ο Μιλτιαδης Εβερτ απέναντι στην προτροπη Βαρβιτσιώτη να υποστηρίξει υποψηφιότητα Καραμανλή.
  • Αποψε στην Πάτρα ο Κωστας Καραμανλης .Με προβληματιζει σοβαρα η προταση των 30, δηλωσε στο ΒΗΜΑ.
  • Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας δεν εχει καμμια αναμειξη, θα χαιροταν ομως να δει τον ανηψιο του προεδρο του κομματος,δηλωνει στον ΑΝΤ1 ο ευρωβουλευτης Παναγιωτης Λαμπρίας.
  • Προβάδισμα στους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας έχει η υποψηφιότητα Καραμανλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Στο σύνολο των ψηφοφόρων προηγείται ο Γιώργος Σουφλιάς.
  • Ο Μάιος, μήνας εξελίξεων για το Κυπριακό δηλώνει ο Γλαυκος Κληρίδης,ενω την Τριτη συνερχεται στις Βρυξελλες το συμβουλιο συνδεσης Ευρωπαικης Ενωσης - Κυπρου.
  • Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αλβανία.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Εντονη κινητικότητα στο Κυπριακό που κατά τα φαινόμενα βρίσκεται προ εξελιξεων και αποφασεων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαυκος Κληριδης χαρακτηρισε το Μαιο μηνα εξελιξεων,ενω τη Τριτη συνερχεται στις Βρυξελλες το συμβουλιο συνδεσης Ευρωπαικης Ενωσης- Κυπρου.

Ευρωπαϊκες χωρες ασκουν πιεσεις για συμμετοχη στις διαπραγματευσεις ενταξης της Κυπρου και των Τουρκοκυπριων απο την αρχη,κατι που η αθηνα και η Λευκωσια αρνουνται να αποδεχθουν ρητα. Το θεμα θα κριθει αυριο στο συμβουλιο υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε σήμερα ότι το μήνυμα που πρέπει να απευθύνει η Ελλάδα είναι πως δεν υπαρχει αντίρρηση για όποια πρωτοβουλία αρκεί να υπάρξει μια ενιαία και δημοκρατική λύση του Κυπριακού.

Επίσης άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο με εγκατεστημένες εκεί είτε τις ΝΑΤΟικές είτε τις Ευρωπαικές δυνάμεις.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έφτασε σήμερα στην Αθηνα για ιδιωτικη επισκεψη αλλα αναμενεται να συναντηθει και με την πολιτικη ηγεσια. Σε αποκλειστικες δηλωσεις του στον ΑΝΤ1 χαρακτηρισε αδικαιολόγητη την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ

- Στα χέρια του Αττίλα εξακολουθεί να βρίσκεται ο νεαρός Σάββας Σιδερένου, 23 ετών από τη Σωτήρα, ο οποίος συνελήφθη παράνομα από το κατοχικό καθεστώς το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε από αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Σιδερένου κρατείται στο λεγόμενο ``κεντρικό αστυνομικό σταθμό`` στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Ο αξιωματούχος της Ειρηνευτικής Δύναμης δήλωσε στην κυπριακή αστυνομία, ότι τα κατοχικά στρατεύματα αναμένεται να αποφασίσουν αύριο Δευτέρα, κατά πόσο ο Σιδερένου θα αφεθεί ελεύθερος ή θα προσαχθεί ενώπιονν ψευδοδικαστηρίου.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Αποφασισμένοι να προχωρήσει και σε 7η εβδομάδα κινητοποιήσεων, δηλώνουν οι καθηγητές.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου η ΟΛΜΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι αυτή που κρατά κλειστά τα σχολεία, αφού δε δέχεται ουσιαστικό διάλογο.

Οι καθηγητες από αύριο κλιμακώνουν τις κινητοποιησεις τους με συλλαλητηρια σε Ιωννινα,Ηρακλειο και Αθηνα,αυριο, μεθαυριο και την Τεταρτη.

Πάντως ο υφυπουργος Παιδειας Ιωαννης Ανθοπουλος δήλωσε στον ΑΝΤ1 οτι δεν προκειται να παραταθει το σχολικο ετος, διευκρινίζοντας ότι οι χαμενες ωρες διδασκαλιας θα αναπληρωθουν με Παιδαγωγικα μετρα οπως τα εξαωρα μαθηματα και η επιμηκυνση της σχολικης ημερας.

Επίσης χαρακτήρισε κωμική τη διαφορά ως προς το ύψος των αυξήσεων, των νεοδιοριζόμενων αφού -όπως είπε- αφορά μόνο 2. 000 άτομα.

Πάντως το υπουργειο Οικονομικων αναζητει νεο τροπο υπολογισμου των κρατησεων που γινονται στις αποδοχες των καθηγητων προκειμενου να αρθει αυτή η διαφορα.

Στις 8 και μισή απόψε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης και ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης δίνουν έκτακτη συνέντευξη τύπου στην οποία αναμένεται ν'αναφερθούν στο θέμα αυτό αλλά και ν'απαντήσουν στις κατηγορίες της ΟΛΜΕ.

ΠΑΣΟΚ

Δια της σιωπης και αποχης εκραστηκαν οι διαφωνουντες του ΠΑΣΟΚ στη διημερη συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης.

Οι εισηγησεις του Κωστα Σημιτη ετυχαν της ομοφωνης αποδοχης των μελων της Κεντρικης Επιτροπης αφου περιπου 40 στελεχη που φερονταν να διαφωνουν απουσιαζαν απο τις ψηφοφοριες.

Ο βουλευτής Κίμων Κουλούρης, ένας από τους απόντες, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά διαφορετικές απόψεις στο ΠΑΣΟΚ που έχουν να κάνουν κυρίως με το κοινωνικό πρόσωπο του κόμματος και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για αριστερό και δεξιό, αλλά ούτε και για εκσυγχρονιστικό και μη εκσυχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ

Πυρετός διεργασιών στη Νέα Δημοκρατία καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποψηφιοτήτων.

Εβερτ και Καραμανλής, δέχονται εισηγήσεις να επισπεύσουν την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων τους και να μην περιμένουν όπως είχαν αρχικά προγραμματίσει, τις προσυνεδριακές διαδικασίες το επόμενο Σαββατοκύριακο, στη Θεσσαλονίκη.

Η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει αρραγής δήλωσε σήμερα ο Μιλτιάδης Εβερτ απαντωντας σε ερώτηση σχετικά με την προτροπή Βαρβιτσιώτη να στηρίξει υποψηφιότητα Κώστα Καραμανλή.

Ο κ.Εβερτ φερεται αποφασισμενος να διεκδικησει και παλι την αρχηγια και σύμφωνα με πληροφορίες δηλωσε σε συνεργάτες του οτι δεν κάνει πίσω και το πολύ πολύ να εκλεγεί στο δευτερο γύρο.

Ο Κώστας Καραμανλης, σε σημερινη συνεντευξη του στο ΒΗΜΑ χαρακτηριζει την προταση των 30 βουλευτων πολυ τιμητικη και τονιζει οτι τον εχει προβληματισει σοβαρα.

Απόψε ο Κώστας Καραμανλής, μίλησε σε συγκέντρωση στελεχών του κόμματος στην Πάτρα.

Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας δεν εχει καμια αναμειξη, θα χαιροταν ομως να δει τον ανηψιο του προεδρο του κομματος δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο ευρωβουλευτης Παναγιωτης Λαμπριας και πρόσθεσε οτι οι σαρανταρηδες δεν ειναι ουτε απειροι ουτε ανετοιμοι.

Οξύτατη επίθεση εναντίον του Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, επισημαίνοντας ότι ο κ. Καρανλής έχει σοβαρές ευθύνες για την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας αφού αυτός ήταν ο υπεύθυνος πολτικού σχεδιασμού του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, 38 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και 25 πρόεδροι Νομαρχιακών της ΟΝΝΕΔ, τάσσονται με ψήφισμά τους, υπέρ της υποψηφιότητας Καραμανλή.

Σε τηλεφωνικη δημοσκοπηση της Μαρτελ στο Λεκανοπεδιο της Αττικης που δημοσιευεται στη Κυριακατικη Ελευθεροτυπια το 40,2% των ψηφοφορων της ΝΔ τασσονται υπερ του Κωστα Καραμανλη,το 25,7 υπερ του Γιωργου Σουφλια,το 18 υπερ του Μιλτιαδη Εβερτ και 8,9% υπερ του Βυρωνα Πολυδωρα.

Στο συνολο των ψηφοφορων προηγειται ο Γιωργος Σουφλιας με 36,4,ακολουθει ο Κωστας Καραμανλης με 30,3,ο Μιλτιαδης Εβερτ με 14,9 και ο Βυρων Πολυδωρας με 8,5%.

ΙΝΔΙΑ.

Τραγικός ο απολογισμός από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα στην πόλη Μπαριπάντα της Ανατολικής Ινδίας, σε χώρο θρησκευτικής τελετής.

Σύμφωνα με τον πλέον πρόσφατο επίσημο απολογισμό, 2ΟΟ άτομα υπέκυψαν ενώ περίπου 5ΟΟ υπέστησαν εγκαύματα διαφόρων βαθμών

Το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε οτι εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών απο την πυρκαγιά, θα ξεπεράσει, τελικά, τους διακόσιους και ανεβάζει τον αριθμό όσων συμμετείχαν στη θρησκευτική τελετή στους πέντε χιλιάδες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η πυρκαγιά που έλαβε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεγάλες διαστάσεις, μπορεί να οφείλεται ή σε βραχυκύκλωμα ή και σε έκρηξη φιάλης αερίου.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Το νεο μισθολογιο των δημοσιων υπαλληλων το οποιο εισαγεται αυριο για συζητηση στη Βουλη... εχει προκαλεσει την εντονη αντιδραση και της ΑΔΕΔΥ, η οποια εχει εξαγγειλει 24ωρη απεργια για την Τριτη.

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στο ΚΕΠΥΟ, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να περικόψει κατά 40% το επίδομα πληροφορικής. Ετσι αναμένεται να σημειωθούν καθυστερήσεις στην αποστολή των νέων εντύπων φορολογίας εισοδήματος, αλλά και των συντάξεων.

ΚΑΙΡΟΣ.

Αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις και ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους προβλέπει γι'αύριο σε ολόκληρη τη χώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες προβλέπονται αύριο στην Αττική. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ιδιες καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

© ANT1 Radio 1997


Antenna News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
ant12html v2.00 run on Sunday, 23 February 1997 - 19:19:35 UTC