Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-05-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [03] ΓΚΙΟΥΛ
  • [04] ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΠΡΕΣΣΕΡ
  • [05] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [06] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [07] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΔΗΣΥ
  • [08] ΔΗΣΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
  • [09] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΜΑΤΣΗΣ
  • [10] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 11 ΜΑΙΟΥ 2004

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ

    Την επαναβεβαίωση ότι η Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται στο πλευρό του Κυπριακού λαού σε όλες τις διεκδικήσεις του, έδωσε η Πρόεδρος του Σώματος Αννα Μπενάκη Ψαρούδα στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Μπενάκη και Χριστόφιας συναντήθηκαν στην Αθήνα και συζήτησαν τις εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, καθώς και τον καλύτερο συντονισμό των δύο κοινοβουλίων στην προσπάθεια καταξίωσης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κυρία Μπενάκη αποδέχθηκε παράλληλα πρόσκληση του κυρίου Χριστόφια να επισκεφθεί την Κύπρο, τονίζοντας ότι θεωρεί αυτονόητο πώς η πρώτη επίσκεψη της ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων θα είναι στην Κύπρο. Ο κύριος Χριστόφιας σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα είναι σύνθετες και για το λόγο αυτό, η βοήθεια της Ελλάδας είναι καλοδεχούμενη και αναγκαία. Συνάντηση είχε ο κύριος Χριστόφιας και με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Νωρίτερα ο κύριος Χριστόφιας είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά πρέπει να καθορίσει πολύ συγκεκριμένα τι θέλει όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πρόσθεσε ότι θα φανεί στην πορεία κατά πόσο θα γίνει νέο δημοψήφισμα ή νέα δημοψηφίσματα.

    Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι είναι πολύ δύσκολο η Τουρκία και οι τουρκοκύπριοι να αποδεχθούν δεύτερο δημοψήφισμα, από την στιγμή που είπαν ναί στο πρώτο. Είπε ότι πρώτο ζήτημα είναι να ικανοποιηθεί το αίσθημα ανασφάλειας που νοιώθει δικαιολογημένα ο μέσος Κύπριος, να εξασφαλισθούν εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης και αν είναι δυνατόν, να καταλήξουμε μαζί με τους τουρκοκυπρίους σε κάποιες αλλαγές που θα κάμουν το σχέδιο Ανάν πιο λειτουργικό.

    [03] ΓΚΙΟΥΛ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ εξέφρασε την προσδοκία ότι τα ισλαμικά κράτη θα άρουν τα εμπάργκο κατά των τουρκοκυπρίων και θα αλλάξουν την υπόσταση του ψευδοκράτους στην οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης. Υποστήριξε ότι η Ισλαμική Διάσκεψη παρακολουθεί από κοντά τις θέσεις των τουρκοκυπρίων και προσεγγίζει τις απόψεις τους για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά απέδειξε ότι επιθυμεί λύση και πρόσθεσε ότι οι δυτικές χώρες άρχισαν να ενεργούν προς την κατεύθυνση άρσης των εμπάργκο και την ενσωμάτωση των κατεχομένων στην διεθνή κοινότητα.

    [04] ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΠΡΕΣΣΕΡ

    Ο ΔΗΣΥ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει εκστρατεία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αλλάξει ο κανονισμός για τη διέλευση από τα οδοφράγματα Ευρωπαίων πολιτών που έχουν φθάσει στην Κύπρο απο τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, δήλωσε ότι το Κόμμα έχει πληροφορίες ότι ήδη Ευρωπαίοι πολίτες πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, έχοντας φθάσει από παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια, και τόνισε ότι αυτό συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ο κύριος Νεοφύτου επέκρινε εξάλλου την κυβέρνηση ότι απουσιάζει από το Εκοφίν όπου συζητείται ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόνισε ότι η Κύπρος έπρεπε να βρίσκεται εκεί για να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία.

    [05] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Οι μεγάλες αυξήσεις της τιμής του αργού πετρελαίου διεθνώς σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολλαρίου έναντι της κυπριακής λίρας, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής των καυσίμων στην Κύπρο. Ο υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι θα υπάρξει κάποιο κόστος για τους καταναλωτές, προσθέτοντας ωστόσο ότι το ύψος της αύξησης δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Είπε επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων για μελέτη της κατάστασης καί των δεδομένων και λήψη αποφάσεων οι οποίες θα έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στην οικονομία.

    [06] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Ο κύριος Λιλλήκας δήλωσε εξάλλου ότι παρα τις κάποιες δυσκολίες και προβλήματα, δεν αναμένονται ουσιαστικές επιπτώσεις στον τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος. Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι αυτή είναι η κοινή διαπίστωση της χθεσινής ευρείας σύσκεψης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση επιτελικής ομάδας για εξέταση πιθανών συνεπειών από την ένταση που έχει δημιουργηθεί και αξιοποίηση των θετικών προοπτικών. Ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό. Αναφερόμενος στις πληροφορίες για τουριστικές επενδύσεις στα κατεχόμενα ο κύριος Λιλλήκας τόνισε ότι δεν πρέπει να τρομοκρατούμαστε, γιατί ο ανταγωνισμός δεν προέρχεται από τα κατεχόμενα αλλά από τις γειτονικές μας χώρες.

    [07] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΔΗΣΥ

    Για στείρα αντιπολίτευση, που δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του λαού, επέκρινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Αριστος Χρυσοστόμου, όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε αντισταθμιστικά μέτρα, όσον αφορά νέες φορολογίες και επιβαρύνσεις στο πλαίσιο της εναρμόνισης.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις των βουλευτών του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου και Μαρίας Κυριακού, ο κύριος Χρυσοστόμου δήλωσε ότι, όσον αφορά το ΦΠΑ στα ακίνητα, το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε να καταθέσει αντισταθμιστικά μέτρα μέχρι τον Ιούνιο.

    Σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης στις ορεινές περιοχές είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση της επιδότησης και για το λόγο αυτό δεν έχουν σταλεί ακόμη οι επιταγές, ενώ σε άλλες ομάδες πολιτών οι επιταγές έχουν ήδη σταλεί.

    [08] ΔΗΣΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

    Στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να περιληφθούν στον κατάλογο των υποψηφίων του Κόμματος για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Δηλώσεις ενδιαφέροντος υπέβαλαν ο Τάσσος Μητσόπουλος, ο Μάνθος Μαυρομμάτης, ο Παναγιώτης Δημητρίου, ο Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Ιωάννης Κασουλίδης και η Ελένη Θεοχάρους. Την τελική απόφαση για τους υποψηφίους θα πάρει το Ανώτατο Συμβούλιο του Δησύ που θα συνέλθει το ερχόμενο Σάββατο. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία θα αποφασισθεί αν θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο και αριστίνδην υποψήφιοι.

    [09] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΜΑΤΣΗΣ

    Οι ευρωεκλογές και οι δυνατότητες επίλυσης του κυπριακού, μέσω της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του πρώην πρόεδρου του κόμματος Γιαννάκη Μάτση.

    Ο κύριος Μάτσης δήλωσε ότι είχαν μια πολύ διεξοδική συζήτηση και αντάλλαξαν με πολλή ειλικρίνεια τις απόψεις τους, ευελπιστώντας ότι η συμβολή όλων, για το καλύτερο μέλλον της Κύπρου, θα πρέπει να είναι δεδομένη.

    Σε ερώτηση εάν το όνομά του θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις ευρωεκλογές, ο κύριος Μάτσης απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι ο κάθε ένας έχει τις δικές του εκτιμήσεις και απόψεις, οι οποίες είναι απόλυτα σεβαστές.

    "Για το πώς θα συμπεριφερθεί ο καθένας", πρόσθεσε, "θα το δείτε στη συνέχεια".

    [10] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν άφησε να εννοηθεί οτι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν θα προβεί σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κύριος Καρογιάν είπε ότι ο Πρόεδρος θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην πλήρωση των δύο κενών θέσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει δυστοκία στην πλήρωση των θέσεων και ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην απουσία του Προέδρου στο εξωτερικό.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, έως ισχυροί, τεσσάρων με πέντε μποφόρ και τοπικά στα προσήνεμα μέχρι πολύ ισχυροί, έξι μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τοπικά δυνατόν να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς, έως μέτριοι, τριών με τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 16 στα παράλια και στους δέκα στα ορεινά.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 11 May 2004 - 14:43:05 UTC