Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 04-05-10

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΒΑΝ ΜΙΡ
  • [02] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΚΘΕΣΗ
  • [03] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
  • [04] ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ
  • [05] ΤΑΛΑΤ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [06] ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΕΥΡΩΠΗ
  • [07] ΤΥΜΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • [08] ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΤΕΛΟΣ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΜΑΙΟΥ 2004

  • [01] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΒΑΝ ΜΙΡ

    Ο κανονισμός για το καθεστώς της πράσινης γραμμής αναφέρεται στο θέμα της διακίνησης των ευρωπαίων τουριστών αλλά πουθενά δεν αναφέρει οτιδήποτε για το θέμα της εισόδου. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να δεχθεί νομιμοποίηση των κατεχόμενων λιμανιών καί αεροδρομίων. Ο εκπρόσωπος σχολίαζε χθεσινές δηλώσεις του πρέσβη Αντριαν Βαν ντερ Μιρ, συμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ευνοεί την επιβολή προστίμων εναντίον όσων Ευρωπαίων πολιτών διέρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές έστω και αν ήρθαν παράνομα στην Κύπρο Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι πιθανό ο κύριος Βάν Ντερ Μιρ να εκφράζει κάποιες προσωπικές απόψεις καί πρόσθεσε ότι στον κανονισμό αναφέρεται ότι οποιαδήποτε ενέργεια απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης. Είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να εμποδιστεί η ελεύθερη διακίνηση, αλλά το αδίκημα της παράνομης εισόδου δεν παραγράφεται. Ο κύριος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι όλα αυτά συζητούνται μεταξύ της κυβέρνησης καί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [02] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Αναφορικά με την έκθεση του Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι διπλωματικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη. Ο κύριος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι το περιεχόμενο της έκθεσης θα συζητηθεί σε μεγάλο βαθμό με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ώστε να μην υπάρξουν ανακρίβειες. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει καμμιά επίσημη πληροφορία ότι η έκθεση θα είναι αρνητική. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, πρόσθεσε, αναφέρουν ότι η έκθεση θα είναι αντικειμενική.

    [03] ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

    Η κυβέρνηση έχει καί στρατηγική καί όραμα για προώθηση του στόχου που είναι η επίλυση του κυπριακού. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η στρατηγική του Προέδρου έχει διατυπωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και το όραμα για επίλυση του κυπριακού υπάρχει καί έχει τονισθεί επανειλημμένα. Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Δησύ ότι κάνει αντιπολίτευση από την πολυθρόνα καί ότι μιλά για έλλειψη στρατηγικής χωρίς να υποβάλλει προτάσεις. Ταυτόχρονα απέρριψε τις επικρίσεις ότι ο Πρόεδρος δεν έχει επίσημες επαφές για ενημέρωση των ξένων κυβερνήσεων αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν στο όχι την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κύριος Χρυσοστομίδης, κατα τις επισκέψεις του σε διάφορες χώρες, φροντίζει πάντοτε να έχει επαφές με αξιωματούχους κυβερνήσεων και άλλους παράγοντες. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει αποδεχθεί πρόσκληση για διάλεξη στο Χάρβαρντ καί ότι βρίσκονται υπό εξέταση καί διάφορες διπλωματικές επαφές κατα την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [04] ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δησύ Τάσος Μητσόπουλος επανέλαβε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να είχε διάφορες επαφές στη Βρετανία, είτε με τον πρωθυπουργό Τόνυ Μπλέρ είτε με τον υπουργό Εξωτερικών για να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στο Οχι στο δημοψήφισμα. Σε δηλώσεις στο Τρίτο, ο κύριος Μητσόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες για να αναστραφεί το κλιμα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς, και να μην μείνει το κυπριακό στο ράφι, κατα την έκφρασή του. Ο κύριος Μητσόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του θα πολιτευθεί δημιουργικά, συνετά καί υπεύθυνα για προώθηση των κοινών στόχων. Ταυτόχρονα μίλησε για αόριστη καί νεφελώδη στρατηγική από την κυβέρνηση. Θα πρέπει, είπε, να γίνει στο Εθνικό Συμβούλιο αποσαφήνιση του στόχου και να καθοριστεί στρατηγική η οποία να συνοδεύεται από πρόταση υλοποιήσιμη καί αξιόπιστη.

    [05] ΤΑΛΑΤ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να αποδέχεται πλέον την ελληνοκυπριακή διοίκηση, κατά την έκφρασή του, ως Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι εμπόδισε τη λύση του Κυπριακού, ο Ταλάτ επικαλέσθηκε το Σύνταγμα του 60, το οποίο προνοεί τρεις Τουρκοκυπρίους Υπουργούς στην Κυβέρνηση.

    Ως εκ τούτου, είπε, είναι παράνομο να γίνονται δεκτοί οι Ελληνοκύπριοι, ως εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος μιλούσε στα κατεχόμενα μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανέλαβε ότι στόχος του είναι να συνδέσει τους Τουρκοκυπρίους με τη διεθνή κοινότητα, γιατί το αξίζουν.

    Τέτοιες επισκέψεις, πρόσθεσε, θα συνεχισθούν, ενώ όπως είπε η έκθεση του Κόφι Ανάν για το Κυπριακό θα δείξει τί θα γίνει στο μέλλον.

    [06] ΑΚΚΙΝΤΖΙ ΕΥΡΩΠΗ

    Ο ηγέτης του Κινήματος ειρήνης και δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί θεωρεί ότι δύο από τις έξι θέσεις της Ευρωβουλής που ανήκουν στην Κύπρο, πρέπει να αφεθούν κενές για τους Τουρκοκυπρίους.

    Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακκιντζί υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως απεκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποδείξει ότι στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου δεν έχει σκοπό να σφετερισθεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Ανέφερε ακόμη ότι αναμένει από την Ευρώπη, αλλά και τους Ελληνοκυπρίους να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού, χωρίς να καταπατώνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, όπως είπε, αγωνίζονται για τη λύση.

    [07] ΤΥΜΠΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Επικρατείας Αμπντουλατίφ Σενέρ φθάνει σήμερα στα κατεχόμενα για να εγκαινιάσει το ανακαινισμένο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, το οποίο θα επαναρχίσει τη λειτουργία του το απόγευμα. Το αεροδρόμιο έκλεισε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2002 για ανακαίνιση με τη συνεισφορά της Τουρκίας. Το κόστος της ανακαίνισης ανέρχεται στα εξήμισυ εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, έχουν ανακαινισθεί τα κτίρια και ο δίαυλος ενώ έχουν κτιστεί και νέα κτίρια. Με την ανακαίνιση θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης τεσσάρων αεροπλάνων στα κτίρια των αφίξεων και των αναχωρήσεων.

    [08] ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΤΕΛΟΣ

    Εφυγε πλήρης ημερών ο Θεόδουλος Καλλίνικος, Αρχων Πρωτοψάλτης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου.

    Πέθανε σε ηλικία 100 ετών στις δύο τα ξημερώματα σε ιδιωτική κλινική στη Λευκωσία, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες δέκα ημέρες.

    Γεννημένος στις 5 Μαίου 1904 στο Λευκόνοικο, ο Θεόδουλος Καλλίνικος υπήρξε μια από τις πιο δημιουργικές μορφές στον τομέα της Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής.

    Απόφοιτος της σχολής του Στυλιανού Χουρμούζιου και του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, ο Θεόδουλος Καλλίνικος ίδρυσε το 1924 στο Πραστειό Μεσαορίας την πρώτη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.

    Για είκοσι χρόνια ταξίδευε στα χωριά της Κύπρου και κατέγραφε δια χειρός δημοτικά τραγούδια, τα οποία επεξεργάστηκε μουσικά.

    Για τη μελέτη και την προσφορά του βραβεύτηκε συνολικά 18 φορές.

    Το 1977 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου του απένειμε το τιμητικό οφίκιο "Αρχων Πρωτοψάλτης".

    Λεπτομέρειες της κηδείας του Θεόδουλου Καλλίνικου θα ανακοινωθούν αργότερα.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται λίγη σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία, 31 βαθμοί στο εσωτερικό, 28 στα νότια και ανατολικά παράλια και 25 στα δυτικά και τα ψηλότερα ορεινά. Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 15 στα παράλια και στους 14 στα υψηλότερα ορεινά. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 10 May 2004 - 11:52:36 UTC