Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 03-10-01

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • [02] ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΕΛΟΣ
  • [03] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
  • [04] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
  • [05] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΔΕΞΙΩΣΗ
  • [06] ΤΑΣΣΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [07] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [08] ΚΛΟΣΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [09] ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [10] ΛΟΥΞΕΜΒ ΚΥΠΡΟΣ
  • [11] ΔΗΚΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [12] ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑ
  • [13] ΠΕΥΚΙΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [14] ΜΑΡΚΟΣ ΣΧΟΛΙΟ
  • [15] ΗΠΑ ΜΕΣΗ
  • [16] ΙΡΑΚΙΝΑ
  • [17] ΑΕΡΟΣΥΝΤΡΙΒΗ
  • [18] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΕΛΟΣ
  • [19] ΠΕΡΙΛΗΨΗ
  • [20] ΚΑΙΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1/10/2003

  • [01] ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τιμήθηκε η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ετοιμότητα και την ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.

    Η αξιοπιστία του ενιαίου αμυντικού δόγματος συμβάλλει στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της Κύπρου, τόνισε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    Οποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, υπάρχει χρόνος για ουσιαστικές συνομιλίες με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, τονίζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο χρόνος πιέζει, δηλώνει ο Μάικλ Κλόσσον και καλεί τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν χωρίς να οραματίζονται σαρωτικές αλλαγές.

    Επεισόδιο σε λύκειο της Λεμεσού οδήγησε 15χρονο μαθητή στο χειρουργείο.

    [02] ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΕΛΟΣ

    Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τιμήθηκε σήμερα η τεσσαρακοστή-τρίτη επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Η παρέλαση έγινε στο Στρόβολο και το χαιρετισμό της δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πλαισιούμενος από τον υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο. Την Ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Επιδείχθησαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα πυροβόλα, πολλαπλοί εκτοξευτές 122 χιλιοστών, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Μιστράλ και εκτοξευτές πυραύλων Ασπιτε. Αυξημένη ήταν η παρουσία των πεζοπόρων τμημάτων, ενώ για πρώτη φορα παρέλασε και η διμοιρία με τις στολές του 1964, έτος ίδρυσης της Εθνικής Φρουράς.

    [03] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για την άψογη στρατιωτική παρέλαση. Τα οπλικά συστήματα, η πειθαρχία και οι άψογοι σχηματισμοί, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία για την ετοιμότητα και την ικανότητα της Εθνικής Φρουράς και γενικά των δυνάμεων άμυνας της Κύπρου να εκπληρώσουν το έργο τους σαν μια ευέλικτη, αποτελεσματική και αποτρεπτική δύναμη. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε παράλληλα θερμές ευχαριστίες προς την Ελληνική Κυβέρνηση για τη συνολική και πολύ σημαντική βοήθεια που παρέχει στην προετοιμασία της αμυντικής προσπάθειας της Κύπρου μέσα στα πλαίσια του κοινού αμυντικού δόγματος. Συνεχάρη επίσης τον Υπουργό Αμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς τους αξιωματικούς και οπλίτες γιατί με τον επαγγελματισμό και το συναίσθημα ευθύνης έχουν δώσει στο λαό της Κύπρου δίκαιη περηφάνεια και αυτοπεποίθηση ότι είναι σε θέση να προασπίσουν τα πάτρια εδάφη. Κληθείς να αναφερθεί στην απουσία αεροσκαφών ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι επρόκειτο για εορταστική παρέλαση και όχι για επίδειξη δυνάμεως.

    [04] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

    Μεγάλη ικανοποίηση για την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, την πειθαρχία και την άψογη οργάνωση των αμυντικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Τα τελευταία χρόνια, είπε ο κύριος Παπαντωνίου, η αξιοπιστία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος έχει ενισχυθεί σημαντικά, γεγονός που έρχεται να συμβάλει στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της Κύπρου ενόψει της ευαίσθητης περιόδου που ακολουθεί. Πρόσθεσε ότι εναπόκειται στην άλλη πλευρά να συνειδητοποιήσει τί χάνει και να συναινέσει σε μια λύση του Κυπριακού, η οποία να είναι σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Ελλάδα και Κύπρος, κατέληξε ο κύριος Παπαντωνίου, πορεύονται μαζί, και από μια ισχυρή θέση, πολιτικά και αμυντικά, παραμένουν ανοικτές στη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΔΕΞΙΩΣΗ

    Με την ευκαιρία της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου θα δώσουν δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, από τις επτά έως τις εννέα το βράδυ.

    Η δεξίωση είναι ανοικτή για το κοινό.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει δεξίωση για το Διπλωματικό Σώμα.

    [06] ΤΑΣΣΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι όποιες και να είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, υπάρχει αρκετός χρόνος για διεξαγωγή ουσιαστικών συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίαζε μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, το ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών στην Τουρκία, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να απορρίψει έφεση του Λαϊού Δημοκρατικού Κόμματος για καλπονοθεία. Επεσήμανε πάντως ότι κανένας δεν γνωρίζει που θα καταλήξει η εξέλιξη αυτή κι αν θα οδηγήσει σε εκλογές ή απλώς αναδιανομή των εδρών στο τουρκικό κοινοβούλιο, ή ακόμη και να μην γίνει τίποτε. Για το θέμα της Αμμοχώστου, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια, λέγοντας ότι πρόκειται για παραμύθι στο οποίο δεν θέλει να δώσει εγκυρότητα και σημασία, επαναλαμβάνοντας αυτά που γράφονται στον Τύπο. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις Φερχόιγκεν με τις οποίες κάλεσε την Τουρκία να λύσει το Κυπριακό πριν από το Μάιο του 2004. Επεσήμανε ότι πάντοτε ο Ευρωπαίος Επίτροπος υποστήριζε αλλαγή της θέσης της Αγκυρας, ωστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση το συντομότερο δυνατό.

    [07] ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Εφ όλης της ύλης συζήτηση για θέματα που αφορούν στην άμυνα και την ασφάλεια της Κύπρου, αλλά και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, είχαν το πρωί ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Σύμφωνα με τον κύριο Παπαντωνίου, η συνάντηση κατέληξε στην εκτίμηση ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα είναι ισχυρό και αξιόπιστο και ότι η άμυνα της Κύπρου έχει ενισχυθεί χάρη στις προσπάθειες των δύο χωρών. Για το Κυπριακό συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επιμείνουν στη γραμμή που χαράχθηκε για δίκαιη και βιώσιμη λύση. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας εκτίμησε ότι επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αφού Ελλάδα και Κύπρος επιθυμούν μαι ισχυρή δημοκρατική κυβέρνηση στη χώρα, με την οποία να μπορέσουν να διαπραγματευθούν.

    [08] ΚΛΟΣΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι επιλογές που υπάρχουν για λύση του Κυπριακού είναι το σχέδιο Ανάν ή η μη λύση, διαμηνύει ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Μάικολ Κλόσον, ο οποίος εκτιμά ότι το διαπραγματευτικό σκηνικό θα αλλάξει και η κατάσταση θα καταστεί πιο πολύπλοκη με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι αυτό, τονίζει, η Ουάσιγκτον εργάζεται καθημερινώς για την αναζήτηση λύσης πριν από τον ερχόμενο Μάιο, ενώ εξαγγέλλει νέα περιοδεία του Τόμας Γουέστον στην περιοχή τις επόμενες εβδομάδες. Αναλύοντας το σχέδιο Ανάν σε Τουρκοκύπριους δικηγόρους στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κύριος Κλόσον το χαρακτήρισε ως έγγραφο που παρέχει τη δυνατότητα λειτουργικής κυβέρνησης, αλλά και ως οδικό χάρτη για ένα λαμπρότερο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο για τους Ελληνοκυπρίους, όσο και για τους Τουρκοκυπρίους. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι περιλαμβάνει πρόνοιες που αποκλίνουν από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, παρεκκλίσεις όμως που όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκαίες προκειμένου να διατηρηθεί η συμφωνημένη διζωνικότητα της λύσης. Είπε ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι παγίδα που στήθηκε από τη μια πλευρά για την άλλη και ότι περιλαμβάνει πρόνοιες προηγούμενων προτάσεων, αλλά και ιδέες που υποστήριξαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε διάφορες περιπτώσεις. Για το τί μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, ο κύριος Κλόσον προειδοποίησε ότι ο χρόνος πιέζει και κάλεσε τις δύο πλευρές χωρίς να οραματίζονται σαρωτικές αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, να το διαπραγματευθούν με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [09] ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι μέχρι σήμερα δεν βρήκε την ανταπόκριση που περίμενε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις επέκρινε επειδή αναμιγνύονται στα εσωτερικά του ψευδοκράτους. Ο Ντενκτάς σχολίαζε τη δήλωση του αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα Ερικ Εντελμαν ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τις δύο πλευρές στο νησί και καλούσε τον τουρκοκύπριο ηγέτη να πάψει να παρεμβάλλει εμπόδια. Σε άλλες δηλώσεις ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι τα αντιπολιτευόμενα κόμματα που εκφράζουν αντίθεση στην συνεργασία Τουρκίας - ψευδοκράτους, σήμερα ακούγονται περισσότερο γιατί ενισχύονται από τους Ελληνοκύπριους και τους ξένους.

    [10] ΛΟΥΞΕΜΒ ΚΥΠΡΟΣ

    Ολοκληρώθηκαν στο Λουξεμβούργο οι εργασίες της εικοστής-τέταρτης Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου. Κατά τις χθεσινές εργασίες, η Σύνοδος ασχολήθηκε με το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές της επικείμενης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, την αποναρκοθέτηση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στην Κύπρο και την Ευρω -Μεσογειακή Διαδικασία. Υιοθετήθηκε κοινή δήλωση για τα αποτελέσματα της Συνόδου καθώς και σύσταση με την οποία η Επιτροπή ζητεί παρέμβαση του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με συγκεκριμένες πτυχές του Κυπριακού. Αποφασίστηκε όπως η επόμενη και τελευταία Σύνοδος πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το Μάρτιο του 2004.

    [11] ΔΗΚΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Δήκο υπογραμμίζει την ανάγκη να κρατηθεί το Κυπριακό μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις και να διαμορφωθεί κλίμα συλλογικότητας και συναίνεσης στη διαχείρισή του. Σε ανακοίνωσή του, το Δήκο επισημαίνει ότι ο δημόσιος διάλογος γύρω από τα θέματα τακτικής και χειρισμών δημιουργεί συχνά λανθασμένες εντυπώσεις και εξασθενίζει τη γενικότερη στρατηγική και τακτική της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Η συζήτηση επί του Κυπριακού, προστίθεται στην ανακοίνωση, πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου και στη βάση των συμπερασμάτων του Σώματος να υπάρξει δέσμευση όλων των μελών του ότι θα εργάζονται συλλογικά.

    [12] ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑ

    Δεκαπεντάχρονος μαθητής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού όπου έτυχε χειρουργικής επέμβασης στο πόδι μετά από κλωτσιά που δέχθηκε, από άλλον μαθητή. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο μαθητής κτυπήθηκε όταν προσπάθησε να βοηθήσει συμμαθητή του τον οποίο έριξαν στο έδαφος και τον κτυπούσαν άγνωστοι μαθητές που εισήλθαν σε λύκειο της Λεμεσού στις έντεκα χθες το πρωί.

    [13] ΠΕΥΚΙΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Λυπηρό χαρακτήρισε το επεισόδιο ο υπουργός Παιδείας Πεύκιο Γεωργιάδης, σε δηλώσεις στο περιθώριο της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία. Ο κύριος Γεωργιάδης, ανέφερε ότι τα επεισόδια που σημειώνονται σε διάφορα σχολεία απασχολούν το υπουργείο Παιδείας, εξέφρασε ωστόσο, την εκτίμηση ότι η λύση δεν είναι μόνο τα κατασταλτικά μέτρα. Η ριζική αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, είπε, έχει να κάνει με την οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων θα εφαρμοστούν και αν διαπιστωθούν πειθαρχικά παραπτώματα, οι ένοχοι θα τιμωρηθούν. Ο υπουργός Παιδείας απέρριψε ισχυρισμό ότι η κατάσταση στα σχολεία χειροτερεύει, λέγοντας ότι τα επεισόδια είναι σοβαρά, ωστόσο, δεν είναι πολλά. Δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα, είπε, και να κατηγορούμε εκατόν είκοσι χιλιάδες μαθητές για μεμονωμένα επεισόδια.

    [14] ΜΑΡΚΟΣ ΣΧΟΛΙΟ

    Ο υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού εκτιμά ότι το νέο καθεστώς στην εμπορία αυτοκινήτων που εφαρμόζεται από σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγήσει, τελικά, σε μείωση των τιμών και βελτίωση του ανταγωνισμού.

    Ο κύριος Κυπριανού είπε ότι το πρόβλημα που παρουσιάζεται κατά διαστήματα στην Κύπρο, είναι ότι ενώ μειώνονται οι φορολογίες των αυτοκινήτων, οι τιμές παραμένουν οι ίδιες γιατί, όπως εξήγησε, πολλές φορές οι πωλητές καρπούνται αυτή τη μείωση.

    Με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση του ανταγωνισμού, επεσήμανε ο υπουργός, θα υπάρξουν καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.

    Με βάση τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, καταργούνται ουσιαστικά μεταξύ άλλων οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι, γεγονός που επιτρέπει στους αγοραστές να εξασφαλίζουν το καινούργιο τους αυτοκίνητο από οπουδήποτε.

    [15] ΗΠΑ ΜΕΣΗ

    Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Human Rights Watch, σε ανοικτή επιστολή της προς τον Πρόεδρο Μπους ζητεί την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ για την κατασκευή διαχωριστικής γραμμής ασφαλείας στη Δυτική Οχθη. Η οργάνωση χαρακτηρίζει τη διαχωριστική γραμμή επονείδιστη ζώνη η οποία, φυλακίζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο πρόεδρος Μπους, τονίζεται στην επιστολή, οφείλει να εγγηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί η παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Τζο Στορκ, υπεύθυνος της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική επισημαίνει ότι η αφαίρεση του κόστους της κατασκευής από την αμερικανική οικονομική βοήθεια στο Ισραήλ θα ήταν μια καλή πρωτοβουλία. Την κατασκευή του τείχους καταδίκασαν και τα Ηνωμένα Εθνη που εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό προσαρτώνται ντε φάκτο στο Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη. Η Κυβέρνηση του Ισραήλ αποφασίζει σήμερα μέχρι ποιου σημείου θα επεκταθεί στη Δυτική Οχθη το επόμενο τμήμα της γραμμής ασφαλείας.

    [16] ΙΡΑΚΙΝΑ

    Στη Βαγδάτη, δημιουργήθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και Ιρακινών που πραγματοποιούσαν διαδήλωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική κρίση και την ανεργία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόϋτερ, στη διάρκεια των επεισοδίων καταστράφηκαν δύο οχήματα της αστυνομίας και ένα επιβατικό αυτοκίνητο. Η διαδήλωση άρχισε ειρηνικά με δεκάδες Ιρακινούς να διαδηλώνουν κοντά σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι, όταν στη σκηνή μετέβησαν δυνάμεις της αστυνομίας που άρχισαν να πυροβολούν για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

    [17] ΑΕΡΟΣΥΝΤΡΙΒΗ

    Στην Αυστραλία, πέντε άτομα, κατά πάσαν πιθανότητα μέλη της ίδιας οικογένειας, σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη μικρό τουριστικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, νεκροί είναι δύο ενήλικες και τρία παιδιά. Το αεροσκάφος συνετρίβη σε δασική περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Μαρίμπα.

    [18] ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΕΛΟΣ

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 68 ετών ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Μιχαλάκης Ραουνάς από τα Πάνω Λεύκαρα, κάτοικος Κακοπετριάς. Ο Ραουνάς υπήρξε πολιτικός κρατούμενος και είχε αναπτύξει πλούσια δράση στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα. Η κηδεία του θα γίνει στις τρεις και τριάντα το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Κακοπετριάς.

    [19] ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τιμήθηκε η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ετοιμότητα και την ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.

    Η αξιοπιστία του ενιαίου αμυντικού δόγματος συμβάλλει στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της Κύπρου, τόνισε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    Οποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, υπάρχει χρόνος για ουσιαστικές συνομιλίες με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, τονίζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο χρόνος πιέζει, δηλώνει ο Μάικλ Κλόσσον και καλεί τις δύο πλευρές να διαπραγματευθούν χωρίς να οραματίζονται σαρωτικές αλλαγές.

    Επεισόδιο σε λύκειο της Λεμεσού οδήγησε 15χρονο μαθητή στο χειρουργείο.

    [20] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς έως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ και τοπικά έως δυνατοί, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια ταραγμένη. Η θερμοκρασία, 30 βαθμοί στο εσωτερικό, 29 στα νότια παράλια, 27 στα δυτικά και 21 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε ο καιρός θα καταστεί γενικά αίθριος. Ωστόσο, παροδικές νεφώσεις δυνατόν να φέρουν λίγες βροχές στα παράλια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 17 στα παράλια και στους έντεκα στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 1 October 2003 - 13:49:11 UTC