Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-10-04

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΚΑ
  • [02] ΜΑΟΥΡΕΡ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΔΕΝ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΥΣΤΕΡΙΑ
  • [05] ΙΝΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [06] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ
  • [07] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΙΣΤΑ
  • [08] ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ
  • [09] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΙΡΑΚ
  • [10] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΚΑ

    Το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδίδει από τις Βρυξέλες, ότι η Ευρωπαική Επιτροπή θα προτείνει την επόμενη Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, και τις δέκα υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν θα εισηγηθεί καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Το Ρόιτερ, επικαλούμενο πηγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτει ότι δεν θα γίνει καμία διάκριση μεταξύ της Κύπρου, λόγω του πολιτικού της προβλήματος, και των άλλων υποψήφιων χωρών.

    Εως τον Δεκέμβριο οι δέκα χώρες που θα ενταχθούν, πρέπει να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ η συμφωνία ένταξης θα υπογραφεί τον Απρίλιο του 2003.

    Το Ρόιτερ μεταδίδει ότι η Ευρωπαίκή Επιτροπή αφήνει ανικανοποίητο το αίτημα της Τουρκίας και δεν καθορίζει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια σε ό,τι αφορά την οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [02] ΜΑΟΥΡΕΡ ΚΥΠΡΟΣ

    Τίποτε δεν μπορεί να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου με το πρώτο κύμα διεύρυνσης, τόνισε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης Λεοπόλντ Μάουρερ.

    Μιλώντας σε δείπνο εργασίας, που οργάνωσε χθες στη Λεμεσό το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης, ο κύριος Μάουρερ υπενθύμισε όμως ότι σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι το Κυπριακό δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου.

    [03] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΔΕΝ

    Οι συνομιλίες του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζονται και σήμερα για δεύτερη ημέρα, χωρίς ελπίδες προόδου, λόγω της απόλυτα αρνητικής στάσης του Ντενκτάς, που επιμένει σε αναγνώριση δύο κρατών.

    Στις δέκα απόψε, ώρα Κύπρου ο Κόφι Ανάν θα έχει ακόμη μια κοινή συνάντηση με τον πρόεδρο και τον Ντενκτάς. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Κληρίδης θα αναχωρήσει, επιστρέφοντας στην Κύπρο.

    Ο απεσταλμένος του ΡΙΚ στη Νέα Υόρκη Γιάννης Νικολάου μεταδίδει ότι θα μπορούσε να λεχθεί ότι σημειώθηκαν βήματα οπισθοχώρησης, παρά προόδου, στη χθεσινή πρώτη κοινή συνάντηση.

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΥΣΤΕΡΙΑ

    Η δήλωση που επανέλαβε ο Κόφι Ανάν ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν και μετά την απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκάλεσε έντονη αντίδραση του Ντενκτάς.

    Προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεχθεί την Κύπρο, οι συνομιλίες θα διακοπούν και το νησί θα διχοτομηθεί για πάντα.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης αρνήθηκε να σχολιάσει τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ντενκτάς.

    [05] ΙΝΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ατάλ Μπιχάρι Βαζπαγί, καθοδόν προς την Κοπεγχάγη, όπου θα μετάσχει στη σύνοδο Ινδίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας φθάνει στην Κύπρο τη Δευτέρα το απόγευμα και αναχωρεί την Τετάρτη το πρωί. Θα έχει συνάντηση και συνομιλίες με τον πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο θα συζητήσει ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [06] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος προηγείται με δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες του ανθυποψηφίου του για τις προεδρικές εκλογές Γιαννάκη Ομήρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που παρουσίασε η Τηλεόραση του ΡΙΚ.

    Στο ερώτημα, ποιον θα ψηφίζατε σήμερα, το αποτέλεσμα ήταν:

    - Τάσσος Παπαδόπουλος 43,8 τοις εκατό,

    - Γιαννάκης Ομήρου 31, 9

    - Νίκος Κουτσού 4

    - Λευκό 5,3 και,

    - Δεν Ξέρω - Δεν Απαντώ 15 τοις εκατό.

    Στο ερώτημα, ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές,

    - ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξασφαλίζει 46 τοις εκατό,

    - ο Γιαννάκης Ομήρου 16,

    - ο Ιωάννης Κασουλίδης 8,

    - ο Αλέκος Μαρκίδης 6, και,

    - Δεν Ξέρω- Δεν Απαντώ, 22 τοις εκατό.

    Ως προς τα χαρακτηριστικά του ιδανικού προέδρου, πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη, να είναι κοντά στο λαό, να έχει ηγετικές ικανότητες, να είναι έμπειρος και να λέει την αλήθεια.

    Η δημοσκόπηση έγινε από τη VPRC και τη Σάϋμαρ Μάρκετ Ρισέρτζ, μεταξύ 12 και 24 Σεπτεμβρίου.

    [07] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΙΣΤΑ

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι όπως νομίζει το όνομα του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν περιλαμβάνεται πλέον σε λεγόμενη "μαύρη λίστα" της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, ο κύριος Μπάουτσερ, εξήγησε ότι οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών ανά τον κόσμο, κρίνουν και διαμορφώνουν οι ίδιες τις σχέσεις τους με τους πολιτικούς των χωρών, στις οποίες βρίσκονται.

    Οπως γνωρίζετε, πρόσθεσε ο κύριος Μπάουτσερ, ο κύριος Παπαδόπουλος ήταν, τη δεκαετία του 90, σε κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών, νομίζω σε σχέση με εμπόριο και οικονομικές συναλλαγές με τη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κύριος Μπάουτσερ συμπλήρωσε, ότι αν και δεν είναι βέβαιος, νομίζει πως το όνομα του προέδρου του ΔήΚο δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον σε αυτή τον κατάλογο.

    [08] ΟΜΗΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ

    Ο υποψήφιος για την προεδρία, πρόεδρος του ΚιΣός, Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που παρουσίασε χθες το ΡΙΚ.

    Η υποψηφιότητά του, είπε, ενώ υποστηρίζεται μόνο από το ΚίΣος και την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, συγκεντρώνει πολλαπλάσια ποσοστά.

    [09] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΙΡΑΚ

    Βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Ιράκ, προτίθεται να προσφέρει η Βουλγαρία. Ο υπουργός Αμυνας Νικολάι Σβινάροφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία είναι έτοιμη να ανοίξει τον εναέριο χώρο της και να προσφέρει αεροπορική βάση.

    Είπε ακόμη ότι η Σόφια οφείλει να εκφράσει τη βούλησή της και να ανταποκριθεί σε ορισμένες απαιτήσεις εάν τεθούν ενώπιον της.

    Η Βουλγαρία, υποψήφια για ένταξη στο Νάτο, είναι δεσμευμένη με συμφωνίες διέλευσης και προσωρινής παραμονής στο έδαφός της των δυνάμεων του Νάτο και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [10] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

    Η ελληνική γλώσσα είναι τρίτη δημοφιλέστερη στην Αυστραλία, σύμφωνα με ανάλυση περσινής απογραφής του πληθυσμού.

    Οι κάτοικοι της Αυστραλίας ομιλούν περισσότερες από 240 γλώσσες με επίσημη και κυρίαρχη την αγγλική. Δεύτερη δημοφιλέστερη γλώσσα είναι η ιταλική και τρίτη η ελληνική, την οποία ομιλούν περίπου 264 χιλιάδες κάτοικοι, κυρίως της Μελβούρνης.

    Εκτιμάται ότι η ελληνική γλώσσα, από τις ευρωπαϊκές, θα αντέξει περισσότερο στον χρόνο καθώς ομιλείται κυρίως από νέους.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν μερικές βροχές και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες, ιδιαίτερα στο εσωτερικό και στα ορεινά.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Θερμοκρασία :Εικοσιοκτώ βαθμοί στο εσωτερικό και τα παράλια και δεκαοκτώ στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις, οι άνεμοι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους 13 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Friday, 4 October 2002 - 9:45:45 UTC