Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-10-07

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΑΖΑ ΣΦΑΓΗ ΝΕΟ
  • [02] ΧΑΜΑΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ
  • [03] ΣΟΛΑΝΑ ΑΡΑΦΑΤ
  • [04] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
  • [05] ΧΑΣΙΚΟΣ ΟΠΛΑ
  • [06] ΕΤΖΕΒΙΤ ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ
  • [07] ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΚΥΠΡΟΣ
  • [08] ΧΑΣΙΚΟΣ ΒΑΣΕΙΣ
  • [09] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑ
  • [10] ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΥΣ ΡΙΚ
  • [11] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΓΑΖΑ ΣΦΑΓΗ ΝΕΟ

    Δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πέραν των ογδόντα τραυματίστηκαν στη διάρκεια ψεσινής εισβολής του ισραηλινού στρατού σε δύο χωριά κοντά στην πόλη Κχαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας. Η εισβολή άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυκτα, όταν είκοσι-πέντε άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα, καλυπτόμενα από ελικόπτερα, εισέβαλαν στα δύο χωριά και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Οι οκτώ από τους νεκρούς σημειώθηκαν από ένα μόνο πύραυλο, που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο εναντίον πλήθους, το οποίο ήταν συγκεντρωμένο έξω από τέμενος. Οι Παλαιστίνιοι είχαν βγει από τα καταφύγια τους και συγκεντρώθηκαν εκεί, όταν αντελήφθησαν πως ο ισραηλινός στρατός άρχισε να αποχωρεί. Οι άλλοι δύο νεκροί και οι τραυματίες σημειώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων. Πριν από λίγο μεταδόθηκε ότι το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρονταν οι τραυματίες, στη Κχαν Γιούνις αποτέλεσε στόχο του ισραηλινού στρατού και από τα πυρά τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο άτομα. Πρακτορειακές πληροφορίες αναφέρουν ότι το νοσοκομείο δεχόταν σφοδρά πυρά από όλες τις κατευθύνσεις. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας για να καταστρέψουν την υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες κατέστρεψαν βλήματα όλμων και βόμβες, ενώ συνέλαβαν ένα Παλαιστίνιο που μετέφερε αυτοσχέδια βόμβα. Νωρίτερα, ισραηλινή στρατιωτική πηγή, δικαιολόγησε την εισβολή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ένοπλοι Παλαιστίνιοι έριξαν ροκέτα εναντίον εβραϊκού οικισμού, χωρίς, όμως, να σημειωθούν θύματα.

    [02] ΧΑΜΑΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ

    Η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση '' Χαμάς '' κάλεσε τις ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες να προβούν σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, μετά την εισβολή δυνάμεών του στη Λωρίδα της Γάζας και τη σφαγή, όπως τη χαρακτήρισε, Παλαιστινίων στον προσφυγικό συνοικισμό Χαν Γιούνις. Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς σε δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάλεσε τις ομάδες αυτές, να πλήξουν παντού, όπως είπε, το Ισραήλ.

    [03] ΣΟΛΑΝΑ ΑΡΑΦΑΤ

    Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ισραηλινή εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί σοβαρό πλήγμα στη νέα διπλωματική προσπάθεια, που άρχισε χθες ο Χαβιέ Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, για τερματισμό της αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή. Ο κύριος Σολάνα είχε ήδη στα Ιεροσόλυμα συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και τον σύμβουλο ασφαλείας του Γιασέρ Αραφάτ Μοχάμετ Ντάχλαν. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

    [04] ΜΑΡΚΙΔΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών είναι όπως συσταθούν και λειτουργήσουν εντός της εβδομάδας οι δύο τεχνικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων για το Κυπριακό, όπως συμφωνήθηκε κατα τις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη. Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Μαρκίδης είπε ότι κάθε επιτροπή θα αποτελείται από τρία μέλη και στις συναντήσεις, οι οποίες κατα πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, θα παρίσταται και ο Αλβαρο Ντε Σότο. Είπε επίσης ότι η λειτουργία των επιτροπών δεν συνιστά υποβάθμιση των συνομιλιών, αλλά αντίθετα αναβάθμισή τους, και διευκρίνισε ότι η απόφαση για σύσταση των επιτροπών είχε προγραμματισθεί από τα Ηνωμένα Εθνη πριν από τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι το βασικό μήνυμα από τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης είναι πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα αφήσουν να κηρυχθεί αδιέξοδο έστω κι αν υπάρχει χάσμα απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Θεωρούν επίσης ότι είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης έως τον Δεκέμβριο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβληθεί σχέδιο λύσης από τον Διεθνή Οργανισμό, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κοπεγχάγη. Ο κύριος Μαρκίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν η τουρκική πλευρά εμμείνει στις αδιάλλακτες θέσεις της δεν πρόκειται να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού. Είπε επίσης ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά επιθυμεί λογική λύση πριν από τον Δεκέμβριο ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ως ενιαίο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο τόνισε ότι αν δεν εξευρεθεί λύση η ευθύνη δεν θα βαραίνει την ελληνική κυπριακή πλευρά και η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την μορφή της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Αναφερόμενος στις ανησυχίες που εκφράζονται από διάφορες πλευρές, ο κύριος Μαρκίδης είπε ότι αυτό είναι και λογικό και υγιές. Ωστόσο είπε ότι δεν πρέπει να γίνονται τοποθετήσεις πριν από την πλήρη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών καί τόνισε την ανάγκη για άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

    [05] ΧΑΣΙΚΟΣ ΟΠΛΑ

    Είναι πολλές οι χώρες που πωλούν όπλα στην Κύπρο και την ίδια στιγμή πωλούν και στην Τουρκία. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Σλοβακία παίζει διπλό παιγνίδι με την Κυπρο, αφού πωλεί όπλα στο ψευδοκράτος. Ο κύριος Χάσικος είπε επίσης ότι η Σλοβακία ενδεχομένως να πώλησε όπλα στην Τουρκία και να κατέληξαν στο ψευδοκράτος. Ανέφερε ακόμη ότι εξακολουθεί να ισχύει το εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία απο τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Κύπρος, είπε ο κύριος Χάσικος, έχει βρεί άλλες χώρες, οι οποίες χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, της πωλούν οπλικά συστήματα που είναι αναγκαία για την άμυνα της νήσου. Οι όποιες ανάγκες υπάρχουν, πρόσθεσε, έχουν ικανοποιηθεί.

    [06] ΕΤΖΕΒΙΤ ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να παύσει να ενδιαφέρεται για την Κύπρο αφού, όπως είπε, οι μόνες χώρες που μπορούν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία καθώς και οι δύο πλευρές στην Κύπρο. Ανέφερε επίσης ότι για επίλυση του προβλήματος επιβάλλεται η αποδοχή των πραγματικοτήτων, κατά την έκφρασή του, και πρόσθεσε ότι αυτές οι πραγματικότητες δεν συνάδουν με την πιθανή επιθυμία των Ελληνοκυπρίων, της Ελλάδας, της Βρετανίας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για δημιουργία ενιαίου κράτους. Ο Μπουλέντ Ετζεβίτ ισχυρίστηκε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συμβιώσουν καθώς μεταξύ τους υπάρχουν πολλές διαφορές, όπως είπε, και πρόσθεσε πως αν οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα αποδεχθούν την ύπαρξη του ψευδοκράτους και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αντιρρήσεις, τότε οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν εν ειρήνη.

    [07] ΓΚΙΟΥΡΕΛ ΚΥΠΡΟΣ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, εξάλλου, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Κύπρου λέγοντας ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση εντάξει στους κόλπους της τους Ελληνοκυπρίους, κατά την έκφρασή του, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, τότε θα οριστικοποιηθεί η διαίρεση της νήσου. Σε δηλώσεις στη Σμύρνη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων πηγάζει από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που τους έταξε, όπως είπε, ότι θα τους εντάξει στην Ενωση ανεξάρτητα από την επίλυση ή όχι του Κυπριακού.

    [08] ΧΑΣΙΚΟΣ ΒΑΣΕΙΣ

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας παρακολουθούν την κίνηση πολεμικών αεροσκαφών που παρατηρείται στις Βρετανικές Βάσεις. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή δεν ανησυχεί την Κυπριακή κυβέρνηση. Ο κύριος Χάσικος είπε ότι αν τελικά θα γίνει η επιχείρηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του Ιράκ και αν η Κύπρος χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο, είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν γνωρίζει. Εαν και εφόσον προκύψει τέτοιο θέμα, πρόσθεσε, τότε η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει. Για την ώρα, είπε, η κυβέρνηση εύχεται να μην αρχίσουν η επιχείρηση αυτή και σε καμμιά περίπτωση να μην χρησιμοποιηθεί η Κύπρος έστω και από τις βρετανικές βάσεις. Ερωτηθείς για το αμερικανικό υποβρύχιο που βρισκόταν χθες στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού ο κύριος Χάσικος είπε ότι η παρουσία του ήταν για σκοπούς ανεφοδιασμού καυσίμων.

    [09] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς υποβάλλεται σήμερα στη Νέα Υόρκη σε επέμβαση ανοικτής καρδίας για αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Ο κατοχικός ηγέτης θα εισαχθεί στην Πρεσβυτεριανή Πανεπιστημιακή Κλινική του Κολούμπια, στη μία και τριάντα μετά το μεσημέρι, ώρα Κύπρου, και η εγχείρηση αναμένεται να αρχίσει στις τρείς και τριάντα.

    [10] ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΥΣ ΡΙΚ

    Ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Μάϊκλ Κλόσον επισκέφθηκε το πρωί το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Ο κύριος Κλόσον έγινε δεκτός από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΡΙΚ Μιχάλη Στυλιανού και μέλη της διευθυντικής ομάδας του Ιδρύματος με τους οποίους συζήτησε θέματα συνεργασίας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη σε δημόσιο οργανισμό μετά τις επαφές του με την πολιτική ηγεσία. Ο κύριος Κλόνσον θα παρέμβη απόψε με δήλωση στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ "Διάλογοι" που έχει ως θέμα την ιρακινή κρίση.

    [11] ΚΑΙΡΟΣ

    Και το δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν ελαφρές βροχές.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς, ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις νότιες περιοχές, μέχρι ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 17 στα υψηλότερα ορεινά.

    Απόψε αναμένεται να πέσουν λίγες βροχές, κυρίως στα παράλια.

    Οι άνεμοι θα καταστούν μεταβλητοί, δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, στους 20 στα νότια και τ' ανατολικά και στους 11 στα υψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 7 October 2002 - 10:30:14 UTC