Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 02-10-03

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΕΟ
  • [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΧΑΝΕΗ
  • [03] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
  • [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΔΙΑΘΕΤΟΣ
  • [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
  • [07] ΣΕΝΕΡ ΝΕΟ
  • [08] ΗΠΑ ΓΕΡΟΥΣΙΑ
  • [09] ΡΙΚ ΕΡΕΥΝΑ
  • [10] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΕΟ

    Σε κλίμα επιφυλακτικότητας και συγκρατημένης αισιοδοξίας για σύντομη πρόοδο στο Κυπριακό αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι συνομιλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Κόφι Ανάν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις επτά το βράδυ, ώρα Κύπρου, και με τον Ραούφ Ντενκτάς μισή ώρα αργότερα. Θα ακολουθήσουν γεύμα εργασίας, το οποίο θα παραθέσει ο Κόφι Ανάν στους δυο συνομιλητές και νέες συνομιλίες. Νωρίτερα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Αλβαρο ντε Σότο.

    [02] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΧΑΝΕΗ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη διαδοχικές συναντήσεις με τους απεσταλμένους της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό Λόρδο Ντέϊβιντ Χάνεϊ και Τόμας Γουέστον. Ο Τόμας Γουέστον δήλωσε ότι προσβλέπει στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν τις προσεχείς ημέρες και εξέφρασε την ελπίδα όπως από αυτές προκύψουν πολύ καλά αποτελέσματα. Ο Λόρδος Χάνεϊ δεν προέβη σε δηλώσεις. Ωστόσο διπλωματική πηγή ανέφερε ότι τόσο ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ όσο και ο Τόμας Γουέστον επιδοκίμασαν τη στάση που τηρεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, ενώ ήταν απογοητευμένοι με τις προτάσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

    [03] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι οι συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη με τον Τόμας Γουέστον και τον Λόρδο Χάνεϊ αναλώθηκαν στην ανταλλαγή πληροφοριών, εκτιμήσεων και σκέψεων αναφορικά με τις συνομιλίες που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Κόφι Ανάν και τον Ραούφ Ντενκτάς. Οπως είπε ο κύριος Παπαπέτρου, επιβεβαιώθηκε η γενική εντύπωση ότι από τις συνομιλίες αυτές δεν αναμένονται εκπλήξεις, ούτε και η υποβολή οποιωνδήποτε προτάσεων.

    [04] ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Ο Ραούφ Ντενκτάς παρουσιάζεται ιδιαίτερα αρνητικός στη θέση που εξέφρασε τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για συνέχιση των συνομιλιών επί του Κυπριακού και μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτεί την Κύπρο ως μέλος, στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, τον προσεχή Δεκέμβριο. Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεχτεί την Ελληνική Κύπρο, κατά την έκφρασή του, στις τάξεις της το Δεκέμβριο, οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της νήσου θα τερματιστούν.

    [05] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΔΙΑΘΕΤΟΣ

    Χθες βράδυ ο Ραούφ Ντενκτάς υποβλήθηκε σε καθετηριασμό στο Νοσοκομείο Μέθοδιστ στη Νέα Υόρκη και ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις του με τους απεσταλμένους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. O Ραούφ Ντενκτάς αντιμετωπίζει πρόβλημα καρδιάς. Τον καθετηριασμό διενήργησε ο τουρκοαμερικανός καρδιολόγος Μεχμέτ Οζ.

    [06] ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

    Στο μεταξύ ο Τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς εισήλθε στο νοσοκομείο στις επτά χθες το πρωί και επέστρεψε στο ξενοδοχείο του το μεσημέρι. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η κατάσταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη είναι καλή και επιτρέπει την πραγματοποίηση των συναντήσεών του με τον Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    [07] ΣΕΝΕΡ ΝΕΟ

    Ελεύθεροι αφέθηκαν το πρωϊ οι τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι Σενέρ Λεβέντ και Μεντούχ Ενέρ, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση από ψευδοδικαστήριο των κατεχομένων για αρθρογραφία με την οποία επέκριναν τον Ραούφ Ντενκτάς. Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν προσφύγει στο λεγόμενο Ανώτατο Δικαστήριο των κατεχομένων, το οποίο και τους αθώωσε. Οι δύο δημοσιογράφοι εργάζονται στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αφρίκα.

    [08] ΗΠΑ ΓΕΡΟΥΣΙΑ

    Η αμερικανική γερουσία αρχίζει σήμερα συζήτηση του αιτήματος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζιορτζ Μπους για έγκριση της αξίωσης του για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ. Πληροφορίες από την Ουάσιγκτων αναφέρουν ότι το αμερικανικο Κογκρέσο θα παραχωρήσει την εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο Μπους παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων Δημοκρατικών Γερουσιαστών ότι οι εξουσίες που αξιώνει ο αμερικανός Πρόεδρος για να εξαπολύσει ένα πόλεμο εναντίον του Ιράκ είναι πολύ ευρείες.

    [09] ΡΙΚ ΕΡΕΥΝΑ

    Η πρόθεση ψήφου στις προεδρικές εκλογές του 2003 και ποιος θεωρείται ο καταλληλότερος πρόεδρος θα παρουσιασθούν απόψε στο πλαίσιο μεγάλης παγκύπριας έρευνας που έγινε για το Ρικ. Στην έρευνα θα παρουσιασθούν επίσης τα χαρακτηριστικά του ιδανικού Προέδρου, η δημοτικότητα των υποψηφίων και τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι Κύπριοι. Ακόμα οι ερωτηθέντες εκφράζουν τις απόψεις τους για την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη και απαντούν σε ερώτημα για παράταση της προεδρίας του. Η έρευνα που αφορά την πολιτική κουλτούρα και την εκλογική συμπεριφορά των Κυπρίων θα παρουσιασθεί απόψε στις εννέα από το Ρικ Ενα, στο πλαίσιο της εκπομπής "Προεκτάσεις". Η έρευνα έγινε μεταξύ δώδεκα και εικοσιτέσσερις Σεπτεμβρίου του 2002 από την Βί- Πί -Αρ -Σί και τη Σάϋμαρ Μάρκετ Ρισέρτζ Λίμιτεδ. Η έρευνα ήταν παγκύπρια και έγινε μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας δεκαοκτώ χρόνων και άνω. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1200 άτομα. Ακολουθήθηκε η μεθοδολογία της τυχαίας πολυσταδιακής δειγματολοψίας με προσωπικές συνεντεύξεις στα σπίτια των ερωτώμενων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και κάλπης για την κκαταμέτρηση της πρόθεσης ψήφου. Το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την ψήφο των ερωτώμενων με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2001 του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναλύσει ο εκλογολόγος - αναλυτής Γιάννης Μαυρής και θα τα σχολιάσουν οι Νίκος Κατσουρίδης του Ακέλ, Πρόδρομος Προδρόμου του Δησύ, Νίκος Κλεάνθους του Δήκο και Μαρίνος Σιζόπουλος του Κισός.

    [10] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, στις περισσότερες περιοχές. Τοπικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, που δυνατόν να φέρουν μερικές βροχές, ιδιαίτερα στο εσωτερικό και τα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί, μέτριοι τεσσάρων και τοπικά, πέντε μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές και η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια, και στους 21 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 18 στα παράλια και στους 13 στις υψηλότερες ορεινές περιοχές. Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 3 October 2002 - 11:36:00 UTC