Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-07-19

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ
  • [02] ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΦΩΤΙΑ ΝΕΟ
  • [03] ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΦΩΤΙΑ
  • [04] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [05] ΧΑΣΙΚΟΣ ΕΛΔΥΚ
  • [06] ΕΛΔΥΚ ΤΡΙΣΑΓΙΟ
  • [07] ΙΝΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
  • [08] ΚΑΙΡΟΣ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001

  • [01] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ

    Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Δάσος Μαχαιρά καθώς στην περιοχή άρχισαν να πνέουν δυνατοί άνεμοι.

    Οπως ανέφερε στο ΡΙΚ ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιώργος Χατζηγεωργίου η αναζωπύρωση που είχε σημειωθεί στην περιοχή Μύττη του Κόρνου τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά σε διάφορα σημεία εκδηλώνονται νέες αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ανέμων.

    Ο κύριος Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι τα δύο Ελληνικά πυροσβεστικά αεροπλάνα έχουν αποσυρθεί και πάλι στη βάση της Πάφου απ' όπου θα κληθούν να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης, εάν κριθεί αναγκαίο.

    Στη βάση τους αποσύρθηκαν και τα δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων.

    Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόνισε ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή στην περιοχή της πυρκαγιάς για τις επόμενες μέρες ώστε να μπορούν να προλάβουν τυχόν νέες αναζωπυρώσεις.

    Απο την πλευρά του ο Ανώτερος Συντηρητής Δασών Ξενοφών Χατζήκυριακος, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι έγινε κατορθωτή η κατάσβεση ενός μεγάλου μετώπου της πυρκαγιάς, ενώ τώρα οι ομάδες πυρόσβεσης παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται ιδιαίτερα στην περιοχή της Κυπροβάσας.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι οι αναζωπυρώσεις καταστέλλονται αμέσως χάρη στην άμεση επέμβαση τόσο των πτητικών όσο και των χερσαίων δυνάμεων.

    Ο κύριος Χατζήκυριακος εξέφρασε μάλιστα αισιοδοξία ότι η πυρκαγιά θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο εντός της ημέρας.

    Μέχρι στιγμής, είπε έχουν καεί γύρω στα έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα πευκοδάσους, αφού, όπως σημείωσε, έγινε κατορθωτός ο περιορισμός της φωτιάς στην ήδη καμένη γη.

    [02] ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΦΩΤΙΑ ΝΕΟ

    Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Νίκος Θεοδωρίδης τόνισε από την πλευρά του ότι διεξάγονται έρευνες αναφορικά με τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς και ήδη κάποια άτομα έχουν κληθεί για ανάκριση.

    Στο παρόν στάδιο, σημείωσε ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κακόβουλη ενέργεια, ενώ από τις μέχρι τώρα έρευνες διεφάνη ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα μόνο σημείο.

    [03] ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΦΩΤΙΑ

    Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιώργος Χατζηγεωργίου ανέφερε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα παραμείνουν στην περιοχή για μία εβδομάδα μετά την πλήρη κατάσβεση, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί έγκαιρα τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς.

    Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Νίκος Θεοδωρίδης τόνισε από την πλευρά του ότι διεξάγονται έρευνες αναφορικά με τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς και ήδη κάποια άτομα έχουν κληθεί για ανάκριση.

    Στο παρόν στάδιο, σημείωσε ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κακόβουλη ενέργεια, ενώ από τις μέχρι τώρα έρευνες διεφάνη ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ένα μόνο σημείο.

    [04] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ψες ύστερα από σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε στην περιοχή Λυθροδόντα, ότι υπό το φως της κατάστασης που διαμορφώνεται, η Κύπρος είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε ριζικές λύσεις.

    Ενα μέτρο που μελετάται, είπε, είναι η αγορά ελικοπτέρου από τη Ρωσία που θα μπορεί να μεταφέρει είκοσι τόνους νερού.

    Ηδη η Ρωσία προσφέρθηκε να παραχωρήσει ένα τέτοιο ελικόπτερο για δοκιμή τριών μηνών.

    [05] ΧΑΣΙΚΟΣ ΕΛΔΥΚ

    Ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε σήμερα ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με τέσσερις πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, το βεληνεκές των οποίων φθάνει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της της Εθνικής Φρουράς, στα σαράντα χιλιόμετρα.

    Παράλληλα ο κύριος Χάσικος ανέφερε ότι στα κατεχόμενα παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Κόμπρα.

    Ελικόπτερα του τύπου αυτού δεν διέθετε στο παρελθόν στα κατεχόμενα ο Αττίλας.

    Ο κύριος Χάσικος ανέφερε επίσης ότι παρατηρήθηκαν και μετασταθμεύσεις αεροσκαφών στα παράλια της Τουρκίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι όλες οι κινήσεις των Τούρκων παρακολουθούνται από την Εθνική Φρουρά.

    Ο κύριος Χάσικος ανέφερε ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αττίλα για την τουρκική Εισβολή, έχουν καταπλεύσει σκάφη του τουρκικού ναυτικού, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διήμερο οποιαδήποτε άλλη παραβίαση απο τουρκικά μαχητικά του εναέριου χώρου της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Αμυνας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τρισάγιο που έγινε το πρωϊ στην Ελδύκ.

    [06] ΕΛΔΥΚ ΤΡΙΣΑΓΙΟ

    Τελέστηκε το πρωί στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα τρισάγιο για τους πεσόντες Αξιωματικούς και οπλίτες της Δύναμης στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή.

    Αναπέμφθηκε επίσης δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων.

    Του μνημοσύνου και της δέησης προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και σ αυτό παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και άλλοι επίσημοι και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων από την Ελλάδα.

    [07] ΙΝΔΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

    Στην Ανατολική Ινδία ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγιδεύτηκαν από κατακλυσμιαίες βροχές, ενώ οι αρμόδιοι προειδοποιούν για το χειρότερο λόγω των μουσώνων που έπλήξαν την περιοχή.

    Τις τελευταίες δέκα ημέρες τριάντα-τέσσερις περίπου άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, τέσσερις χιλιάδες σπίτια παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ έχουν αποκλειστεί επτά χιλιάδες χωριά και πόλεις.

    [08] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Ο θερμός καιρός θα συνεχιστεί μέχρι το Σάββατο, ενώ από την Κυριακή αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι γενικά νοτιοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, τριών έως τεσσάρων μποφόρ, αλλά ισχυροί, πέντε ως έξι μποφόρ στα νότια παράλια.

    Η θάλασσα θα είναι μέχρι ταραγμένη γενικά αλλά κυματώδης στις νότιες περιοχές.

    Ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και απόψε. Σε μερικές όμως περιοχές αναμένεται να εμφανιστούν χαμηλές νεφώσεις ή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 21 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Thursday, 19 July 2001 - 10:40:25 UTC