Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-07-18

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΥΣΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ
  • [02] ΣΤΡΟΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΑΣ ΤΡΙΤΟ
  • [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ
  • [05] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [06] ΠΑΟΥΕΛ ΙΒΑΝΟΦ
  • [07] ΨΕΥΔΟ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ
  • [08] ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΝΕΟ
  • [09] ΚΑΙΡΟΣ TETAΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001

  • [01] ΚΑΥΣΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

    Εως και την Κυριακή θα επικρατούν οι συνθήκες καύσωνα με θερμοκρασίες πάνω από τους σαράντα βαθμούς καί με αυξημένα ποσοστά υγρασίας.

    Ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κυριάκος Θεοφίλου μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ανέφερε ότι για τις επόμενες πέντε ημέρες θα επικρατεί άπνοια και θερμοκρασία τρεις έως τέσσερις βαθμούς ψηλότερη από την κανονική για την εποχή.

    Θα υπάρχουν επίσης αυξημένα ποσοστά υγρασίας, ιδιαίτερα στα παράλια, γεγονός που θα εντείνει το αίσθημα της δυσφορίας.

    Η κανονική για την εποχή θερμοκρασία είναι 37 βαθμοί Κελσίου.

    Ο κύριος Θεοφίλου ανέφερε ότι ο περσινός Ιούλιος ήταν πολύ πιο θερμός από τον φετινό.

    Είπε συγκεκριμένα ότι πέρσι επι δεκαέξι ημέρες καταγράφονταν θερμοκρασίες πάνω από τους σαράντα βαθμούς, ενώ στις δεκατρείς Ιουλίου του 2000, ο υδράργυρος είχε ανέβει στους σαραντατέσσερις κόμμα ένα βαθμούς.

    Χθες σημειώθηκαν δύο κρούσματα θερμοπληξίας, ένα στη Λευκωσία και ένα στην Πόλη Χρυσοχούς.

    Οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, και τα μικρά παιδιά.

    [02] ΣΤΡΟΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Βρετανία θεωρεί απαράδεκτο το στάτους κβο στην Κύπρο και διαβεβαιώνει ότι μαζί με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για συνολική λύση του Κυπριακού.

    Η θέση της Βρετανίας περιέχεται σε απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Τζάκ Στρόου προς το Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου του Μπάρνετ Ανδρέα Ταμπουρίδη.

    Στην επιστολή του ο κύριος Στρόου διαβεβαιώνει ακόμη ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να καλεί όλους τους ενδιαφερομένους, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, να συνεργασθούν με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τρόπο ευέλικτο και θετικό.

    Αναφορά κάμνει και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ υπενθυμίζει την απόφαση του Ελσίνκι ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της νήσου.

    Στη σημείο αυτό ο κύρος Στρόου διαβεβαιώνει ωστόσο ότι στόχος της Βρετανίας είναι να εξευρεθεί λύση πριν από την ένταξη.

    Ο κύριοςΤουμπουρίδης είχε αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή στον Τζάκ Στρόου για το διορισμό του στο αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών, στην οποία εξέθετε και τις ανησυχίες της ομογένειας για το Κυπριακό και ζητούσε εντατικοποίηση των πιέσεων επί της Τουρκίας και του Ραούφ Ντενκτάς ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

    [03] ΚΑΣ ΤΡΙΤΟ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι θα είναι συνεχής καί δύσκολος ο αγώνας για αντιμετώπιση της προσπάθειας της τουρκικής διπλωματίας να προωθήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι η αποτελεσματική παρέμβαση της ελληνικής και κυπριακής διπλωματίας ματαίωσαν τα σχέδια της Αγκυρας για προώθηση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους μέσα από την ισλαμική διάσκεψη.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η προσπάθεια της Τουρκίας είναι μόνιμη και πιο έντονη από κάθε άλλη φορά, γεγονός που επιβάλλει την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση από την πλευρά μας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι υπάρχει κάποια ιδιομορφία στην αντιμετώπιση του κυπριακού από τις αραβικές χώρες.

    Οι μεσογειακές χώρες, είπε, βλέπουν το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής καί κατοχής και τάσσονται υπέρ της επίλυσής του, ώστε να μην δημιουργηθεί προηγούμενο, το οποίο δυνατό να επηρεάσει τις ίδιες.

    Από την άλλη, οι χώρες του Κόλπου, λόγω της οικονομικής τους ευρωστείας, και επειδή δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα, έχουν πιο έντονο το αίσθημα της ισλαμικής αλληλεγγύης.

    Ο κύριος Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της διπλωματικής υπηρεσίας, η οποία, όπως είπε, πρέπει να δίνει πολλές μάχες σε πολλά μέτωπα και τάχθηκε υπέρ του διορισμού υφυπουργού Εξωτερικών.

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχει συνταγματικό κώλυμα σε ένα τέτοιο διορισμό, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αδήρητη ανάγκη καί να βρεθούν τρόποι να ξεπεραστούν τα κωλύματα αυτά.

    [04] ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ

    Παράγοντες της Λεμεσού αξίωσαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως η διοικητική έδρα του νέου Πανεπιστημίου που θα ιδρυθεί βρίσκεται στη Λεμεσό.

    Εισηγήθηκαν επίσης αναβάθμιση υφισταμένων σχολών στη Λευκωσία και υπαγωγή τους στο νέο Πανεπιστήμιο, ενώ για τις νέες σχολές που θα δημιουργηθούν πρότειναν όπως αυτές είναι για θέματα συναφή με την αγροτική οικονομία, το περιβάλλον, τα ναυτιλιακά και την πληροφορική.

    Τα αιτήματα και εισηγήσεις έθεσαν στον Πρόεδρο Κληρίδη ο Δήμαρχος Δημήτρης Κοντίδης και βουλευτές της Επαρχίας σε πρωϊνή συνάντηση τους.

    Οι παράγοντες της Λεμεσού έθεσαν επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέμα επίσπευσης της διαδικασίας για τη δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης τους διαβεβαίωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα για να λειτουργήσει το νέο Πανεπιστήμιο.

    Διευκρίνισε, πάντως, πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Στη συνάντηση παρέστη και ο υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης.

    [05] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής διοργανώνουν σήμερα κόμματα και οργανώσεις.

    Οι εκτελεστικές γραμματείες του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευκωσίας και Κερύνειας διοργανώνουν απόψε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους κατα τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα διοργανώνει απόψε την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση μέρα μνήμης, τιμής και αγώνα για τις μαύρες επετείους στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.

    Προηγουμένως θα τελεστεί μνημόσυνο και δέηση στην Εκκλησία Αγίου Κασσιανού

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, η Νεολαία του κόμματος και οι οργανώσεις ΔΕΟΚ και Αγροτική, τέλεσαν τρισάγια στο Νέο Κοιμητήριο Λευκωσίας και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

    Εξ άλλου οι Ενωμένοι Δημοκράτες πραγματοποίησαν το πρωί στο νέο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία εκδήλωση τιμής των ηρώων του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής.

    [06] ΠΑΟΥΕΛ ΙΒΑΝΟΦ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Κόλιν Παόυελ και Ιγκόρ Ιβανόφ, συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ.

    Οι κύριοι Πάουελ και Ιβανόφ θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα με τους ομολόγους τους της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και του Καναδά, αρχίζοντας τις διήμερες διαβουλεύσεις που προηγούνται της συνόδου κορυφής των Οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου.

    [07] ΨΕΥΔΟ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ

    Δραματικές επιπτώσεις είχε για το ψευδοκράτος η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας κατά οκτώ τοις εκατόν χθες.

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Αβρούπα αφιερώνει σχεδόν την πρώτη της σελίδα στις νέες τιμές συναλλάγματος και γράφει ότι η αγοραστική αξία του κατώτατου μισθού στα κατεχόμενα φθάνει στις εκατόν Στερλίνες.

    Αναφέρει ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και ότι οι επιχειρηματίες κατέβασαν τα ρολά.

    Η Αβρούπα γράφει χαρακτηριστικά ότι αν αρχίσουν να επιβάλλονται ποινές φυλάκισης για όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, τότε θα χρειασθούν τουλάχιστον δέκα ακόμη φυλακές στα κατεχόμενα.

    [08] ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΝΕΟ

    Τέσσερα καμένα αυτοκίνητα, τρία στη Λεμεσό και ένα στη Λευκωσία, είναι ο απολογισμός της χθεσινοβραδινής δράσης εμπρηστών.

    Γύρω στις τρεις και τριάντα τα ξημερώματα ξέσπασε πυρκαγιά στο αυτοκίνητο του Πέτρου Χριστοδούλου, το οποίο βρισκόταν στο χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στην οδό Ονησίλου στον Αγιο Τύχωνα.

    Στη συνέχεια η φωτιά επεκτάθηκε σε άλλα δυο αυτοκίνητα που βρίσκονταν δίπλα στο πρώτο.

    Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία.

    Εξάλλου γύρω στις τρεις τα ξημερώματα έγινε αντιληπτή πυρκαγιά στο

    αυτοκίνητο της Γεωργίας Κυπριανού, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε στεγασμένο χώρο στο ισόγειο της πολυκατοικίας που διαμένει στον συνοικισμό Ασπρες στο Στρόβολο.

    Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή από ένοικο και κατασβέστηκε από το σύζυγο της ιδιοκτήτριας, Χαράλαμπο Κυπριανού 37 ετών, ελαιοχρωματιστή, οποίος το οδηγούσε.

    Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τις προκαταρκτικές εξετάσεις οι φωτιές τέθηκαν κακόβουλα.

    [09] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού

    Η εποχιακή χαμηλή πίεση, με χαρακτηριστικά την σχετική άπνοια, αυξημένες υγρασίες και ψηλές θερμοκρασίες, συνεχίζει να επηρεάζει την περιοχή της Κύπρου.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός.

    Οι άνεμοι θα είναι θαλάσσιοι μέτριοι τριών με τεσσάρων μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι πέντε μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε αρκετές παράλιες κυρίως περιοχές, αναμένεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση, τις μεταμεσονύκτιες και πρώτες πρωινές ώρες.

    Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς τριών μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, στα νότια και ανατολικά παράλια και στους 23 στα δυτικά και στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός και αύριο και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στους 40 με 41 βαθμούς στο εσωτερικό.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Wednesday, 18 July 2001 - 10:27:12 UTC