Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-06-11

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
  • [02] ΔΗΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [03] ΚΙΣΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [04] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ
  • [05] ΤΑΚΗΣ ΤΡΙΤΟ
  • [06] ΣΙΖΟ ΤΡΙΤΟ
  • [07] ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΡΙΤΟ
  • [08] ΕΔΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [10] ΣΚΟΠΙΑ
  • [11] ΙΕΡΕΑΣ ΠΑΦΟΣ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001

  • [01] ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Η επιτροπή επιλογής της Βουλής συνέρχεται από το πρωί για καταρτισμό των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, τα τρία μεγάλα κόμματα θα διατηρήσουν τις προεδρίες που είχαν και στην απελθούσα Βουλή.

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός διεκδικεί την προεδρία της επιτροπής Αμυνας, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος δεν επανεξελέγη.

    Ωστόσο, το Ακέλ και το Δήκο εκφράζουν ετοιμότητα να παραχωρήσουν την επιτροπή στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών και στον πρώην υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου.

    Η επιθυμία του Κινήματος για διαχωρισμό της επιτροπής Εξωτερικών σε "Επιτροπή Κυπριακού" και "Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ενωσης", ώστε η μια να παραχωρηθεί στο Βάσο Λυσσαρίδη, δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση από τα άλλα κόμματα.

    Ετσι η προεδρία μάλλον θα παραμείνει στον Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Το ΑΚΕΛ επιθυμεί να διατηρήσει τις επιτροπές Εσωτερικών, Γεωργίας, Εργασίας, Προσφύγων και Θεσμών, ενώ θα διεκδικήσει και την επιτροπή Παιδείας, ο πρόεδρος της οποίας, Σοφοκλής Χατζηγιάννης, δεν επανεξελέγη.

    Ο ΔΗΣΥ είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει την επιτροπή Υγείας, ο πρόεδρος της οποίας Ανδρέας Παρισινός επίσης δεν επανεξελέγη, αλλά όχι και την Παιδείας.

    Επίσης θέλει να διατηρήσει τις επιτροπές Ελέγχου, Νομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενώ θα διεκδικήσει μια από τις επιτροπές Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών.

    Το ΔΗΚΟ θέλει να κρατήσει τις τρεις επιτροπές που είχε, δηλαδή Εξωτερικών, Οικονομικών και Συγκοινωνιών.

    [02] ΔΗΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Συνέρχεται την ώρα αυτή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δήκο για να αποφασίσει ποιός θα εκπροσωπεί την ομάδα του κόμματος στη Βουλή. Θα ενημερωθεί επίσης για τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στη Βουλή σχετικα με την κατανομή των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

    Το ίδιο θέμα θα απασχολήσει κοινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Γραφείου του Δήκο..

    Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης η μελέτη των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, η οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος και η λειτουργία των υπηρεσιών του καθώς και οι διεθνείς σχέσεις του Δήκο.

    Οσον αφορά τη μελέτη των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών υπάρχει εισήγηση για καταρτισμό επιτροπής πραγματογνωμόνων.

    [03] ΚΙΣΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Νέα ιστορική σελίδα ανοίγει στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Με απόφαση που πήραν χθες βράδυ τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ορίσθηκε η διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου στις είκοσι δύο Ιουλίου. Στη συνέχεια η ηγεσία και τα μέλη της Επιτροπής υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

    Το συνέδριο του Ιουλίου θα εκλέξει ολόκληρη την ηγετική πυραμίδα του Κινήματος.

    Η δεύτερη πρόταση που βρισκόταν ενώπιον της επιτροπής, προνοούσε τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου τώρα, και εκλογικού τον Σεπτέμβριο.

    [04] ΟΜΗΡΟΥ ΤΡΙΤΟ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Κισός Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι η συνεδρία πραγματοποιήθηκε με βαθύ συλλογικό αίσθημα ευθύνης αλλά καί με έντονη ενωτική διάθεση.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο, ο κύριος Ομήρου ανέφερε ότι εκφράστηκαν ελεύθερα όλες οι απόψεις διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις καί τελικά λήφθηκε απόφαση για εκλογικό συνέδριο στις 22 Ιουλίου. Είπε επίσης ότι μετα από αυτό θα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις για καταστατικές αλλαγές.

    [05] ΤΑΚΗΣ ΤΡΙΤΟ

    Εξ άλλου ο πρώην βουλευτής Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η επίσπευση του εκλογικού συνεδρίου κρίθηκε αναγκαία για να μήν δοθεί το πολιτικό μήνυμα ότι αφήνετο να χρονίσει η κατάσταση χωρίς να λαμβάνονται μέτρα.

    Είπε επίσης ότι στο δρόμο για εκσυγχρονισμό καί ανανέωση χρειάζεται η δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ των παλαιοτέρων καί των νεωτέρων στελεχών και επανέλαβε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε να επιστρέψουν τα στελέχη που έφυγαν.

    [06] ΣΙΖΟ ΤΡΙΤΟ

    Ο αντιπρόεδρος του κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι μειοψήφησε η πρότασή του να μήν επισπευσθεί το εκλογικό συνέδριο, να μην ληφθούν αποφάσεις υπό το κράτος πανικού καί συναισθηματικής φόρτισης, και να δοθεί χρόνος για ένταξη νέων μελών καί επιστροφή των αποστασιοποιηθέντων.

    [07] ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΤΡΙΤΟ

    Την πλήρη διαφωνία του στην απόφαση για εκλογικό συνέδριο στις 22 Ιουλίου εξέφρασε ο Ευστάθιος Ευσταθίου, πρώην βουλευτής και ιστορικό στέλεχος της πρώην ΕΔΕΚ.

    Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Ευσταθίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι κυριάρχησε η σπουδή για επανεκλογή εκείνων οι οποίοι παραιτήθηκαν, αποκλείστηκαν τα νέα στελέχη και ότι το αποτέλεσμα θα είναι καί πάλι μίζερο, κατά την έκφρασή του. Ο ίδιος, είπε, προβλέπει ότι όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί μαζικοποίηση αλλά θα επέλθει περαιτέρω συρρίκνωση του κινήματος.

    [08] ΕΔΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Το Κεντρικό Συμβούλιο των Ενωμένων Δημοκρατών συνέρχεται το απόγευμα στη Λευκωσία σε διευρυμένη σύνθεση για εκτίμηση του αποτελέσματος των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

    Σχετική εισήγηση θα καταθέσει ο Πρόεδρος των Εδή Γιώργος Βασιλείου.

    [09] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Αναστρέψιμο θεωρεί ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Ιρλανδίας για την επικύρωση της συνθήκης της Νίκαιας, η οποία διέπει τη διεύρυνση.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο ο Γιώργος Βασιλείου ανέφερε ότι σίγουρα δεν πρόκειται για ευχάριστο γεγονός, αλλά δεν δικαιολογείται ανησυχία, αφού θα διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα με θετικά αποτελέσματα.

    Ο κύριος Βασιλείου απέδωσε την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Ιρλανδίας είχαν τοποθετηθεί υπέρ της διεύρυνσης.

    [10] ΣΚΟΠΙΑ

    Στα Σκόπια ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε το πρωί επιθέσεις εναντίον χωριών που ελέγχουν αλβανόφωνοι αντάρτες, αψηφώντας την απειλή τους ότι θα χτυπήσουν στρατηγικούς στόχους στην πρωτεύουσα αν δεν σταματήσει η επίθεση του στρατού.

    Η προθεσμία που έθεσαν έληξε σήμερα το πρωί, αλλά η κυβέρνηση άνοιξε το αεροδρόμιο των Σκοπίων παρά το ότι αυτό περιλαμβάνεται στους στόχους των ανταρτών.

    Η πόλη των Σκοπίων και το αεροδρόμιο απέχουν μόλις δέκα χιλιόμετρα από μια μικρή πόλη που έχουν καταλάβει οι αντάρτες, οι οποίοι, όπως ανέφερε, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, οδηγούν τη χώρα στο χάος.

    [11] ΙΕΡΕΑΣ ΠΑΦΟΣ

    Ιερέας από το Γουδί της Πάφου, ο Παπαδιονύσιος Παναγιώτου εβδομήντα πέντε χρόνων, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι, ύστερα από επίθεση που δέχθηκε χθες εκ μέρους εξηνταπεντάχρονου από το χωριό Χόλη.

    Και οι δύο πωλούσαν φρούτα σε υπαίθριο χώρο στα λουτρά της Αφροδίτης.

    Διαφώνησαν όμως για τον χώρο που θα στέκονταν και ο ιερέας δέχθηκε κτύπημα με καρέκλα από τον εξηνταπεντάχρονο.

    Ο ιερέας είναι εκτός κινδύνου, ενώ ο δράστης κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο Καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες αραιές παροδικές νεφώσεις.

    Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί έως δυτικοί μέτριοι, τεσσάρων μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος.

    Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς δύο έως τριών μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη έως λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 20 στα νότια παράλια, στους 17 στα δυτικά και στους 16 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.

    Ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Monday, 11 June 2001 - 9:57:15 UTC