Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus Broadcasting Corporation: News in Greek, 01-06-12

Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Cyprus Broadcasting Corporation at <http://www.cybc.com.cy/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ
  • [02] ΔΗΚΟ ΣΗΜΕΡΑ
  • [03] ΔΗΣΥ ΣΗΜΕΡΑ
  • [04] ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ
  • [05] ΕΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [06] ΜΠΟΥΣ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [07] ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟΔΟΧΗ
  • [08] ΛΑΘΡΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
  • [09] ΠΑΦΙΤΕΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ
  • [10] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
  • [11] ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΜΙΝΙ
  • [12] ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001

  • [01] Σ. ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού για προώθηση της διαδικασίας που είχε αρχίσει τον Νοέμβριο του 1999, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για ουσιαστικές συνομιλίες που να οδηγήσουν σε περιεκτική λύση του Κυπριακού.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να εμπλακούν στη διαδικασία αυτή με εποικοδομητικό και αποτελεσματικό τρόπο.

    Σχετική δήλωση, εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, έκανε ο πρόεδρος του σώματος, μόνιμος αντιπρόσωπος της Μπανγκλαντές, ύστερα από ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό ' Αλβαρο ντε Σότο.

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναβεβαίωσαν επίσης όλα τα περί Κύπρου ψηφίσματα και ειδικότερα εκείνο που είχε εγκριθεί τον Ιούνιο του 1999.

    Στο συγκεκριμένο ψήφισμα αναφέρεται ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα Κυπριακό κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, και με δύο πολιτικά ισότιμες κοινότητες.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε ότι το ψήφισμα με το οποίο θα παρατείνεται για ένα ακόμη εξάμηνο η θητεία της Ουνφικύπ, θα εγκριθεί πριν από την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε λήγει η θητεία της δύναμης.

    [02] ΔΗΚΟ ΣΗΜΕΡΑ

    Η Κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος συνέρχεται σε λίγο για εκλογή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος και των Προέδρων των τεσσάρων Κοινοβουλευτικών επιτροπών, οι οποίες δόθηκαν στο Δήκο, με βάση την κατανομή που συμφωνήθηκε χθες μεταξύ των κομμάτων.

    Η ανταλλαγή απόψεων στο ΔΗΚΟ για τις προεδρίες των επιτροπών και τη συμμετοχή σ' αυτές των βουλευτών του κομματος, άρχισε χθες αλλά οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα.

    Ενδιαφέρον για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΚΟ έχει επιδειχθεί από τους Μάρκο Κυπριανού και Νίκο Κλεάνθους.

    Ο Βουλευτής του κόμματος Νίκος Πιττοκοπίτης, σε δηλώσεις το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ανέφερε ότι κανένας βουλευτής δεν αποκλείεται από την διεκδίκηση οποιουδήποτε αξιώματος.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κύριος Πιττοκοπίτης είπε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν πέραν της μιάς υποψηφιότητες για οποιοδήποτε αξίωμα, διεξάγεται ψηφοφορία.

    Ο τρόπος της ψηφοφορίας, άν δηλαδή θα είναι ανοικτή ή μυστική, καθορίζεται από τα μέλη.

    [03] ΔΗΣΥ ΣΗΜΕΡΑ

    Το θέμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου καί των προέδρων τών κοινοβουλευτικών επιτροπών θα απασχολήσει και απογευματινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Ενδιαφέρον για την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου έχει επιδειχθεί από τους βουλευτές Δημήτρη Συλλούρη καί Πρόδρομο Προδρόμου.

    Μιλώντας το πρωί στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κύριος Συλλούρης ανέφερε ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες για εξεύρεση λύσης χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα και έτσι θα διεξαχθεί ψηφοφορία, η οποία θα είναι μυστική για διευκόλυνση των μελών.

    Διευκρίνισε επίσης ότι ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης δεν προτίθεται να υποβάλει εισήγηση για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

    Εξ άλλου ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι στη συνεδρία θα επιδιωχθεί η εξεύρεση συναινετικών διαδικασιών καί επιλογών, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει κατάληξη θα διεξαχθεί ψηφοφορία, η οποία είναι καθόλα δημοκρατικό στοιχείο.

    [04] ΤΣΙΑΚΟΥΡΜΑΣ

    Η οικογένεια Τσιακούρμα κατέθεσε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφυγή εναντίον της Τουρκίας.

    Οπως ανέφερε στο ΡΙΚ ο δικηγόρος της οικογένειας Κύπρος Χρυσοστομίδης, ανακοίνωση με τα σημεία στα οποία στηρίχθηκε η προσφυγή, θα δοθεί στη δημοσιότητα όταν το επιτρέπει η διαδικασία.

    Ο Πανίκος Τσιακούρμας είχε απαχθεί απο το κατοχικό καθεστώς και εκρατείτο παράνομα στις φυλακές του Αττίλα περισσότερο απο τέσσερις μήνες.

    [05] ΕΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Αθήνα δεν θα διστάσει να προσφύγει στο δικαίωμα βέτο για να παρεμποδίσει οποιαδήποτε απόφαση που θα ευνοεί την Τουρκία στο θέμα της συμμετοχής της στον Ευρωπαϊκό Στρατό.

    Ο κύριος Παπανδρέου, ο οποίος μιλούσε στο Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιήθηκε σύνοδος των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διευκρίνισε ότι στη σύνοδο δεν έγινε οποιαδήποτε ιδιαίτερη συζήτηση του θέματος της συμμετοχής της Τουρκίας στον Ευρωστρατό.

    Και αυτό, πρόσθεσε, λόγω του ότι η προεδρεύουσα του συμβουλίου υπουργών, υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ, παρουσιάζοντας το θέμα ανέφερε ότι δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος και συνεπώς δεν φαίνεται να είναι κοντά η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

    [06] ΜΠΟΥΣ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους πήγε το πρωί στην Μαδρίτη, αρχίζοντας την πρώτη επίσημη περιοδεία του στην Ευρώπη.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και τον πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Βέλγιο για να συναντήσει τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, ενώ την επομένη θα μεταβεί στο Γκέτεμποργκ, της Σουηδίας για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης.

    [07] ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΟΔΟΧΗ

    Το Ισραήλ αποδέχθηκε το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός που υπέβαλε ο Διευθυντής της αμερικανικής Σι Αϊ Εϊ Τζόρτζ Τένετ.

    Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σιαρόν δήλωσε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός άμυνας αποδέχθηκαν το σχέδιο χωρις να προσθέσουν ο,τιδήποτε.

    Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι θα απαντήσουν εντός της ημέρας.

    [08] ΛΑΘΡΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

    Σε επιφυλακή παραμένει η Λιμενική Αστυνομία, αφού δεν παρήλθε ακόμα ο κίνδυνος εισόδου στα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας του σκάφους, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβαίνουν πενήντα λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και σεσημασμένος τρομοκράτης, ο οποίος μεταφέρει τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, προϊόν ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

    Ο Διοικητής της Λιμενικής Αστυνομίας Θεόδωρος Στυλιανού, μιλώντας το πρωί στο Τρίτο προγραμμα του ΡΙΚ, ανέφερε ότι η κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας φαίνεται να απέτρεψε την είσοδο του σκάφους στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχει πιθανότητα το σκάφος να βρίσκεται ακόμα κοντά στα χωρικά ύδατα και να αναζητεί την κατάλληλη ευκαιρία να εισέλθει.

    Ο κύριος Στυλιανού ανέφερε ότι συνεχίζονται οι περιπολίες από θάλασσα καί αέρα , ενω οι Αρχες ασφαλείας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Ιντερπόλ καί την Ελληνική Αστυνομία, καθώς , σύμφωνα με τις πληροφορίες, προορισμός του σκάφους ήταν η Κρήτη.

    [09] ΠΑΦΙΤΕΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

    Και τέταρτο άτομο, ένας τριανταεξάχρονος, συνελήφθη αργά χθες βράδυ σχετικά με την υπόθεση πρόκλησης πυρκαγιών στην Τάλα της Πάφου

    Η σύλληψη του τέταρτου υπόπτου έγινε με βάση μαρτυρίες που εξασφάλισε η Αστυνομία, καθώς και τις καταθέσεις των τριών νεαρών οι οποίοι κρατούνται ως ύποπτοι για τους εμπρησμούς τις τελευταίες τρείς ημέρες.

    Οι αρχές της επαρχίας θεωρούν ότι τόσο ο 36χρονος όσο και άλλα άτομα, τα οποία δεν έχουν συλληφθεί ακόμη αλλά απασχολούν ήδη την Αστυνομία, εμπλέκονται σε κύκλωμα, το οποίο έβαζε τα δύο τελευταία χρόνια τις φωτιές σε γεωργικές εκτάσεις στην Τάλα, προκειμένου να επιλύσει κτηματικές διαφορές.

    Χθές οι τρείς νεαροί ηλικίας δεκαεπτά, δεκαοκτώ και δεκαεννέα ετών ομολόγησαν ανακρινόμενοι ότι αυτοί έβαζαν τις φωτιές των τελευταίων ημερών, αλλά και αυτές του περασμένου καλοκαιριού.

    Οι τρείς νεαροί ομολόγησαν επίσης τη διάπραξη και άλλων κακόβουλων ενεργειών, όπως ο εμπρησμός ενός γεωργικού ελκυστήρα στην Τάλα.

    [10] ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

    Αλλα έξι άτομα πέρασαν τα ξημερώματα απο τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές με σκοπό, όπως ανέφεραν, να μεταβούν στη Λάρνακα και τη Λεμεσό.

    Πρόκειται για δύο οικογένειες, οι οποίες εντοπίστηκαν να περιφέρονται στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας - Αχνας σε έδαφος των Βρετανικων Βάσεων.

    Και οι έξι κρατούνται στον αστυνομικό σταθμό Ορόκλινης.

    [11] ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΜΙΝΙ

    Συνθήκες καύσωνα θα επικρατούν από σήμερα και για τις επόμενες μερικές ημέρες στην Κύπρο, με θερμοκρασίες οι οποίες θα κυμανθούν γύρω στους σαράντα βαθμούς, δηλαδή επτά βαθμούς ψηλότερες από την κανονική για την εποχή.

    Ο Διευθυντής της μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κυριάκος Θεοφίλου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει στους τριανταεννέα βαθμούς, ενώ από αύριο έως την Παρασκευή θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φθάσει στους σαράντα.

    Ανέφερε επίσης ότι μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται το Σαββατοκυρίακο.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι το φαινόμενο των υψηλών θερμοκρασιών τον Ιούνιο παρατηρείται τα τρία τελευταία χρόνια.

    Είπε επίσης ότι παρά την αύξηση της θερμοκρασίας, η υγρασία διατηρείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

    [12] ΚΑΙΡΟΣ

    Δελτίο καιρού.

    Το απόγευμα ο καιρός θα είναι αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι θα πνέουν θαλάσσιοι μέτριοι, τριών και παροδικά, στις προσήνεμες περιοχές, τεσσάρων μποφόρ.

    Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

    Απόψε ο καιρός θα παραμείνει αίθριος, παρόλο που σε μερικές περιοχές είναι πιθανόν να σχηματιστεί παροδικά κατά τις αυγινές ώρες αραιή ομίχλη.

    Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι βορειανατολικοί, ασθενείς, δύο με τριών μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

    Η θερμοκρασία θα πέσει στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 21 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 17 στα δυτικά και τα βόρεια και στους 18 στα ψηλότερα ορεινά.

    Ο κίνδυνος για πυρκαγιές είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


    Cyprus Broadcasting Corporation: News in ELOT928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    rik2html v1.00 run on Tuesday, 12 June 2001 - 12:49:53 UTC