Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-10-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Με συντριπτική πλειοψηφία, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα, με το οποίο καλεί την Τουρκία να εκτελέσει την δικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να καταβάλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου αποζημίωση πέραν των τετρακοσίων χιλιάδων λιρών.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν 36 χώρες, μόνο η Τουρκία τάχθηκε εναντίον, ενώ η Ουκρανία, τήρησε αποχή.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία, βρίσκεται υπό συζήτηση η παραχώρηση στην Τουρκία καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Ευρωπαική Ενωση.

Την ίδια δε στιγμή η Αγκυρα αρνείται να συμμορφωθεί με τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης που διασφαλίζουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Νίκος Ρολάνδης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος, θέμα αύξησης της τιμής των πετρελαιοειδών.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση με τους διευθυντές των εταιρειών πετρελαιοειδών, ο κύριος Ρολάνδης είπε, ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο τέλος αυτού του μήνα.

Πάντως, ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, εξέφρασε την άποψη ότι οι σημερινές τιμές των καυσίμων, δεν μπορούν να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.


Στους εικοσιεπτά έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών, από το φοβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Βρετανία.

Οι Αρχές, εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των θυμάτων, θα αυξηθεί καθώς δεκάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι, κάτω απο τα συντρίμια των βαγονιών.

Η Βρετανική Αστυνομία, αρνείται μέχρι στιγμής να κάνει εικασίες για τον πιθανό αριθμό θυμάτων, αλλά οι περισσότερες εφημερίδες κάνουν λόγο για 50 έως 90 νεκρούς.

Τα συνεργεία διάσωσης δεν έχουν κατορθώσει ακόμη, να ερευνήσουν βαγόνι που πιθανόν να μετέφερε μέχρι και 60 επιβάτες.


Τέσσερα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δύο ΕΦ-16 και δύο Α-7 Κορσέαρ, συμμετείχαν με πραγματικά πυρά, στην τελική φάση της άσκησης Νικηφόρος-Τοξότης, που διεξήχθη το πρωί σε περιοχή της Λάρνακας.

Εγινε επίσης, ρίψη πενήντα-ενός Ελλαδιτών αλεξιπτωτιστών από μεταγωγικό C- 130.

Στην άσκηση, έλαβαν μέρος ελικόπτερα Μπελ και Γκαζέλ, καθώς και άρματα μάχης Τ-80 και ΒΜΡ-3.

Την τελική φάση του Νικηφόρου, παρακολούθησαν ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Υπουργός Αμυνας, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και άλλοι επίσημοι.

Σε δηλώσεις του, μετά την άσκηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης μίλησε για το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και τον άψογο συντονισμό όλων των δυνάμεων που πήραν μέρος στην άσκηση.


Στις αρχές Νοεμβρίου τοποθετείται τώρα η ενδεχόμενη πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτας

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρη Νιώτη μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Προεδρικό απεσταλμένο Αλφρετ Μόουζες.


Σε καταγγελίες για διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις προαγωγής σε υπαστυνόμο που έγιναν τον περασμένο Μάιο, προέβη ο βουλευτής Κώστας Παπακώστας.

Οπως ανέφερε, ενώπιον της ειδικής ειτροπής της βουλής για την εγκληματικότητα, η διαρροή, έγινε μέσω γνωστού κυκλώματος με στόχο την κομματική εκμετάλλευση.

Ανέφερε ακόμη, ότι έγιναν απόπειρες πώλησης των θεμάτων που διέρρευσαν έναντι του ποσού των 200 λιρών κάτι που ανάγκασε, όπως είπε, το κύκλωμα να αλλάξει τα θέματα των εξετάσεων, αφού ο κύκλος της διαρροής άρχισε να διευρύνεται.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Ανδρεάς Αγγελίδης υποσχέθηκε να διερευνήσει το θέμα.

Σε σχέση με τις κατηγορίες για τα κακώς έχοντα στις τάξεις της αστννομίας, ο κύριος Αγγελίδης, τόνισε την ανάγκη να επανέλθει η διάταξη με την οποία το υπουργικό συμβούλιο με σύσταση του γενικού εισαγγελέα, και ύστερα απο εισήγηση του αρχηγού της αστυνομίας, είχε το δικαίωμα να αποπέμπει μέλη του αστυνομικού σώματος.


Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει η Κυβέρνηση προς την Βουλή των Αντιπροσώπων, με αφορμή την πρόθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος να ζητήσει την ποινική δίωξη του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους, σχετικά με άρνηση του να της παραδώσει έγγραφα και υπηρεσιακά σημειώματα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε ότι ο νόμος που επικαλείται η Επιτροπή, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα δεν καλύπτει τους υπουργούς.

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ευχήθηκε η Βουλή να κάνει δεύτερες σκέψεις και επεσήμανε ότι η σύγκρουση μεταξύ δύο εξουσιών, με την παραπομπή Υπουργού στην ποινική δικαιοσύνη, θα προκαλέσει κρίση θεσμών.


Οι στιγμές για το Κυπριακό είναι κρίσιμες και πρέπει να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, τόνισε ο Γενικός Γραματέας του ΑΚΕΛ ύστερα από πρωϊνή συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου.

Σε σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση ο κύριος Χριοστόφιας ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για συναίνεση, αφού η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αντιλαϊκή και αντι-αριστερή, όπως είπε.

Διαφωνώντας με την εκτίμηση Χριστόφια, ο κύριος Παπαπέτρου, ανέφερε ότι ακολουθείται μια πλουραλιστική πολιτική στην εσωτερική διακυβέρνηση που ανταποκρίνεται στις προσδικίες του αγώνα του Κυπριακού λαού.


Το θέμα της ασφάλειας και της αντοχής των προσφυγικών συνοικισμών προβληματίζει ιδιαίτερα τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος, πραγματοποίησε το πρωί επιτόπιες επισκέψεις σε τρεις συνοικισμούς της Επαρχίας Λευκωσίας.

Ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου αφού άκουσε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, επισκέφθηκε οικίες που παρουσιάζουν προβλήματα αντοχής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ακόμη, ότι πέντε οικισμοί έχουν θεωρηθεί ως απόλυτης πρωτεραιότητας για σκοπούς στατικών μελετών και αυτοψίας.

Οπως ανέφερε, μέχρι το τέλος του χρόνου, κλιμάκια πολιτικών μηχανικών αφού επισκεφθούν όλες τις οικοδομές στους οικισμούς αυτούς, θα προβούν στις απαραίτητες εκθέσεις, ώστε να επιλυθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα.


Τελούνται στις έξι το απόγευμα τα εγκαίνια του νέου σταδίου ΓΣΠ.

Τα εγκαίνια θα τελέσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Θα υπάρξει και τελετουργικό πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει ομιλίες, απονομή τιμητικών πλακετών, καθως και ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Μετα τα εγκάινια θα διεξαχθεί η πρώτη ποδοσφαιρική αναμέτρηση στο νέο στάδιο. Αντιμέτωπες θα τεθούν οι δύο μεγαλες ομάδες της Λευκωσίας, η Ομόνοια και το ΑΠΟΕΛ.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Λατσιών σε σημερινή του επιστολή προς το Διοικητικο Συμβούλιο του ΓΣΠ, αναφέρει ότι δεν έχει έχει εκδοθει οικοδομική άδεια του σταδίου και υποστηρίζει ότι είναι παράνομα τα εγκαίνια.


Εντονη, ανοδική πορεία ακολούθησε και σήμερα η κυπριακή χρηματαγορά.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σε ποσοστό 8,19%, καταλήγοντας στις 487,94 μονάδες.

Ανοδο, είχαμε και στον όγκο των συναλλαγών, ο οποίος και ξεπέρασε τα 21,7 εκατομμύρια λίρες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών, συγκέντρωσαν για άλλη μία συνάντηση, οι τραπεζικοί οργανισμοί, ενώ ξεχώρισαν, επίσης, οι τομείς εμπορίου και άλλων εταιρειών.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 12 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Εδώ φτάσαμε στο τέλος του απογευματινού δελτίου ειδήσεων.

Παρακολουθήστε στη συνέχεια, την περιπετειώδη σειρά ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΔΟΣΗ και μια περιπέτεια της σειράς ΥΠΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΡΕΞ.

Ακολουθεί η κυπριακή παραγωγή του ΛΟΓΟΥ, ΤΤΟΟΥΛΗΣ Ο ΞΕΝΟΧΩΡΙΤΗΣ και η κωμική σειρά ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ και μισύ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 7 October 1999 - 16:27:22 UTC