Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε, κυρίες και κύριοι.

Πλήρως εξιχνιασθείσα θεωρείται πλέον η ένοπλη ληστεία στην Τράπεζα Κύπρου στον Υψωνα, μετά και την ψεσινή ανεύρεση σχεδόν όλων των τεκμηρίων.

Η ομολογία του Πανίκου Χρυσοστόμου, άλλως Πίκλα, οδήγησε και τον πατέρα του σε παραδοχή και υπέδειξε το σημείο όπου έκρυψε τα χρήματα και τα άλλα τεκμήρια.

Η Αστυνομία, ύστερα από ολονύκτιες έρευνες στην περιοχή Αγίου Σύλα, στον Υψωνα, εντόπισε τα δύο κράνη, δεκαπέντε χιλιάδες εκατόν-δώδεκα λίρες, ένα κοντόκαννο κυνηγετικό όπλο και άλλα τεκμήρια.


Μετά τις εκλογές στην Τουρκία αναμένει ο Πρόεδρος Κληρίδης εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ με σημερινές του δηλώσεις σχολίασε με χαρακτηριστικό τρόπο τα όσα ανέφερε ο Ραούφ Ντεκτάς ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε νεκρό σημείο λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Ωστόσο, ο Ραούφ Ντεκτάς επανήλθε και σήμερα με νέες προκλητικές δηλώσεις, απειλώντας ότι το Κυπριακό θα παραμείνει άλυτο, μέχρι να τροποποιηθεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1964, με το οποίο

αναγνωρίζεται μία μόνο κυβέρνηση στην Κύπρο.


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, παραδέχΘηκε ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν, και για αυτό η κυβέρνησή του ανέλαβε πλήρως την ευθύνη που εκφράστηκε με την παραίτηση των τριών Υπουργών.

Ωστόσο, ο κύριος Σημίτης, που μιλούσε ενώπιον της της ολομέλειας της Βουλής, χαρακτήρισε απαράδεκτο και βαθύτατα προσβλητικό για τον τόπο, έστω και τον ελάχιστο προβληματισμό, για τις προθεσεις της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στις επικρισεις για το θέμα των Σ300, είπε ότι η αποφαση εληφθη από την κυπριακή κυβέρνηση την οποία η Ελλάδα στήριξε επειδή ήταν επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, γιατί διεφάνη και πάλι ότι στην Κύπρο επιτιθέμενος είναι η Τουρκία, γιατί αναδείχθηκε και πάλι η πρόταση Κληρίδη για αποσταρτιωτικοποίηση και γιατί διασφαλίστηκε η ομαλή εξελιξη του ενταξιακού διαλόγο.

Επισήμανε, τέλος, ότι για την Ελλάδα το Κυπριακό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και ότι κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας θα βρεί την άμεση απάντηση της Ελλάδας όπως καθορίζεται με το ενιαίο αμυντικό δόγμα.


Ουδεμία αρνητική αντίδραση ελδηλώθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση για την αμερικανική παρέμβαση προς Αθηνα και Αγκυρα να μειωσουν την ενταση με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν.

Ο Εκπρόσωπος της Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο δευτερος τη ταξει στην Αμερικανικη πρεσβεία της Αθηνας επισκεφθηκε χθες το Υπουργείο Εξωτερικών και παρεδωσε διαβημα των ΗΠΑ, για να πεσουν οι τόνοι και προς την Ελλάδα και όχι μόνο στην Τουρκία, περιοριστηκε να πει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι πρέπει και η Ελλάδα να συμβάλει ώστε να περάσει η ένταση.


Τα περί αναμειξης της Ελλάδας με την τρομοκρατία συντηρεί η Τουρκία, για εσωτερικούς πλέον λόγους

Ο Τουρκος Υπουργός Εξωτερικών από την εκλογική του περιφερεια την Καισαρεία δηλωσε ότι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνομιλεί με μια τρομοκρατική χώρα, όπως είπε, για κανενα θέμα ούτε για το Αιγαίο ούτε για το Κυπρικό

Ο Ισμαήλ Τζέμ ξεπερνωντας καθε όριο προκλητικότητας, καλεσε εκ νέου την Ελλάδα να σταματήσει την υποστήριξη της προς την τρομοκρατία, όπως ισχυρίσθηκε.


Μέχρι το τέλος του μήνα θα ληφθεί απόφαση κατά πόσον θα προχωρήσουμε στην λειτουργία κινητών μονάδων αφαλάτωσης.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος συνοδεύομενος από τον υπουργό Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους πραγματοποίησε πε ριοδεία με ελικόπτερο πανω από την μονάδα αφαλάτωσης Δεκέλειας και τα φράγματα.

ΔΗΛΩΣΗ.


Οσοι θεωρούν την Πύλα κατεχόμενη περιοχή συμβάλλουν αρνητικά στην υπόθεση της Κύπρου.

Δήλωση του υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους, ο οποίος σχολίαζε χθεσινές καταγγελίες στην Βουλή ότι στην Πύλα διέξάγεται λαθρεμπόριο με ανοχή της κυβέρνησης.

ΔΗΛΩΣΗ


Παραδόθηκε το πρωί στον Πρόεδρο Κληρίδη, η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, αναφορικά με τις καταγγελίες Πουργουρίδη εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

Η διερεύνηση, που έγινε κατ'εντολήν του Υπουργικού Συμβουλίου, αφορούσε δύο θέματα.

Πρώτον, στην συμπλήρωση της έρευνας σχετικά με την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών και την υδροδότηση της περιοχής Καλογήρων, και

Δεύτερον, στην περίπτωση της Εταιρείας Γκάλα Ντιβέλοπμεντς, κατά πόσο ετύγχανε εφαρμογής το άρθρο 38-4, του περί Πολεοδομίας νόμου και εάν ναι, κατά πόσο τούτο έτυχε εφαρμογής.

Στο πρώτο θέμα, η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου διαπιστώνει ότι δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με τα κίνητρα που οδήγησαν στην απόφαση για αλλαγή του συντελεστή δόμησης.

Αναπόφευκτα, συνεχίζεται, η διοίκηση παραμένει εκτεθειμένη σε επικρίσεις που επηρεάζουν το κύρος της και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των πράξεών της.

Στο δεύτερο θέμα που ερεύνησε η Επίτροπος Διοικήσεως, διαπιστώνεται ότι το εδάφιο 4 του άρθρου 38 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας νόμου, ετύγχανε και έτυχε στην προκειμένη περίπτωση, εφαρμογής.


Συνάντηση με αντιπροσωπεία των Ενωμένων Δημοκρατών είχε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Βασιλείου, υπήρξε ένας πραγματικός διάλογος κατά τον οποίο συζητήθηκαν τα περισσότερα θέματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ιδιαίτερα η ελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξει νέα συνάντηση, ο κύριος Βασιλείου ανέφερε πως αυτό θα το κρίνει ο Πρόεδρος Κληρίδης.


Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, συνέχισε σήμερα την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρωί συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξη Γαλανό και τον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων Νίκο Κουτσού, ενώ αυτή την ώρα συναντάται με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του ύστερα από την συνάντηση του με τον κύριο Γαλανό, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιφέρει τα πλήγματα που νομίζει ότι μπορεί να επιφέρει στην Ελλάδα, χωρίς ζημιά σε βάρος της.

Από την πλευρά του, ο κύριος Γαλανός, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στόχος των Αμερικανών είναι η σταθερότητα στην περιοχή δια των συνομιλιών, αφού γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν προοπτικές λύσης του Κυπριακού, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Τέλος, ο Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι δεν υπάρχει αξιόλογη προσπάθεια, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ανάληψη σοβαρής πρωτοβουλίας.


Σημαντικές τροποποιήσεις, στον προϋπολογισμό του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, εισηγήθηκε η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της επιτροπής Τάκης Χατζηδημητρίου, ανέφερε ότι το ύψος αυτής της αναδιαμόρφωσης του προυπολογισμού, όπως την χαρακτήρισε, ανέρχεται στα τέσσερα με πέντε εκατομύρια λίρες.

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής Αμυνας, η επιτροπή δεν έκανε δεκτές κάποιες προτάσεις της κυβέρνησης, που θα της έδινε την ευχέρεια, σύμφωνα με τον κύριο Χατζηδημητρίου, να προχωρεί σε υλοποιήσεις ή μεταβολές συμβολαίων χωρίς την έγκριση της Βουλής.


Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού δήλωσε πως το κόμμα του, στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, θα θέσει επί τάπητος θέματα άμυνας, καθώς και τρόπους αποτροπής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση των δύο χωριστών οντοτήτων.

Ο κύριος Κυπριανού προέβη στην εκτίμηση ότι είναι νωρίς να ληφθούν αποφάσεις για προσφυγή της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, εκτός εάν υπάρχουν καινούργιες πληροφορίες.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως εάν το Εθνικο Συμβούλιο καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση όχι μόνο των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών.

Ο κύριος Κυπριανού έκανε τις δηλώσεις αυτές στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρηση του στην Ισπανία όπου θα πάρει μέρος στη διάσκεψη των προέδρων των κοινοβουλίων της Μεσογείου και του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου.


Η εμφάνιση του Λεωνίδα Πετρακόπουλου, στο δικαστήριο, ήταν η αιτία για να αυξηθούν οι κατήγοροι του.

Ο ύποπτος συνελήφθη από το ΤΑΕ, για υπόθεση πλαστογραφίας και απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, αλλά πριν αφεθεί ελεύθερος επανασυνελήφθη, για νέες παρόμοιες υποθέσεις.

Ο τριανταεννιάχρονος Λεωνίδας Πετρακόπουλος, από την Ελλάδα, θεωρείται ύποπτος αναφορικά με υποθέσεις πλαστογραφίας υπογραφών ανυποψίαστων πολιτών, τις οποίες χρησιμοποίησε, για την συμπλήρωση πέντε συμβολαίων ενοικιαγοράς.

Με τον τρόπο αυτό, ο ύποπτος, που παρουσιαζόταν ως πωλητής ηλεκτρονικών υπολογιστών, απέσπασε απο τρείς διαφορετικές τράπεζες, περίπου επτά χιλιάδες λίρες.

Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της αστυνομίας, και εξέδωσε διάταγμα εξαήμερης προσωποκράτησης του.


Στις αγωνίστριες γυναίκες της Κύπρου, και ιδιαίτερα στις ηρωίδες γυναίκες του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και των συγγενών αγνοουμένων, που για 30 συνεχείς μήνες τώρα, βρίσκονται στην έπαλξη του Αγώνα στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, είναι αφιερωμένη αυτό το Σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία του ΠΑΚ.

Αύριο Σάββατο την διαφωτιστική εκστρατεία θα ενισχύσουν περίπου εκατόν μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Αρχαγγέλου, Λευκωσίας, που θα συνοδεύονται από γονείς και καθηγητές και θα παρουσιάσουν αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την Κυριακή στο Οδόφραγμα, θα βρίσκονται ο Φορέας Αποδήμων Ελληνίδων Κυπρου, η Παγκύπρια Ενωση Κυπρίων Οικοκυρών, το τεσσαρακοστόν και διακοσιοστόν- εβδομηκοστόν-έκτον Σύστημα Προσκόπων Εγκωμης και Τραχωνίου, ως και η πεντηκοντα-μελής χορωδία του Δήμου Αγίου Δομετίου, που θα συνοδεύεεται από τον Δήμαρχο και θα παρουσιάσει αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές ψηλές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 10 στα παράλια και στους 6 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι, Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ, και στις έξι και τριάντα-πέντε, οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 5 March 1999 - 16:27:17 UTC