Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εξιχνιασθήσα θεωρεί μετά τις σημερινές εξελίξεις η Αστυνομία τη ληστεία της τράπεζας Κύπρου στον Υψυνα.

Ο ένα εκ των υπόπτων παραδέχθηκε ενόχή με γραπτή κατάθεση του.

Στην απ'ευθείας τηλεφωνική γραμμή έχουμε τον συνάδελφο Πάμπο Μιτίδη ο οποίος βρίσκεται έξω από το δικαστήριο ...

Πάμπο ελύθει ή όχι τελικά το μυστήριο....


Θανατηφόρο δυστύχημα είχαμε στην Πάφο, στον κύριο δρόμο Εμπας, μετά από μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων.

Νεκρή είναι, η Αφροδίτη Στέλιου, είκοσι-πέντε ετών από την Εμπα, η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου ο επί καθήκοντι γιατρός διαπίστωσε τον θάνατο της.


Με έντονο ύφος απάντησε ο Πρόεδρος Κληρίδης, στις επικρίσεις που δέκτηκε απο το ΑΚΕΛ και ειδικότερα απο το ΔΗΚΟ, για την αναφορά του σε λάθη και ευθύνες της δικής μας πλευράς στο παρελθόν, και που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

Ο Σπύρος Κυπριανού, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, πως πρόκειται για ολέθριο σφάλμα, του Προέδρου Κληρίδη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 0.28")


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ότι οι τρεις συνεργάτιδες του κούρδου ηγέτη Αποτουλάχ Οτσαλάν, βρίσκονται στον κατάλογο ανεπιθύμητων, για την Κύπρο, προσώπων.

Ο κύριος Στυλιανίδης, δικαιολογώντας την ενέργεια της κυβέρνησης, ανέφερε ότι έγινε για λόγους Εθνικού Συμφέροντος, τους οποίους όμως δεν δημοσιοποίησε.

Ανέφερε ακόμη ότι ήταν αποκλειστική απόφαση της κυβέρνησης, και δεν υπήρξαν παρεμβάσεις από άλλες χώρες, ενώ διέψευσε ότι μία εκ των τριών ταξίδευε με κυπριακό διαβατήριο.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι μετά την υπόθεση Οτσαλάν, το κυπριακό βρίσκεται σε "νεκρό σημείο", ενώ επανέλαβε την πρόταση του για συνομοσπονδία.

Παρ' όλα αυτά, την ερχόμενη Τετάρτη φθάνει στην Κύπρο, για βολιδοσκοπήσεις, ο αμερικανός συντονιστής για το κυπριακό, Τόμας Μίλλερ.

Ολες δε, οι πρόσφατες εξελίξεις, αναμένεται ότι θα τεθούν προς συζήτηση, προ ημερησίας διατάξεως και στο Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Το σώμα καλείται για να ασχοληθεί με την κατ' αρχήν απόφαση για προσφυγή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.


Το θέμα της τοποθέτησης των τριών συνεργάτιδων του Κούρδου ηγέτη, στη λίστα των ανεπιθύμητων προσώπων για την Κυπριακή Δημοκρατία, σχολίασε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ο κύριος Λυσσαρίδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα δημιουργείτο μεγαλύτερο πρόβλημα, εάν απέφευγαν οι αρμόδιες Κυπριακές αρχές, την συμπερίληψη των συνεργάτιδων του Οτσαλάν στη λίστα απαγόρευσης εισόδου στην Κύπρο.

Ειδικότερα για την Νουτζιάν Ντέριαν, η οποία στο παρελθόν ζούσε στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είπε πως δεν διαβλέπει οποιαδήποτε δυσκολία για επάνοδο της στο νησί.


Διορίστηκε, από το Κυβερνητιό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας που συνήλθε, υπό τον Πρωθυπουργό Κωστα Σημίτη, ο νέος αρχηγός της ΕΥΠ, μετά την παραίτηση του κυρίου Σταυρακάκη λόγο της υπόθεσης Οτσαλάν

ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Το ΚΥΣΕΑ στην σημερινή συσκεψη ασχοληθηκε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και με την τουρκική προκλητικότητα, μετά και τις χθεσινές παραβάσεις, στο ΦΙΡ Αθηνών

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπροσωπος στην Αθηνα Δημητρης Ρέππας επιβεβαιωσε ότι μερικά από τα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν εξοπλισμό για αεροφωτογραφήσεις.


Χωρίς μάρτυρα έγινε η συνάντηση της Επιτροπής κατα των βασανιστηρίων, με τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο νησί φυλακή Ιμ-ραλί.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο ωστόσο δεν προσδιορίζει χρονικά την συνάντηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Επιτροπή ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψη της στην Τουρκία, οπου εκτός τον Οτσαλάν επισκέφθηκε και πολλά αστυνομικά τμήματα στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη.

Εν τω μεταξύ, ολοένα και πληθαίνουν τα σενάρια για διαδοχή του Οτσαλάν απο τον αρχηγό της ένοπλης πτέρυγας του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος Τσεμίλ Μπαγίκ.

Κουρδικές πηγές επισημαίνουν ωστόσο, πως η αναβάθμιση του Μπαγίκ σε στρατιωτικό διοικητή δεν σημαίνει παράλληλα και ανάληψη της ηγεσίας του Πε Κα Κα.


Η ευθύνη για το αδιέξοδο στο θέμα των αγνοουμένων, βρίσκεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία αθέτισε τη συμφωνία της 31ης Ιουλίου, για ανταλλαγή πληροφοριών, δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κύριος Στυλιανίδης, ο οποίος σχολίαζε δηλώσεις της Αν Χέρκους, ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν φέρουν καμιά ευθύνη για το αδιέξοδο, απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στο Διεθνή Οργανισμό.

Δήλωσε ότι για το θέμα των αγνοουμένων, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε μακρά συζήτηση με τον Κόφι Ανάν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, από αυτή τη συνάντηση.


Σε επ'αόριστον απεργία θα κατέλθουν οι τηλεφωνητές στο δημόσιο τομέα, εαν σε δεκαπέντε ημέρες η κυβέρνηση δεν προωθήσει τα αιτήματα τους.

Την σχετική απόφαση έλαβε σε γενική συνέλευση ο κλάδος των τηλεφωνητών, ύστερα από εισήγηση της κλαδικής επιτροπής.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι τηλεφωνητές του δημοσίου, κατήλθαν από τις επτά και τριάντα το πρωί, σε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία, διαμαρτυρώμενοι για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Το πρωί, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από την ΠΑΣΥΔΥ στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Σχετικό ψήφισμα επέδωσαν το απόγευμα και στον Πρόεδρο της Βουλής.


Σε ογδόντα εβδομάδες η Κύπρος αποκτά την δεύτερη σταθερή μονάδα αφαλάτωσης στη Λάρνακα και σταματά τις περικοπές στην υδροδότηση των περιοχών Λάρνακας, Λευκωσίας, και Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Τα συμβόλαια υπογράφηκαν σήμερα μεταξύ της κυβέρνησης και της ισραηλινής κοινοπραξίας, στο τμήμα αναπτύξεως υδάτων.

Το έργο κόστους 19,4 εκατομυρίων λιρών, θα παράγει σαράντα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ημέρα και θα πωλείται στο κράτος προς 42,2 σεντ το κυβικό μέτρο.

Η μονάδα αφαλάτωσης θα γίνει με την μέθοδο αυτοχρηματοδότησης έργου και στο κράτος θα παραδωθεί σε δέκα χρόνια.


Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε αναφορά στην Βουλή ότι Ελληνοκύπριος ιδιώτης ζήτησε άδεια απο την κυβέρνηση για να αγοράσει από την Πύλα ζώα που μεταφέρθηκαν από τα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής Χρίστο Μαυροκορδάτο, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες αρνήθηκαν να δώσουν τα σχετικά πιστοποιητικά, ενω αντίθετα ο Υπουργός Γεωργίας αντιμετώπισε θετικά αυτό το αίτημα.

Το αίτημα αυτή την περίοδο βρίσκεται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα.

Στην ίδια επιτροπή διατυπώθηκαν καταγγελίες επειδή η κυβέρνηση δεν προχωρεί σε σήμανση των αιγοπροβάτων, ως μέτρο αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου παρόλο που έχει συμπεριληφθεί ειδικό κονδύλι στους προυπολογισμούς.


Το ενδεχόμενο ακύρωσης όλων των μέχρι τώρα δεδομένων σε σχέση με την αγορά ραντάρ από την αστυνομία για επιτήρηση των ακτών τέθηκε από την επιτροπή ελέγχου της Βουλής.

Παρόλο που η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο όπως διεφάνη απο την σημερινή συζήτηση του θέματος παραβιάσθηκε ο νόμος περί προσφορών που ψήφισε η Βουλή, αφού τα ίδια πρόσωπα συμμετείχαν τόσο στην επιτροπή ετοιμασίας των προδιαγραφών, όσο και στην επιτροή αξιολόγησης των προσφορών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Χρίστος Πουργουρίδης τόνισε την ανάγκη προσήλωσης στον σχετικό νόμο, ενω η γενική ελεγκτής Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επεσήμανε οτι το φαινόμενο της μή εφαρμογής του νόμου παρατηρείται και σε άλλες επιτροπές του συμβουλίου προσφορών.


Την ικανοποίηση του για την πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στην κατασκευή του δρόμου Δεκέλειας - Αμμοχώστου, εξέφρασε ο Πρόεδρος Κληρίδης, επιθεωρώντας το έργο το πρωί.

Οπως ο ίδιος ανέφερε, θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές επισκέψεις, σε όλα τα υπό κατασκευήν μεγάλα αναπτυξιακά έργα, για να διαπιστώσει, αν και γιατί, παρουσιάζονται καθυστερήσεις.

Σύντομα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί και τον νέο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο Βασιλικό.


Με μηνύματα-πράξεις πολιτισμού απευθύνεται στον κόσμο της Κύπρου το Συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας στην εκπνοή του εικοστού αιώνα και στο κατώφλι της νέας χιλιετίας.

Το τριετές πρόγραμμα εκδηλώσεων "ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ" που αρχίζει σε λίγες μέρες και που λήγει το έτος 2001 με την συμπλήρωση εκατόν χρόνων προσφοράς του Συγκροτήματος, καλύπτει το τετράπτυχο ΛΟΓΟΣ, ΤΕΧΝΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ και ΘΕΑΤΡΟ.

Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, οι διαλέξεις προσωπικοτήτων του αιώνα μας, όπως ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ντίτριχτ Γκένσερ, ο Νιλ Αρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της πάλαι πότε Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορπατσώφ.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια, στους 10 στα νότια παράλια και στους 4 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι, Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ, και στις έξι και τριάντα-πέντε, οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 4 March 1999 - 16:27:19 UTC