Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την άφιξη Οτσαλάν, και δεν είχε καμία βοήθεια για τον χειρισμό του θέματος.

Αυτό αναφέρει, στην απόρρητη έκθεσή του, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κένυα, Γιώργος Κωστούλας, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Ο κύριος Κωστούλας, περιγράφει διαλόγους με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι και υποστηρίζει, πως όταν ο Κούρδος ηγέτης, είχε αρχίσει να αρνείται τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, φοβούμενος για την τύχη του, έφθασε από την Αθήνα το μήνυμα, "πετάξτε τους έξω".

Σύμφωνα με την έκθεση, η εντολή, "να πεταχτούν έξω", δόθηκε στον ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη, από τον τέως αρχηγό της ΕΥΠ Χαράλαμπο Σταυρακάκη, ο οποίος φέρεται να τηλεφωνούσε, παρουσία "τριών υπουργών".

Ο πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Κένυα, υποστηρίζει πως, όταν ο Ταγματάρχης της ΕΥΠ Σάββας Καλεντερίδης αρνήθηκε να υπακούσει, επικαλούμενος αδυναμία να υλοποιήσει μόνος του την εντολή, δόθηκε στον ίδιο τον κύριο Κωστούλα, νέα εντολή να μισθώσει "τέσσερις φουσκωτούς", από την "αγορά" της Κένυας και να αναθέσει σ'αυτούς το έργο της βίαιης απομάκρυνσης απο την πρεσβεία του Οτσαλάν και των συνοδών του.

Ο πρέσβης, υποστηρίζει επίσης πως όταν ο ίδιος, δήλωσε αδυναμία να υλοποιήσει αυτή την εντολή, αποφασίσθηκε, να του στείλουν απο την Αθήνα ομάδα πρακτόρων της ΕΥΠ, προκειμένου, να αναλάβουν εκείνοι τη βίαιη εκκένωση της πρεσβευτικής κατοικίας απο τον Οτσαλάν και τούς συντρόφους του.

Ο πρέσβης, αναφέρεται και στην παγίδα στην οποία έπεσαν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες, όπως λεει, έδωσαν βάση στις διαβεβαιώσεις των Κενυατών προκειμένου αυτοί ουσιαστικά να συλλάβουν τον αρχηγό του ΡΚΚ και να τον παραδώσουν στους Τούρκους.


Την απαγόρευση της λειτουργίας του Κουρδικού τηλεοπτικού καναλίου "MED-TV", το οποίο, έχει ως έδρα του τις Βρυξέλλες, αλλά και την απαγόερυση της κυκλοφορίας της εφημερίδας "Ozgur Politika", ζητεί επιτακτικά τώρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Παράλληλα ισχυρίζεται, ότι η χώρα του, διανύει τώρα, μία πολύ σημαντική φάση στον νόμιμο πόλεμο που διεξάγει εναντίον της τρομοκρατίας, όπως χαρακτήρισε τις Τουρκικές, εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών του ΠΕΚΑΚΑ.

Αργά χθες το βράδυ, η Τουρκία γνωστοποίησε ότι, πρόκειται να αποδεχθεί αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως παρατηρητές, στη δίκη του Κούρδου ηγέτη, έπειτα από ομόφωνο αίτημα των Προέδρων, όλων των ομάδων.

Με τα μελανότερα, εξάλλου χρώματα, περιέγραψαν, το κλίμα που αντιμετώπισαν στην Κωνσταντινούπολη, οι τέσσερις Ευρωβουλευτές, οι οποίοι κατάφεραν προχθές, να συναντηθούν με έναν από τους Τούρκους δικηγόρους του Οτσαλάν.

Οι τέσσερις αξιωματούχοι της Ευρωβουλής, επεσήμαναν ότι κατά την εκεί σύντομη παραμονή τους, βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση αστυνομικών αλλά και ατόμων με πολιτικά, που συνήθως εμφανίζονταν ως δημοσιογράφοι.


Διάταγμα οκταήμερης κράτησης, εξέδωσε το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας, εναντίον έκτακτου δεσμοφύλακα των Κεντρικών Φυλακών, ο οποίος συνελήφθη για διευκόλυνση των ανακρίσεων, σε σχέση με υπόθεση απόπειρας παροχής συνδρομής για απόδραση καταδίκου, δεκασμό δημοσίου λειτουργού και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Πρόκειται για τον Σωκράτη Σωκράτους 27 ετών απο το Παλιομέτοχο, στην κατοχή του οποίου, βρέθηκε το ποσό των 500 λιρών, σε χαρτονομίσματα, των 20 και 10 λιρών.

Τα χρήματα, είχε τυλίξει σε χαρτί, και τα άφησε στο έδαφος, ο βαρυποινίτης Αντώνης Κίτας, Αλ Καπόνε.

Σε έρευνα που έγινε στον Σωκράτους λίγο πριν σχολάσει, τα λεφτά βρέθηκαν στην κάλτσα του.

Στο δικαστήριο, ο δεσμοφύλακας Σωκράτης Σωκράτους, απέρριψε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι ο Αλ Καπόνε του έστησε παγίδα, γιατί αρνήθηκε να του πάρει κινητό τηλέφωνο στις φυλακές, όταν εκείνος του το ζήτησε.


Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον της Παρασκευής Γκούβα, 20 χρόνων από την Ελλάδα, και του Δημήτρη Δημητρίου, 22 χρόνων, φοιτητή από τη Λεμεσό, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, σχετικά με υπόθεση παράνομης εισαγωγής, κατοχής και προμήθειας πέντε κιλών ναρκωτικών από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Παρουσιάζοντας τους δύο υπόπτους στο δικαστήριο, ο αστυφύλακας της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, Μάριος Ξενοφώντος, ανέφερε ότι χθες βράδυ αφίχθησαν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών από την Αθήνα.

Η Γκούβα, σε θεληματική κατάθεσή της, παραδέχτηκε ενοχή στην εισαγωγή των ναρκωτικών στην Κύπρο.


Η απεργία στα δύο ξενοδοχεία Golden Bay και Lordos Beach συνεχίζεται για τριακοστή έκτη ημέρα και σε περίπτωση που οι προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς, δεν καρποφορήσουν, οι απεργοί δηλώνουν έτοιμοι να ζητήσουν και τη βοήθεια συναδέλφων τους, τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.

Αυτό τονίστηκε, κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης των 159 απεργών, οι οποίοι πήραν και το πρώτο απεργιακό τους επίδομα, ύψους 350 λιρών.

Το συνολικό ποσό που δόθηκε στους απεργούς ανέρχεται περίπου στις 50.000 λίρες.


Την ανησυχία του για την εργατική διαφορά που προέκυψε στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και τις διαστάσεις που τυχόν λάβει, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ρολάνδης ερωτηθείς αναφορικά με την εργατική κρίση που ξέσπασε στα δύο ξενοδοχεία της Λάρνακας, ανέφερε ότι ο ίδιος είναι συνεχώς, σε επαφή για το θέμα, με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα, και παρακολουθεί την κατάσταση.


Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η πρώτη μέρα του καταστατικού συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Υστερα από παρατηρήσεις επισημάνσεις εισηγήσεις και δευτερολογίες ιοθετήθηκε τελικά η πρόταση του πολιτικού γραφείου για αλλαγή στη δομή και την εκλογή της ηγεσίας του κόμματος.

Συγκεκριμένα διαφοροποιείται η μορφή του πολιτικού γραφείου ως εξής.

Η παγκύπρια εκλογική συνέλευση εκλέγει το πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο.

Ακολούθως εκλέγονται δώδεκα μέλη του πολιτικού γραφείου με ελάχιστη συμμετοχή δύο γυναικών.


Την ανάγκη συστηματικής δουλειάς στο διεθνή χώρο και της ετοιμότητας για ένα έντιμο συμβιβασμό, τόνισε με δηλώσεις του σε παροικιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε παράρτημα του ΑΚΕΛ στο Λονδίνο, ο ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχει μάγος ή ταχυδακτυλουργός που ν'ανατρέψει αυτή την κατάσταση, χρειάζεται επίμονη δουλεία με προϋπόθεση τον προγραμματισμό, παρατήρησε.

Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε εξάλλου ότι με βάση επαφές αναφορικά με το θέμα προσφυγής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα έχουμε μάλλον πρόταση να μην προσφύγουμε.

Ο κ. Χριστόφιας, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του και τον γιατρό βρίσκεται στο Λονδίνο για να υποβληθεί σε σειρά ιατρικών εξετάσεων. Επιστρέφει στη Κύπρο αύριο Κυριακή.


Εντονα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του Δημοκραυτικού Συναγερμού όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ για τον εσωτερικό διάλογο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι εν πρώτοις ανεπίτρεπτο να ασκείται αντιπολίτευση εκτος Κύπρου.

Παράλληλα ανέφερε πως κάποιοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς θέλουν αφού ενώ ζητούν διάλογο και τους δίνεται η ευκαιρία αυτοί τον υποσκάπτουν.

Τις επικρίσεις του Δημήτρη Χριστόφια απέρριψε και ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος επισήμανε πως μετά από τις δύο συναντησεις που είχε ο πρόεδρος Κληρίδης στον εσωτερικό διάλογο επικρατεί αισιοδοξία.


Μία στις πέντε γυναίκες, στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπόκειται κατά τη διάρκεια της ζωής της σε κάποια μορφή βίας, με ποσοστό ενενήντα τοις εκατόν, της βίας αυτής, να ασκείται από άτομα της ίδιας της οικογένειας ή άτομα που είναι κοντά στο θύμα.

Αυτό αναφέρει μελέτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία, επισημαίνεται επίσης ότι η άσκηση βίας δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών, αλλά αφορά όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα κοινωνικής μόρφωσης και πολιτισμού.

Εν τω μεταξύ τα Ηνωμένα Εθνη οργάνωσαν, το απόγευμα, ανοικτή εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας, για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

H αναπληρωτής ειδική αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Ανν Χέρκους εξέφρασε την δυσαρέσκια της με την απόφαση των κατοχικών δυνάμεων να μην επιτρέψουν στους Τουρκοκυπρίους να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.


Στις αγωνίστριες γυναίκες της Κύπρου και ιδιαίτερα στις ηρωίδες γυναίκες του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και των συγγενών αγνοουμένων, που για τριάντα τώρα συνεχείς μήνες, βρίσκονται, στην έπαλξη του Αγώνα στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, είναι αφιερωμένη αυτό το Σαββατοκυρίακο η διαφωτιστική εκστρατεία του ΠΑΚ.

Οπως ανακοινώθηκε, απόψε και αύριο, θα πραγματοποιηθεί απεργία πείνας, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, και για το σκοπό αυτό θα στηθεί αντίσκηνο.

Σήμερα την διαφωτιστική εκστρατεία ενίσχυσαν, περί τους εκατόν μαθητές του Ενιαίου Λυκείου Αρχαγγέλου, Λευκωσίας, συνοδευόμενοι από γονείς και καθηγητές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν αντικατοχικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Συμπληρώνονται σήμερα, πέντε χρόνια από τον θάνατο της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη.

Στις έντεκα το πρωί, άνθρωποι δικοί της και αγαπημένοι, τίμησαν την μνήμη της, παρευρισκόμενοι στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών, όπου τελέστηκε μνημόσυνο.

Το δικό τους συγκινητικό παρόν, έδωσε εξάλλου και αντιπροσωπεία των προσφύγων - γυναικών της Κύπρου, οι οποίες από χθες βρίσκονται στην Ελλάδα, για μία σειρά αντικατοχικών εκδηλώσεων, με την ευκαιρία της αυριανής επετείου, της ημέρας της γυναίκας.


Στο Λονδίνο, επταμελής οικογένεια έγινε παρανάλωμα του πυρός, όταν πυρκαγιά που ξέσπασε κάτω από άγνωστες συνθήκες μέχρι στιγμής, σκόρπισε το θάνατο ξεκληρίζοντας μίας ολόκληρη οικογένεια.

Από τη φωτιά γλίτωσε ένα μόνο άτομο, το οποίο κατάφερε, μέσα από τις φλόγες και προτού φθάσει η πυροσβεστική υπηρεσία, να χρησιμοποιήσει τη σκάλα ασφαλείας του κτιρίου και να γλιτώσει.

Ζωντανά κάηκαν, τα δύο δίδυμα κοριτσάκια της οικογένειας, τριών ετών και ο αδελφός τους δύο ετών, ο πατέρας τους και μία γυναίκα, καθώς και δύο ηλικιωμένα άτομα.


Ενα εμπορικό αεροσκάφος Μπόϊνγκ 747, της Air Frnace, τυλίχτηκε στις φλόγες, μόλις άγγιξε το έδαφος, κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσής, νωρίς το πρωί, στο αεροδρόμιο "Σσιενάϊ" στην πόλη Μαντράς, δεκαέξι χιλιόμετρα νότια του Νέου Δελχί, στην Ινδία.

Το αεροπλάνο πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι, Σαουδική Αραβία, Πακαιστάν.

Το ατύχημα, προκλήθηκε αφού ο μπροστινός τροχός του αεροπλάνου, δεν άνοιξε, όταν αυτό, επιχειρούσε να προσγειωθεί αφού προηγουμένως διαπιστώθηκε μικρή τεχνική βλάβη.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοαντολικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη γενικά αλλά μέχρι ταραγμένη στις βόρειες και ανατολικές προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 6 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά την ελληνική κινηματογραφική ταινία Κάνε με Πρωθυπουργό, με τους Γιώργο Πάντζα και Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Στις 6.30, θα μεταδοθεί η κωμωδία ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΠΑΙΔΙ, ΝΟΥΜΕΡΟ 3 με τους Γουίλιαμ Κάτ και Τζάστιν Τσάπμαν.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 6 March 1999 - 16:27:10 UTC