Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κυρίες και κύριοι, χαίρεται.

Η Κύπρος λαμβάνει όλα τα απαραίτητα

μέτρα σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο, για να αντιμετωπίσει την τουρκική προπαγάνδα, που αποσκοπεί στη δημιουργία έντασης, με αφορμή την υπόθεση του Αμπτουλλάχ Οτσαλάν.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, χωρίς ωστόσο, να αποκαλύψει ο,τιδήποτε για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Εξέφρασε, όμως, την εκτίμηση ότι πρόκειται για δημιουργία φραστικής έντασης.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την έκθεση του Στέητ Ντιπαρτμεντ για τα ανθρωπινα δικαιωματα στην Κυπρο, τόνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί εκ'προϊμίου ότι υπαρχει παραβίαση των ανθρωπινων δικαιωματων στα κατεχομενα απο τα τουρκικά στρατευματα.

Ο Χρηστος Στυλιανιδης ανέφερε, πάντως, ότι το Υπουργειο Εξωτερικων αξιολογει την αμερικανική εκθεση και αναλογα με τις διαπιστωσεις θα προβει στις απαραίτητες ενεργειες.

Υπενθυμίζεται ότι στην εκθεση υποστηριζεται ότι υπάρχει ισχυρός σεβασμός στις δημοκρατικες αρχες τοσο απο την κυπριακη κυβέρνηση, οσο και απο το ψευδοκράτος.


Νέα περιοδεία σε ευρωπαικές πρωτεύσουσες, θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η περιοδεία Κασουλίδη, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα, εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργού εξωτερικών, για ενημέρωση και παρουσίαση σε ξένους αξιωματούχους, της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας στα θέματα της ευρωπαικής πορείας και το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Κασουλίδης αναχωρεί στις 15 Μαρτίου για τη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με τον ομολογό του, Γιόσκα Φίσερ.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βιέννη για συνάντηση με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σιούσελ και στο Βέλγιο, όπου θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών.


Ελλάδα και Ιταλία, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Αμπτουλάχ Οτσαλάν και των Κούρδων, από την Τουρκία.

Το θέμα Οτσαλάν έθεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, στην σύνοδο του ευρωπαικού σοσιαλιστικού κόμματος, που πραγματοποιείται στο Μιλάνο.

Σε σχέδιο ψηφίσματος, γίνεται για πρώτη φορά λόγος, για αυτόνομο Κουρδικό κράτος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τόνισε σε ομιλια του στο συνεδριο, ότι εάν η Τουρκία δεν σεβαστεί τα μειονοτικά δικαιώματα και δεν εξασφαλίσει δίκαιη δίκη στον Οτσαλάν, τότε, αποχαιρετά την ευρωπαική προοπτική.

Στο σύνοδο συμμετέχει και αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Βάσο Λυσσαρίδη.


Ο ρόλος και η προοπτική της Ορθοδοξίας στην Ενωμένη Ευρώπη, απασχολεί, μεταξύ άλλων, την σύνοδο της Διεθνούς Γραμματείας της Ευρωπαικής Διακοινοβουλευτικής συνέλευσης της Ορθοδοξίας, που άρχισε το πρωί στην Λευκωσία.

Την σύνοδο θα απασχολήσουν, επίσης, θέματα όπως "Ορθοδοξία και πολιτική" και "Ορθόδοξη εκκλησία και Ενωμένη Ευρώπη".

Τις εργασίες της συνόδου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν αύριο, θα προσφωνήσει και ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

Στη σύνοδο μετέχουν εκπρόσωποι από την Ρωσία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία, και την Γιουγκοσλαβία.

Αυτή την στιγμή τα μέλη της διεθνούς Γραμματείας συναντώνται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.


Σε πολεμική ζώνη τείνει να μετατραπεί η μεθόριος Λιβάνου-Ισραήλ, καθώς εντείνεται, η αιματηρή αντιπαράθεση Ισραήλ-Χιζμπολλάχ.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε έπειτα από την χθεσινή, βομβιστική επίθεση ανταρτών της οργάνωσης, στη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας του Νοτίου Λιβάνου, κατά την οποία σκοτώθηκε ο διοικητής των Ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή, δύο άλλοι στρατιωτικοί, και ένας δημοσιογράφος.

Η απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις ήταν άμεση, αφού εξαπέλυσε πολλαπλούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, εναντίον θέσεων της Χιζμπολλάχ, χθές βράδυ, ενώ σχεδιάζει επέκταση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, το Ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας, συνήλθε εκτάκτως, γιά να μελετήσει την αντίδραση της κυβέρνησης στα νέα δεδομένα πού δημιουργούνται.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, εαν οι Ισλαμιστές αντάρτες συνεχίσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Εξάλλου, οι κάτοικοι της μεθορίου Ισραήλ-Λιβάνου, θα παραμείνουν και σήμερα στα καταφύγια, καθώς υπάρχει κίνδυνος νέων επιθέσεων της Χιζμπολλάχ.

Σε μιά άλλη εξέλιξη, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών, πού βρίσκεται στην Κίνα, συνέστησε, προς τις δύο πλευρές, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.


Εκρηξη βόμβας, σημειώθηκε στη μία μετά τα μεσάνυκτα σε αυτοκίνητο της εταιρείας Ζεμάν Τρέϊτιγκ.

Η εταιρεία ανήκει στον Ζήνωνα Γεωργιάδη, 57 ετών, ο οποίος είναι βασικός μάρτυρας στην υπόθεση της ένοπλης ληστείας που διαπράχθηκε σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στον Υψωνα.

Το αυτοκίνητο, που ήταν σταθμευμένο δίπλα στο κατάστημα της εταιρείας, στη Λεωφόρο Μακαρίου, υπέστη σοβαρές ζημιές.

Από τις έρευνες της Αστυνομίας, διαπιστώθηκε ότι τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε τροχό του αυτοκινήτου.

Ο Ζήνωνας Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η βομβιστική επίθεση να σχετίζεται με τη μαρτυρία του, για τη ληστεία.

Εξάλλου, η Αστυνομία εκτιμά ότι η εγκληματική ενέργεια πιθανόν να αποτελεί προσπάθεια εκφοβισμού του μάρτυρα.


24ωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν την ερχόμενη Πέμπτη οι τηλεφωνητές, του δημόσιου τομέα.

Σε διάσκεψη τύπου ο πρόεδρος του κλάδου τηλεφωνητών Ανδρέας Νικολάου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και της επ' αόριστον απεργίας, εάν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει παλαιότερες υποσχέσεις της, για επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Οι τηλεφωνητές ζητούν μισθολογική αναβάθμιση στις κλίμακες Α2, Α5, Α7, και πρόσληψη τηλεφωνητών για κάλυψη των αναγκών.

Τα αιτήματα των τηλεφωνητών, καθώς και την απόφαση τους για απεργιακές κινητοποιήσεις, υποστηρίζουν η ΠΑΣΥΔΥ και η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τα νοσοκομεία.


Καμία ουσιαστική προόδος δεν σημειώθηκε στο θέμα της απεργίας των ξενοδοχο- υπαλλήλων, παρά τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Υπουργού Εργασίας Ανδρέα Μουσιούττα.

Ο κύριος Μουσιούττας είχε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ, καθώς και με τον επιχειρηματία Ντίνο Λόρδο, προκειμένου να επιτευχθεί άρση του αδιεξόδου.

"ΔΗΛΩΣΗ"


Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε ο διάλογος μεταξύ της διοίκησης των Κυπριακών Αερογραμμών και των συντεχνιών για το θέμα των μισθολογικών αυξήσεων.

Το πρωί, οι συντεχνίες, Συνυκά, Ασυσέκα, Συδη-κέκ και Σύπκα, πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη κατά την οποία αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόταση που υπέβαλε η Εταιρεία.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΣΥΝΥΚΑ, Κώστας Δημητρίου, ξεκαθάρισε ότι οι υπάλληλοι των Κυπριακών Αερογραμμών, δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους για μισθολογικές αυξήσεις.


Την υπόσχεση πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να εφαρμοσθεί η συμφωνία της 31ης Ιουλίου για τους αγνοούμενους, έδωσε η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους, στον Επίτροπο Προεδρίας, για ανθρωπιστικά θέματα Τάκη Χριστόπουλο.

Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο κύριος Χριστόπουλος ανέφερε, ότι για το θέμα των εκταφών λειψάνων στις ελεύθερες περιοχές, έγινε η σχετική μελέτη από τους εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν στην Κύπρο και αναμένονται οι τελικές εκθέσεις τους, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει με την κατασκευή των έργων υποδομής που αυτοί θα εισηγηθούν.

Οπως ανέφερε ο κύριος Χριστόπουλος, οι εκταφές αναμένεται να αρχίσουν περί τα τέλη Μαίου-αρχές Απριλίου.


Με επιτυχία στέφθηκε η σημερινή πρώτη ημέρα εφαρμογής, του περι καθαριότητας νόμου στην Λευκωσία, αφού μέχρι την μία το μεσημέρι, δέν υπήρξαν οποιεσδήποτε καταγγελίες.

Οπως δήλωσε ο Δήμαρχος Λέλλος Δημητριάδης, οι πενήντα τροχονόμοι του Δήμου, προέβησαν μόνο σε παρατηρήσεις.

Παράλληλα, και στο ίδιο πάντα πλαίσιο, ο Δήμος τοπόθετησε τασάκια στους δρόμους, και αύξησε τον αριθμό των καλάθων αχρήστων.

Επίσης, η σχετική νομοθεσία, εφαρμόσθηκε σήμερα και στους Δήμους Λάρνακας και Λεμεσού.


Καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλοδαπών που εργάζονται στην Κύπρο, διατυπώθηκαν στην Βουλή.

Κατά την συζήτηση θέματος, που ενέγραψε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο βουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι ο μισθός των αλλοδαπών που εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο είναι χαμηλότερος από ό,τι προνοούν, οι συλλογικές συμβάσεις.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι αλλοδαποί δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ τα συμβόλαια που υπογράφουν είναι σε γλώσσα που οι ίδιοι δεν γνωρίζουν.

Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της κίνησης στήριξης αλλοδαπών' εργοδότης αλλοδαπής οικιακής βοηθού την εξανάγκαζε να αποσύρει από την τράπεζα τον μισθό της και στην συνέχεια να τον επανακαταθέτει για να φαινεται ότι ο ίδιος την πλήρωνε κανονικά.

Σύμφωνα με τον ίδιον εκπρόσωπο, όταν

η κοπέλλα κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία, αυτή στη συνέχεια απελάθηκε.


Διακόπηκε η ροή πετρελαίου από το Ιράκ πρός την Τουρκία, μετά τις μεγάλες ζημιές πού προκλήθηκαν στον Ιρακινό πετρελαιαγωγό, κοντά στη Μοσούλη, λόγω Αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.

Ο συγκεκριμένος αγωγός μεταφέρει, σχεδόν το 50 τοις εκατόν των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράκ, από το Κιρκούκ στο Τουρκικό λιμάνι Τσειχάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου σχεδιασμού, στο Ιρακινό Υπουργείο Ενεργείας, η ροή του πετρελαίου έχει διακοπεί και δεν γνωρίζει ακόμη, πότε θα επαναρχίσει.

Πρός το παρόν, οι Ιρακινές αρχές ερευνούν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τις επιθέσεις Αμερικανικών αεροσκαφών σε σταθμό ελέγχου του πετρελαιαγωγού στο Βόρειο Ιράκ, κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα δύο.

Από την πλευρά του, το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε οτι δεν μπορεί να βεβαιώσει εάν τα αεροσκάφη έπληξαν τον αγωγό.


Εγινε το μεσημέρι η κλήρωση για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

Η Ανόρθωση κληρώθηκε να παίξει με τον Εθνικό Αχνας και ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα της Ανόρθωσης.

Το ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει τη Νέα Σαλαμίνα και ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην έδρα της Νέας Σαλαμίνας.

Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις δέκα Μαρτίου και οι επαναληπτικοί στις 14 Απριλίου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με βόρειους ασθενείς, 3 μποφόρ ανέμους.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 περίπου βαθμούς και στους 4 στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι, Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ, και στις έξι και τριάντα-πέντε, οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 1 March 1999 - 16:27:11 UTC