Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-03-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Χαίρετε κυρίες και κύριοι.

Εντονη αντιπαράθεση με βαριούς χαρακτηρισμούς αντάλλαξαν ο πρόεδρος της δημοκρατίας με τον πρόεδρο της βουλής.

Σε γραπτή δήλωση του ο Προέδρος Κληρίδης, τονίζει ότι αφού συγκρίθηκε η επιστολή του Σπύρου Κυπριανού με τις θέσεις και απόψεις που εκφράστηκαν στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, κρίθηκε ότι δεν προσθέτει κανένα νέο στοιχείο, για να απαιτείται νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, ο κύριος Κυπριανού αναφερόμενος στην απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την χαρακτήρισε ειρωνική, επαναλαμβάνοντας την εμμονή του για άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ, σε λίγη ώρα θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ για να μελετήσουν και να αποφασίσουν κατά πόσο θα αποδεκτούν την πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη, για διάλογο σχετικά με σοβαρά εσωτερικά θέματα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ


Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν το πρωϊ, τον Ελληνικό εναέριο χώρο.

Αμεση απάντηση στην τουρκική πρόκληση εδωσαν τα ελληνικά μαχητικά τα οποία αναγνωρισαν και αναχαίτησαν με επιτυχία, τα τουρκικά αεροσκάφη.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Αθήνα, Δημήτρης Ρέππας διαψεύδει φήμες για επικείμενη γενικευμένη ένταση στο Αιγαίο.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΔΗΛΩΣΗ ΡΕΠΠΑ 0.38")

Στο ίδιο μήκος κύμματος, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ελληνα Υπουργου Εξωτερικών Γιώργου Παπαντρέου, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι επίκειται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Ωστόσο, συνέχισε, εάν υπάρξει ενα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Ελληνισμός ειναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μιλώντας απο το Ουζπεκιστάν, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα αρνείται να αποδεχθεί το Κουρδικό, ώς σημείο διαφοράς στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη, στην Αθήνα, ο Ελληνας Πρεσβης στο Ναϊρόμπι Γιώργος Κωστούλας κλήθηκε στην Εισαγγελεία για να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, σε σχέση με την υπόθεση Οτσαλάν.


Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σέμι Τζουρ δήλωσε ότι η χώρα του, δεν έχει καμία σχέση με την απαγωγή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα η ΚΥΠ συνέλαβε την Κυριακή στην Πάφο δύο πράκτορες της Μοσσάντ και στη συνέχεια τους απελευθέρωσε, φοβούμενη τις αντιδράσεις του Ισραήλ, ο Σέμι Τζουρ είπε χαρακτηριστικά ότι "η φαντασία εργάζεται υπερωρίες".


Συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να συνδέσει την κυπριακή υπόθεση με το κουρδικό έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ιωαννίδης Κασουλίδης χαρακτήρισε τερατώδες και ασυγχώρητο, αν κάποιος τολμούσε να συνδέσει να εντάξει την Κύπρο στον κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν Κούρδους να προτίθενται να προβούν σε ενέργειες εναντίον ξένων διπλωμάτων σε ευρωπαικές πρωτεύουσες, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να σεβαστούν πλήρως την φιλοξενία της Κύπρου, την ασφάλεια και ασυλία όλων των διπλωματών που βρίσκονται στην Κύπρο.


Την πρώτη επίσκεψη ξένων, εκτός από τους δήμιους του δέχθηκε ο Απτουλάχ Οτσαλάν.

Τρείς ειδικοί της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των Βασανιστηρίων, επισκέφθηκαν τον κούρδο ηγέτη, στην νησίδα-φυλακή Ιμραλί.

Σύμφωνα με το ημι-επίσημο Τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι τρείς ειδικοί μετέβησαν στο Ιμραλί, με ελικόπτερο πού απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη.

Το πρακτορείο μετέδωσε ότι οι Τουρκικές αρχές, είχαν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα Μουδανιά, την μοναδική περιοχή απ'οπου μπορεί να επισκεφθεί κανείς από θαλάσσης το Ιμραλί, λόγω της επίσκεψης των ευρωπαίων ειδικών.

Η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αγκυρα, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της ευρώπης.


Πολύ δίκαιη, χαρακτήρισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Κένεθ Μπριλ, την έκθεση του Στέϊτ Ντιπάντμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, η οποία, όπως είπε, δεν είναι τόσο διαφορετική από εκθέσεις προηγούμενων χρόνων, όσον αφορά τον τρόπο που χαρακτηρίζει κάποια πράγματα.

Ερωτηθείς κατά πόσο η έκθεση υποδεικνύει αλλαγή στον τρόπο που οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζουν το θέμα της αναγνώρισης μίας ντε φάκτο κατάστασης στα κατεχόμενα, ο κύριος Μπριλ, είπε ότι η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει ένα πολιτικό θέμα, απλώς εκτιμά καταστάσεις που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη, όπου συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ Κύπρου.


Συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο την μεθεπόμενη εβδομάδα, με αποκλειστικό θέμα την συζήτηση για την καταρχήν απόφαση προσφυγής στη Γενική Συνέλευση, κατά την εαρινή περίοδο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να προκαταλάβει το τι θα συζητηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του προέδρου, ενώ απέφυγε να δηλώσει κατά πόσον προέκυψαν καινούργια στοιχεία, με αποτέλεσμα να συγκαλείται αυτή η συνεδρία.


Επίσπευση των διαδικασιών για εναρμόνιση της Κύπρου προς το κοινοτικό κεκτημένο, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Στην σύσκεψη πήραν επίσης μέρος ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργος Βασιλείου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ο Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Βασιλείου τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να επισπευθούν οι διαδικασίες προσθέτοντας ότι αποφασίστηκαν και οι περαιτέρω ενέργειες.


Αποφεύγεται τελικά η σύγκρουση στην παιδεία για το προτεινόμενο σύστημα εξετάσεων.

Στη συνάντηση του υπουργού παιδείας με εκπροσώπους της ΟΕΛΜΕΚ, της συνομοσπονδίας γονέων και των μαθητών, συμφωνήθηκε η ύπαρξη μίας μόνο εξέτασης στην τρίτη λυκείου για σκοπούς τόσο εισαγωγής των μαθητών στα πανεπιστήμια, όσο και απόλυσης τους απο τα λύκεια.

Συμφώνησαν επίσης η βαθμολογία της δευτέρας λυκείου να μην υπολογίζεται για σκοπούς εξετάσεων.

Εντός 15 ημερών οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αποφασίσουν ποια θα είναι εξεταστικά μαθήματα καθώς και ο βαθμός βαρύτητας τους.


Μεγάλη σε έκταση αστυνομική επιχείρηση διενεργήθει τις πρώτες πρωϊνές ώρες στη Λεμεσό και δυτικά προάστια, για πρόληψη και πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Η επιχείρηση, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε έρευνες σε κατοικίες, υποστατικά, οχήματα και ανοικτούς χώρους με στόχο την ανακάλυψη όπλων, εκρηκτικών υλών και άλλων τεκμηρίων που σχετίζονται με πρόσφατες εγκληματικές ενέργειες.

Κατά την διάρκεια των ερευνών συνελήφθει ο Στέλιος Χρήστου, είκοσι-έξι ετών, από τις Κυβίδες, σε σχέση με την ληστεία στην Τράπεζα Κύπρου στον Υψωνα, ενώ επίκειται η σύλληψη και άλλων υπόπτων ατόμων.

Ο Χρήστου, οδηγήθηκε το πρωί, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την προφυλάκιση του για οκτώ ημέρες.


Η αστυνομία συνέλαβε τον υπάλληλο του πρακτορείου στοιχημάτων, στο όνομα του οποίου μεταφέρονταν παράνομα, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, μεγάλα χρηματικά ποσά, απο τον Χαράλαμπο Κόκκινο, διευθυντή υποκαταστήματος της Λαικής Τράπεζας.

Πρόκειται για τον Γιαννάκη Μαρτούδη, που οδηγήθηκε το πρωί, ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο διέταξε την τετραήμερη κράτηση του.

Οπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, εναντίον του Μαρτούδη, που εργάζεται ώς υπάλληλος σε πρακτορείο στοιχημάτων, διερευνόνται υποθέσεις παροχής συνδρομής τραπεζικών λογαριασμών και συγκάλυψης στην υπόθεση υπεξαίρεσης του ενός εκατομυρίου, τριακοσίων χιλιάδων λιρών.

Εξάλλου, ενώπιον του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, προσήχθει και ο Κυριάκος Νεοπτολέμου 26 ετών απο το Παλιομέτοχο, ο οποίος συνελήφθει ώς ύποπτος απο την αστυνομία Κοκκινοτρυμιθιάς, αναφορικά με υπόθεση ένοπλης ληστείας.

Συγκεκριμένα, ο Λεόντιος Χρίστου επίσης απο το Παλιομέτοχο, με τον οποίο διασκέδαζε προηγουμένος, κατήγγειλε στην αστυνομία, ότι ο Νεοπτολέμου, του επιτέθηκε και τον κτύπησε με μαχαίρι στον λαιμό, όταν ο παραπονούμενος αρνήθηκε να του δανείσει εκατό λίρες.

Ο Χρίστου αφού έτυχε των πρώτων βοηθειών απελήθει.

Το τραύμα που φέρει είναι μόλις δύο εκατοστών, ενώ, ο ύποπτος αρνείται ότι τον κτύπησε με μαχαίρι.

Το δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της αστυνομίας, και εξέδωσε εναντίον του διάταγμα εξαήμερης προσωποκράτησης.


Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η σημερινή άσκηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας με την ονομασία ΚΙΜΩΝ '99.

Ολες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ανταποκρίθηκαν θετικά στις ανάγκες του σεναρίου, που προέβλεπε εκδήλωση φωτιάς σε αεροσκάφος κατά την διάρκεια της προσγείωσης.


Αποκλειστικές εικόνες από τον πόλεμο στη Σιέρρα Λεόνε, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο πιό βάναυσος του κόσμου, εξασφάλισε συνεργείο του BBC, που βρισκόταν στη χώρα γιά πολλούς μήνες, καταγράφοντας την φρίκη των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι αντάρτες εισέβαλαν στην πρωτεύουσα Φρήταουν και προέβησαν σε απάνθρωπες ομότητες εναντίον αμάχων, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους, σε διαστημα λίγων εβδομάδων.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιά να ξεφύγουν την λαίπαπα της επίθεσης των ανταρτών, οι οποίοι δεν δίστασαν να απαγάγουν εκατοντάδες παιδιά, τα οποία επιστράτευσαν στον πόλεμο.


Τα μυστικά της δημιουργίας του σύμπαντος θα επιχειρήσει να ανακαλύψει ο νέος δορυφόρος της ΝΑΣΑ, WIRE.

Ο δορυφόρος θα ταξιδέψει σε άλλους γαλαξίες και θα ερευνήσει την δυνατότητα γιά ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θα εμφανίζονται αραιές νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Σε μερικές περιοχές ενδέχεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 ως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα δυτικά και τα βόρεια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 7 στα παράλια και στους 6 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς Η ΑΥΛΑΤΖΙΑ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι, Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ, και στις έξι και τριάντα-πέντε, οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε, μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του Λόγου, ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις, στο αναλυτικό μας δελτίο στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό σας απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 2 March 1999 - 17:27:14 UTC