Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο επίλογος της χθεσινής τραγωδίας στην Εθνική Φρουρά, με τον θάνατο του άτυχου καταδρομέα Μιχάλη Πενταλιώτη, γράφτηκε σήμερα.

Η κηδεία του Μιχάλη τελέσθηκε το απόγευμα μέσα σε ατμόσφαιρα βαθυτάτου πένθους, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στον Αγιο Δομέτιο, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, και με στρατιωτικές τιμές.

Παρόντες στην κηδεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Αμυνας, και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, ενώ πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς του άτυχου παλληκαριού, παρευρέθηκαν για το ύστατο χαίρε.

Τη σορό του Μιχάλη συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία λοκατζήδες συνάδελφοι του.

Εν τω μεταξύ, ενωρίτερα ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους διενήργησε τρίωρη νεκροψία στη σορό του άτυχου καταδρομέα.

Σύμφωνα με τον κύριο Σοφοκλέους, ο θάνατος του Μιχάλη επήλθε από πολλαπλές κακώσεις στο σώμα και σε ζωτικά όργανα του, από την σύνθλιψη του από βαρύ άρμα τύπου Κάσκαβελ.

Ο θάνατος του Μιχάλη ήταν ακαριαίος.


Το Στρατιωτικό Δικαστήριο που συνεδρίασε στη Λάρνακα εξέδωσε διάταγμα τετραήμερης κράτησης του εθνοφρουρού Φώτη Δημητρίου του Λούκα, 19 ετών, από τη Μια Μηλιά Αμμοχώστου, κατοίκου Κοφίνου, ο οποίος οδηγούσε το μοιραίο Κάσκαβελ.

Εκθέτοντας τα γεγονότα, ο υπεύθυνος του αστυνομικού Σταθμού Αραδίππου Υπαστυνόμος Θεόδωρος Σεργίου, είπε ότι ύστερα από άσκηση στο πεδίο βολής Καλού Χωρίου Λάρνακας, το άρμα παρεξέκλινε της πορείας του, με αποτέλεσμα να κτυπήσει θανάσιμα τον Μιχάλη Πενταλιώτη, να τραυματίσει άλλους δύο εθνοφρουρούς.

Το δυστύχημα συνέβη σε χωματόδρομο του οποίου το πλάτος του ήταν όσο και το πλάτος του άρματος.

Οι τρεις στρατιώτες βρίσκονταν στην αριστερή στροφή του δρόμου και το άρμα θα ανέβαινε σε ανήφορο.

Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης του Δημητρίου, αυτός είχε υποδείξει στους τρεις στρατιώτες όπως μετακινηθούν, γεγονός που, όπως ισχυρίσθηκε, παρέλειψαν.


Πατρίδα αναζητούν οι 29 λαθρομετανάστες τους οποίους η κυπριακή Αστυνομία έστειλε στο Λίβανο χθες βράδυ.

Η ξαφνική απόφαση των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για μεταφορά τους στον Λίβανο, δέν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, ισχυρίζονται ότι οι 29 λαθρομετανάστες, δεν προέρχονται από τον Λίβανο.

Για την ώρα, η άκατος της αστυνομίας που ξεκίνησε τα ξημερώματα για την Τρίπολη, βρίσκεται ελλιμενισμένη στο λιμάνι της Βηρυτού, αναμένοντας εντολές, καθώς οι διαβουλεύσεις των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Λιβάνου συνεχίζονται μέχρι αυτή την στιγμή.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης δήλωσε ότι η αστυνομία κατέχει αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι 29 λαθρομετανάστες ξεκίνησαν από την Τρίπολη.


Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει από την επιστολή του Προέδρου Κληρίδη προς τον Κόφι Ανάν ότι παγώνουν οι εξοπλισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης επανέλαβε ότι κύριος στόχος της επιστολής είναι να δηλωθεί επίσημα από κυπριακής πλευράς συμμόρφωση στο ψήφισμα 12/18 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Προέτρεψε, μάλιστα, όπως αναγνωσθούν οι παράγραφοι 4 και 5 του ψηφίσματος οι οποίες προϋποθέτουν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για να εφαρμοστούν οι στόχοι τους.

Επιπλέον, ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε τη λύπη του για την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης λόγω της μη ενημέρωσης τους για την επιστολή που στάληκε στα Ηνωμένα Εθνη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την αποστολή της επιστολής προς τον Κόφι Ανάν, από τον Πρόεδρο Κληρίδη, σχολίασαν ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, και ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο Σπύρος Κυπριανού δήλωσε ότι απέστειλε επιστολή για το όλο φάσμα του κυπριακού προβλήματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση για έλλειψη πληροφόρησης των πολιτικών κομμάτων για τις κινήσεις της.

Ο κύριος Κυπριανού απέστειλε επιστολή και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Εξάλλου, ο Βάσος Λυσσαρίδης διερωτήθηκε κατά πόσο οδηγούμαστε σε ανοχύρωτη πολιτεία, χαρακτηρίζοντας ως μέγα σφάλμα το περιεχόμενο της επιστολής.


Συνεχίζονται οι διεργασίες για τη δημιουργία του νέου Σοσιαλδημοκρατικού σχήματος.

Από τις τρείς, πραγματοποείται στο ξενοδοχείο Φιλοξενία, στη Λευκωσία, συνάντηση των κομμάτων ΕΔΕΚ, ΕΔΗ, Νέων Οριζόντων, της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

Στην τηλεφωνική μας γραμμή βρίσκεται ο Κυριάκος Κυριακίδης για να μας ενημερώσει.

Κυριάκο, καλό απόγευμα.

Σε ακούμε...

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Γεύμα εργασίας θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος Κληρίδης, με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο την Πέμπτη το απόγευμα.

Το γεύμα, στο οποίο αναμένεται να παρακαθήσουν και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, θα δοθεί την Παρασκευή, στην οικία του Βρετανού Υπατου Αρμοστή στη Λευκωσία, Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος επιστρέφει από το Λονδίνο το Σαββατοκυρίακο.


Την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστήριξε ο διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο Λέπολντ Μάουρερ, προσφωνώντας την επιτροπή εξωτερικών της Βουλής.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η ενταξιακή πορεία θα συναντήσει αρκετές δυσκολίες, και είπε στο τέλος θα προκύψουν συνταγματικά προβλήματα τα οποία στην πορεία θα επιλυθούν.

Το Κυπριακό πρόβλημα, πρόσθεσε, θα το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.

Καταλήγοντας, ο κύριος Μάουρερ ζήτησε από την Κύπρο να εφαρμόζει με ακρίβεια ό,τι αφορά την εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και την ταχύτερη φιλελευθεροποίηση των τηλεπικοινωνιών από ό,τι αρχικά εισηγήθηκε η Κύπρος.


Καμία αλλαγή ή παράκαμψη στις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου, δεν μπορεί να γίνει, τόνισε κατηγορηματικά στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Ο κύριος Ρέππας απάντησε στο ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο η Γερμανική Προεδρία της Ενωσης, να θέσει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Παρά τα εμπόδια που έχουν παρεμβληθεί, και άλλα που πιθανόν να παρεμβληθούν, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ρέππας, η πορεία ένταξης της Κύπρου θα ολοκληρωθεί στα χρονικά όρια που έχουν τεθεί.


Βίαια επεισόδια, με τραυματισμούς, εκτεταμένες καταστροφές και συλλήψεις, σημειώθηκαν το πρωί, κατά τη διάρκεια των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων που πραγματοποίησαν οι μαθητές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην Αθήνα, η συμμετοχή των μαθητών έφθασε τις δώδεκα χιλιάδες, οι οποίοι νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και ακολούθως, με πορεία, κατευθύνθηκαν προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα σοβαρά επεισόδια, άρχισαν λίγο πριν τις δώδεκα το μεσημέρι, όταν ομάδα νεαρών στην οδό Σταδίου, πέταξε βόμβες μολότωφ εναντίον καταστημάτων και στους δρόμους, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός των ΜΑΤ να αρπάξει φωτιά.


Με την παρουσίαση των επιχειρημάτων από τους δεκατρείς βουλευτές κατήγορους της Βουλής των Αντιπροσώπων, άρχισε χθες βράδυ η πολύκροτη δικη για αποπομπή του Μπίλ Κλίντον.

Η διαδικασία θα επαναρχίσει στις οκτώ το βράδυ.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης για την πρώτη ημέρα, οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές άφησαν να νοηθεί πως ίσως και ο ίδιος ο Κλίντον θα πρέπει να κληθεί για κατάθεση.


Τραγωδία σημειώθηκε στην Ινδία.

Πενηντα-ένας τουλάχιστον άνθρωποι σκοτώθηκαν, κατά την διάρκεια εκδηλώσεων σε Ινδουϊστικό ναό στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η τραγωδία συνέβη όταν ένα σχοινί με το οποίο ελέγχετο η ροή του πλήθους στον λοφίσκο όπου βρίσκεται ο ναός, κόπηκε με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και τμήμα του λόφου να καταρρεύσει προκαλώντας κατολίσθηση.

Την ώρα εκείνη, χιλιάδες άτομα κρατώντας δάδες, προσπαθούσαν να ανεβούν στον λόφο για να προσκυνήσουν.


Την χρυσή τομή στο θέμα της ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές σε σχέση με εκείνο των υπολοίπων καταστημάτων, αναζητούν κυβέρνηση, βουλή και ενδιαφερόμενοι.

Το θέμα, απασχόλησε συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου Νίκου Ρολάνδη, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής Αβραάμ Αντωνίου.

Ο κύριος Ρολάνδης χαρακτήρισε ως αναγκαίο τον διαχωρισμό των διαφόρων περιοχών σε τουριστικές και μη, επεσημαίνοντας παράλληλα, και το πρόβλημα του μεγάλου κατά κεφαλήν αριθμού καταστημάτων που διαθέτει η Κυπρος.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε οι νεφώσεις θα αυξηθούν από τα δυτικά και αργά το βράδυ αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 8 βαθμούς στα παράλια και στους 2 βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, ένα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ Η ΓΑΛΗΝΗ και στην συνέχεια το ευχάριστο τηλεπαιγνίδι Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ.

Ακολουθούν ένα ακόμα επεισόδιο της κυπριακής σειράς ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ και στις έξι και τριάντα-πέντε οι νέες περιπέτειες του ΑΛΑΣ με τον Γκουστάβο Μπερμούντεζ.

Στις επτά και τριάντα-πέντε μην χάσετε την εύθυμη κυπριακή παραγωγή του ΛΟΓΟΥ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 15 January 1999 - 16:27:48 UTC