Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 99-01-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σοβαρό πρόβλημα δημιούργησε η αθέτηση από μέρους του Λιβάνου, συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία,

και η άρνηση του να δεχθεί τους 23 από τους 29 λαθρομετανάστες που μετέφερε στην Τρίπολη η κυπριακή Αστυνομία.

Οι 23 λαθρομετανάστες επέστρεψαν αργά χθες βράδυ στην Κύπρο με την ακταιωρό της αστυνομίας, Οδυσσέας, και μεταφέρθηκαν από την αστυνομία στα κρατητήρια Λάρνακας και Αμμοχώστου, με άκρα μυστικότητα.

Η αστυνομία παραπλάνησε τους δημοσιογράφους αναφορικά με το λιμάνι και την ώρα άφιξης τους.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ)

Στην αντίπερα όχθη τώρα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σελίμ Χός, διέψευσε προκλητικά τα όσα δήλωσε η κυπριακή αστυνομία, ότι όλοι οι λαθρομετανάστες είχαν ξεκινήσει από την χώρα του, αποποιούμενος έτσι κάθε ευθύνης.


Η ενέργεια, όμως, του Λιβάνου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Αρχών της Δημοκρατίας, οι οποίες χαρακτηρίζουν το θέμα, ως πολύ σοβαρό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται λόγος για διπλωματικό επεισόδιο, αλλά παράλληλα, τόνισε ότι ο Λίβανος αμφισβητεί την αλήθεια των καταθέσεων των λαθρομεταναστών.

Απο την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας, τόνισε ότι το σοβαρό αυτό θέμα χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά απο την πολιτική ηγεσία, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν κενά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.


Θα ήταν σωστό να ενημερωθεί πρώτα η πολιτική ηγεσία για την επιστολή Κληρίδη προς Ανάν αντί της πληροφόρησης τους απο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παραδέχτηκε ο υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Η κυβέρνηση γνωρίζει τους αποδέκτες της επιστολής είπε ο υπουργός εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και οι διπλωματικές αποστολές της δημοκρατίας στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο περιεχόμενο της επιστολής, ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε ότι η επιστολή περιέχει ακριβώς το αντίθετο απο ότι παρουσιάστηκε.

Εμείς τόνισε αποδεχόμαστε το ψήφισμα 1218, αλλά θα το εφαρμόσουμε μόνο όταν το αποδεκτεί και η άλλη πλευρά σε λογικό χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει την διαδικασία που ακολουθείται για τα συμβόλαια εξοπλισμών.

Απο την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού χαρακτήρισε ως φυσιολογική την ερμηνεία που δόθηκε στην επιστολή ότι σημαίνει πάγωμα των εξοπλισμών τουλάχιστον για μια χρονική περίοδο.

Παράλληλα επεσημανε την ύπαρξη προβλήματος συνεννόησης με τον πρόεδρο Κληρίδη και την κυβέρνηση.

Καταλήγοντας ο κύριος Κυπριανού ισχυρίστηκε πως η πολιτική ηγεσία δεν γνωρίζει την στρατηγική και τακτική της κυβέρνησης αναφορικά με το Κυπριακό.


Η εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκα δεδομένα, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να συμπληρωθεί ενωρίτερα από ό,τι η Κύπρος πιστεύει ότι θα ήταν δυνατόν.

Αυτό υπογράμμισε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Γιώργο Βασιλείου, ο διαπραγματευτής της Εθρωπαικής Ενωσης, Λέοπολντ Μάουρερ.

Τονίζοντας το σοβαρό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στην προετοιμασία της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κύριος Μάουρερ, ανέφερε ότι

συζητήθηκαν περίπου 15 από τα 30 κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού βρίσκεται η Κύπρος στο θέμα της προόδου των διαπραγματεύσεων και για τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται σε αυτές, ο κύριος Μάουρερ συνεχάρη την Κύπρο, γιατί, όπως είπε, έχει καλύψει 5 κεφάλαια, -δηλαδή- πολύ περισσότερα από όσα οι υπόλοιπες υποψήφιες χώρες.

Απο την πλευρά του ο κύριος Βασιλείου είπε ότι στόχος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαικης Ενωσης, ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών και η ετοιμασία του εδάφους για τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν τον Απρίλιο και Μάιο πάνω στα οκτώ κεφάλαια, για τα οποία η Κύπρος έχει ήδη δώσει τις θέσεις της.

Στόχος της ήταν επίσης, πρόσθεσε, η συλλογή πληροφοριών για την έκθεση που θα ετοιμαστεί για τις έξι υποψήφιες χώρες, στο τέλος του χρόνου.


Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε σήμερα, μεταξύ του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρου Κυπριανού και του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου.

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών σε γραπτή δήλωση του, απορρίπτει τις κατηγορίες που εκτόξευσε σε βάρος του ο κύριος Κυπριανού, για διαρροή πληροφοριών σε ξένες κυβερνήσεις.

Ο κύριος Βασιλείου, καλεί τον κύριο Κυπριανού, να απολογηθεί, εάν δεν τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του.

Τον καλεί επίσης είτε να επιδιώξει την ποινική δίωξη του, είτε να καταγγείλει την υπόθεση στον πρόεδρο της δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας την δήλωση Βασιλείου ο κύριος Κυπριανού είπε ότι την θεωρεί νέα πρόκληση και εξέφρασε την λύπη του.

Είπε ότι ουδέποτε έκανε λόγο για διαρροές απο τον κύριο Βασιλείου εγγράφων του εθνικού συμβουλίου, αλλά για πληροφόρηση ξένων κυβερνήσεων και πρεσβειών.


Την πρώτη αντίδραση του ΔΗΚΟ είχαμε σήμερα μία μέρα, μετά την επίτευξη της κατ'αρχήν συμφωνίας, των άλλων εμπλεκομένων μερών στο υπό δημιουργία νέο πολιτικό σχήμα.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κυπριανού, ανέφερε ότι το το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να προσυγράψει κάτι που δεν εκφράζει τις απόψεις του, προσθέτοντας ότι χωρίς την συμμετοχή του κόμματος του, δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα του κέντρου.

Τέλος, επανέλαβε ότι την Τρίτη θα έχει συνάντηση με την ΕΔΕΚ.


Το ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού θα προσέλθει αύριο στις κάλπες για να εκλέξει τους ειδικούς αντιπροσώπους του, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαδικασίας για ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Λεμεσού.

Η διαδικασία θα αρχίσει στις εννέα και τριάντα το πρωί σε εκατόν-δέκα εκλογικά κέντρα της μητροπολιτικής περιφέρειας Λεμεσού.

Σε αυτή την εκλογή θα αναδειχθούν διακόσιοι ειδικοί αντιπρόσωποι από σύνολο οκτακοσίων-εβδομήντα-οκτώ υποψηφίων.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο της Μητρόπολης Λεμεσού και αναμένεται να αρχίσει στις επτά και τριάντα το βράδυ.

Τα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Την προσεχή Πέμπτη, εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει για να εξετάσει τυχόν ενστάσεις, θα καταρτίσει τον οριστικό κατάλογο των ειδικών αντιπροσώπων και θα ορίσει την ημερομηνία εκλογής των γενικών αντιπροσώπων.


Υπόθεση τραυματισμού νεαρού, πιθανόν από έκρηξη, διερευνά η Αστυνομία Λεμεσού.

Ο τραυματίας, Χρίστος Χρίστου, από τις Κυβίδες, 29 ετών, ισχυρίζεται ότι τραυματίσθηκε σε τροχαίο δυστύχημα.

Ωστόσο, δεν έγινε πιστευτός και συνελήφθη ως ύποπτος για κατοχή εκρηκτικών υλών.

Οταν ο Χρίστου εξετάσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, διαπιστώθηκε ότι έφερε τραύματα στο πρόσωπο, την αριστερή παλάμη και την αριστερή κνήμη.

Από τα τραύματα του δε, αφαιρέθηκαν μεταλλικά θραύσματα, γεγονός το οποίο δημιουργεί στην Αστυνομία υποψίες ότι πιθανόν να τραυματίσθηκε από έκρηξη.

Σήμερα, ο συλληφθείς, που είχε απασχολήσει την Αστυνομία και στο παρελθόν, αρνήθηκε να εξετασθεί από τον ιατροδικαστή Παναγιώτη Σταυριανό.


Την ίδρυση Ινστιτούτου Ευρωδημοκρατίας ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Το ινστιτούτο θα είναι ένα επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, που στόχο έχει την μελέτη και ανάλυση κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών θαμάτων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι με τη σύσταση του Ινστιτούτου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός στοχεύει στη δημιουργία της κατάλληλης επιστημονικής υποδομής για την προαγωγή πολιτικής σκέψης που να ανταποκρίνεται στα νέα διεθνή δεδομένα, τις προκλήσεις της εποχής και την προσαρμογή της κοινωνίας μας στα δεδομένα αυτά.

Η πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου θα είναι η πραγματοποίηση ενός διεθνούς συνεδρίου με θέμα την αποκρατικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το διήμερο, 28 και 29 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.


Ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή των Ελλήνων με ονομαστική ψηφοφορία η πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσενη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Η χθεσινή συζήτηση διεξηχθη σε έντονο κλίμα με τη Νεα Δημοκρατία να ζητεί την αναστολή της μεταρρυθμισης και την παραίτηση του Υπουργού.

Ο Πρωθυπουργός ανταπάντησε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις των μαθητών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Υπουργός Παιδείας κάλεσε σε διαλογο για αύριο την Oργανωση καθηγητων μεσης εκπευδευσης.

Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το πρωί δεκα νεαρά άτομα που συνελήφθησαν για τα χθεσινά έκτροπα στο κέντρο της Αθήνας.

Από αυτούς οι τέσσερις που είναι ανήλικοι αφέθησαν ελεύθεροι, οι δυο από τους υπόλοιπους παραπέμφθηκαν στον τακτικό ανακριτή και εναντίον των τεσσάρων υπολοίπων ασκήθηκε δίωξη για εξύβριση, διατάραξη ειρήνης και παράνομη οπλοφορία.


Το Κοσσυφοπέδιο ζεί και πάλι τον εφιάλτη του πολέμου, καθώς νέες σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Σερβικών δυνάμεων και Αλβανών ανταρτών, στο νότιο τμήμα της επαρχίας.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των μαχών γύρω από το χωριό Ρατσάκ και δύο άλλα χωριά του Νότιου Κοσσυφοπεδίου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 Αλβανοί αντάρτες.

Τα Σερβικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατέσχαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού, αναγκάζοντας τους αντάρτες του Αλβανικού ούτω καλούμενου στρατού του Κοσσυφοπεδίου, σε υποχώρηση.

Εν τω μεταξύ, γιά πρώτη φορά, στα βίαια επεισόδια, ενεπλάκησαν και διεθνείς παρατηρητές.

Πρόκειται γιά ενα Βρετανό και ένα Γιουγκοσλάβο, μέλη της ομάδας επαλήθευσης του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη, οι οποίοι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν ελαφρά, κοντά στην πόλη Ντεκάνι, στο νοτιο- δυτικό τμήμα της επαρχίας.

Εξάλλου, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, Γουέσλευ Κλάρκ, προειδοποίησε από το Σαράγεβο, ότι το Κοσσυφοπέδιο, οδηγείται πρός γενικευμένη σύρραξη, εάν δεν επιτευχθεί διπλωματική λύση το συντομότερο.

Οι πληροφορίες γιά τερματισμό των εχθροπραξιών είναι συγκεχυμένες, καθώς η αποστολή επαλήθευσης του ΟΑΣΕ, δεν έχει πρόσβαση στην περιοχή των συγκρούσεων.


Την κλήτευση της Μόνικα Λεβίνσκι καθώς και άλλων μαρτύρων, ενώπιον της Γερουσίας, για τη δίκη του Μπίλ Κλίντον, ζήτησαν εκ νέου οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε έντονα στην κλήτευση μαρτύρων, τονίζοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να καλέσουν μάρτυρες, επειδή δεν υπάρχει υπόθεση καθαίρεσης του Αμερικανού Προέδρου.

Κατά την δεύτερη ημέρα της δικαστικής διαδικασίας ενώπιον της Γερουσίας, η κλήτευση των μαρτύρων ήταν στο επίκεντρο των θέσεων που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο Πρόεδρος Κλίντον παρουσιάστηκε αισιόδοξος γιά την πορεία της υπόθεσης, καθώς και γιά τα εναπομείναντα δύο χρόνια της θητείας του.

Σήμερα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα ολοκληρώσουν την παρουσίαση των θέσεων τους στην Γερουσία, ενώ οι δικηγόροι του Κλίντον θα αρχίσουν την υπεράσπιση του πλανητάρχη, την ερχόμενη Τρίτη.

Πάντως, η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.


Στην μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου και του ήρωα Μαρκου Δράκου, ηταν αφιερωμένη η σημερινή διαφωτιστική εκστρατεία στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, την οποια διοργανώνουν εδώ και δύο τώρα χρόνια, στελέχη του ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων και μέλη προσφυγικων σωματείων.

Το παρόν τους στο Οδόφραγμα έδωσαν σήμερα και μαθητες της Αμερικανικής Ακαδημίας Λαρνακας.

Σε δηλώσεις τους οι μαθητές, ανέφεραν πως θεωρούν τις μανάδες των αγνοουμενων και δικές τους μανάδες και τόνισαν την αποφασιστικότητα τους για αγώνα μεχρι την τελική διακαίωση και επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Απόψε οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρι βορειοανατολικοί μέτριοι 2-3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 9 στα παράλια και γύρω στους μηδέν βαθμούς στις ψηλότερες ορεινές περιοχές.


Παρακολουθήστε αμέσως μετά, σε άμεση μετάδοση τον αγώνα ΚΕΡΑΥΝΟΣ-ΑΠΟΕΛ για την δέκατη-τέταρτη αγωνιστική του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Κύπρου.

Στη συνέχεια, δείτε την ελληνική κινηματογραφική ταινία "Επτά ημέρες ψέματα" με τους Νίκο Σταυρίδη, Γιάννη Γκιωνάκη και Νίκο Ρίζο.

Νεώτερες ειδήσεις στο αναλυτικό μας δελτίο, στις οκτώ.

Κυρίες και κύριοι, καλό απόγευμα.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 16 January 1999 - 17:27:21 UTC