Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-31

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Υπό μορφή Διακυβερνητικής Διάσκεψης άρχισαν το πρωϊ στις Βρυξέλλες, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κοινότητας με την Κύπρο και άλλες πέντε υποψήφιες χώρες.

Οι εργασίες της Διάσκεψης έκλεισαν με συνέντευξη τύπου του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και του Κοινοτικού Επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, οι οποίοι τόνισαν την σημασία της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και για αναζήτηση λύσης του κυπριακού.


Η ενταξιακή πορεία άρχισε και θα συνεχίσει μέχρι την τελική κατάληξη της, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και συγκεκριμένα τις επικαλούμενες απειλές του Ντενκτάς, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Επίσης δήλωσε ότι η πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη, για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαδικασίες, παραμένει μονίμως ανοικτή.

Σε σχόλιο για τις τουρκικές αντιδράσεις, προέβη και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να σχολιάζει κανείς δηλώσεις ενός κατοχικού ηγέτη, που προβάλλει τις αδιάλλακτες θέσεις του.


Την άριστη συνεργασία για την ενημέρωση στους εκάστοτε χειρισμούς από Ελληνικής και από Κυπριακής κυβέρνησης, τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου για μορατόριουμ πτήσεων στην Κύπρο, σημείωσε ότι ο κύριος Πάγκαλος ενημέρωσε, στη συνέχεια, εν λεπτομερεία, την κυπριακή κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, αναφερόμενος στις δηλώσεις Πάγκαλου, είπε ότι από την στιγμή που οι διπλωματικοί και τακτικοί χειρισμοί, είτε του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου είτε του Ελληνα ομολόγου του, εντάσσονται στο στρατηγικό πλαίσιο Ελλάδας-Κύπρου και στο διαμορφωμένο από το Εθνικό Συμβούλιο πλαίσιο, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα.


Η Μόσχα θα προχωρήσει στην παράδοση των πυραύλων ΕΣ-300 στην Κύπρο, διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ιντερφάξ, το οποίο επικαλείται τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, στη συνάντηση Γιέλτσιν-Τσοχατζόπουλου, ο Ελληνας Υπουργός ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Μόσχας για την υποστήριξη που παρέχει στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε χώρας, να εξασφαλίσει την άμυνα της, με ότι την συμφέρει.


Την ανάγκη συστράτευσης ολόκληρου του έθνους στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται το νησί μας, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κατά την συνάντηση του το πρωί με ανώτερους αξιωματικούς της Σχολής Εθνικής Αμύνης.

Καλωσορίζοντας την σαρανταμελή αντιπροσωπεία των ελλαδιτών στρατιωτικών, ο Μακαριώτατος επεσήμανε τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει στον Ελληνισμό της Κύπρου, μία λύση που θα βασίζεται στις αρχές της διζωνικής ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δέχθηκε τα μέλη αποστολής φοιτητών και καθηγητών από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Εξάλλου, ο Μακαριώτατος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον αποχωρούντα Διοικητή της ΕΛΔΥΚ, ταξίαρχο Αθανάσιο Γαλάνη, τον οποίο συνόδευε ο νέος διοικητής Αριστείδης Τζαμάκης.


Με ενδοσχολικούς εορτασμούς, ενδοσωματειακές και άλλες εκδηλώσεις, τιμάται η επέτειος της 1ης Απριλίου 1955.

Σε μήνυμα του Υπουργού Παιδείας Λυκούργου Κάππα, με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου, που διαβάστηκε σε όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου, τονίστηκε η συμβολή της μαθητιώσας νεολαίας στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, αλλά και σε όλους τους αγώνες του έθνους.

Εξάλλου σε μήνυμα του ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, τονίζει ότι το ανεξάρτητο κυπριακό κράτος, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως αποτελέσμα της τουρκικής κατοχής, εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί το ύψιστο όπλο του αγώνα για την εθνική μας επιβίωση.

Ο Υπουργός Αμυνας, καλεί όλους να συνεργαστούν, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις με υψηλό φρόνημα και διαρκή ετοιμότητα, να έχουν την δική τους ιδιαίτερη συμβολή, σύμφωνα με τις προσδοκίες του λαού μας.

Εν τω μεταξύ, απόψε στις 7.30 το Δημοκρατικό Κόμμα πραγματοποιεί στο αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ, εκδηλώσεις για τον εορτασμό των επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου.

Οι εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου θα κορυφωθούν αύριο.

Στις 10.00 το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική δοξολογία, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στις 11.00, θα τελεστεί τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Στις 4.00 το απόγευμα εξάλλου, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης και άλλους φορείς, θα πραγματοποιήσουν στο Μακάρειο Στάδιο πανηγυρικό εορτασμό.

Η εκδήλωση στο Μακάρειο θα μεταδοθεί απευθείας από την τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.


Ως αντισυνταγματική έκρινε η Γενική Εισαγγελία την ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να μεταφέρει, τον Φεβρουάριο, την εξεταστέα ύλη των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πέντε τμήματα του Πάντειου Πανεπιστημίου από τον Φιλολογικό κλάδο στον Οικονομικό.

Σύμφωνα με την σχετική γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, θα πρέπει να γίνει ανάκληση των τροποποιήσεων, και επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή σε αυτή που ίσχυε πριν από την τροποποίηση του οδηγού εξετάσεων, που έγινε τον Φεβρουάριο.


Την αναστολή των απεργειακών μέτρων για την ερχόμενη Πέμπτη, απεφάσισε σε σημερινή συνεδρίαση της κατά πλειοψηφίαν, η Γενική Συνέλευση των πλοηγών.

Οι πλοηγοί αποδέχθηκαν πρόταση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιου Ιεροδιακόνου, ο οποίος ζήτησε παράταση στη λήψη απόφασης για το θέμα, για τις 8 Απριλίου.

Ωστόσο, την Πέμπτη 2 Απριλίου οι πλοηγοί απεφάσισαν να απόσχουν από κάθε υπερωριακή εργασία.

Σε δηλώσεις του το πρωϊ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ανέφερε ότι η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λιμενική Βιομηχανία, βρίσκεται στο διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.


Πρός πιθανή αποκρατικοποίηση οδηγούνται ορισμένοι ημικρατικοί οργανισμοί.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, πρίν από την σημερινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι τίθεται θέμα διερεύνησης της τωρινής υπόστασης των Ημικρατικών οργανισμών.

Ο κύριος Ρολάνδης υπογράμμισε ότι θα έρθει κάποια στιγμή που οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, δεν θα μπορούν να αποτελούν μονοπώλιο, όταν θα ελέγχονται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, ενόψει και της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού παρατήρησε ότι όταν μέρος των Ημικρατικών οργανισμών περιέλθει στον ιδιωτικό τομέα, πιθανόν να αυξηθει και η παραγωγικότητα τους.


Εντός του Απρίλη αναμένεται να τροχιοδρομηθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία κίνησης, από τα διαγραφέντα στελέχη του ΔΗΚΟ.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη με τον βουλευτή, Αλέξη Γαλανό, κατά την οποία, σύμφωνα με δηλώσεις και των δύο, συμφωνήθηκε η δημιουγία ευρωδημοκρατικής, ανανεωτικής κίνησης, η οποία θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό σχήμα.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο Αλέξης Γαλανός εξέφρασαν την άποψη ότι η κατάσταση στο ΔΗΚΟ, δεν πρόκειται να αλλοιωθεί, ενώ κατηγόρησαν την ηγεσία του κόμματος για σύγκληση "συνεδρίου της παρέας", όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, δήλωσε ότι εντός των ημερών θα διορισθεί ο νέος Υπαρχηγός Αστυνομίας.

Ο κύριος Κόσης παρέστη το μεσημέρι σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας, προς τιμήν του Υπαρχηγού της Δύναμης Στέφου Ζαβρού, ο οποίος αποχώρησε σήμερα ύστερα από υπηρεσία σαράντα ετών.

Εξάλλου, ο Αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, δήλωσε ότι η Αστυνομία ζήτησε ενημέρωση από την Ιντερπόλ σχετικά με δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας, περί εμπλοκής Κυπρίων επιχειρηματιών σε λαθρεμπόριο όπλων.


Νέα πορεία λαμβάνει η κρίση στη Ρωσία, μεταξύ του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν και της Ρωσικής Δούμα.

Η Κάτω Βουλή αποφάσισε σήμερα, όπως προχωρήσει αύριο στη ψηφοφορία, για την έγκριση έκκλησης προς τον Μπορίς Γιέλτσιν, να αποσύρει την υποψηφιότητα του Σεργκέϊ Κιριγένκο, ως νέου πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Μπορίς Γιέλτσιν έχει προειδοποιήσει πάντως τους βουλευτές, ότι εάν δεν επικυρώσουν την υποψηφιότητα Κιριγένκο, θα χρησιμοποιήσει το συνταγματικό του

δικαίωμα και θα διαλύσει τη Βουλή.


Αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Στάνστετ - βορείως του Λονδίνου και σε ύψος μόλις σαράντα μέτρων, πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, λόγω μηχανικής βλάβης.

Η παρολίγον αεροπορική τραγωδία έληξε ευτυχώς αισίως, για τους σαράντα επιβάτες και το τετραμελές πλήρωμα του αεροσκάφους.

Μερικοί από αυτούς, υπέστησαν ελαφρά κατάγματα και μικρογδαρσίματα.

Ανάμεσα στους επιβάτες του αεροσκάφους, ήταν και τα μέλη της γνωστής ποδοσφαιρικής ομάδας της Βρετανίας, Leedw.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος, με νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν και ίσως δώσουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοανατολικούς μέχρι νοτιοδυτικούς μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 7, στη Λεμεσό 19 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 31 March 1998 - 16:27:55 UTC