Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-04-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με δοξολογίες, τρισάγια, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε σήμερα την έναρξη του ηρωϊκού έπους του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

Στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας, Λυκούργος Κάππας, ο οποίος τόνισε ότι κάθε επέτειο της 1ης Απριλίου στην καρδιά της Κύπρου κτυπά η ρίζα του ελληνικού γένους.

Ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι ο κυπριακός ελληνισμός δεν έχει δείξει ποτέ διάθεση ηττοπάθειας, προσθέτοντας ότι σήμερα προϋπόθεση του αγώνα του ελληνισμού στην Κύπρο, είναι η ενότητα και όπλα πανίσχυρα η ελληνική ταυτότητα, το ελληνικό ήθος, η πίστη στο Θεό και στα δίκαια της πατρίδας.


Μετά τη δοξολογία πολιτική και θρησκευτική ηγεσία μετέβη στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στο μεγαλείο του αγώνα, στην παρακαταθήκη που άφησαν οι ήρωες της ΕΟΚΑ, αλλά και στο χρέος έναντι της Κύπρου και των μελλοντικών γενιών, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στη Λευκωσία, οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με μεγαλειώδη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μακάρειο Στάδιο, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Το πρόγραμμα άρχισε με την είσοδο και την έπαρση της ελληνικής σημαίας καθώς και το άναμμα βωμού από φλόγα που μεταφέρθηκε από τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου και το κρησφύγετο του Γεωργίου Γρίβα Διγενή.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τραγούδια του αγώνα και ελληνικούς χορούς και έληξε με αναπαράσταση της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Η εκδήλωση μεταδιδόταν απευθείας από τον Λόγο και μέσω του κυπριακού δορυφορικού προγράμματος στον απόδημο Ελληνισμό.


Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου επίκεντρο των εορτασμών ήταν το Λιοπέτρι όπου τελέστηκε το εθνικό μνημόσυνο του πρωτομάρτυρα του αγώνα της ΕΟΚΑ Μόδεστου Παντελή.

Τη θυσία του ήρωα εξήρε στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Στη Λεμεσό, η πανηγυρική δοξολογία τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

Στη συνέχεια, τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του αρχηγού της ΕΟΚΑ, Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα-Διγενή, ενώ νωρίτερα τερμάτισαν στο μνημείο καταδρομείς οι οποίοι μετέφεραν φλόγα από το σημείο άφιξης του Διγενή στην Κύπρο, στη Χλώρακα.

Η Πάφος τίμησε την επέτειο του απελευθερωτικού μας αγώνα, με δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

Στη Λάρνακα, η δοξολογία τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου, παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ελευθερίας, απ'όπου πέρασε η παρέλαση προσκόπων και οδοιπόρων αγάπης.


Νέος γύρος διαβουλεύσεων για το Κυπριακό αρχίζει αυτές τις ημέρες με την άφιξη Αμερικανών και Ρώσων απεσταλμένων.

Αύριο φθάνει στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Τόμας Μίλλερ, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την Παρασκευή έρχεται και ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Εξάλλου, αύριο φθάνει στην Κύπρο και ο Ρώσος απεσταλμένος για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τζιζόφ, ο οποίος το απόγευμα της ιδίας ημέρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Ρώσος απεσταλμένος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αγκυρα στις τριάντα και τριάντα-μία Μαρτίου και σήμερα μετέβη στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλει ο διεθνής οργανισμός για επανάληψη των συνομιλιών και επίλυση του Κυπριακού.

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, για τις πρόσφατες συνομιλίες του στη Λευκωσία, την Αθήνα και την Αγκυρα.


Εναλλακτικές πηγές προμήθειας όπλων έχει η κυβέρνηση καθώς αναμένει και την τελική απάντηση από ιταλικής πλευράς για το θέμα των πυραύλων Ασπαϊτ, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου.

Μιλώντας το πρωί, ο κύριος Ομήρου επεσήμανε ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα μελετηθούν σοβαρά οι παραστάσεις της κυπριακής κυβέρνησης

Παράλληλα, χαρακτήρισε επιτυχείς τις επαφές του Υπουργού Αμύνης της Ελλάδος Ακη Τζοχατζόπουλου στη Ρωσία, και σημείωσε ότι η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης βοηθά σημαντικά τον δικό μας αγώνα.


Βρέθηκε τις πρωινές ώρες, ο Παναγής Ασσιώτης από τη Λύση, ο οποίος απουσίαζε από το σπίτι του στον Αγιο Θεόδωρο Λάρνακας, από την περασμένη Παρασκευή.

Ο εβδομηντα-επτάχρονος γέρος εντοπίστηκε στην περιοχή "Βαθύ αρκάτζι" στην Χοιροκοιτία, από διερχόμενο.

Ο Ασσιώτης μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Λάρνακας, όπου ο επί καθήκοντι ιατρός δεν διεπίστωσε οποιαδήποτε σοβαρή βλάβη στην υγεία του, πέραν της εξάντλησης.


Το Ισραηλινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, υιοθέτησε την απόφαση 425 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία αξιώνει την αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από το Νότιο Λίβανο.

Η απόφαση, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ήταν ομόφωνη.

Το Ισραήλ, έθετε, μέχρι σήμερα, προϋποθέσεις για την αποχώρηση των δυνάμεων του από τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας στο Νότιο Λίβανο, με στόχο την αποτροπή επιθέσεων από μουσουλμάνους αντάρτες της Χεζμπολλάχ, στο Ισραηλινό έδαφος.

Ωστόσο νέα ένταση επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Η οργάνωση των φανατικών μουσουλμάνων Χαμάς, απείλησε ότι θα κλιμακώσει τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, μετά τη μυστηριώδη δολοφονία ενός ανώτατου στελέχους της, στη Δυτική Οχθη.

Ο Βενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε πάντως σήμερα τις κατηγορίες ότι πίσω από τη δολοφονία, κρύβονται υπηρεσίες της χώρας του.


Με τρακόσιες- είκοσι-τρείς ψήφους έναντι δύο, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας απέσυρε σήμερα το αίτημα της, να αναστείλει ο Πρόεδρος Γιέλτσιν την υποψηφιότητα του Σεργκέϊ Κιριγένκο, για το αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την απόφαση της Δούμα, οι βουλευτές ζητούν από τον Μπορίς Γιέλτσιν τη διεξαγωγή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για το θέμα, με τη συμμετοχή των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Εξ'αλλου, ενωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν, κάλεσε εκτάκτως για συνομιλίες, τον προσωρινό πρωθυπουργό Σεργκέϊ Κιριγένκο και τους προέδρους των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου, της Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Αντικείμενο των συνομιλιών που πιθανόν να διεξαχθούν αύριο, η οξεία κυβερνητική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αραιές νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα οι οποίες αναμένεται να δώσουν μερικές βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο αραιές και πάλιν νεφώσεις θα πυκνώνουν και κατά διαστήματα θα δίνουν τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι παραμένοντας βορειοανατολικοί θα ενισχυθούν σταδιακά σε μέτριους 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη γενικά και το απόγευμα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 7, στη Λεμεσό 19 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 1 April 1998 - 16:27:39 UTC