Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 98-03-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά και στην ιστορία της Κύπρου, γράφεται σήμερα στις Βρυξέλλες με την έναρξη των ενταξιακών διπαργματεύσεων έντεκα, συνολικά, χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στη πανηγυρική τελετή το πρωί, η Βρετανική Προεδρία έκανε ειδική αναφορά, τόσο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όσο και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Στην τελετή, μίλησαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και από πλευράς της Ελλάδος, ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Μοναδική αρνητική αναφορά που καταγράφηκε για την Κύπρο, ήταν η αναφορά του Γάλλου αντιπροσώπου, για κινδύνους ένταξης, μέρους της Κύπρου.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ικανοποίηση και αισιοδοξία εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ευρωπαϊκή ένωση.

Σε δηλώσεις επί του θέματος προέβη το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ως απάντηση της Τουρκίας στην έναρξη των ενταξιακών διπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, έφθασε το πρωί στα κατεχόμενα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος θα παραστεί σε συνομιλίες, σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων.

Σε προκλητικές δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι η αναγνώριση της κυπριακής κυβέρνησης, ως της μόνης αρχής ολόκληρης της νήσου, σηματοδότησε, όπως είπε, μια επικίνδυνη αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο "Ατατούρκ" στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει στα απαιτούμενα διαβήματα, όπως τα χαρακτήρισε, για ενοποίηση με την Τουρκία, σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη.


Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απασχόλησε σύσκεψη στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του ΚΕΒΕ.

Σε αυτή παρευρέθησαν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ και ο Υπουργός Εργασίας Αντρέας Μουσιούτας.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης αντηλλάγησαν απόψεις γύρο από τον τρόπο, με τον οποίο η οικονομία οι εργοδότες και οι εργαζομένοι θα διανύσουν την περίοδο των διαπραγματεύσεων με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Από την πλευρά τους οι ηγεσίες των κοινωνικών φορέων, ζήτησαν την ενεργό εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο έργο της διαπραγματευτικής επιτροπής, θέση την οποία χαιρέτησε ο Υπουργός Εργασίας.

Την σύσκεψη στο ΚΕΒΕ απασχόλησε και το θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, και όπως διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εργασίας η μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου, είναι έτοιμη να επιληφθεί της πρόκλησης για ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που έχουν λήξει.


Εντονους προβληματισμούς έχει η Ιταλία και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, σε ότι αφορά την υλοποίηση του συμβολαίου για πώληση των πυραύλων "Ασπάϊτ", στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι ύστερα από συνάντηση του υπουργού Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, με τον Πρέσβη της Ιταλίας στη Λευκωσία, έχει δοθεί η απάντηση ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για υλοποίηση του συμβολαίου.

Ωστόσο, ο κύριος Στυλιανίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενεργεί με στόχο την υλοποίηση της παραγγελίας, τονίζοντας ότι υπάρχουν λόγοι να ελπίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς όμως να επεκαταθεί περισσότερο στο θέμα.

Εν τω μεταξύ, το πρωί, ο Πρέσβης της Ιταλίας Φραντζέσκο Πασκόνε είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, κατά την οποία συζήτησαν το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Σε δηλώσεις του ύστερα από την συνάντηση ο Ιταλός Πρέσβης ανέφερε ότι το συμβόλαιο δεν έχει ακυρωθεί αλλά ανασταλεί.


Εληξε πριν από μία ώρα, στην Αθήνα, η μαραθώνια συνεδρία του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμύνης, με κύριο αντικείμενο συζήτησης, τις τελικές κατευθύνσεις που αφορούν το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδος.

Το ΚΥΣΕΑ, συνήλθε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και ασχολήθηκε με το θέμα της αντιαεροπορικής κάλυψης ολόκληρης της Ελληνικής Επικράτειας και της απόκτησης ενός νέου τύπου πολεμικού αεροσκάφους, για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Σύμφωνα εξάλλου με δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου, στη συνεδρία του ΚΥΣΕΑ, συζητήθηκε επίσης, το θέμα της Παλλαϊκής Αμυνας και η δημιουργία Ταμείου Εθνικού Εξοπλισμού.


Την άρση των μέτρων που επέβαλε η ηγεσία του ΔΗΚΟ στους διαφωνούντες, ζήτησε εκ νέου σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ντίνος Μιχαηλίδης.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του θα πρέπει τα συνέδρια του κόμματος να διεξαχθούν με διαφάνεια, για να υπάρξουν προοπτικές ενότητας στο κόμμα.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Γαλανός, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε πως κατά την άποψή του, δεν θα υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ.

Οπως σημείωσε ο χώρος του κέντρου χρειάζεται ανανέωση και μόνο έτσι θα υπάρξει ενότητα.

Επεσήμανε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα, θα γίνει συνάντηση διφωνούντων στελεχών του ΔΗΚΟ, για να αποφασισθούν τα πάρα πέρα βήματα για δημιουργία νέου κόμματος.


Δίωρη αποχή από τα μαθήματά τους πραγματοποίησαν σήμερα οι μαθητές των Λυκείων σε όλες τις επαρχίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, να εντάξει πέντε τμήματα του Πάντειου Πανεπιστημίου στον οικονομικό κύκλο ενώ προηγουμένως ήταν στον φιλολογικό.

Απροσδόκητη, αδικαιολόγητη και προπάντων αντιδεοντολογική, χαρακτήρισε την δίωρη αποχή των μαθητών ο Υπουργός Παιδείας, Λυκούργος Κάππας.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κάππας ανέφερε ότι η απόφαση των μαθητών είναι βεβιασμένη, εφόσον υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος ανάμεσα σε υπουργείο, γονείς και μαθητές, για την αποτελεσματικότερη διευθέτηση του προβλήματος και ιδίως την στιγμή που αναμένεται η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, για το νομικό υπόβαθρο του όλου θέματος.


Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτιν δήλωσε σήμερα, ότι δεν θα διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στις προεδρικές εκλογές του 2000, αλλά, θα στηρίξει την υποψηφιότητα του πρώην Πρωθυπουργού της Ρωσίας Βίκτορ Τσερνομίρτιν, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα, είχε ανακοινώσει ότι θα υποβάλει υποψηφιότητα για τις εκλογές.

Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν συναντήθηκε το πρωϊ στο Κρεμλίνο, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη, στη Μόσχα.

Κατά την συνάντηση, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν μίλησε στον Κόφι Ανάν, για την απόφασή του να παύσει τα μέλη της κυβέρνησης Τσερνομίρτιν και να προχωρήσει σε νέο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Δικαιολογώντας δε την απόφασή του αυτή, ο Γιέλτσιν είπε πως ήταν σίγουρος ότι ο Βίκτορ Τσερνομίρτιν θα υπέβαλλε υποψηφιότητα, για τις προεδρικές εκλογές του 2000.

Ο Κόφι Ανάν αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακώφ και να συζητήσουν τις εξελίξεις στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και στο Κοσσυφοπέδιο.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εωστερικό και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Το απόγευμα οι νεφώσεις θα πυκνώσουν με ενδεχόμενο να πέσουν τοπικές βροχές στις ορεινές περιοχές.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 19 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 17 με 10, στη Λεμεσό 16 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 12 και τέλος στον Πρόδρομο 2 με ένα βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 30 March 1998 - 16:02:16 UTC