Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-06-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 27/06/2006

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε ελληνικές εφημερίδες περί υπονόμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι αντιδράσεις τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Αθήνα, δεσπόζουν στα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις εξελίξεις για αγορά από την ελληνική Τράπεζα Περαιώς μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, πληροφορίες για το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών και έκθεση της ΕΕ, η οποία κατατάσσει την Κύπρο στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών - μελών σε σχέση με το σύστημα υγείας.

Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η Κύπρος πάσχει πάλι από συνωμοσίες'', γράφει ότι τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί συνωμοσίας εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου, ''διοχετεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από παράγοντα της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα, όχι τον Πρέσβη''. Αλλού γράφει ότι μετά από απαίτηση του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οι νέοι που διεκδικούν θέση στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας θα πρέπει να υπογράφουν ότι δεν είναι ελληνικής καταγωγής.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Συνωμοσίες!'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι παρόλο που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, προσπάθησε να διασκεδάσει τα δημοσιεύματα μερίδας του αθηναϊκού Τύπου ότι πολιτικοί κύκλοι επιχειρούν υπονόμευσή του, ο Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι κάποιοι τους οποίους χαρακτήρισε ''ιδιώτες πολιτικούς'', χωρίς να κατονομάσει, σε Κύπρο και Ελλάδα δυσανασχετούν με τη συναντίληψη που υπάρχει στο Κυπριακό με τα συνεργαζόμενα κόμματα. Αλλού γράφει ότι ο Φινλανδός Πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την Προεδρία της ΕΕ, δήλωσε πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τις αρχές και τις προτεραιότητες της ΕΕ, μέσα στις οποίες είναι και η εφαρμογή του πρωτοκόλλου Σύνδεσης με την Κυπριακή Δημοκρατία, αν θέλει να προχωρήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο ''Πολίτης'', κάτω από τον τίτλο ''Ανατρεπτικό το νέο σύστημα αξιολόγησης'', γράφει ότι το νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών λειτουργών και του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο παραδόθηκε χθες στον Υπουργό Παιδείας, περιέχει αρκετές εισηγήσεις που χαρακτηρίζονται ως ανατρεπτικές. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με την ηγεσία της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), εισέπραξε το όχι της Συντεχνίας για την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο προνοεί ότι μόνο το 25% των υπαλλήλων θα αξιολογείται ως ''εξαίρετο'', ενώ με βάση το υφιστάμενο σύστημα, ποσοστό 97% αξιολογείται ως ''εξαίρετο''.

''Η Σημερινή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ουραγός η Κύπρος'', γράφει ότι προβληματική όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα στον τομέα της δημόσιας υγείας χαρακτηρίζεται η Κύπρος. Γράφει ότι έκθεση της ΕΕ, στην οποία η Κύπρος καταλαμβάνει την 19η θέση, τονίζει ότι σε καμιά άλλη χώρα, τόσο μεγάλο ποσοστό πολιτών δεν πληρώνει το ίδιο τόσα πολλά για την υγεία του σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αλλού γράφει ότι Ουάσιγκτον και Λονδίνο πιστεύουν ότι η επικείμενη επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο θα αποτελέσει κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Η Πειραιώς ρυθμίζει τη μάχη'' και γράφει ότι ελλαδοκυπριακό τραπεζικό πόλεμο άνοιξε χθες η Τράπεζα Κύπρου, η οποία με ανακοίνωσή της κατανομάζει τη συνεχιζόμενη απόκτηση κεφαλαίου της από την ελληνική Πειραιώς ως εχθρική κίνηση, που δεν είναι υπέρ των συμφερόντων των μετόχων της Τράπεζας, ούτε μπορεί να ενταχθεί σε οποιαδήποτε στρατηγική συνεργασία των δύο τραπεζών. Αλλού γράφει ότι ακριβότερα κατά 5.400 λίρες θα είναι τα σπίτια που κτίζονται στην Κύπρο, όταν εγκριθεί νομοθεσία, με βάση την οποία οι νέες οικίες θα πρέπει να είναι ενεργειακές, δηλαδή κατασκευασμένες κατά τρόπον, ώστε να λειτουργούν με λιγότερη ενέργεια.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Καταθέσεις στα χέρια της Helios!'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ολόκληρο το ανακριτικό υλικό που συνέλεξε μέχρι σήμερα η Αστυνομία για τη μοιραία πτώση του αεροσκάφους της εταιρείας ''Helios'' κινδυνεύει να βρεθεί στα χέρια των δικηγόρων της αεροπορικής εταιρείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Kυβερνητικός Eκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο της Ελλάδας, που κάνουν λόγο για ««υπονόμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου'' από πολιτικούς στην Ελλάδα, είπε πως δεν σχολιάζει ''παρόμοιες αοριστίες, φήμες ή πληροφορίες».

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ελληνική συνωμοσία για έξωση Τάσσου;'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι Αθήνα και Λευκωσία συνασπίσθηκαν χθες για να υποβαθμίσουν αρκετές αναφορές σε ελληνικές εφημερίδες ότι υπάρχει συνωμοσία μεταξύ Ελλήνων πολιτικών για υπονόμευση του Προέδρου Παπαδόπουλου λόγω των χειρισμών του στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση απέρριψε ως μεροληπτική, έκθεση του αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, το οποίο προτρέπει την Ουάσιγκτον να εξασκήσει πίεση στην ε/κ πλευρά να μην μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 27 June 2006 - 14:19:08 UTC