Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-04-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 01/04/2006

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το 17ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κύπρο και οι αντιδράσεις στην προβολή ταινίας για την κακοποίηση δύο πολιτών από αστυνομικούς είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

Το ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, οι κομματικές διασκέψεις ενόψει βουλευτικών εκλογών, η υπογραφή εγγράφου από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ και μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Χρήστο Πουργουρίδη με το οποίο τίθεται θέμα αναστολής των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και οι εκδηλώσεις, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Εννιά σημεία για την Κύπρο της Ευρώπης'', ότι στο 17ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) υιοθετήθηκε χθες ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα για την Κύπρο, έπειτα από ενέργειες και διαβουλεύσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Το ψήφισμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, περιλαμβάνει εννέα σημεία, με τα οποία -μεταξύ άλλων- δίδονται κεντρικές κατευθύνσεις πολιτικής που θα ακολουθήσει το ΕΛΚ στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει πως με λίγα λουλούδια και πλούσιο το αίσθημα της ευγνωμοσύνης, πολλά Κυπριόπουλα βρέθηκαν χθες στα Φυλακισμένα Μνήματα, για να αποδώσουν τιμές στους νέους που θυσιάστηκαν στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959 για την ελευθερία της Κύπρου.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Επιτυχία του ΔΗΣΥ'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο ΔΗΣΥ, διά του Προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη, κατάφερε χθες στο 17ο Συνέδριο του ΕΛΚ στη Ρώμη να εξασφαλίσει ''σημαντική και όντως καθοριστική για το μέλλον του κυπριακού προβλήματος επιτυχία'' με την έγκριση σχετικού με την Κύπρο ψηφίσματος. Με το ψήφισμα, προσθέτει η εφημερίδα, καλείται η τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων ζήτησε από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ την επίσπευση του διορισμού του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, προκειμένου να αρχίσει η ουσιαστική έρευνα για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν'', γράφει πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου καθώς και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσαν άγνοια για την ταινία που δείχνει την κακοποίηση δύο πολιτών από αστυνομικά όργανα, ενώ ο Αρχηγός της Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης ''περιορίστηκε στο να κακίσει τον 'Πολίτη' για τη δημοσιοποίηση του βίντεο''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, παρά την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών από την κυβέρνηση και τα κόμματα, πέραν των 8.000 ψηφοφόρων ηλικίας 18 - 30 ετών δεν έχουν εγγραφεί στον τελικό εκλογικό κατάλογο και έτσι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Αίσχος - Βάναυση κακοποίηση πολιτών'', γράφει στο κύριο θέμα ότι σάλος προκλήθηκε από την προβολή της ταινίας, με την οποία επιβεβαιώνεται με συγκλονιστικές εικόνες ο βάναυσος ξυλοδαρμός δύο πολιτών από μέλη της ΜΜΑΔ και ότι είναι γενική η κατακραυγή κατά της Αστυνομίας, ενώ και η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου έκανε λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών από την Αστυνομία. Αλλη είδηση είναι ότι 4.275 συνταξιούχοι, οι οποίοι κατέχουν όχημα με κυβισμό από 1.850 κυβικά εκατοστά μέχρι και 1.999 κυβικά εκατοστά, θα επωφεληθούν από την τροπολογία της νομοθεσίας που επέφερε προχθές η Βουλή και θα τύχουν και αυτοί της μείωσης κατά 30% των τελών που πληρώνουν για άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Στο σκαμνί και οι 12'', γράφει στο κύριο θέμα πως προκλήθηκε ''σοκ από την κτηνωδία ομάδας αστυνομικών εναντίον δύο νεαρών'' και ότι δώδεκα αστυνομικοί ενοχοποιούνται από τα πορίσματα που ετοιμάζουν ποινικός ανακριτής και Επίτροπος Διοικήσεως σχετικά με την αστυνομική βία που ασκήθηκε εναντίον δύο φοιτητών τον περασμένο Δεκέμβριο, στην περιοχή Ακρόπολης Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση κατά 30 σεντ της τιμής πώλησης όσων φαρμάκων έχουν χονδρική τιμή κάτω από 3,50 λίρες, προκειμένου να υπάρξουν στην αγορά όσο το δυνατό περισσότερα από τα φθηνά φάρμακα.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Το γάντι στο ΔΗΣΥ ρίχνει η ΠΕΟ'', ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ''έριξε χθες το γάντι'' στην ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, προκαλώντας το κόμμα της αντιπολίτευσης, εάν εννοεί αυτά που λέει, να υποστηρίξει την πολιτική της ΠΕΟ και του συνδικαλιστικού κινήματος για αύξηση των μισθών πάνω από το επίπεδο της παραγωγικότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την κυβέρνηση, τη Βουλή και γενικότερα με την κυπριακή κοινή γνώμη, εξαιτίας της πρωτοβουλίας του για προώθηση στην ΚΣΣΕ εγγράφου, με το οποίο ζητείται η αναστολή των διαπιστευτηρίων της βουλευτικής αντιπροσωπείας της Ρωσίας στο ΣτΕ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Βίντεο κακοποίησης βάζει την Αστυνομία στη γωνιά'', γράφει στο κύριο θέμα της πως σοκ προκάλεσε στην κυπριακή κοινή γνώμη το βίντεο, το οποίο δείχνει δυο πολίτες να ξυλοκοπούνται βάναυσα από αστυνομικούς με πολιτική περιβολή. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του από την πορεία της κυπριακής οικονομίας, δηλώνοντας ότι τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ικανοποιητικά επίπεδα στους ρυθμούς ανάπτυξης, σχεδόν πλήρη απασχόληση, χαμηλό πληθωρισμό και μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Μάθε'', με τον τίτλο ''Φωτο-επισήμανση'', γράφει στο κύριο θέμα της πως το σύστημα φωτο-επισήμανσης, που εγκαθιστά η Αστυνομία σε δρόμους και διασταυρώσεις, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, από τα ειδικά σπρέι που πωλούνται στην αγορά και που εμποδίζουν τη φωτογράφιση των πινακίδων με τους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που παραβαίνουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οδηγοί, προσθέτει η εφημερίδα, προμηθεύονται επίσης ειδικά αυτοκόλλητα που αντανακλούν το φως του φλας των φωτογραφικών μηχανών, εμποδίζοντας έτσι την απεικόνιση στοιχείων του οχήματος και του προσώπου του οδηγού. Αλλού γράφει ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδηλώνεται αγγλοαμερικανικός αντιπερισπασμός εις βάρος της Κύπρου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 1 April 2006 - 15:19:07 UTC