Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-04-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 02/04/2006

Το Κυπριακό, οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων, η υπογραφή από τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστο Πουργουρίδη εγγράφου με το οποίο ζητείται η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την αναστολή των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και η αστυνομική βία εις βάρος πολιτών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

Το θέμα των αγνοουμένων και οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, οι πληροφορίες για συνάντηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, οι άδειες παραμονής αλλοδαπών στην Κύπρο και οι χθεσινοί εορτασμοί για την επέτειο της 1ης Απριλίου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Μυστικό δείπνο Κλεάνθους - Σογέρ'', ότι το ΔΗΚΟ και η ηγεσία του κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για επαφές που έχουν με τα τουρκοκυπριακά κόμματα, όμως και εκείνοι συναντώνται κατά καιρούς με τα ίδια κόμματα, ''με τη διαφορά ότι το κάνουν υπό την κάλυψη του σκότους της νύκτας''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελευταία στη Λευκωσία μεταξύ των κυρίων Κλεάνθους και Σογιέρ σε άγνωστη οικία. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης απαντά στην κυβέρνηση σχετικά με την υπογραφή από μέρους του εγγράφου για την αναστολή των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, λέγοντας ότι καταδικάζει με τον ίδιο τρόπο τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία γίνονται οι παραβιάσεις αυτές.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Δικαιώνεται τώρα ο ΔΗΣΥ για την Αμμόχωστο'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η πρόσφατη πρόταση της ΚΟΡΕΠΕΡ σχετικά με την προοπτική ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της ΕΕ έφερε στην επιφάνεια τη μεγάλη ασυνέπεια της σημερινής κυβέρνησης σε σχέση με τις κατά καιρούς προσπάθειες για επιστροφή της κατεχόμενης πόλης των Βαρωσίων. Αλλού γράφει ότι ο κυπριακός λαός τίμησε χθες την 51η επέτειο της έναρξης του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα 1955 - 1959, με πανηγυρικές δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις μνήμης και ότι επίκεντρο των εορτασμών για ακόμη μια χρονιά ήταν το στάδιο ''Ελευθερία'' στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε πανηγυρικός εορτασμός με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης του Αγώνα.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Η μεγάλη των μπάτσων σχολή'', γράφει πως κάποιοι είδαν επιτέλους το βίντεο με τις εικόνες ξυλοδαρμού πολιτών από αστυνομικούς, το οποίο είχε ο Γενικός Εισαγγελέας στα χέρια του από τις 21 Δεκεμβρίου 2005. Η εφημερίδα προσθέτει πως ''με μια ημέρα καθυστέρηση και αφού οι κυβερνώντες είδαν το βίντεο της ντροπής που αποκάλυψε ο 'Πολίτης', καταδίκασαν χθες τον ξυλοδαρμό του Μ. Παπαγεωργίου και του Γ. Νικολάου από αστυνομικούς στις 20 Δεκεμβρίου 2005. Αλλη είδηση της εφημερίδας είναι ότι στην κατεχόμενη Βοκολίδα ''οι Τούρκοι κτίζουν το νέο Παρθενώνα'' και, σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων συνολικά στην Καρπασία, το κατοχικό καθεστώς προγραμματίζει 37 μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, από τα οποία το πρώτο βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ευθύνες στον ανακριτή'', γράφει στο κύριο θέμα ότι νέες διαστάσεις προσλαμβάνει ο ξυλοδαρμός των δύο νεαρών από αστυνομικούς στο επεισόδιο αστυνομικής βίας που συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο και ότι επιρρίπτονται τώρα ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση διεκπεραίωσης της έρευνας στον ποινικό ανακριτή Σάββα Νικολαΐδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεσηκώνονται οι διπλωμάτες και, καταγγέλλοντας παραβίαση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, ζητούν παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου, για τον τρόπο με τον οποίο το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούνται στις/ ή στους συζύγους τους όταν οι ίδιοι μετατίθενται στο εξωτερικό.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Αυστηρότατο μήνυμα Ντόρας στην Αγκυρα'', γράφει στο κύριο θέμα πως η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, με τα όσα αναφέρει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, στέλλει αυστηρό αλλά και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα είναι σταθερή και στο διηνεκές η στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κύπρο Αντρέι Νεστερένκο, ο οποίος σημειώνει την ετοιμότητα της χώρας του στο να συμμετάσχει σε όλες τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η οποία πρέπει να βρεθεί με μια διαδικασία υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η «Χαραυγή» με τον τίτλο «Πισώπλατες μαχαιριές» γράφει ότι «πισώπλαταχτυπήματα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του αγώνα του λαού μας για δικαίωση χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την απαράδεκτη και κατακριτέα ενέργεια του βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Πουργουρίδη να προωθήσει έγγραφο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ ζητώντας αναστολή των διαπιστευτηρίων της Ρωσίας». Σε άλλη στήλη αναφέρει ότι την ερχόμενη Δευτέρα λειτουργεί και το Δερματολογικό Τμήμα του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ενώ σταδιακά μεταφέρονται και νέα ιατρικά τμήματα όπως τα Οδοντιατρεία, το Παραπληγικό και η Αιμοκάθαρση, αφού έχει επιλυθεί το πρόβλημα που είχε προκύψει με τη μόλυνση του νερού.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Το νομοσχέδιο για την άδειας παραμονής μεταναστών αντιμετωπίζει εχθρότητα». Γράφει ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο για μη-πολίτες της ΕΕ να επιζητήσουν μακροχρόνια διαμονή στην Κύπρο, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, υποστηρίζει η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ). Γράφει επίσης ότι η απαγόρευση ελλιμενισμού κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια είναι το υπαριθμό ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ναυτιλία στην Κύπρο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 2 April 2006 - 14:19:05 UTC