Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 05/11/2005

Το Κυπριακό, η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη Γαλλία, η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ), η σύγκρουση πατατοπαραγωγών με την κυβέρνηση, η κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου και η πρόταση του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου για έξοδο από τα προβλήματα που ταλανίζουν την Εκκλησία, καθώς και η αύξηση της ανεργίας και των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ενδιαφέρονται για αγορά των ΚΑ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι συγγενείς σημαντικών παραγόντων της κυπριακής πολιτικής ζωής εξέφρασαν ενδιαφέρον για την αγορά του μεγαλύτερου μέρους των Κυπριακών Αερογραμμών, σε συμφέρουσες τιμές, γεγονός που άφησε να εννοηθεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος όμως δεν έδωσε ούτε εξηγήσεις, ούτε λεπτομέρειες. Αλλού γράφει ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε από τις δύο πλευρές στην Κύπρο να δεσμευτούν ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών για τις συνομιλίες.

«Η Μάχη» με τίτλο «Κουκουλώνουν την κατάχρηση» γράφει ότι χωρίς να του προσαχθεί οποιαδήποτε κατηγορία αφέθηκε ελεύθερος από την αστυνομία Πάφου ο υπάλληλος του επαρχιακού τμήματος οδικών μεταφορών ο οποίος είχε συλληφθεί σε σχέση με κλοπή ποσού 1.777 λιρών, προϊόντος εισπράξεων εξώδικων προστίμων. Αλλού γράφει ότι η υποχρέωση της Αγκυρας να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση αλλά και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη, αποτυπώνεται με σαφή τρόπο και στα δύο κείμενα για την Τουρκία, που αναμένεται να υιοθετήσει την προσεχή Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κατέρρευσε η σκευωρία» γράφει σήμερα ότι η προσπάθεια σπίλωσης του εκδότη της εφημερίδας Γιάννη Παπαδόπουλο και κατ επέκταση η προσπάθεια φίμωσης του «Πολίτη» απέτυχε. Το Δικαστήριο αθώωσε και απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες τον Γ. Παπαδόπουλο στην περιβόητη υπόθεση που στήθηκε περί δήθεν μεταβίβασης πριν από 11 χρόνια 11 μετοχών της εταιρείας «ΑΜΕΡ». Αλλού γράφει ότι ανάμεσα στους 25 της ΕΕ η μεγαλύτερη αύξηση στην ανεργία τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκε στην Κύπρο, αφού αυξήθηκε κατά 20% φθάνοντας στο 6,4%.

«Η Σημερινή» στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Ηφαίστειο η Κύπρος, Απειλείται κοινωνική αναταραχή» γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί αποφάσισαν να κλείσουν δρόμους την ερχόμενη Τετάρτη, οι κυβερνητικοί γιατροί έστειλαν τελεσίγραφο ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους θα φύγουν ομαδικά κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, οι εργαζόμενοι στις ΚΑ αντιδρούν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, οι κάτοικοι του Ακάμα απειλούν με ανταρσία και άλλες έντεκα κοινότητες ορεινών περιοχών ετοιμάζονται για δυναμικά μέτρα, ζητώντας από την Κυβέρνηση κοινωνικές παροχές. Αλλού γράφει ότι στην μεθαυριανή συνάντηση της Ιεράς Συνόδου θα συζητηθεί το σχέδιο του Μητροπολίτη Κιτίου, με την ελπίδα ότι θα εξέλθουν από την κρίση.

«Ο Φιλελεύθερος» στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο «Μαστίγιο και Καρότο» αναφέρει πως οι Αμερικανοί κινούνται σε μια λογική καρότου και μαστιγίου ενόψει νέας παρέμβασης τους στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προετοιμάζουν το έδαφος ενόψει της καθόδου του βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Ματ Μπράιζα στην περιοχή, η οποία ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει πριν από την έγκριση του νέου Πρεσβευτή στη Λευκωσία από τη Γερουσία. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις σημαντικές αυξήσεις τιμών που καταγράφουν πολλά προϊόντα την περίοδο Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου 2005, αφού παρουσιάζεται αύξηση τιμών 14,1% στα είδη ένδυσης και υπόδησης, 12,3% σε ύδρευση, ηλεκτρισμό και θέρμανση, 9,3% στις μεταφορές και 8% στον τομέα της εκπαίδευσης.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Γαλλική στήριξη» γράφει ότι η υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διεκδικήσεων της από τη Γαλλία στη βάση των αρχών διαφάνηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Γάλλο ομόλογο του Ζακ Σιράκ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι. Όπως αναφέρει, ο Γάλλος Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε ότι «είμαστε μια ευρωπαϊκή οικογένεια και προτεραιότητα έχουν τα μέλη της οικογένειας και όχι οι φίλοι», υπονοώντας την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας απεύθυνε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αφήσουν μακριά το Κυπριακό από όποιες προεκλογικές, κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Πού βρίσκονται οι μυστικές φυλακές;» γράφει ότι η ΕΕ δήλωσε χθες πως θα ζητήσει από όλες τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ανατολικής Ευρώπης καθώς και των υπό ένταξη χωρών, να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ, CIA, διατηρεί μυστικές φυλακές στην περιοχή για να ανακρίνει υπόπτους της οργάνωσης «Αλ Κάιντα». Αλλού γράφει ότι αθωώθηκε τελικά από όλες τις επτά κατηγορίες εναντίον του το άτομο που κατηγορείτο για εξύβριση Τουρκοκυπρίων σε δύο ξεχωριστά περιστατικά και που η αστυνομία συνέδεσε με την εθνικιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Saturday, 5 November 2005 - 15:19:05 UTC