Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 06/11/2005

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές, η Εκκλησία της Κύπρου, οι πατατοπαραγωγοί και οι κυβερνητικοί γιατροί προβάλλονται στον σημερινό Τύπο της Κύπρου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης θέματα όπως το Κυπριακό και ενδεχόμενη κινητικότητα εντός Δεκεμβρίου, τις καταγγελίες στις στέγες ευγηρίας, τις θέσεις του πρώην Προέδρου της Βουλής Αλέξη Γαλανού σε σχέση με το Κυπριακό και την κυβέρνηση, την άρνηση του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν να ανταποδώσει την επίσκεψη του ΔΗΣΥ στην Τουρκία, την κίνηση του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη να κατεβάσει την τουρκική σημαία από την Λουρουτζίνα, καθώς και το έγγραφο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας που αφορά και την Κύπρο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Επενδύουν στη διαίρεση της Κύπρου» γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός ξέσπασε σε μια πρόσφατη δημόσια ομιλία του, κατά των εξουσιαζόντων, καταγγέλλοντάς τους ότι έχουν επενδύσει το πολιτικό μέλλον στη διαίρεση της Κύπρου, συγκεντρώνοντας στα χέρια τους την πολιτική και οικονομική δύναμη του τόπου. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι σε αναβρασμό εξακολουθούν να βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί, προετοιμάζοντας και συγκεντρώνοντας τα τρακτέρ και τα φορτηγά τους για την Τετάρτη, όπου αναμένεται να προβούν σε δυναμικά μέτρα, ως απάντηση στην άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα αιτήματά τους.

«Η Μάχη» με κύριο θέμα υπό τον τίτλο «Μισθοί 120 χιλιάδων τον χρόνο» γράφει ότι οι συντεχνίες των ΚΑ θα προσέλθουν την Τρίτη στη σύσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και αντιπροσώπους της κυβέρνησης. Προβάλλει επίσης δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος έκανε λόγο για μισθούς 120 χιλιάδων τον χρόνο και σημείωσε ότι το βάρος των περικοπών δεν πρέπει να το φορτωθεί ο απλός εργαζόμενος που παίρνει μισθό μόνο 10 χιλιάδες το χρόνο. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος των κυβερνητικών γιατρών Σταύρος Σταύρου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για το επίπεδο των υπηρεσιών στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Απορρίπτουν τον Ματσάκη» προβάλλει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 64% του κόσμου πιστεύει ότι η ενέργεια του Ευρωβουλευτή να κατεβάσει την τουρκική σημαία από το φυλάκιο στην Λουρουτζίνα, είχε καιροσκοπικό χαρακτήρα. Αλλού γράφει ότι η εβδομάδα που μπαίνει είναι ίσως η πιο κρίσιμη για την Εκκλησία της Κύπρου με τους Ιεράρχες να συσκέπτονται για το θέμα του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Προβάλλεται επίσης μια άλλη δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 60% της κοινής γνώμης πιστεύει πως θα πρέπει να διεξαχθούν αρχιεπισκοπικές εκλογές.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Καταγγελίες - σοκ» γράφει ότι στις στέγες ευγηρίας καταλήγουν πολλοί ηλικιωμένοι όχι όμως με δική τους βούληση. Μια σειρά από παράγοντες οδηγούν στην ιδρυματοποίησή τους χωρίς αυτό να σημαίνει πάντα καλύτερη φροντίδα. Τα παράπονα, προσθέτει , είναι πολλά και αφορούν κυρίως το προσωπικό που εργοδοτούν οι στέγες. Οι καταγγελίες σοκάρουν, φροντίστριες στρίγγλιζαν και απειλούσαν ηλικιωμένους. Αλλού γράφει ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την ανταπόδοση της επίσκεψης μελών του ΔΗΣΥ στην Τουρκία.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Κολοσσοί αναμένουν» γράφει ότι η κοινή σύσκεψη της Τρίτης, κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων του εθνικού αερομεταφορέα, κρίνει εν πολλοίς την τύχη αυτή καθ αυτή των ΚΑ. Προσθέτει ότι υπάρχουν έτοιμα σενάρια που θα προταθούν στην κυβέρνηση, προκειμένου οργανωμένα σύνολα των εργαζομένων στην εταιρεία να αναλάβουν μεγάλο μέρος του πακέτου των μετοχών των ΚΑ. Και αυτό σε συνεργασία με οικονομικούς κολοσσούς εκτός Κύπρου που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές και σε επενδυτικές δραστηριότητες. Αλλού γράφει ότι με πρώτο βιολί τους Βρετανούς προετοιμάζεται νέα κινητικότητα στο Κυπριακό που δεν είναι άσχετη με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με ένα απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ να έρχεται πιθανώς το Δεκέμβριο.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης» γράφει ότι «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» ήταν το σχόλιο του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το χειρισμό της κυβέρνησης στο θέμα των ΚΑ. Αλλού γράφει ότι στο έγγραφο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας που συζητήθηκε πρόσφατα, τονίζεται, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ότι η νήσος της Κύπρου έχει εξαιρετική σημασία για την ασφάλεια της Τουρκίας, η οποία δεν πρόκειται να αποποιηθεί των δικαιωμάτων της στο νησί.

Η αγγλόφωνη Sunday Mail με τίτλο «Μην αφήσετε τους φονιάδες της Λουίζ να ξεφύγουν» γράφει ότι ο πατέρας της Δανής ξεναγού που πριν από 11 χρόνια δολοφονήθηκε άγρια στην Αγία Νάπα, ζητά από τη Γενική Εισαγγελία της Κύπρου να μην αφήσουν πρόωρα ελεύθερους τους τρεις Βρετανούς άνδρες που την βίασαν και ακολούθως την σκότωσαν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έρευνα του Συνδέσμου Καταναλωτών σημειώνει σημαντική αύξηση στη τιμή των αγαθών και υπηρεσιών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 6 November 2005 - 15:19:08 UTC