Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-11-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 04/11/2005

Το Κυπριακό, η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Γαλλία, οι δηλώσεις του για προθυμία της κυβέρνησης να πουλήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εθνικός μας μεταφορέας και η αποστολή του στρατηγικού σχεδίου αναδιάρθρωσης του στην ΕΕ καθώς και η πρόταση του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου για να βγεί από το αδιέξοδο η Εκκλησία όσον αφορά τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Την έθαψε την εταιρεία ο Τάσσος» γράφει ότι με το έτσι θέλω και χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανένα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις που προέβη για τις Κυπριακές Αερογραμμές, τόνισε δημόσια ότι η κυβέρνηση είναι προθυμότατη να πουλήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι όχι μόνο θα προχωρήσουν σε επ&#900; αόριστον απεργία οι κυβερνητικοί γιατροί αλλά θα επιβιβαστούν και σε πλοίο και θα φύγουν όλοι μαζί για κρουαζιέρα.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Λεωφορεία-φέρετρα για μαθητές» γράφει ότι χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι καθημερινά διακινούνται με λεωφορεία από και προς τα σχολεία τους τίθενται σε θανάσιμους κινδύνους λόγω της ανευθυνότητας αλλά και της κερδοσκοπίας των ιδιοκτητών τους υπό την προκλητική ανοχή των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά από τις τουρκικές ντομάτες «ξεφύτρωσαν» στην αγορά και τουρκικά μήλα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αεροδιάδρομος για αγοραστές» αναφέρεται σε σενάρια πίσω από τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι η κυβέρνηση είναι προθυμότατη να πουλήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές. Γράφει ότι στόχευαν στους εργαζομένους, τις συντεχνίες των ΚΑ για αποδοχή του διαφοροποιημένου σχεδίου. Επίσης στην ΕΕ διαβεβαιώνοντας ότι καταβάλλει εναγώνια προσπάθεια σωτηρίας της εταιρείας και στους πιθανούς αγοραστές διαμηνύοντας ότι επιχειρεί συμμάζεμα για να συζητήσει και πώληση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με συναινετικό λόγο εμφανίστηκε ο Κιτίου προβάλλοντας ξανά το ενδεχόμενο αρχιεπισκοπικών εκλογών.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Σχέδιο σωτηρίας των Κυπριακών Αερογραμμών» γράφει ότι οι 385 απολύσεις μελών προσωπικού και η μείωση του μισθολογίου των υπαλλήλων είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου σωτηρίας των Κυπριακών Αερογραμμών, το οποίο βρίσκεται από χθες στα σχέδια της Κομισιόν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας Κριστιάν Πονσελέ υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει πολύ πιο αυστηρή θέση στο Κυπριακό ενόψει διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Φλερτ ΗΠΑ με αλλαγές» γράφει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποδέχεται για πρώτη φορά ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι τέτοια που θα μπορεί να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία και των Ελληνοκυπρίων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ θα έχει σήμερα το μεσημέρι στο Παρίσι συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του υπό το φως και της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Φιλοπροσφυγική η κρατική φροντίδα» γράφει ότι η φροντίδα της κυβέρνησης για τον προσφυγικό κόσμο αντανακλάται και μέσα από τον προϋπολογισμό του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο οποίος επί παρούσας διακυβέρνησης, είναι αυξημένος κατά περίπου 25 εκ.λίρες, σε σύγκριση με τον τελευταίο προϋπολογισμό του Φορέα που κατέθεσε η κυβέρνηση Κληρίδη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί εξαγγέλλουν δυναμικά μέτρα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail υπό τον τίτλο «Κανείς δεν θέλει να αγοράσει τις Κυπριακές Αερογραμμές» αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση είναι προθυμότατη να πουλήσει τις ΚΑ αλλά δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να τις αγοράσει. Αλλού αναφέρεται στην πρωινή πτήση των ΚΑ χθες που αναγκάστηκε σε απότομο ελιγμό κατά την προσγείωση του αεροσκάφους ύστερα από λανθασμένες οδηγίες από τον Πύργο Ελέγχου στην Αθήνα.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία ''The Cyprus Weekly'' προβάλλει στο κύριο θέμα της τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για προθυμία της κυβέρνησης να πουλήσει τις ΚΑ, εάν υπάρξει αγοραστής. Αλλού γράφει ότι ο εκλπιπών Γιώργος Λανίτης θα τιμηθεί σε ειδική τελετή στο Λονίνο την ερχόμενη βδομάδα με την παρουσίαση του βιβλίου ''Γιώργος Λανίτης - 50 χρόνια φωτογραφίας''.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Στο νυστέρι της Ευρώπης» γράφει πως η αντίστροφη μέτρηση για τις Κυπριακές Αερογραμμές έχει αρχίσει το τελευταίο 24ωρο με την αποστολή στην ΕΕ του στρατηγικού σχεδίου του ΔΣ της εταιρείας για την αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση του εθνικού αερομεταφορέα. Αλλού γράφει ότι αναμένονται σύντομα στην Κύπρο απεσταλμένοι του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να βολιδοσκοπήσουν τις τελικές προθέσεις των δύο πλευρών πριν εκδηλωθεί νέα πρωτοβουλία για προώθηση λύσης στο Κυπριακό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' αναφέρεται σε συμβιβαστική πρόταση του Μητροπολίτη Κιτίου που περιλαμβάνει ακύρωση του ταξιδιού των Κυπρίων ιεραρχών στο Φανάρι και οριστική διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών τον προσεχή Ιούνιο. Αλλού γράφει ότι υπουργική επιτροπή αποφάσισε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων της Αμαθούντας, αφήνοντας ωστόσο παραθυράκι για διεκδίκηση των αιτημάτων τους με νομικά μέσα.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 4 November 2005 - 15:19:07 UTC