Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 28/08/2001 Η σημερινή συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επανέναρξη των συνομιλιών κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο, ο οποίος προβάλλει επίσης την αναμενόμενη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά τη χθεσινή δολοφονία Παλαιστίνιου αξιωματούχου. Αλλα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες είναι οι δημοτικές εκλογές και οι σχέσεις καθηγητών - Υπουργείου Παιδείας.

Η "Αλήθεια" στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Κλειδί η συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς" και γράφει ότι κατά τη σημερινή συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη με τον κ. Ανάν θα ξεκαθαρίσει το κατά πόσον ο κ. Ντενκτάς είναι έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο από το σημείο που έχει μείνει τον περασμένο Νοέμβριο στη Γενεύη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μεγάλη έκταση γης παρά τον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στην οποία απαγορευόταν οποιαδήποτε ανάπτυξη, λόγω γειτνίασης με τη γραμμή αντιπαράταξης, θα "παραχωρηθεί" στους ιδιοκτήτες της για σκοπούς οικοπεδοποίησης.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Εμπάργκο δηλώσεων θέτει η ΟΕΛΜΕΚ" αναφέρει ότι η ΟΕΛΜΕΚ μετά το σάλο που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη Μέση Εκπαίδευση πήρε μέτρα που στοχεύουν στη δική της προστασία αφού, όπως υποστηρίζει, σε σχετική ανακοίνωση "η ειδησεογραφία των δύο τελευταίων ημερών και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος σύγχυσης, ανάγκασε" τη Γραμματεία των καθηγητών να πάρει νέες αποφάσεις. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι γίνονται εντατικές διαδικασίες ώστε να γίνει εφικτός ο επαναπατρισμός αποδήμων από το Σουδάν.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Γλώσσα πολέμου στη Μ. Ανατολή" στο κύριο θέμα προβάλλει τη χθεσινή δολοφονία του Αμπού Αλί Μουσταφά που σφράγισε την πόρτα της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας και τα σχόλια του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ. Αλλού γράφει ότι τα ΗΕ αποφάσισαν την αλλαγή της ακολουθούμενης διαδικασίας που προνοεί έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε προπαρασκευαστικό στάδιο στην Κύπρο, τη μετονομασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών σε έμμεσες και την αναφορά σε διαδικασία συνομιλιών και όχι σε έκτο γύρο συνομιλιών.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Σκληρή μάχη μνηστήρων" γράφει ότι για τη δημαρχία της Λευκωσίας όπου τα πράγματα όχι μόνο δεν έχουν ξεκαθαρίσει αλλά όσο περνούν οι μέρες περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, θα δοθεί μάχη μέχρι τέλους. Το ζωηρό ενδιαφέρον των δύο μεγάλων κομμάτων και οι όροι που έθεσε το ΔΗΚΟ για συνεργασία δημιουργούν ένα σκηνικό που δεν αφήνει περιθώριο για καμία σίγουρη πρόβλεψη. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν κοντά στην Επισκοπή υπερσύγχρονο Αρχηγείο Παρακολούθησης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των χωρών της περιοχής.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Παιχνίδια με τη διαδικασία", αναφέρεται στις κινήσεις τακτικής και τα παιχνίδια με τη διαδικασία που υιοθετούν τα Ηνωμένα Εθνη, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τον Ντενκτάς να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς κινήθηκε στο τεντωμένο σχοινί που του επιβάλλει η τουρκική πραγματικότητα σε ομιλία του για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό πρέπει να δημιουργηθεί έμμεσα μια "ειδική σχέση" Ε.Ε. - Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να διαμορφωθεί πριν την τελική ένταξη της χωράς του.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Πιέστε την Αγκυρα", αναφέρεται στη έκκληση που απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής σε όσους πραγματικά και ειλικρινά ενδιαφέρονται για τη λύση του Κυπριακού να στρέψουν την επιρροή και τις πιέσεις τους προς την Αγκυρα και τον Ντενκτάς, ώστε να προσέλθουν σε διάλογο για να συζητήσουν στη βάση λύσης του Κυπριακού που ορίζουν τα ΗΕ. Αλλού γράφει ότι πολιτικές πιέσεις κυρίως από τους Αμερικανοβρετανούς διπλωμάτες φαίνεται να ασκούνται στην κυπριακή αλλά και στην ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Ε.Φ., η οποία προγραμματίστηκε για τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Iσραηλινό βλήμα σκότωσε Παλαιστίνιο ηγέτη" γράφει στο κύριο της θέμα ότι Παλαιστίνος αξιωματούχος δήλωσε pvw θα κλιμακωθεί ο πόλεμος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΠΕΟ υποστηρίζει ότι η προσπάθειά της να υπερασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου υπονομεύεται. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση αξιωματούχων της συντεχνίας με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων και συζητήθηκαν οι σχέσεις της ΠΕΟ και των εργαζομένων στην ΑΤΗΚ.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΕΛΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 28 August 2001 - 7:24:02 UTC