Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 27/08/2001 Η συνάντηση Φερχόιγκεν - Ντενκτάς, η αφαίρεση 300 φαρμάκων από τις λίστες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, οι διαβουλεύσεις των κομμάτων ενόψει των δημοτικών εκλογών, η επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Κύπρο, οι ανησυχίες και η ενεργοποίηση της Αθήνας και της Λευκωσίας για να αποτρέψουν τον εξευμενισμό της τουρκικής πλευράς, η έκρηξη βόμβας χθες στη Λεμεσό και το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής προς τη διεθνή κοινότητα και τους διάφορους μεσολαβητές είναι μερικά θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση" γράφει ότι πολιτικοί κύκλοι της Λευκωσίας αποδίδουν τεράστια σημασία στη συνάντηση Φερχόιγκεν - Ντενκτάς, καθώς από αυτή θα ξεκινήσει η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, η οποία θα λειτουργήσει ως μοναδικός ίσως μοχλός πίεσης για την επίλυση του Κυπριακού πριν από την ένταξη. Αλλού αναφέρεται στις κατηγορίες που εξαπόλυσε η κίνηση καθηγητών "Αλλαγή" με ανακοίνωσή της κατά της ΟΕΛΜΕΚ σχετικά με τη νέα στάση που τηρεί η τελευταία και για την οποία ήρθε σε αντιπαράθεση με τον αρμόδιο υπουργό, βάζοντας την παιδεία σε νέα δοκιμασία.

Το "Θάρρος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Κτηνοτρόφος πυρομανής" αναφέρεται στον πυρομανή κτηνοτρόφο, ο οποίος προκάλεσε πυρκαγιές στην Πάφο και γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις για το περιστατικό είπε ότι "αποδείκτηκε ότι η υποψία στρέφεται εναντίον του και κατόπιν τούτου έχουμε απαλλαγεί από αυτή τη μάστιγα στην περιοχή. Πρόκειται περί κλασικής περίπτωσης πυρομανούς". Σε άλλη είδηση γράφει ότι η επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου, λίγες μόνο μέρες προτού αναμένεται να αρχίσει ο νέος γύρος των δικοινοτικών συνομιλιών, θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας ενόψει της αναμενόμενης έναρξης των συνομιλιών.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "300 φάρμακα σε 'στοπ λιστ'" γράφει ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αφαιρεί 300 φάρμακα από τις λίστες της, επειδή τα θεωρεί ως αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ή ακόμα και επικίνδυνα για τους ασθενείς. Ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε ότι δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε πληροφόρηση. Αλλού αναφέρεται στις διαβουλεύσεις των κομμάτων ενόψει των δημοτικών εκλογών και γράφει ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στις επιλογές των κομμάτων στο Δήμο Λευκωσίας, όπου στο παρασκήνιο συζητούνται τα ονόματα του Τάκη Χατζηδημητρίου και του Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "αδίστακτοι βομβιστές" αναφέρεται στην έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο και τον εμπρησμό άλλου, τα ξημερώματα χθες στη Λεμεσό και γράφει ότι κινδύνεψε ανυποψίαστη γυναίκα και συμπληρώνει ότι οι νέες εγκληματικές ενέργειες στα πλαίσια ξεκαθαρίσματος λογαριασμών προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση σε παγκύπρια κλίμακα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η αγωνία για την κατάληξη της διαμάχης που έχει ξεσπάσει στην ΠΑΣΥΔΥ μετά την αιφνίδια παραίτηση 55 μελών του Γενικού Συμβουλίου της κορυφώνεται ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της οργάνωσης, στις 7 Σεπτεμβρίου.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "φόβοι ότι θα του δώσουν" γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία ανησυχούν και ενεργοποιούνται με στόχο να αποτρέψουν πιθανές κινήσεις των μεσολαβητών για εξευμενισμό της τουρκικής πλευράς, ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Προσθέτει επίσης ότι η Αγκυρα προσδοκώντας στήριξη από την ισλαμική διάσκεψη, προσπαθεί για μετάθεση των διαδικασιών μετά τη σύνοδό της. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι με το νέο σύστημα αναγνώρισης πλαστών διαβατηρίων, που εγκαταστάθηκε από την περασμένη εβδομάδα στις εισόδους και εξόδους της χώρας, "κόβονται" οι παράνομες αφίξεις εγκληματιών και λαθρομεταναστών.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "όχι σε εκβιασμούς" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε χθες από την ακριτική κοινότητα Βρυσούλλων σαφές μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και τους διάφορους μεσολαβητές να μην θέσουν τον κυπριακό λαό σε εκβιαστικά διλήμματα και διέβλεψε την πιθανότητα κατάθεσης νέου ολοκληρωμένου εγγράφου στις επερχόμενες συνομιλίες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Λαρνακείς πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της δημιουργίας του έργου διοχέτευσης των ομβρίων υδάτων της λεωφόρου Στρατηγού Τιμάγια στο Λιμανάκι.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΦ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 27 August 2001 - 7:24:03 UTC