Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 29/08/2001 Η συνάντηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι συνέπειές της στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη συμφωνία του κυπριακού ΥΠΕΞ και της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στο θέμα της ανέγερσης νέας κεραίας στο Ακρωτήρι, τις τελευταίες εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τις δηλώσεις του Βέλγου Υπουργού Οικονομικών για την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου στον οικονομικό τομέα, καθώς και τη χθεσινή ληστεία σε Συνεργατική Πιστωτική εταιρεία στη Λεμεσό.

Η Αλήθεια στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Επιστρέφει χωρίς όρους ο Ντενκτάς" γράφει ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Σάλτσμπουργκ είναι ότι ο Τ/Κ ηγέτης "θα υποχρεωθεί να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς την ικανοποίηση των όρων που έθετε" και "χωρίς τις συνομιλίες να διεξάγονται από μηδενική βάση". Γράφει ακόμη ότι τα ΗΕ μπορούν να προβούν σε "χωρίς σημασία διαφοροποιήσεις" για να τον διευκολύνουν, όπως τη μετονομασία σε "έμμεσες συνομιλίες και τη διεξαγωγή τους στην Κύπρο". Αλλού γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς διαμαρτυρήθηκε στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την απόφασή της να επιστρέψει στους Ε/Κ ιδιοκτήτες μεγάλη έκταση γης στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Ληστής της Πλάκας" γράφει ότι η Αστυνομία συνέλαβε ένα 30-χρονο σε σχέση με τη χθεσινή ληστεία σε υποκατάστημα της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό, από το οποίο κλάπηκαν 5.163 λίρες. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης ανακοίνωσε χθες ότι Ελλάδα και Κύπρος "έχουν ετοιμάσει σενάριο για την παγκόσμια ενεργοποίηση όλων των δικτύων που μπορούν να παρέμβουν για αντιμετώπιση των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς να περάσει τις απόψεις της, τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στο διεθνή χώρο".

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο "Αναψε πράσινο φως για συνομιλίες" ότι η "πολύ καλή και χρήσιμη" συνάντηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Σάλτσμπουργκ "σηματοδοτεί την επανέναρξη των συνομιλιών", οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν την ουσία του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας επέκρινε χθες την κυβέρνηση για "μη δυναμική στάση" στο Κυπριακό, λέγοντας ότι οι συνομιλίες βρίσκονται "πιο πίσω από κει που ξεκίνησαν".

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Τελεσίγραφο προς Κληρίδη" γράφει ότι ΗΕ και διεθνείς μεσολαβητές ανοίγουν "πόρτα στη συνομοσπονδία και στη λογική λύσης δύο κρατών" προκειμένου να "δώσουν κίνητρα στον κατοχικό ηγέτη να επιστρέψει στις συνομιλίες", ενώ ο Ντενκτάς μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Αλβαρο ντε Σότο "θα ζητήσει από τον Πρόεδρο Κληρίδη κατά πόσο αποδέχεται ένα συνεταιρικό κράτος στο μέλλον". Αλλού γράφει ότι ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του στέλνει "αισιόδοξα μηνύματα" για την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου στον τομέα της οικονομίας.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο "Πίεσαν τον Ντενκτάς" ότι με τη συνάντηση διάρκειας 80 λεπτών του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Ντενκτάς, "άνοιξε ο δρόμος για την επανάληψη της διαδικασίας των συνομιλιών" για το Κυπριακό, ενώ ο Ντενκτάς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι "θα αποφασίσει οριστικά" μετά την άφιξη του Αλβαρο ντε Σότο στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Κύπρου - ΕΕ Γιώργος Βασιλείου δήλωσε χθες ότι η προετοιμασία της έκθεσης προόδου για την εναταξιακή πορεία της Κύπρου "βρίσκεται σε τελικό στάδιο", το τελικό αποτέλεσμα της οποίας θα ανακοινωθεί στις 8 - 9 Νοεμβρίου.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Εξαπάτησαν την κοινή γνώμη" γράφει η κυβέρνηση λογαριάζει "χωρίς τον ξενοδόχο" να αξιοποιήσει προς όφελός της τον "ιδιωτικό" δορυφόρο που θα σταλεί στο διάστημα τα επόμενα δύο χρόνια. Αναφέρει ότι ο δορυφόρος αυτός ανήκει σε ποσοστό 43% σε ιδιωτική εταιρεία, στην οποία ανήκουν και οι συχνότητες και σε 19.6% στην Τράπεζα Αναπτύξεως. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι "καμία πίεση δεν έχει ασκηθεί προς την πλευρά μας, αλλά ούτε και νύξη έχει γίνει" για τη ματαίωση της άσκησης "Νικηφόρος".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Κανένας κίνδυνος για την υγεία από την κεραία" ότι Λονδίνο και Λευκωσία συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία από την κεραία, την οποία οι Βρετανοί προτίθενται να εγκαταστήσουν στο Ακρωτήρι, ενώ αναμένεται ανασκόπηση των περιβαλλοντικών εκθέσεων των δύο πλευρών από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το περιοδικό "Flight International" ότι το αεροδρόμιο Λάρνακας έχασε τη μάχη για να καταστεί ο κεντρικός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου, από την Αθήνα, ενώ "Βηρυτός και Κωνσταντινούπολη ήταν σε καλύτερη θέση από τη Λάρνακα".

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" γράφει στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Στο σκαμνί οι τρεις χρηματιστηριακές", ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διεξάγει έρευνα και περισυλλογή πληροφοριών σε τρία χρηματιστηριακά γραφεία για διερεύνηση ενδεχόμενης παραβίασης του Αρθρου 76 του περί Χρηματιστηριακών Αξιών Κύπρου Νόμου, που καλύπτει περιπτώσεις "χειραγώγησης τιμών και δημιουργίας πλασματικών αγορών". Αλλού γράφει "σημαντική πτώση" παρουσίασε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2001 η Λαϊκή Τράπεζα, ως αποτέλεσμα της βουτιάς των τιμών των μετοχών, αφού παρουσίασε κέρδη προ της φορολογίας της τάξεως των 21,3 εκατομμυρίων λιρών.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 29 August 2001 - 7:24:03 UTC