Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 1/08/2001 Οι καταγγελίες του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνη Γεωργίου για επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Οι εφημερίδες, προβάλλουν ακόμη τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, που απασχόλησαν χθες το Εθνικό Συμβούλιο, τη δήλωση του Αυστραλού Ομοσπονδιακού Πρωθυπουργού για σθεναρή υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και την απόφαση για παράταση ενός μηνός για την εισδοχή των ναυτιλιακών εταιρειών στο ΧΑΚ.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Διαδόσεις ναι, στοιχεία όχι, από Αριστοφάνη" γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου "άφησε ακάλυπτο" τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων δηλώνοντας ότι κατά τη συνάντησή τους "τέθηκαν διαδόσεις ή πληροφορίες, αλλά όχι στοιχεία". Αλλού γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει επίσημα από την Κυπριακή Δημοκρατία τη μίσθωση χώρου για δημιουργία κεντρικού υποσταθμού για το ραδιοσταθμό "Η Φωνή της Αμερικής".

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Να αποκαλυφθούν οι τουρκοπροσκυνημένοι" γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα "καταγράφηκαν 88 περιπτώσεις μεταβίβασης τ/κ περιουσιών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές". Αλλού γράφει ότι ομάδα Κυπρίων εμπειρογνωμόνων άρχισε χθες τη δεύτερη φάση των μετρήσεων για καταγραφή εκπομπής ραδιομαγνητικών κυμάτων στις Βρετανικές Βάσεις με τη συμμετοχή Γάλλων εμπειρογνωμόνων.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Νέες Παγίδες για τους οδηγούς" γράφει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση φέρει "μερίδιο ευθύνης" για την "αλόγιστη έκδοση" αδειών για εγκατάσταση διαφημιστικών πινακίδων. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του βουλευτή των Οικολόγων, ο οποίος αναφέρει ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί στη Βουλή. Αλλού γράφει ότι οι δωρητές των ηλεκτρονικών υπολογιστών δήλωσαν χθες ότι πέραν από τη συγκεκριμένη πρόταση "δεν κρύβεται ούτε αντάλλαγμα, ούτε μια λίρα άμεσης επιβάρυνσης του κρατικού ετήσιου προϋπολογισμού".

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Στα μαλακά το σκάνδαλο" γράφει ότι η κυβέρνηση "ρίχνει στα μαλακά" τις καταγγελίες του Προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι το υπουργείο του "δεν προβληματίζεται από τα όσα λέχθηκαν περί συναλλαγών μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών". Αλλού γράφει ότι ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζιμ Χάουαρντ δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και ότι ο εκπρόσωπός του ετοιμάζει έκθεση για το πρόβλημα.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "Προβλήματα στην Ευρωβουλή" γράφει ότι η διείσδυση των Τούρκων στο Ευρωκοινοβούλιο έχει κινητοποιήσει την κυπριακή Βουλή, η οποία προχωρεί σε κινήσεις αντιμετώπισης των μεθοδεύσεων της Αγκυρας. Ο "Φ" αναφέρει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο περισσότερης παρουσίας μελών της Βουλής στο Ευρωκοινοβούλιο ως παρατηρητές. Γράφει ότι δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου αγόρασε τ/κ γη, πράξη που "ενέκρινε και ο Γενικός Εισαγγελέας". Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών έχει ετοιμάσει κατάλογο με 10 ομίλους εταιρειών που ενδιαφέρονται να αναλάβουν την ανάπτυξη των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Συνομιλίες το Σεπτέμβριο" ότι οι μεθοδεύσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό βρίσκονται σε "τελική ευθεία", αφού ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν περί τα τέλη Αυγούστου. Γράφει ακόμη ότι το Κυπριακό εξετάστηκε χθες κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι το θέμα της άρσης της αργίας των δύο Αρχιμανδριτών δεν τέθηκε στην Ιερά Σύνοδο, που αφιέρωσε τις εργασίες της στην επικείμενη αναβάθμιση της Ιερατικής Σχολής.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Χάος στο αεροδρόμιο με τα τρόλεϊ" ότι την Κυριακή προκλήθηκε χάος στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά από άφιξη επτά πτήσεων σε διάστημα μισής ώρας, αφήνοντας εκατοντάδες επιβάτες να ψάχνουν για τρόλεϊ. Αλλού γράφει ότι Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη για συνομιλίες μεταξύ ισότιμων κρατών "δεν αποτελούν έκπληξη για κανένα", τονίζοντας ότι αυτές "αντανακλούν την πάγια του θέση".

Η οικονομική εβδομαδιαία εφημερίδα "Financial Mirror" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ναι μεν αλλά... στις ναυτιλιακές" ότι σε συνάντηση εκπρόσωπων των χρηματιστηριακών αρχών της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, αποφασίστηκε η παράταση ενός μηνός στο θέμα της εισδοχής των ναυτιλιακών εταιρειών στο ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η συνεργασία με τον Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη "θα συνεχιστεί και θα είναι καταλυτική για την πρόοδο του χρηματιστηριακού θεσμού στην Κύπρο".

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 1 August 2001 - 6:24:04 UTC