Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 2/08/2001 Η παραίτηση του προέδρου της εταιρείας Aremisoft Λυκούργου Κυπριανού και η επιστολή που του απέστειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι επαφές του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στη Συρία, το αίτημα του Υπουργού Παιδείας για την αποκάλυψη των δωρητών των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία, το Κυπριακό, η μείωση στις τιμές καυσίμων και η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ζητήθηκαν εξηγήσεις από Globalsoft" γράφει πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε επιτολή στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Λυκούργο Κυπριανού, ζητώντας του να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για την παραίτησή του από την εταιρεία AremisSoft, που κατέχει σημαντικό ποσοστό στη Globalsoft. Αλλού γράφει ότι το θέμα των εν αργία Αρχιμανδρητών Κωνσταντινίδη και Αργυρίδη θα θέσει εκ νέου σήμερα κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο οποίος δήλωσε ότι θα ζητήσει για ακόμη μια φορά την άρση της αργίας τους.

"Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Εντείνονται οι πιέσεις για γνωστοποίηση ονομάτων" γράφει πως η δημοσιοποίηση των ονομάτων των Ε/Κ επιχειρηματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα, από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνη Γεωργίου αποτελεί για τον ίδιο "επτασφράγιστο μυστικό" αλλά εντείνονται οι πιέσεις προς αυτόν για γνωστοποίηση των ονομάτων. Αλλού γράφει πως άρχισαν από χθες οι μετρήσεις για τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων από την υφιστάμενη κεραία στις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι.

Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Εχασαν 5,4 εκ. δολάρια" γράφει πως εδώ και τρεις μέρες εκτός πατώματος βρίσκεται η εταιρεία πληροφορικής AremisSoft, η οποία είναι εισηγμένη στο Nasdaq ενώ 5,4 εκ. δολάρια, τα οποία η εταιρεία ανακοίνωσε ως εισόδημα κατά το 2000 "έχουν κάνει φτερά". Αλλού γράφει πως οι μηχανικοί των Κυπριακών Αερογραμμών "εκβιάζουν πάλι με απεργίες," οι οποίες θα αρχίσουν από σήμερα αλλά "κρύβουν την ώρα που θα το πράξουν".

"Η Σημερινή" έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο "Ξεσπά νέα θύελλα" και γράφει πως νέα θύελλα ξεσπά στο θέμα των αγοραπωλησιών τ/κ γης στις ελεύθερες περιοχές και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από Ε/Κ στα κατεχόμενα, αφού στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συνηγορούν στο ότι γίνονται οι παράνομες αυτές δραστηριότητες και ότι η κυβέρνηση κατέχει στοιχεία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με δηλώσεις του αξιώνει να συζητήσει και να συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη πάνω σε αρχές, και μετά να καθορίσουν από κοινού στόχους επίλυσης του Κυπριακού.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Αγγλικά έγγραφα για εξουσίες" γράφει πως το Λονδίνο εργάζεται πυρετωδώς επί ιδεών που αφορούν το συνταγματικό ενόψει της επανέναρξης της διαδικασίας των ΗΕ. Σύμφωνα με τον "Φ" οι Βρετανοί στηρίζονται στη λογική της χαλαρής ομοσπονδίας και του ισότιμου καθεστώτος, θεωρώντας το συνταγματικό βασικό στοιχείο ενθάρρυνσης της τουρκικής πλευράς στη διάρκεια των συνομιλιών. Αλλού γράφει για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τον Πρόεδρο της Συρίας στην οποία οι δύο χώρες δήλωσαν προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ποιος ο άγνωστος Χ" γράφει πως ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης θα απαιτήσει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του δωρητή ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού συστήματος στα σχολεία. Αλλού γράφει πως η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία τελεί εν αναμονή των θέσεων της κυβέρνησης αναφορικά με τη λειτουργία του υποσταθμού του ραδιοσταθμού "Φωνή της Αμερικής" κάτι για το οποίο έχει επιλεγεί η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" έχει ως πρωτοσέλιδο θέμα την πτώση της μετοχής της εταιρείας Globalsoft. Σχεδόν 3,5 εκ. μετοχές της Globalsoft αξίας 1,3 εκ. λιρών Κύπρου που διακινήθηκαν στο ΧΑΚ έχασαν κατά 20% την τιμή τους, αφού αρχικά η μετοχή πωλείτο προς 42 σεντ και έκλεισε στα 36 σεντ. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει το θέμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου κατά 1.1 σεντ το λίτρο και ο Υπουργός Εμπρίου, Βιομηχνίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης είπε πως η τιμή θα παραμείνει σταθερή μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 2 August 2001 - 7:24:05 UTC