Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 26/07/2001 Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και οι επικρίσεις Ντενκτάς κατά της Αγκυρας, οι διεργασίες των κομμάτων ενόψει των Δημοτικών εκλογών, οι έρευνες των αρχών της Δημοκρατίας για υπόθεση διοχέτευσης ναρκωτικών από τα κατεχόμενα και οι υψηλές θερμοκρασίες που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σε 'έμμεσες' σύρεται ο Ντενκτάς" γράφει ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μετατρέπονται σε "έμμεσες συνομιλίες" και ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς διαφωνεί με τη συνέχισή τους, κάτι που αποδεικνύεται από δύο επιστολές του προς την τουρκική κυβέρνηση με τις οποίες διαμαρτυρόταν "σφοδρά για την αρνητική πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα από τον περασμένο Νοέμβριο". Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ επιδιώκει μια τριμερή συνεργασία με ΚΙΣΟΣ και ΔΗΚΟ για τις επικείμενες Δημοτικές εκλογές, ωστόσο στελέχη του ΔΗΚΟ αντιτίθενται σε μια ενδεχόμενη τριμερή συνεργασία.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πρωινοί βομβιστές" γράφει ότι ο βομβιστές εφαρμόζουν "πρωινό ωράριο", κάτι που αποδεικνύεται από την έκρηξη σε μπυραρία στη Λεμεσό, στις 09:20 το πρωί, ενώ ενωρίτερα στην Πάφο εντοπίστηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το κτίριο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών. Με δύο φωτογραφίες στην πρώτη σελίδα και με τίτλο "Ατυχο το 'τριφύλλι'" η εφημερίδα ανεφέρεται στην ψεσινή ισοπαλία 1-1 μεταξύ της Ομόνοιας και του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου στο ΓΣΠ στη Λευκωσία για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Με χτυπούσε στον τοίχο" γράφει ότι Σύρος εργάτης απέστειλε στην εφημερίδα επιστολή, στην οποία γράφει ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αλλοδαποί εργάτες κακοποιούνταν από Κύπριο εργοδότη. Αλλού γράφει ότι ένταση στις σχέσεις Αγκυρας και ψευδοκράτους φέρονται να πυροδότησαν δύο επικριτικές επιστολές του Ραούφ Ντενκτάς, στις οποίες ο κατοχικός ηγέτης κατηγορεί την Αγκυρα για μυστικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, εις βάρος των Τ/Κ και κάνει λόγο για αθόρυβες κινήσεις των Αγγλοαμερικανών.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ξεσηκώθηκαν οι Κρητικοί" γράφει ότι οι Κρήτες που διαμένουν στην Κύπρο χαρακτήρισαν σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ως "ιεροσυλία", την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου Κρήτης να αδελφοποιηθεί με την τουρκική πόλη Ντέμρε. Αλλού γράφει ότι στα ύψη θα ανέβει πάλι ο υδράργυρος με τη θερμοκρασία να φθάνει στους 39 - 40 βαθμούς Κελσίου αύριο και μεθαύριο, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι και η υγρασία τόσο στο εσωτερικό όσο και στις παράλιες περιοχές.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ζυμώσεις με άρωμα κάλπης" γράφει ότι οι ασκήσεις επί χάρτου και οι ζυμώσεις για τις Δημοτικές εκλογές βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα κομματικά επιτελεία, που επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν το σκηνικό μέχρι το τέλος Αυγούστου και να θέσουν σε πλήρη λειτουργία τις κομματικές μηχανές με την επάνοδο από τις διακοπές και συγκεκριμένα από τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτέμβρη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το ενδεχόμενο διοχέτευσης σκληρών ναρκωτικών από τα κατεχόμενα, άρχισαν να διερευνούν από χθες οι αρχές της Δημοκρατίας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "'Δουλειές' του ποδαριού..." γράφει ότι πάνω σε "ευκαιριακή βάση" στηρίζει την πολιτική του το Υπουργείο Εξωτερικών έναντι των Αδεσμεύτων και των Ισλαμικών χωρών και μόνο όταν προδιαγράφεται κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους από ισλαμικές χώρες, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, "με σπασμωδικές κινήσεις προσπαθεί να το αποτρέψει". Αλλού αναφέρεται στην έντονη αντίδραση της ΠΟΦΝΕ για την απαίτηση των κολεγιαρχών όπως ελευθεροποιηθούν τα δίδακτρα, στις ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Κύπριος Νεοκλής Συλικιώτης περιγράφει στην εφημερίδα τις στιγμές που βίωσε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Γένοβα, μεταξύ της ιταλικής Αστυνομίας και διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ζωολογικός κήπος Λεμεσού θα μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, στα πλαίσια της διαδικασίας εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που ικανοποιεί, μετά από μακροχρόνια εκστρατεία κατά των συνθηκών που επικρατούσαν στο ζωολογικό κήπο, τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 26 July 2001 - 6:24:03 UTC