Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 27/07/2001 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και ψευδοκράτους, η κατάσταση στο ΧΑΚ, η μελέτη για το κυκλοφοριακό στη Λευκωσία που παρουσίασε το Υπουργείο Συγκοινωνιών και τα προβλήματα των αλλοδαπών εργατών στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Συνομιλίες ουσίας το Σεπτέμβρη" αναφέρεται στις διάφορες δηλώσεις εντός και εκτός Κύπρου για τις προεργασίες για επανέναρξη του διαλόγου, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες το Σεπτέμβιο θα είναι ουσιαστικές και προχωρημένες, θέμα που θα συζητήσουν τα ΗΕ και οι ΗΠΑ με την τουρκική πλευρά. Προβάλει δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος απορρίπτει καταγγελίες της Κίνησης Στήριξης Αλλοδαπών για εκμετάλλευση και κακομεταχείριση, τονίζοντας ότι τα δικαιώματά τους είναι διασφαλισμένα με το νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις, ενώ ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν έχει γίνει καμία καταγγελία που δεν διερευνήθηκε.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Επιχείρηση 'καθραά χέρια' στο ΧΑΚ" αναφέρεται στις αποκαλύψεις χθες του Γενικού Εισαγγελέα σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου της Βουλής ότι η Αστυνομία εξετάζει έξι σοβαρές υποθέσεις για πιθανές απάτες στο ΧΑΚ, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου βουλευτής Χρίστος Πουργουρίδης είπε πως θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να εγκαθιδρύσει τους αναγκαίους μηχανισμούς για διερεύνηση όλων των καταθέσεων. Γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών παρουσίασε μελέτη για την αποσυμφόρηση της Λευκωσίας και την ανάπτυξη των δημοσίων μεταφορών ώστε να περιοριστεί η χρήση ιδιωτικού οχήματος.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Οι 6 εταιρείες στο μικροσκόπιο του Εισαγγελέα" κατονομάζει τις υπό διερεύνηση εταιρείες και σημειώνει ότι το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί τώρα είναι η έλλειψη προσωπικού για την περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών, ενώ κενά παρουσιάζει και το δίκαιο της απόδειξης που θα πρέπει να τροποποιηθεί. Προβάλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών ότι η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσεις ότι δεν έγινε διαβούλευση μεταξύ ΗΠΑ και τουρκικής πλευράς για το Κυπριακό, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεκτεί οποιεσδήποτε αλλαγές επί της ουσίας του προβλήματος.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ψάχνουν ενόχους" γράφει ότι Γενική Εισαγγελία και Βουλή παρεμβαίνουν δυναμικά στα θέματα του ΧΑΚ, σημειώνοντας ότι οι δύο Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Ελέγχου αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να ερευνηθούν αποτελεσματικά όλες οι καταγγελίες ενώ ο Γ. Εισαγγελέας θα ετοιμάσει μέχρι τέλος Αυγούστου συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη συγκρότηση αυτών των μηχανισμών. Αλλού γράφει ότι κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα τα περί επιστροφής του Ντενκτάς στις συνομιλίες και τις πληροφορίες για διαφωνίες μεταξύ Ντενκτάς και Αγκυρας στο Κυπριακό.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Αποφασισμένοι για λύση" αναφέρεται σε έντονο παρασκήνιο με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών το φθινόπωρο και την υποβολή τελικού σχεδίου λύσης, σημειώνοντας πως έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις προς την τουρκική πλευρά ως προς το περιεχόμενο των εγγράφων που θα υποβληθούν μετά την έναρξη των συνομιλιών. Γράφει ότι ο ΔΗΣΥ ενόψει των δημοτικών εκλογών βολιδοσκοπεί προθέσεις κομμάτων για συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο προτάσσοντας το επιχείρημα ότι τα προβλήματα των δήμων και των κοινοτήτων δεν έχουν χρώμα ούτε και άπτονται ιδεολικών τοποθετήσεων.

Η "Χαραυγή" με τίτλο "Πωλείται πατρίς" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου προτίθεται να ζητήσει να αποκαλυφθούν όσοι πωλούν και αγοράζουν Ε/κ και Τ/κ περιουσίες είτε στις ελεύθερες περιοχές είτε στα κατεχόμενα αφού, όπως είπε, υπονομεύεται η προώθηση δίκαιης λύσης με τέτοιες ενέργειες. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση παρουσιάζεται "ασυνεπής" προς τον προσφυγικό κόσμο σε σχέση με την αναδόμηση των προσφυγικών συνοικισμών, σημειώνοντας ότι "παραβιάζεται" το Σχέδιο Γενικής Αναδόμησης που προβλέπει ανέγερση ή αναδόμηση 1000 συνολικά κατοικιών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Εργάτες ψεύδονται για να παραμείνουν στην Κύπρο" γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως εκατοντάδες ξένοι εργάτες ψεύδονται και υποβάλλουν ψευδείς καταγγελίες για να παρατείνουν τη διαμονή τους στο νησί μετά τη λήξη της άδειας παραμονής τους. Προβάλει δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών ότι εάν οι πιλότοι και οι μηχανικοί στις Κυπριακές Αερογραμμές δεν αντιληφθούν τη ζημιά που δημιουργούν οι απεργίες τους στην εταιρεία, θα κλείσουν τον εθνικό αερομεταφορέα.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Διάσταση Ντενκτάς - Αγκυρας" αναφέρεται στη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς μετά την απόφαση της Ομάδας των Οκτώ και τις διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Αγκυρας στις Βρυξέλλες, ενώ ο Ντενκτάς παρουσιάζεται υπό έντονη πίεση από την Τουρκία. Αναφέρει ότι ο 52-χρόνος Ανδρέας Σοφοκλέους από το χωριό Παραμύθα τέθηκε χθες υπό κράτηση για οκτώ ημέρες αναφορικά με τη διερευνώμενη υπόθεση εξαφάνισης τους γιατρού Γιώργου Κιννή, 44, που εξαφανίστηκε πριν από τρεις μήνες.

Η επίσης αγγλόφωνη εβδομαδιαία "The Weekly Review" με τίτλο "Επαναρχίζουν οι συνομιλίες το Σεπτέμβη" αναφέρεται στις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ενδείξεις ότι δυνατό να επιστρέψει ο Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί οι όροι που έθετε. Γράφει ότι η μικρή Βελγίδα που τραυματίστηκε σοβαρά σε υδροπάρκο στην Πάφο αναρρώνει ικανοποιητικά στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος Σήμερα" με κύριο τίτλο "Παρακολουθούν Κυπρίους πολιτικούς" γράφει ότι το αγγλοαμερικανικό σύστημα παρακολούθησης Εσελον, με έδρα τον Αγιο Νικόλαο, καταγράφει τα τηλεφωνήματα, τηλεομοιότυπα και ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των Κυπρίων πολιτών και πολλών κρατικών και άλλων υπηρεσιών που ενδιαφέρουν τους Αγγλοαμερικανούς. Γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Συρία όπου θα συναντηθεί με το Σύρο Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον ομόλογό του.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 27 July 2001 - 7:24:03 UTC