Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 25/07/2001 Η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς για τη δήλωση της ομάδας των Οκτώ για το Κυπριακό, οι επαφές της ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου στην Κύπρο, η νέα συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, η αποϋλοποιήση στο Χρηματιστήριο και η πλήρωση της θέσης του βοηθού αρχηγού Αστυνομίας είναι τα θέματα που απασχολούν τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ενοχλημένοι από G8 οι Τούρκοι" φιλοξενεί στο κύριο θέμα της τις αντιδράσεις του Τ/Κκ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας για τη δήλωση της ομάδας των Οκτώ για το Κυπριακό. Ο κ. Ντενκτάς, γράφει, καλεί την ομάδα των Οκτώ να αφήσει τη λύση του προβλήματος "στους δύο συνεταίρους στο νησί", ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτοντάς τις θέσεις των Οκτώ επαναλαμβάνει τις τουρκικές θέσεις για "δύο ισότιμα κράτη". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι Ιρλανδός προσφέρει 5.000 λίρες για να βρει τη σύζυγο και τα δύο του παιδιά που εξαφανίσθηκαν από τον Πρωταρά.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Έσβησε το χαμόγελο του νεαρού φοιτητή" γράφει ότι χθες υπέκυψε στο μοιραίο ο 25χρονος φοιτητής Χρίστος Βλίττης που είχε τραυματιστεί την περασμένη Παρασκευή σε τροχαίο, βυθίζοντας σε πένθος από νωρίς το πρωί την κοινότητα Φοινιού της επαρχίας Λεμεσού. Αλλού γράφει ότι η ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου Λίντι Πόλφερ είχε χθες κοινή συνάντηση με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Αναστασιάδη και Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς και συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επαναφέρουν θέμα Παγκράτιου" γράφει ότι η Εκκλησία της Κύπρου "απειλείται με νέα κρίση και κλυδωνισμούς" διότι αν η Ιερά Σύνοδος που συνέρχεται την ερχόμενη Τρίτη άρει την αργία των Αρχιμανδριτών Κωνσταντινίδη και Αργυρίδη τότε κύκλοι προσκείμενοι στον επίσης εβρισκόμενο εν αργία Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο θα θέσουν θέμα άρσης της αργίας και για αυτόν. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος κατέχει την πρωτιά στην αγορά πολυτελών κρατικών αυτοκινήτων, προσθέτοντας ότι 5Ο αξιωματούχοι, έχουν στη διάθεσή τους πολυτελή αυτοκίνητα 28 και 25 αλόγων.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εμπλέκεται το Προεδρικό" γράφει ότι για την πλήρωση του βοηθού αρχηγού Αστυνομίας διεξάγεται "πόλεμος" στα παρασκήνια με κλιμακούμενη ένταση στον οποίο "έχουν εμπλακεί το Προεδρικό, κόμματα και άλλοι εξωυπηρεσιακοί παράγοντες οι οποίοι τείνουν με τη στάση τους να επηρεάσουν το Αρχηγό της Αστυνομίας". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εκφράζονται φόβοι από τις αγροτικές οργανώσεις ότι εάν συνεχισθεί ο καύσωνας θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Διάλογος επί αντιπαροχή" γράφει ότι δεδομένη θεωρούν τα Ηνωμένα Έθνη την επανάληψη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ενώ η προσοχή στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού επικεντρώνεται στη φόρμουλα επανόδου του Ντενκτάς στο διάλογο. Αλλού γράφει ότι χθες στις Κεντρικές Φυλακές προκλήθηκε αναβρασμός και αναστάτωση όταν 15 Ρωσοπόντιοι κατάδικοι αρνήθηκαν να λάβουν τροφή διαμαρτυρόμενοι για απομόνωση ομόφυλού τους.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Σεμινάριο με δόσεις" γράφει ότι άρχισε η εφαρμογή του σχεδίου για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό το οποίο σε πρώτη φάση προνοεί ξεχωριστές συναντήσεις του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα είχαν χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας με το νεοκλεγέντα Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" πρωτοσέλιδα γράφει ότι εντεκάχρονο κορίτσι από το Βέλγιο μεταφέρθηκε εσπευσμένα χθες βράδυ στη Λευκωσία με ελικόπτερο της αστυνομίας μετά από τραυματισμό της στο υδροπάρκο "Αφροδίτη" στη Γεροσκήπου της Πάφου, σημειώνοντας ότι στο ίδιο πάρκο στις 30 Ιουλίου πέρυσι πνίγηκε εφτάχρονο αγοράκι όταν διέλαθε της προσοχής των γονιών του και εισήλθε σε πισίνα. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, 115 Ε/Κ θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974, αναγνωρίσθηκαν μέχρι στιγμής με τη μέθοδο του DNA από ομάδα ειδικών.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αποϋλοποίηση και στις αξίες" γράφει ότι η κατιούσα του γενικού δείκτη τιμών σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα πιο κάτω από τις 160 μονάδες σε σύγκριση με τις 849,30 μονάδες που έφθασε τον Οκτώβριο του 1999, άρχισε να προκαλεί δυσαρέσκεια ανάμεσα στους μικροεπενδυτές, η οποία πλησιάζει "τα επίπεδα εξαγρίωσης". Αλλού γράφει ότι κατά 1 σεντ μειώνονται οι τιμές καυσίμων μέχρι τέλος Ιουλίου λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΦ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 25 July 2001 - 7:24:03 UTC