Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 23/07/2001 Η εκλογή του Γιαννάκη Ομήρου στην προεδρία του ΚΙΣΟΣ, η προπαγάνδα της Τουρκίας σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρώπη, το υπόμνημα του Συνδέσμου Ενημέρωσης και Προστασίας των Ασφαλισμένων προς τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη για ύπαρξη παρατυπιών στο ΧΑΚ, το νέο κύμα λαθρομεταναστών που έφθασε στην Κύπρο το Σάββατο, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια για το Κυπριακό και η πυρκαγιά χθες στο Πέρα Πεδί είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει σήμερα ο ημερήσιος κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκλογή Γιαννάκη, υπερεξουσίες Βάσου" γράφει ότι "κατά κράτος" κέρδισε τελικά χθες ο Γιαννάκης Ομήρου τον Τάκη Χατζηδημητρίου και εξελέγη Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ, αλλά αυτός που εξήλθε κερδισμένος και άκρως αναβαθμισμένος από το χθεσινό συνέδριο - σταθμό του κόμματος είναι ο Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος ομόφωνα ανακηρύχθηκε από τους συνέδρους, επίτιμος Πρόεδρος. Αλλού γράφει ότι κρίσιμος θα είναι για την Τουρκία ο προσεχής Σεπτέμβριος καθώς τότε, σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, θα είναι πια υποχρεωμένη να περάσει τις εξετάσεις της στην Κύπρο και την Ευρώπη.

"Το Θάρρος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ ο Γιαννάκης Ομήρου" γράφει ότι ο Γιαννάκης Ομήρου εξελέγη χθες πανηγυρικά νέος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ με 1.564 ψήφους, έναντι 892 του Τάκη Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας ότι το Συνέδριο έγινε μέσα σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα με τον Βάσο Λυσσαρίδη να αποχαιρετά τους συνέδρους εισηγούμενος την επάνοδο του κόμματος στην ΕΔΕΚ και λέγοντας ότι αποχωρεί διατηρώντας τον τίτλο του "Εδεκίτη". Αλλού γράφει ότι νέα ομάδα λαθρομεταναστών εντοπίσθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Τρύπα 60% στα ταμεία ασφαλίσεων", γράφει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ενημέρωσης και Προστασίας των Ασφαλισμένων με υπόμνημα προς τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη καταγγέλλει "παρατυπίες" που διαπράχθηκαν από ασφαλιστικές εταιρείες σε ό,τι αφορά την απόδοση των μετοχών τους στο ΧΑΚ, καθώς και την "παραπληροφόρηση και απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών" προς τους ασφαλιζόμενους. Αλλού γράφει ότι οι οικογένειες άλλων επτά πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ενημερώθηκαν ότι διά της εξέτασης DNA εξακριβώθηκε η ταυτότητα των οικείων τους.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πού στοχεύει ο Ομήρου", αναφέρεται στην εκλογή του νέου Πρόεδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος παρέλαβε τη σκυτάλη από το μέχρι χθες Πρόεδρο του Κινήματος Βάσο Λυσσαρίδη. Ο κ. Ομήρου πήρε 1.564 ψήφους και ποσοστό 64% έναντι 892 ψήφων και ποσοστό 36% που κατέλαβε ο ανθυποψηφίος του Τάκης Χατζηδημητρίου. Αλλού γράφει για τις εφιαλτικές στιγμές που πέρασαν οι κάτοικοι στο Πέρα Πεδί χθες, δίνοντας πολύωρη μάχη με την πυρκαγιά που ξέσπασε στην κοινότητά τους. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ρίχνουν εκατομμύρια στη μάχη" γράφει ότι η Άγκυρα ρίχνει εκατομμύρια λίρες στο πεδίο της προπαγάνδας κινητοποιώντας μηχανισμούς σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρώπη, με την επιστράτευση οίκων δημοσίων σχέσεων οι οποίοι ασχολούνται με μια σειρά ζητήματα που αφορούν τα ευρύτερα τουρκικά συμφέροντα και έχοντας ως στόχο να "περάσει" τη στρατηγική της στο Κυπριακό και τα ευρωπαϊκά. Αλλού γράφει ότι σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο των λαθρεπιβατών από το λιμάνι της Λεμεσού γεγονός που προβληματίζει έντονα τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επικράτησε ο Ομήρου", αναφέρει ότι ο Γιαννάκης Ομήρου είναι από χθες ο νέος Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ επικρατώντας με καθαρή πλειοψηφία έναντι του ανθυποψήφιου του Τάκη Χατζηδημητρίου. Ο κ. Χατζηδημητρίου μετά την εκλογή του έστειλε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξία για το μέλλον του Κινήματος. Αλλού προβάλει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του μνημείου πεσόντων της Δερύνειας, όπου τόνισε ότι τυχόν επάνοδος του Τ/Κ ηγέτη στις συνομιλίες με τις ίδιες θέσεις και τις ίδιες αξιώσεις για αναγνώριση των λεγόμενων πραγματικοτήτων και λύση συνομοσπονδίας δύο κυρίαρχων κρατών δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα και απλώς θα δώσει συνέχεια στο αδιέξοδο.

(KYΠΕ/ΕΛ/ΑΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 23 July 2001 - 6:24:03 UTC