Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 22/07/2001 Η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η σημερινή εκλογή νέας ηγεσίας στο ΚΙΣΟΣ, τα αιματηρά επεισόδια στη Γένοβα, η συνάντηση Κίσινγκερ και Ντενκτάς τον Ιούλιο του 1975, οι προθέσεις της Αγκυρας σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και η επιστολή που απέστειλαν οι Τούρκοι στην ΕΕ, είναι μερικά από τα θέματα που επικρατούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Ολοταχώς προς συνομιλίες" γράφει ότι το Κυπριακό οδεύει προς συνομιλίες μέσα στο Σεπτέμβριο, καθώς οι πληροφορίες που καταφθάνουν στη Λευκωσία για τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας είναι ότι η Αγκυρα δεν είχε στη σημερινή συγκυρία τη δυνατότητα να αντιταχθεί στη συναίνεση που δημιουργείται διεθνώς για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη σημερινή ψηφοφορία στο ΚΙΣΟΣ για ανάδειξη νέας ηγεσίας, σημειώνοντας ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην εκλογή του Προέδρου του κόμματος και στο ενδεχόμενο να δοθεί κάποιος ρόλος στον νυν Πρόεδρο Βάσο Λυσσαρίδη.

Η "Μάχη" με τίτλο "Αίμα κατά της παγκοσμιοποίησης" αναφέρεται στα χθεσινά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη παραλία της Γένοβα, όπου πραγματοποιούν από χθες σύνοδο κορυφής οι G8 και στην επιστολή που απέστειλαν οι G8, με την οποία καταδικάζουν τα έκτροπα, που οδήγησαν στο θάνατο ενός διαδηλωτή. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος είπε ότι "εκτιμούμε και αξιολογούμε ανάλογα τις απειλές της Τουρκίας και λαμβάνουμε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέτρα για την αποσόβηση τους, παράλληλα βέβαια με τα αναγκαία μέτρα για ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης".

Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ιδού η λύση" γράφει ότι ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, στη συνάντηση της 20 Ιουλίου 1975 με τον κατοχικό ηγέτη είπε στον κ. Ντενκτάς ότι συμφωνεί "σε ένα διζωνικό σύστημα και σε μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση και σε αποκλεισμό της ένωσης (της Κύπρου με την Ελλάδα). Νομίζω δε ότι η διευθέτηση (στο εδαφικό) θα πρέπει να είναι περίπου στο 30%." Αλλού γράφει ότι οι πραγματικές διαθέσεις των Τούρκων φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει στην τελευταία συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κατά την οποία η τουρκική ηγεσία αποφάσισε επιστροφή του Ραούφ Ντενκτάς στο τραπέζι των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Μηχανοκίνητος Αττίλας" γράφει ότι οι Τούρκοι μετατρέπουν τον Αττίλα σε μηχανοκίνητη δύναμη και, έκτος των άλλων, ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους με πυροβόλα, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τα οποία ξεπερνούν τα 1000. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν είναι εντεταγμένες στην ευρύτερη αναδιοργάνωση του τουρκικού στρατού που αποφάσισε το πεντάγωνο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η απόφαση του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης, που είναι ήδη αδελφοποιημένος με το Δήμο Αγίου Δομετίου, να αδελφοποιηθει με το Δήμο Ντεμρέ, αποτελεί πρόκληση προς τον Ελληνισμό της Κύπρου, τονίζει σε επιστολή του ο δημοτικός Σύμβουλος Αγίου Δομετίου Γιώργος Καπάταης.

Ο "Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Προειδοποιούν ευθέως την ΕΕ" γράφει ότι τουρκικό έγγραφο που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες προειδοποιεί την ΕΕ με αποσταθεροποίηση στην περιοχή σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου πριν από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Η υποβολή του εγγράφου αυτού εντάσσεται στα πλαίσια της κλιμάκωσης της εκστρατείας που έχει αναλάβει η Αγκυρα σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την αποτροπή ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα κενά που υπάρχουν στο σχεδιασμό για αντιπυρικές ζώνες, κάτι που στο μέλλον ενδέχεται να στοιχίσουν την καταστροφή δασών.

Η "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Δολοφόνοι" αναφέρεται στη χθεσινή διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των G8 στη Γένοβα, με σύνθημα "Δολοφόνοι - Δολοφόνοι", στην οποία οι διαδηλωτές έσπασαν κλοιό της κόκκινης γραμμής, με αποτέλεσμα να προκληθούν νέα βίαια επεισόδια. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην μονάδα αφαλάτωσης στη Λάρνακα, η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Μάιο και παράγει προβληματική ποιότητα νερού και προκαλεί προβλήματα και σ' ένα από τα ραντάρ του αερολιμένα Λάρνακας. Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" με τίτλο "Οι συγκρούσεις επαναρχίζουν ενώ η σύνοδος κορυφής συνεχίζεται" γράφει ότι ενώ η ιταλική αστυνομία ενεπλάκη και πάλι χθες με τους διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης, η ομάδα των "8" συνέχιζε τις συνεδριάσεις της, υπό τη σκιά του θανάτου ενός διαδηλωτή. Αλλού αναφέρεται στην κεραία που θέλουν να εγκαταστήσουν οι Βρετανοί στο Ακρωτήρι, όπου οι αντίθετες απόψεις των εμπειρογνωμόνων δεν δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 22 July 2001 - 9:24:03 UTC