Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 21/07/2001 Το χθεσινό προσχέδιο ψηφίσματος για την Κύπρο των G8 και τα τραγικά επεισόδια στη Γένοβα της Ιταλίας επικρατούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων, οι οποίες ασχολούνται επίσης με το συνεχιζόμενο καύσωνα στο νησί, τη χθεσινή ένοπλη ληστεία στο ταμιευτήριο της ΠΟΒΕΚ και τη δίωρη στάση εργασίας μηχανικών των Κυπριακών Αερογραμμών που ταλαιπώρησε 2,000 επιβάτες.

"Η Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αδιαίρετη Κύπρο ζητούν οι G8" γράφει ότι η ομάδα των 7 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου και η Ρωσία (G8) σε προσχέδιο ψηφίσματος καλούν την τουρκική πλευρά σε σύντομη επανάληψη των συνομιλιών και τάσσονται υπέρ της λύσης για μία αδιαίρετη Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι "βαριά συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα" επικράτησε χθες στον Τύμβο Μακεδονίτισσας κατά την χθεσινή καθιερωμένη απότιση φόρου τιμής στους Κύπριους και στους Ελλαδίτες νεκρούς της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

"Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Αντίβαρο στην Τιτίνα οι απαιτήσεις Τ/Κ για επιστροφή περιουσιών" γράφει ότι οι διεκδικήσεις περιουσίας 75χρονου Τ/Κ στην Αγία Βαρβάρα είναι μέρος ενορχηστρωμένης προσπάθειας για δημιουργία εντυπώσεων αντίβαρου στις πιέσεις που θα δεχθεί η Τουρκία προς συμμόρφωση και καταβολή αποζημιώσεων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή ληστεία στο ταμιευτήριο της ΠΟΒΕΚ κατά την οποία δύο ένοπλοι ληστές εισέβαλαν στην τράπεζα και αφού απείλησαν υπάλληλό της έκλεψαν 3,000 λίρες.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "Ενσφαιροι στη Γενοβα οι G8" γράφει ότι "εκτός ελέγχου" φαίνεται να οδηγούνται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γένοβα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και ότι υπάρχουν έντονοι φόβοι για τη σημερινή μέρα όσον αφορά τη μεγάλη πορεία, στην οποία υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος 200,000 άτομα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι "μπέρδεμα" έγινε με οστά πεσόντων αφού σε 44 λείψανα πεσόντων του 1974 που δόθηκαν σε Ελλαδίτες συγγενείς διαπιστώθηκε τραγικό μπέρδεμα διότι πρόκειται για λείψανα άλλων πεσόντων και όχι των προσφιλών τους προσώπων.

"Η Σημερινή" με τίτλο "Ετοιμοι για κρίση" γράφει ότι οι Τούρκοι ενισχύουν μεν τον Αττίλα και δηλώνουν έτοιμοι για πρόκληση κρίσης σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πριν τη λύση, ωστόσο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ενός διαλόγου με το πιστόλι στο κρόταφο της Ε/κ πλευράς. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο καυτό Σαββατοκύριακο που αναμένεται αφού ο υδράργυρος "κόλλησε" στους 40 βαθμούς και τα τμήματα Πρώτων Βοηθειών των κρατικών νοσοκομείων βρίσκονται επί ποδός για αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

"Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Λευκωσία, περιμένει πιέσεις" γράφει ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ουάσιγκτον σε συνεννόηση με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών αποσκοπούν να χρησιμοποιήσουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως μοχλό πιέσεων και εκβιασμών θέτοντας τις εμπλεκόμενες πλευρές ενώπιον διλημμάτων στα οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν. Αλλού γράφει ότι 2,000 επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν όταν 20 πτήσεις επηρεάστηκαν από τη χθεσινή δίωρη στάση εργασίας των μηχανικών των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η "Χαραυγή" έχει ως πρώτο της θέμα τα χθεσινά επεισόδια στη Γένοβα και με τίτλο "G8 - Εγκληματίες" και γράφει ότι ένας νεκρός και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός της θηριωδίας των ιταλικών αρχών εναντίον των διαδηλωτών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Toplum Postas, που εκδίδεται στο Λονδίνο, το Κυπριακό θα διευθετηθεί εντός του 2002 με λύση "έκτρωμα" αφού το πακέτο λύσης που σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ετοίμασε ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, προβλέπει δύο ομόσπονδα κράτη χωρίς αναφορά σε επιστροφή προσφύγων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα Cyprus Mail έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο "Συγκρούσεις στη Συνάντηση - Διαδηλωτής πυροβολήθηκε από την αστυνομία". Η βία στους δρόμους, αναφέρει η εφημερίδα, όπως και ο θανατηφόρος πυροβολισμός επισκίασαν σημαντικές ομιλίες κατά τη χθεσινή μέρα έναρξης της Συνάντησης των G8. Αλλού γράφει ότι μια έρευνα απεκάλυψε ότι 10,3% των αγοριών και 9, 1% των κοριτσιών στην Κύπρο μεταξύ 6 και 18 ετών είναι παχύσαρκα.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" έχει ως τίτλο "Επιχείρηση καθαρά χέρια στο Χρηματιστήριο" και γράφει ότι η Βουλή και η Γενική Εισαγγελία συντονίζονται και προετοιμάζουν επίθεση κατά της παρανομίας και των παρατυπιών αφού ήδη καταχωρούνται 35 ποινικές διώξεις ενώ εξετάζονται άλλες 29 περιπτώσεις. Αλλού γράφει ότι μέσω του υφυπουργού πετρελαίου της Αιγύπτου Ισμαϊλ Καράρα, η Αίγυπτος είναι έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο στην ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" έχει ως πρωτοσέλιδο τίτλο "Εκ-πτώσεις και στο ΧΑΚ" και γράφει ότι η κυπριακή χρηματιστηριακή αγορά με βάση την τιμή προς λογιστική αξία μπορεί να χαρακτηριστεί "φθηνή". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι "πόλεμος" επικράτησε στην αγορά παγωτού αφού μόνο το Μαϊο φέτος καταναλώθηκαν στην Κύπρο 180,00 λίτρα παγωτού και πρωταγωνιστές στην κούρσα επικράτησης στην αγορά είναι οι κυπριακές βιομηχανίες σε όλα τα μέτωπα.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 21 July 2001 - 7:24:03 UTC