Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-07-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 20/7/2001 Η σημερινή θλιβερή επέτειος της τουρκικής εισβολής και οι εκδηλώσεις καταδίκης που πραγματοποιούνται στην ελεύθερη Κύπρο, οι προσπάθειες κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε προχθές στο δάσος του Μαχαιρά και οι συνεχείς στρατιωτικοί εξοπλισμοί του Αττίλα στα κατεχόμενα, είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ζημιές £4 εκ. από τη λαίλαπα", αναφέρει ότι η πυρκαγιά που κατέκαψε έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους στην περιοχή Μαχαιρά, άφησε πίσω της τεράστια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή και αναμένεται ότι το δάσος θα χρειαστεί ογδόντα χρόνια να επανέλθει στην προηγούμενη φυσική του κατάσταση. Αλλού γράφει ότι εξαρθρώθηκε καλά οργανωμένη σπείρα, η οποία έκλεβε ταχυδρομικές επιταγές και τις εξαργύνωνε, αφού προηγουμένως τις πλαστογραφούσε, και η Αστυνομία Λεμεσού προχώρησε στη σύλληψη τριών υπόπτων.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Γρανιτένια γροθιά προτάσσει ο λαός στο βάρβαρο Αττίλα", αναφέρεται στη 27η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και στον κυπριακό λαό, ο οποίος αυτή την ημέρα ξαναφέρνει στη μνήμη του τα δεινά που υπέστη από τον Τούρκο εισβολέα. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι, η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε και χθες πτωτικά. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 163,27 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,56%. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 10,9 εκατομμύρια λίρες.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ακρως επικίνδυνα πύρινα παιχνίδια", αναφέρεται στα ερωτηματικά, τα οποία εγείρονται για τη συχνότητα των μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιών που εκδηλώνονται στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Αλλού γράφει ότι θα υπάρχουν αυξήσεις και μειώσεις στα τηλεφωνικά τέλη, στα πλαίσια της αναϊσορρόπησης που ενέκρινε η Βουλή χθες. Από την 1η Αυγούστου θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της αναϊσορρόπησης, οπόταν το τέλος του βασικού πακέτου θα αυξηθεί κατά 50 σεντ και θα ανέλθει στις 4 λίρες.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Κρανίου τόπος" αποκαϊδια, στάχτη και μαύρη γη άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο δάσος Μαχαιρά, προχθές το μεσημέρι, αφού κατέκαψε μέσα σε λίγες ώρες, μια υπέροχη δασική έκταση, που χρειάστηκε έναν αιώνα για να αναπτυχθεί. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι "βαθαίνει η ρήξη" μεταξύ ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ που σημειώθηκε στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίας της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού, με αφορμή τη συζήτηση του αιτήματος των δασκάλων για ίση μεταχείριση των εκπαιδευτικών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Μέτρα για τους εξοπλισμούς" γράφει ότι η Λευκωσία καταγγέλλει στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τουρκία για την ενίσχυση με νέα οπλικά συστήματα του στρατού κατοχής στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι πανηγυρικό χαρακτήρα προσδίδουν οι Τούρκοι στους "γιορτασμούς" που οργανώνουν στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών για λόγους εντυπώσεων αλλά και ουσίας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Προδοcia β' πράξη" αναφέρεται στη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και γράφει ότι παρά την πληθώρα ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αττίλας παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού, αλλάζει αυθαίρετα τα τοπωνύμια σε τουρκικά, με στόχο τη μετατροπή των κατεχομένων σε τουρκική επαρχία. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι κοντά και μαζί με την Κύπρο.

Η εβδομαδιαία "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ο βρώμικος ρόλος των Βρετανών" γράφει ότι "ο ύπουλος, υποχθόνιος και βρώμικος πόλεμος" των Βρετανών κατά του Ελληνισμού της Κύπρου βρίσκεται σήμερα στο αποκορύφωμά του μέχρι σημείου να θυμίζει τις τραγικές ημέρες του 1974. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θεωρεί επιβεβλημένη, υπό τις περιστάσεις, την ύπαρξη και δεύτερου πολικού προσώπου ως Υφυπουργού Εξωτερικών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στο δάσος του Μαχαιρά κατασβέστηκε χθες ύστερα από 30 ώρες και προκάλεσε ζημιές ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών, αλλά και μεγάλη οικολογική καταστροφή. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκστρατεία με στόχο την υδατική συνείδηση του κοινού ώστε να σταματήσει την αυξανόμενη κατανάλωση, ωστόσο ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επαναφέρει τα μέτρα περικοπής νερού.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" αναφέρεται στην κύρια είδηση στην καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος του Μαχαιρά. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημεριδα αναφέρεται στην κοινή δήλωσή, στην οποία προέβησαν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8), που συνεδριάζουν στη Γένοβα με την οποίαν καλούν για άμεση επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Η εβδομαδιαία "Τhe Weekly Review" αναφέρεται στα μέτρα που λαμβάνονται για αποτροπή διαμαρτυριών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση που αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ομάδας των Οκτώ στη Γένοβα. Αλλού γράφει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο θα συνεχίσουν και για την ερχόμενη εβδομάδα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κυμαίνεται στους 41 βαθμούς Κελσίου και θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 20 July 2001 - 6:24:03 UTC